Реклама
Реклама
Реклама

Допомога на дітей у 2018 році: таблиця індексації виплат з 1 січня і 1 лютого

  1. Свіжі новини і зміни
  2. Індексація посібників у 2018 році (таблиця)
  3. Таблиця - Допомога на дітей у 2018 році
  4. Одноразову допомогу при народженні дитини в 2018 році
  5. Допомога по догляду за дитиною до 1.5 років в 2018 році
  6. Виплати на другу дитину в 2018 році
  7. Розмір материнського капіталу в 2018 році на другу дитину
  8. Виплати багатодітним сім'ям на третю дитину до 3 років (зміни)

З 2018 року в Росії з'явилося відразу кілька нових заходів підтримки сімей з дітьми. Про це рішення в листопаді 2017 року оголосив Володимир Путін, позначивши анонсовані нововведення як «перезавантаження політики демографічного розвитку», яка протягом останніх років грунтувалася переважно на програмі материнського капіталу за другу дитину і додаткові виплати, спрямованих на підтримку багатодітних сімей.

УВАГА - ЕТА СТАТТЯ застаріло!

Про всі основні зміни в порядку виплат, види і розміри дитячої допомоги в Росії в 2019 році читайте в новому матеріалі на нашому сайті:
Дитячі посібники в 2019 році

У зв'язку з визнаними успіхами програми маткапіталу, що стала за 11 років вже звичною для російських батьків, було вирішено продовжити її до 2021 року включно . Також зберігається і буде розширена на нові регіони з низьким коефіцієнтом народжуваності щомісячна виплата при народженні третьої дитини до 3 років . Однак керівництво країни визнає, що для подолання нових демографічних проблем існуючих дитячих посібників вже недостатньо, тому в 2018 році будуть введені нові заходи соціальної підтримки , В тому числі дві нові щомісячні виплати на дітей до 1.5 років в розмірі прожиткового мінімуму (в середньому близько 10000 рублів на місяць) - при народженні першої дитини і у вигляді щомісячних виплат з материнського капіталу готівкою на другого і наступних дітей.

Що стосується підвищення розміру вже діючих дитячих виплат, то з 1 січня 2018 року набрав чинності федеральний закон від 19.12.2016 р № 444-ФЗ, яким встановлюється єдиний порядок індексації для соціальних виплат, передбачених різними чинними законодавчими актами - зокрема, одноразових і щомісячних дитячих допомог, які встановлюються законами «про державну допомогу громадянам, які мають дітей», про соцзахист громадян, які проживають на територіях, постраждалих від аварії на Чорнобильській АЕС (в частині допомоги по догляду за дитиною до 3 років ) І ін. Згідно вступає в силу змін, тепер дитячі посібники на постійній основі підвищуватимуться щороку з 1 лютого на величину фактичної інфляції за минулий рік - іншими словами, виходячи з фактичного індексу зростання споживчих цін (за весь 2017 рік визначена Росстатом на рівні 2.5%). Однак це правило не поширюється на материнський капітал , Розмір якого тим же законом був заморожений до 1 січня 2020 року, тому він ще як мінімум 2 роки поспіль буде як і раніше становити 453026 рублів.

Потрібно розуміти, що проводиться індексація на величину торішньої інфляції (з 1 лютого 2018 року всього на 2,5% ) Не забезпечує зростання посібників в реальному вираженні, а дозволяє лише в кращому випадку зберегти купівельну спроможність соціальних виплат (і то, далеко не всі згодні з офіційними даними Росстату по інфляції, оцінюючи їх як сильно занижені). А для материнського капіталу на другу дитину вже кілька років не робиться і цього - нагадаємо, що взагалі сума, передбачена сертифікатом МСК, в останній раз індексувалася Урядом аж в 2015 році.

Увага

Єдине, щодо чого Урядом Росії запланований символічне зростання в реальному вираженні - це пенсії в 2018 році, які будуть проіндексовані вище інфляції: відповідно страхові (трудові) пенсії на 3.7% з 1 січня і соціальні на 4.1% з 1 квітня 2018 року. Це стосується в тому числі виплачуваних дітям пенсій по інвалідності і по втраті годувальника.

У більшості регіонів країни на 2018 рік через недофінансування також заплановано незначне, чисто технічне підвищення розміру соціальних виплат (істотніше можуть бути проіндексовані лише ті посібники, які давно не підвищувалися і суми яких вже морально застаріли). Мабуть, тільки в одному регіоні країни на 2018 рік було заявлено про кардинальне підвищення соціальних витрат - мер Москви Сергій Собянін прийняв рішення про безпрецедентне збільшення дитячої допомоги в Москві з 1 січня 2018 року , Яке, перш за все, торкнеться незаможні, багатодітні сім'ї та сім'ї з дітьми-інвалідами. Регіональні виплати цим категоріям москвичів збільшилися з 2018 року відразу в 2 рази і більше!

Свіжі новини і зміни

Необхідно відзначити, що на федеральному рівні в найближчій перспективі соціальна підтримка російським сім'ям в реальному вираженні не тільки не буде підвищуватися, але навіть може бути зменшена! Про це 26 вересня 2017 року під час обговорення параметрів федерального бюджету на 2018-2020 рр. в Держдумі повідомив міністр праці та соцзахисту Максим Топілін, слова якого приводило агентство «Росія сьогодні» (РІА Новини): «Звичайно ж, соціальна допомога буде зменшуватися, <...> ми ні в якому разі не повинні говорити про те, щоб ми зберігали соцдопомогу, коли ми підвищуємо заробітні плати. Тут треба бути акуратними, але два рази платити, мені здається, не варто ».

  • Справа в тому, що Уряд зараз більше націлене не на те, щоб і далі збільшувати соціальні витрати, а на те, щоб дати сім'ям можливість більше заробляти самостійно. Про те, що збільшення соціальної підтримки держави не призводить до зниження бідності, зокрема, в 2017 році неодноразово говорив Міністр фінансів Росії Антон Силуанов:

    Увага

    Переважна кількість бідних в Росії - це як раз сім'ї з дітьми, причому здебільшого працюють. Отже, необхідно переорієнтувати систему соціального захисту, перш за все, саме на боротьбу з бідністю серед працюючих.

  • Однією з таких заходів є вже прийняте рішення про підвищення величини МРОТ (мінімального розміру оплати праці) до 85% розміру прожиткового мінімуму працездатного населення з 01.01.2018 року і до 100% - вже з 01.05.2018 р Нагадаємо, в III кварталі 2017 року, коли Урядом було озвучено відповідне рішення, прожитковий мінімум щодо працездатних громадян становив 11163 рубля.
  • Пропорційно запланованого підвищення МРОТ буде збільшуватися також мінімальний розмір дитячої допомоги по соціальному страхуванню, виплачуваних працюючим громадянам з Фонду соціального страхування (ФСС) - допомоги по вагітності та пологах і щомісячного по догляду за дитиною до 1.5 років . Оскільки це підвищення буде фінансуватися з позабюджетного фонду, який поповнюється переважно з обов'язкових відрахувань роботодавців з фонду оплати праці (внески на обов'язкове соціальне страхування працівників), то таке підвищення мінімальних декретних посібників працюючим громадянам не потребуватиме додаткових витрат федерального бюджету.

Увага

Тобто в найближчі роки в Росії планується створити такі умови, при яких значно менше сімей буде потребувати допомоги та інших соціальних виплатах (але тільки за умови, якщо батьки працюють за трудовим договором - їм буде гарантована і більш висока мінімальна зарплата, і підвищені посібники на дітей). Обсяг соціальних витрат з федерального бюджету при цьому в реальному вираженні буде скорочуватися, щоб державі «Не платити двічі» .

Для виконання поставлених цілей Уряду також повинна допомогти розробка єдиних критеріїв потребу, яка вже активно ведеться в Мінпраці. У регіонах вони активно вводяться ще з 2016 року, і деякі суб'єкти федерації в цьому вже дуже досягли успіху. Наприклад, в Республіці Тива в зв'язку з вкрай високим рівнем бідності ( до 50% населення регіону є малозабезпеченим) при призначенні деяких видів соціальної підтримки з 2017 року враховується не тільки фактичний рівень грошових доходів, а й так звані умовні «доходи сім'ї від ведення особистого підсобного господарства» - наприклад, в Тиві регіональною владою було підраховано, що «одна куріца- несучка здатна дати сімейному бюджету в місяць 1,49 рубля додаткового доходу, а овочі - 60 рублів з одного городньої сотки »і т.д. (Читати докладніше на офіційному порталі Туви ). І робота в цьому напрямку ще напевно продовжиться ...

І робота в цьому напрямку ще напевно продовжиться

фото pixabay.com

Індексація посібників у 2018 році (таблиця)

Коефіцієнт індексації дитячої допомоги та інших соціальних виплат, підвищення яких починаючи з 2018 року проводиться за єдиним порядком з 1 лютого відповідно до статей 1-11 федерального закону від 19.12.2016 р № 444-ФЗ , Затверджений постановою Уряду від 26 січня 2018 р № 74 «Про затвердження розміру індексації виплат, допомог та компенсацій в 2018 році» на підставі даних Росстату про підсумкову загальний річний інфляції за весь минулий 2017 рік, яка раніше була визначена на рівні 2.5% (що відповідає коефіцієнту індексації 1.025). Постанова набирає чинності з 01.02.2018 року.

2018 року

Також для визначення максимального і мінімального розміру допомоги по соціальному страхуванню, виплачуваних ФСС і розраховуються виходячи з середнього денного або середньомісячного заробітку, необхідно враховувати зміну з 1 січня 2018 року двох інших показників:

  • мінімального розміру оплати праці (МРОТ) - підвищився з 7800 до 9489 рублів (див. федеральний закон від 28 грудня 2017 року № 421-ФЗ );
  • граничної величини бази для обчислення страхових внесків до ФСС - в 2018 році підвищується з 755 до 815 тис. рублів (див. постанову Уряду від 15 листопада 2017 р № 1378 ).

Виходячи з цієї мінімально необхідної інформації можна розрахувати розмір допомоги на дітей у 2018 році з урахуванням запланованої на 1 лютого індексації (див. Таблицю).

Таблиця - Допомога на дітей у 2018 році

Примітка

До всіх зазначених в таблиці сум виплат сім'ям з дітьми, за винятком материнського капіталу і допомоги по вагітності та пологах працюючим жінкам, застосовуються підвищувальні районні коефіцієнти , На які необхідно множити встановлені на федеральному рівні розміри дитячих виплат (вони наводяться в таблиці). Назва посібники Установлюваний розмір виплати, руб. з 1 січня 2018 року з 1 лютого 2018 роки (+ 2,5%) Декретні ( допомога по вагітності та пологах ) - працюючим жінкам (в найбільш загальному випадку) 100% середнього денного заробітку за кожен день лікарняного по вагітності та пологах (В 2018 році для розрахунку середнього заробітку приймаються доходи, нараховані працівникові в 2016 та 2017 років році) - працюючим жінкам мінімум (розраховується за кожен день лікарняного за величиною МРОТ)

  • 43615,65 - в звичайному випадку за 140 днів листка непрацездатності;
  • 48600,30 - при ускладнених пологах (156 днів лікарняного);
  • 60438,83 - при багатоплідній вагітності (194 дня декрету)

- працюючим жінкам максимум (встановлюється виходячи з граничної величини страхової бази)

  • 282106,70 - за 140 днів;
  • 314347,47 - за 156 днів;
  • 390919,29 - за 194 дні

- безробітним жінкам, звільненим у зв'язку з ліквідацією організації (виплачується в органах соцзахисту) 613,14 за 1 місяць лікарняного 628,47 в розрахунку на 1 місяць - жінкам, які навчаються за очною формою в розмірі стипендії, встановленої освітньою організацією (незалежно від того, на платній або безоплатній основі здійснюється навчання) - жінкам, які проходять військову службу за контрактом в розмірі встановленого за місцем служби грошового забезпечення Одноразові допомоги Допомога жінкам, які стали на облік на ранніх термінах вагітності (До 12 тижнів) 613,14 628,47 Посібник вагітній дружині військовослужбовця за призовом 25892,45 26539,76 Допомога при народженні дитини в 2018 році 16350,33 16759,09 Допомога на дитину, переданого на виховання в сім'ю (Усиновлення, опіка та піклування, прийомна сім'я) 16350,33 або
124929,83 * 16759,09 або
128053,08 * * Примітка: в більш високому розмірі встановлюється при усиновленні дитини-інваліда, а також дитини у віці від 7 років або декількох дітей, які доводяться один одному братами і (або) сестрами Материнський капітал в 2018 році 453026 (не підвищується з 01.01.2016 по 01.01.2020 року) Щомісячні посібники Допомога по догляду за дитиною до 1.5 років 40% від середньомісячного заробітку (для розрахунку якого в 2018 році приймаються доходи за два повні попередні роки - 2016 й і 2017-й), але не менше встановленого законом мінімуму (який виплачується в тому числі непрацюючим громадянам через соцзахисту):

  • 3065,69 - на першу дитину;
  • 6131,37 - на другого, третього і наступних
  • 3142,33 - на першого (3788,33 руб. Мінімум працюють за МРОТ);
  • 6284,65 - на другу і кожну наступну

щомісячна виплата при народженні першої або другої дитини до 1.5 років з 2018 року Регіональний прожитковий мінімум на дитину за 2 квартал 2017 року (у залежності від регіону - від 8247 до 22222 рублів ) Допомогу на дитину військовослужбовця, що проходить службу за призовом 11096,76 11374,18 Посібник по втраті годувальника на дитину військовослужбовця 2231,85 2287,65 Щомісячна виплата до 3 років на кожну дитину, що проживає в чорнобильській зоні

  • 3162,00 - від народження до досягнення 1.5 років;
  • 6324,00 - на дитину у віці від 1.5 до 3 років
  • 3241,05 - від 0 до 1.5 років
  • 6482,10 - від 1.5 до 3 років
Щомісячна виплата на третю дитину до 3 років

У розмірі встановленого в регіоні одного прожиткового мінімуму на дитину Дитячу допомогу до 18 років в 2018 році малозабезпеченим сім'ям Встановлюється в усіх регіонах країни згідно ст. 16 закону від 19.05.1995 № 81-ФЗ і виплачується щомісяця або щокварталу. Розмір допомоги, терміни і періодичність його індексації встановлюється регіональними законами виходячи з можливостей бюджету

Більшість з представлених вище посібників будуть виплачуватися сім'ям в новому, підвищеному розмірі тільки в тому випадку, якщо право на їх отримання виникло після проведення індексації (тобто після 1 лютого 2018 року).

Увага

Однак це не стосується щомісячної допомоги, призначених до 1 лютого і виплачуваних сім'ї в фіксованому розмірі (або встановлених для виплати в розмірі мінімуму, що підлягає індексації). В цьому випадку сума виплат буде проіндексована, починаючи з лютого 2018 року.

Одноразову допомогу при народженні дитини в 2018 році

Незалежно від того, яка дитина за черговістю його появи в родині буде народжений в 2018 році (перший, другий, третій або наступні), в зв'язку з цією подією законом на федеральному рівні передбачено єдине одноразова допомога , Належне одному з батьків до досягнення дитиною віку 6 місяців.

Воно надається в однаковому розмірі як працюючим (через роботодавця з ФСС), так і непрацюючим громадянам (оформляється в органах соцзахисту населення та виплачується з федерального бюджету), на кожну народжену дитину:

  • 16350,33 рублів з 1 січня (до проведення чергової індексації);
  • 16759,09 рублів - з 1 лютого 2018 року (з урахуванням індексації на 2.5%).

Якщо один або обоє батьків дитини працюють (або служать), то допомога оформляється за місцем роботи. Оформити виплату через соцзахисту за місцем проживання (а також місцем перебування або фактичного проживання) сім'ї можна тільки в тому випадку, якщо обидва батьки не працюють або навчаються.

Процедура оформлення допомоги спрощується, якщо законний батько у дитини єдиний (тобто якщо оформляється воно матір'ю-одиначкою або батьком, які виховують дитину без матері, яка померла або позбавлена ​​батьківських прав). В цьому випадку не потрібно надавати довідку про неотримання допомоги кожним з батьків.

Додатково до декретною за місцем роботи виплачується символічне одноразова допомога в розмірі 613,14 рублів (628,47 рублів з 1 лютого 2018 роки) жінкам, які стали на облік в жіночу консультацію на ранніх термінах вагітності. Для його отримання необхідно разом з лікарняним по вагітності та пологах надати роботодавцю при оформленні декретної відпустки довідку про взяття на облік на терміні до 12 тижнів.

Для непрацюючих жінок

за ранню постановку на облік ніякої доплати до одноразової допомоги при народженні дитини в 2018 році не передбачено.

Керівництвом суб'єктів федерації через органи соцзахисту населення додатково до представленого федеральному переліку можуть надаватися додаткові регіональні посібники при народженні дитини. В цьому випадку їх розміри і умови отримання можуть бути найрізноманітнішими залежно від можливостей регіонального бюджету. Наприклад, в Москві при народженні подружжям у віці до 30 років другої чи третьої дитини регіональне одноразова допомога при народженні може перевищувати 100 тис. Рублів за кожну дитину (так звані лужковські виплати молодим сім'ям ).

Допомога по догляду за дитиною до 1.5 років в 2018 році

Це друге основне федеральне посібник (поряд з одноразовим при народженні дитини ), Яке надається одному з батьків або іншої особи, яка здійснює догляд за дитиною до досягнення 1.5 років, незалежно соціального стану і факту працевлаштування.

Увага

У загальному випадку громадянам, які працюють за трудовим договором (тобто «що підлягають обов'язковому соціальному страхуванню від тимчасової непрацездатності та у зв'язку з материнством»), щомісячне допомога по догляду за дитиною до 1.5 років розраховується в розмірі 40% від середнього місячного заробітку за 2 попередніх роки, але не менше встановленого законом мінімуму.

Однак непрацюючі батьки мають право на отримання цієї допомоги тільки в мінімальному розмірі через органи соціального захисту населення :

  • 3142,33 рублей на місяць - на Першу дитину;
  • 6284,65 рублей на місяць - на одному дитину , Третьої и Наступний.

Працюючі батьки або опікуни дитини можуть отримувати цю допомогу в більш високому розмірі, якщо їх середньомісячний заробіток за 2 попередніх роки (в 2018 році це відповідно 2016 й і 2017-й) перевищує:

  • якщо допомога оформляється на першу дитину - 7870,90 рублів, якщо відпустка по догляд за дитиною оформляється після 1 лютого 2018 роки;
  • якщо оформлення допомоги відбувається на другу дитину і наступних - 15741,77 рублів, якщо допомога призначається після 1 лютого.

Оскільки середній місячний заробіток, відповідний вказаною мінімального розміру допомоги на першу дитину, у 2018 році становить менше величини МРОТ (7870,90 менше 9489 рублів), то працюючим громадянам мінімальний розмір допомоги по догляду за дитиною в 2018 році буде встановлюватися виходячи з величини МРОТ на дату початку відпустки по догляду за дитиною (9489 рублів з 1 січня 2018 року, що відповідає мінімальному допомоги в розмірі 3788,33 рублів).

Увага

Працюючим громадянам обмежується не тільки мінімум, але також і максимальний розмір можливих щомісячних виплат до 1.5 років. він визначається величиною страхової бази за 2 минулі роки (Тобто сумою річного заробітку, з якого відраховуються страхові внески до ФСС).

Ліміти для розрахунку допомоги по догляду за дитиною на 2018 рік у формі соціального страхування (з ФСС) наводяться в таблиці нижче.

Ліміти для розрахунку допомоги до 1.5 років працюють Граничні суми, що підлягають виплаті в 2018 році (за один місяць) з 1 січня з 1 лютого Мінімальний розмір допомоги - на першу дитину (по МРОТ) 3788,33 - на другу дитину і наступних 6131,37 6284,65 Максимум щомісячних виплат до 1.5 років - максимальний розмір середнього денного заробітку, використовуваного для розрахунку допомоги 2017,81 - максимальний розмір допомоги для працюючих громадян (по страхової базі) 24536,55 - для військовослужбовців та жінок, звільнених у період декретної відпустки (Фіксоване) 12262,76 12569,33

Оскільки допомога до 1.5 років може оформити тільки один з батьків, то, як і у випадку з одноразовим посібником при народженні дитини , При оформленні допомоги (за місцем роботи або в органах соцзахисту, якщо заявник не працює) необхідно надати довідку про те, що другого з батьків це допомога не призначається і не виплачується .

Необхідно відзначити, що до 1 липня 2016 року допомога по догляду за дитиною належало в подвійному розмірі (подвійний мінімум або 80% середнього заробітку) і до досягнення дитиною 3 років сім'ям в разі їх проживання в так званій «чорнобильській зоні».

потім це подвійне чорнобильське посібник стало виплачуватися в звичайному порядку (як описано вище), але додатково до нього була введена нова щомісячна виплата до 3 років , Що виплачується через соцзахисту в фіксованому розмірі (вказані суми з 1 лютого 2018 роки):

  • 3241,05 рублів - від народження дитини до досягнення 1.5 років;
  • 6482,10 - на дитину у віці від 1.5 до 3 років.

Виплати на другу дитину в 2018 році

При народженні в 2018 році другу дитину виплати підлягає такий же загальний перелік посібників , Який встановлюється на первістка. Розміри виплат на другу дитину також не змінюються, за винятком збільшеного в 2 рази мінімального допомоги по догляду за другою дитиною до 1.5 років - 6284,65 рублів замість 3142,33 на першу дитину з урахуванням індексації з 1 лютого 2018 року. Цей гарантований мінімум буде виплачуватися на 2 дитини як працюючим батькам (За місцем роботи через ФСС), так і непрацюючим (Через органи соцзахисту населення за місцем проживання або перебування).

Увага

Більш істотне зміна пов'язана з можливістю отримання сім'єю материнського капіталу за другу дитину . Завершення програми заплановано 31.12.2018 р, тому впродовж усього 2018 року біля російських сімей при народженні 2 дитини буде виникати право на отримання сертифіката.

Також необхідно відзначити, що з багато російських сім'ї при народженні другої дитини можуть придбати статус малозабезпеченої сім'ї (Оскільки сімейний дохід ділиться на всіх членів сім'ї, і при збереженні його рівня середньодушовий дохід в залежності від складу сім'ї автоматично знижується на 25-33% і може виявитися нижче величини регіонального прожиткового мінімуму на душу населення). Це дає батькам можливість на отримання додаткових регіональних посібників , Виплачуваних через соцзахисту переважно малозабезпеченим сім'ям (тобто з урахуванням так званих «критеріїв потребу»).

Розмір материнського капіталу в 2018 році на другу дитину

Сертифікат на маткапітал не індексується вже третій рік поспіль (остання його індексація на 5.5% проводилася Урядом з 1 січня 2015 року). У 2018 році материнський капітал знову буде складати 453 026 рублів, і ця сума не буде змінюватися ще як мінімум до 1 січня 2020 року (їсть все так звана «заморозка материнського капіталу» може тривати 5 років).

Багато справедливо побоюються, що за цей час купівельна спроможність сертифіката може істотно знизитися (накопичена інфляція за ці 5 років тільки за офіційними оцінками може перевищити 30%).

Увага

Однак необхідно відзначити, що не можна проводити прямих паралелей між показником інфляції в країні (яка прив'язана до продуктів споживчого кошика) і знеціненням материнського капіталу, оскільки сертифікатом можна розплатитися в магазині за звичайні товари!

Однако Це не зовсім так. Строго обмежений перелік варіантів використання материнського капіталу робить його менш чутливим до зміни індексу зростання споживчих цін. Відомо, що понад 90% власників сертифікатів направляють його на Поліпшення житлових умов (придбання та будівництво житла), однак ціни на житло з 2015 року в середньому по країні не виросли, а навіть суттєво впали в перші роки кризи, і зараз підвищуються помірними темпами (столичний регіон не береться до уваги, оскільки там житловий ринок все-таки працює в трохи інших умовах, ніж в середньому по країні).

Крім того, привабливість материнського капіталу не тільки не знизилася, але і істотно зросла за ці роки в зв'язку з істотним зниженням процентних ставок по іпотеці . Тепер при придбанні квартири в кредит внесок материнського капіталу (незважаючи на те, що його індексація не проводиться вже кілька років) у відносному вираженні може становити більш істотну суму, ніж до 2015 року, оскільки зараз істотно знизився загальний обсяг переплати по відсотках за іпотечний кредит.

За даними статистики, більше половини квартир в країні в 2017 році було придбано в іпотеку, і в 40% таких угод використовується материнський капітал . При цьому середній вік іпотечних позичальників за час дії програми маткапіталу знизився на 14 років - тобто найчастіше це молоді сім'ї, які ще не встигли накопичити коштів на самостійну покупку житла, але мають стабільний дохід і двох дітей.

У зв'язку з цим рішення Уряди індексувати материнський капітал до 2020 року здається почасти логічним і виправданим, оскільки завдяки стабілізації фінансового сектора країни у багатьох сімей зараз відкривається більше можливостей для використання сертифіката на покупку житла з мінімальною переплатою, ніж це було до 2015 року. Це, зокрема, відзначається багатьма експертами .

Виплати багатодітним сім'ям на третю дитину до 3 років (зміни)

З 1 січня 2018 року набули чинності зміни, внесені Президентом Росії Володимиром Путіним в один зі своїх травневих указів 2012 року - «Про заходи щодо реалізації демографічної політики РФ». Відповідно до цих змін, затверджених новим указом Президента від 18.10.2017 р № 487 , Щомісячна грошова виплата (ЕДВ) на третю дитину до 3 років буде виплачуватися в тих регіонах країни, в яких «величина сумарного коефіцієнта народжуваності не перевищує 2».

Нагадаємо, цей показник характеризує середню кількість дітей, народжених однією жінкою в поточному поколінні. Відповідно до цього указу виплата може повернутися в більшість з тих регіонів країни, в яких вона була скасована в 2016-2017 рр. через те, що була досягнута середня по країні величина сумарного коефіцієнта народжуваності (за 2016 рік цей показник за даними Росстату в середньому по країні склав 1.762, причому для міського населення - 1.672, а для проживаючих в сільській місцевості - 2.056).

Увага

Список 60 регіонів, які відповідають критерію надання щомісячної допомоги на 3-ї дитини до 3 років у 2018 році в Росії, затверджений розпорядженням Уряду від 18 листопада 2017 року № 2565-р .

Нагадаємо, ця виплата надається малозабезпеченим сім'ям при народженні чи усиновленні дитини, яка є в родині третім або наступним, в розмірі прожиткового мінімуму на дитину, встановленого в регіоні. Фінансування на неї виділяється змішане: частина коштів йде з регіонального бюджету, а решта виділяється на умовах співфінансування з держбюджету.

  • Згідно з останнім на даний момент доповіді Уряду про хід виконання «травневих указів», середній розмір ЕДВ на третю дитину за станом на 1 січня 2017 року складав 9824 рубля.
  • Найменше ця виплата становить в традиційно «багатодітних» регіонах країни, які ввели її за власною ініціативою (3000 рублів в Республіці Хакасія и Башкортостані ), А найбільше - в нечисленних по населенню північних регіонах (20849 рублів в Ненецькому автономному окрузі) на умовах співфінансування з держбюджету.

У 2017 році виплата надавалася всього більш ніж в 60 регіонах країни, з них тільки в 50 - на умовах федерального співфінансування (в них сумарний коефіцієнт народжуваності був нижче середнього по країні). Решта регіонів надавали багатодітним сім'ям аналогічну виплату з власного бюджету без федеральної підтримки. Багато з цих регіонів з 2018 року отримали можливість виплачувати допомогу за третю і наступну дитину з підтримкою федерального бюджету.

Увага

Всього за час реалізації указу Володимира Путіна від 07.05.2012 р № 606 (тобто з 1 січня 2013 року) ця виплата в регіонах з демографічною ситуацією, визнаної несприятливою, була призначена 77.1% сімей, в яких за цей час були народжені третя дитина або наступні.

Брянськ, вул Ульянова, будинок 4, офіс 414

RedRocketMedia

Брянськ, вул Ульянова, будинок 4, офіс 414