Реклама
Реклама
Реклама

Чи дають материнський капітал за двійню, трійню: перші, другі пологи

  1. Чи дають материнський капітал за двійню
  2. Тонкощі процедури оформлення
  3. Куди йти
  4. що нести
  5. Коли краще оформити
  6. Федеральна і регіональна допомога при народженні трійні
  7. процедура оформлення
  8. документи
  9. терміни

Материнський капітал - це виплата, покладена сім'ям мінімум з двома дітьми, один з яких з'явився на світ, починаючи з 2007 року. Але що, якщо пологи були одні, а діток відразу двоє або троє? Як нараховується матеріальна допомога в такому випадку? Чи належить материнський капітал при народженні двійні? Питання ці дуже популярні серед батьків. Постараємося дати на них чіткі відповіді.

Чи дають материнський капітал за двійню

Запам'ятайте, якщо народилася двійня, вам зобов'язані дати материнський капітал. Ця програма була розроблена для підтримки російських сімей, на утриманні яких знаходиться двоє і більше дітей. Обов'язковою умовою було підпадання віку дитини під час проведення проекту: малюк повинен бути народжена не раніше 2007 і не пізніше 2016 року. Призначається виплата і на третього, четвертого і наступних дітей, якщо раніше вона не видавалася, а дитина народилася в виділений термін.

Отже, основними умовами надання капіталу є громадянство РФ, кількість дітей (не менш двох) і дата появи в сім'ї (адже на усиновлених дітей посібник теж годиться) малюка.

Виходячи зі сказаного, стає ясно, що мама або сімейна пара, у якої з'явилася двійня (не важливо, в перші або другі пологи), подає на материнський капітал сміливо для отримання цієї держвиплати. Оформити її можна, навіть якщо діти залишилися без батьків. Головне, здійснити процедуру до їх повноліття.

Якщо у сім'ї вже є одна дитина, а двійня з'явилася слідом за ним, материнський капітал покладено в звичайних обсягах і лише один раз. Таким чином, одночасно або по черзі народилися малюки, ролі не грає. Сума федерального капіталу фіксована, і для всіх єдина. На 2015 рік материнський капітал при двійні становить 453 000 рублей.

Отже, ви вже дізналися, чи виплачується материнський капітал при народженні двійні, тепер ми розповімо про тонкощі його оформлення.

Тонкощі процедури оформлення

Призначення і час отримання материнського капіталу при народженні двійні в перші або другі пологи чітко регламентується законом Призначення і час отримання материнського капіталу при народженні двійні в перші або другі пологи чітко регламентується законом. Його не можна перевести в готівку (за винятком невеликих сум, визначених урядом щорічно), а витратити маткапітал можна лише на житло, навчання хлопців і пенсію матері.

Використання коштів можливо з трирічного віку дитини, на якого виплата отримана. Але в деяких випадках (іпотека, кредит на житло), їх можна зажадати раніше.

Куди йти

Звертатися потрібно до Пенсійного фонду (ПФРФ). отримані документи на маткапітал будуть розглянуті десь за місяць. Вас повідомлять про рішення. Нараховано кошти також будуть на рахунок ПФРФ.

що нести

Будуть потрібні такі папери (наводимо основний перелік, на місці можуть попросити додаткові документи):

  • Заява;
  • Свідоцтва всіх хлопців в сім'ї, або документи, що вказують на факт усиновлення;
  • Паспорт заявника;
  • Свідоцтво про обов'язкове соцстрахування;
  • Папери, які підтверджують, що і батьки, і діти мають громадянство РФ.

Коли краще оформити

Встановлені програмою рамки, не означають, що отримати і використовувати кошти потрібно саме в цей час. Підпадати під виділений період повинна дата появи малюка.

Звернутися ж за отриманням материнського капіталу , Можна до самого повноліття дитини, а витрачати, так і зовсім до виконання йому 23 років (при навчанні на стаціонарі).

Федеральна і регіональна допомога при народженні трійні

Умови отримання материнського капіталу при народженні двійні або трійні, по суті, не відрізняються Умови отримання материнського капіталу при народженні двійні або трійні, по суті, не відрізняються. Але, у батьків / усиновителів трьох діточок з'являється право не тільки на виплату, пропоновану федеральним фондом, а й на регіональну підтримку (в тих суб'єктах країни, де вона передбачена).

Регіональний сімейний капітал доступний сім'ям мінімум з трьома дітьми. Розмір його визначають місцеві влади.

процедура оформлення

При отриманні регіонального капіталу повинні дотримуватися ті ж умови, що і при оформленні федеральної допомоги, а ще, сім'я зобов'язана прожити на території даного суб'єкта якусь кількість років. Уряду областей самі встановлюють, скільки. Оформленням виплати займається не ПФРФ, а органи соцзахисту.

документи

Пакет необхідних паперів можна назвати лише приблизно (більш детальну інформацію вимагайте на місці):

  • Паспорт заявника;
  • Підтвердження факту одержання малюком російського громадянства;
  • Свідоцтва всіх хлопців в сім'ї;
  • Папери про шлюб (висновок, розірвання);

Коли оформляє батько, додається ряд документів, що пояснюють, чому на капітал не може претендувати мати (свідоцтво про смерть, рішення про позбавлення прав на дітей). Якщо виплату оформляють самі діти, вони надають паперу про смерть батьків, або про позбавлення батьківських прав.

Законний представник подає свій паспорт та документ, який уповноважує його відповідними повноваженнями.

терміни

Представники соцзахисту зобов'язані відповісти на запит протягом 10 днів Представники соцзахисту зобов'язані відповісти на запит протягом 10 днів. Зарахування буде здійснюватися, зрозуміло, трохи пізніше. Скористатися регіональним сімейним капіталом раніше, ніж малюкові виповниться три, по закону не можна.

Отже, тепер ви знаєте, чи дають материнський капітал при народженні двійні, трійні і зможете захистити свої права.

Але що, якщо пологи були одні, а діток відразу двоє або троє?
Як нараховується матеріальна допомога в такому випадку?
Чи належить материнський капітал при народженні двійні?