Реклама
Реклама
Реклама

Чи дають материнський капітал за двійню (якщо це перші пологи, при народженні чи усиновленні): хто може отримати і як оформити сертифікат?

  1. Що таке маткапітал, для яких цілей його можна використовувати
  2. Чи належить при народженні двійнят (близнюків)
  3. Хто може отримати сертифікат: умови
  4. Як оформити: покрокова інструкція
  5. Нюанси при оформленні

Скористатися засобами, належними за програмою «Материнський капітал», може кожна пара, у якої з'явився другий або наступна дитина. Гроші можна використовувати строго на конкретні цілі.

Покладені вони, якщо в сім'ї з'явилася двійня? Постараємося розібратися, чи дають материнський капітал при народженні двійні, якщо це перші і наступні пологи.

до змісту ↑

Що таке маткапітал, для яких цілей його можна використовувати

Державна програма маткапіталу спрямована на фінансову підтримку сімей, в яких більше однієї дитини. Стосується це як до рідних, так і усиновленим дітям.

Засоби цільові, а використовувати їх можна для конкретного переліку завдань:

    Скористатися засобами, належними за програмою «Материнський капітал», може кожна пара, у якої з'явився другий або наступна дитина
  • поліпшення умов проживання сім'ї. Це може бути купівля або будівництво нерухомості, повернення витрат на реконструкцію або будівництво, внесення першого внеску по іпотеці або її погашення , а також виплата боргу та відсотків по будь-якими кредитами , Пов'язаних з нерухомістю;
  • навчання дітей . Можна витратити кошти на здобуття освіти дитиною від 3 до 25 років. Оплачувати можна навчання у ВНЗ, дошкільні установи, проживання дітей в гуртожитку;
  • формування пенсійних накопичень матері . Вийшовши на пенсію, жінка може отримати гроші, як одноразову виплату, або отримувати їх довічно щомісяця. Цей варіант допустимий, якщо власниця сертифікату - жінка;
  • соціалізація дітей-інвалідів. Якщо у пари дитина з інвалідністю гроші, покладені за програмою, можуть бути витрачені для покупки засобів і товарів, оплати послуг, які допомагають йому адаптуватися в суспільстві.

Використовувати сертифікат не можна для реабілітації після хірургічних операцій, купівлі медикаментів або безпосередньо лікування.

Виплати можуть застосовуватися і для декількох пунктів відразу. Гроші не видаються готівкою, а перераховуються на рахунок організацій, що надають одну з послуг переліку.

Сертифікат на отримання субсидії видається жінці. Виняток - випадки, коли мати втратила батьківські права або пішла з життя. Тоді оформити документацію має підставу батько. Про це ми писали тут .

Материнський капітал - що це таке, як використовувати:

до змісту ↑

Чи належить при народженні двійнят (близнюків)

Якщо в сім'ї народжується двійня, то багато батьків думають, що маткапітал їм не покладено. Але кошти видаються нема за факт і черговість пологів, а за кількість малюків у родині.

Якщо у раніше не мала дітей пари народжуються двійнята, то хтось із малюків буде другим, і з його появою виникає право на цю субсидію. Якщо двійнята народилися в сім'ї, де вже є діти, то програму можна оформити на будь-якого з них.

Але це стосується тих, хто ще не отримував кошти, оскільки покладені вони тільки раз незалежно від кількості нащадків.

Пологи, особливо багатоплідні, нерідко є ризикованим процесом. Бувають сумні ситуації, коли один з новонароджених гине.

Показаний чи материнський капітал в цьому випадку? Згідно із законом тоді отримати фінанси не можна, крім ситуацій, коли малюк, який вижив, став в родині другим і більше.

В окремих статтях ми розповімо вам про те, чи є у вас можливість придбання на материнський капітал:

до змісту ↑

Хто може отримати сертифікат: умови

Батьки, які обзавелися потомством відразу в подвійному розмірі, мають законне дозвіл на отримання материнського капіталу, але повинні дотримуватися такі умови: Батьки, які обзавелися потомством відразу в подвійному розмірі, мають законне дозвіл на отримання материнського капіталу, але повинні дотримуватися такі умови:

  • мама або яка отримує сертифікат особа повинна мати громадянство РФ до моменту народження або усиновлення малюків;
  • дитина, на якого буде оформлятися посібник, також повинен бути громадянином РФ;
  • дітки повинні бути народжені або усиновлені не пізніше початку 2007 року.

Сума маткапіталу на даний момент залишається незмінною і становить 453 026 рублів.

У стандартному варіанті отримати сертифікат на МСК може мати, яка народила двійнят. Однак в деяких випадках на це мають право та інші особи:

  • чоловіки - єдині усиновлювачами обох дітей;
  • батько близнюків, якщо мати втратила батьківські права або пішла з життя;
  • при відсутності відповідних прав у батьків маткапітал за двійню покладено безпосередньо одному з дітей.
до змісту ↑

Як оформити: покрокова інструкція

Щоб отримати материнський капітал, якщо народилася двійня, або при усиновленні двійнят, потрібно відвідати місцеве відділення Пенсійного фонду.

Потрібно написати заяву на отримання сертифіката, прикласти до нього наступні документи:

Співробітники ПФ повинні зняти копії з усією документації і повернути власнику оригінали. Заява повинна містити інформацію про бажання особи, якій це належить, отримати допомогу.

Крім особистого звернення, необхідний пакет паперів може бути переданий поштою або через офіційного представника.

процедура оформлення мало чим відрізняється від стандартної. весь пакет документів подається в ПФ, і потім ви очікуєте його розгляду. Зазвичай для цього потрібно близько місяця, потім сертифікат видається на руки.

Але його наявність - це не живі гроші, а тільки право ними розпоряджатися.

Виплата фінансів, які покладаються на субсидії, повинна бути здійснена ПФ не пізніше, ніж протягом двох місяців після схвалення і офіційно оформлення заяви.

Використовувати самі фінанси на одну з встановлених цілей можна не раніше, ніж мине три роки з моменту народження або усиновлення. Про те, як скористатися маткапіталом не чекаючи трьох років, ви можете прочитати в цій статті .

Виняток - необхідність погашення кредиту, оформленого на покупку або будівництво будинку.

Додаткову інформацію, що стосується МК, ви знайдете в окремих статтях на нашому порталі:

до змісту ↑

Нюанси при оформленні

Оформлення маткапіталу при появі двійні передбачає ряд нюансів Оформлення маткапіталу при появі двійні передбачає ряд нюансів.

Його не можна перевести в готівку, а можна тільки використовувати для встановлених цілей. Пенсійний фонд перераховує гроші на рахунок компанії, що надає одну з відповідних послуг.

Обмежень на отримання та використання коштів немає. Можна звернутися за маткапіталом в будь-який момент, аж до повноліття дитини (або до 23 років, якщо він отримує освіту на очному відділенні).

А як йдуть справи з появою трійні? Федеральний МСК покладено тільки один раз, і це не залежить від кількості дітей в сім'ї - двоє, троє чи більше.

Однак при наявності трьох і більше малюків можна скористатися регіональними програмами, які працюють в окремих регіонах РФ.

Умови практично ті ж, але батьки повинні проживати на території суб'єкта РФ протягом певної кількості років. Термін встановлюється місцевим урядом областей.

Може відрізнятися сума допомоги і цілі, на які його можна витрачати. Оформляються виплати не в Пенсійному фонді, а в місцевих органах соцзахисту.

На запит представники соціального захисту повинні відповісти протягом 10 днів. Зараховані кошти будуть дещо пізніше.

регіональний маткапітал також не може бути використаний раніше, ніж малюкам виповниться три роки.

Якщо один з двійнят помер при пологах, допомога не належить. Якщо ж смерть сталася на першому тижні життя, то отримання МСК можливо, оскільки наявність свідоцтва про народження дає на це право.

Народження двійнят не дає права на отримання виплат за цією програмою, якщо потомство в сім'ї вже є, а батьки вже отримували допомогу.

Батьки, у яких з'явилася двійня, мають право отримати материнський капітал. Процедура оформлення стандартна. При дотриманні всіх правил ніяких складнощів виникнути не повинно.


Покладені вони, якщо в сім'ї з'явилася двійня?
Показаний чи материнський капітал в цьому випадку?
А як йдуть справи з появою трійні?