Реклама
Реклама
Реклама

Як отримати квартиру, або гроші багатодітній родині замість земельної ділянки?

  1. Відео-версія статті Для тих, кому зручніше дивитися і слухати: Це благе починання часто потрапляло...
  2. Алгоритм отримання ділянки замість квартири
  3. Грошова компенсація
  4. підсумки

Відео-версія статті

Для тих, кому зручніше дивитися і слухати:

Це благе починання часто потрапляло під владу бюрократичної машини господарюючого суб'єкта, який створив прецедент звітності по даному заходу, видаючи земельні ділянки в запущених районах, без інфраструктури і перспективи комунікацій. За статистикою, 70% земель було виділено в практично непридатних для життя, місцях.

Сьогодні депутати, якими було прийнято цей почин, внесли корективи з метою запустити реальні механізми взаємодії з багатодітними сім'ями, допомагаючи їм, підвищити рівень добробуту.

Житло замість земельного наділу

Квартира замість ділянки може бути надана багатодітній родині на підставі поправки до Закону, підписаної Президентом РФ. Це положення вступило в силу з 1 березня 2015 року. За задумом, багатодітна сім'я, якій за законом покладено ділянку під ІЖС, може відмовитися від ділянки на користь квартири.

Більшість сімей мотивувало цей проект, відмовляючись від пропонованих ділянок, так як при його отриманні, сім'я автоматично вибуває з черги на житло і знімається з обліку як потребує.

Квартири замість ділянки будуть видаватися в муніципальних утвореннях, більш того - за рахунок коштів від муніципалітетів Квартири замість ділянки будуть видаватися в муніципальних утвореннях, більш того - за рахунок коштів від муніципалітетів.

Відповідно, багато експертів з цього питання сумніваються в перспективності такого масштабного заходу.

Ресурс муніципалітету не настільки міцний, щоб осилити масове забезпечення багатодітних сімей житлом.

Дуже важливою умовою для участі в цій програмі є, щоб сім'я за останні 5 років не погіршувала умов життєзабезпечення:

  • не продавала квартиру або будинок;
  • не продавала земельної ділянки;
  • НЕ прописувала на своїй житлоплощі інших осіб.

Умови отримання квартири будуть узгоджуватися на місцях. Підставою для її отримання стане укладення договорів соціального найму з багатодітними, гостро потребують житло, сім'ями. Тобто, за умовами можливості вибору багатодітній родині між земельною ділянкою і квартирою , Вона повинна мати статус потребує житло.

Але тут не ставиться обмеження на участь в програмі для тих сімей, які мають житло, за умови, якщо житлова площа займаного приміщення не відповідає санітарним нормам в розрахунку на кожного члена сім'ї.

Деякі муніципалітети визначають, що для отримання квартири необхідні якісь додаткові переваги, крім того, що сім'я має відповідну кількість дітей і потребує житла.

Проте, якщо сім'я бере участь в даній програмі - то вона може змінити умови отримання пільг на житло, на свій розсуд. Якщо сім'я ще не прийняла участь в програмі, так як не планувала отримання земельної ділянки, то у неї є можливість вступити в ряди претендентів.

Звинуватити чиновників в бюрократизм складно, так як в положенні про забезпечення багатодітних сімей житлом, практично вся відповідальність покладається на місцеву систему правового регулювання Звинуватити чиновників в бюрократизм складно, так як в положенні про забезпечення багатодітних сімей житлом, практично вся відповідальність покладається на місцеву систему правового регулювання.

Однак не варто забувати, що з питання реалізації даної програми їм доведеться звітувати у вищих інстанціях і знаходити шляхи її просування.

На сьогоднішній момент, брати участь в цій програмі можуть:

  • не мають житла у власності або мають недостатній метраж житлового приміщення;
  • проживають в житло, визнаному аварійним і не підлягає відновленню;
  • є незаможними;
  • проживають в даному регіоні певну кількість часу (за рішенням муніципалітету);
  • мають громадянство РФ.

Квартиру можуть надати в спеціальному муніципальній освіті, уповноваженому на рішення даної проблеми. Сьогодні цим питанням займається вищої ланки виконавчого комітету регіонів, призначають відповідні комісії з розвитку і впровадження цієї програми на місцях. Звертатися з питання необхідно безпосередньо до голови виконавчого комітету.

Якщо сім'я складається на адміністративному обліку як гостро потребує житло, але не була зареєстрована в якості учасника отримання земельної ділянки - то цей момент необхідно відзначити при постановці на облік в якості учасника нової програми, так як він повинен зіграти істотну роль.

Відповідно, для того щоб отримати квартиру замість ділянки, необхідно бути поставленим на облік у виконавчому комітеті місцевої адміністрації, яка уповноважена розпоряджатися знаходиться в її віданні, житловим ресурсом.

Наявність черги спостерігається практично у всіх регіонах РФ, але всюди вона просувається по-різному Наявність черги спостерігається практично у всіх регіонах РФ, але всюди вона просувається по-різному.

Ті сім'ї, які вже отримали ділянку, незалежно від того, чи задоволені вони його якістю, вибувають з черги на отримання землі.

Більш того, після отримання земельного наділу, вони автоматично виключаються з черги на отримання квартири, якщо стояли в ній. А також, вони втрачають право на постановку в чергу.

Крім перерахованих вище, загальноприйнятих правил, існують і ті, які прийняті в різних регіонах і мають специфічні тенденції. Багато регіонів практично провалили реалізацію програми із забезпечення багатодітних сімей земельними ділянками, з цим питанням вже будуть розбиратися уповноважені органи федерального значення і вживати відповідних заходів.

Показовим в позитивному плані можна назвати Волгоградський регіон, де програма набула найширшого розповсюдження, а переселенці вже будують цілі селища багатодітних сімей, з економікою, що розвивається інфраструктурою. Природно, чергу тут просувається досить швидко, в порівнянні з іншими.

У таких великих містах як Москва і Санкт-Петербург, черга рухається насилу, і проблема пов'язана з наявністю об'єктивних причин. Величезне населення при дефіциті земель, створює перспективи заселення багатодітними сім'ями всіх вільних земель, які перебувають у віданні муніципальних утворень. У зв'язку з цим, саме в цих містах з'явилася ініціатива надання замість земельної ділянки, житлового приміщення.

Алгоритм отримання ділянки замість квартири

Якщо ви вже стоїте в черзі на отримання земельної ділянки як багатодітна сім'я, але ще не отримали його, то необхідно піти до виконавчого комітету місцевої адміністрації і написати заяву про те, що замість земельної ділянки ви бажаєте отримати квартиру Якщо ви вже стоїте в черзі на отримання земельної ділянки як багатодітна сім'я, але ще не отримали його, то необхідно піти до виконавчого комітету місцевої адміністрації і написати заяву про те, що замість земельної ділянки ви бажаєте отримати квартиру.

Якщо ви стоїте в черзі на житло і не ставали раніше в чергу на отримання земельної ділянки, напишіть заяву про те, що ви маєте намір вирішити житлові проблеми за допомогою отримання квартири замість земельної ділянки.

Якщо ви не маєте статусу незаможної або потребує житло, сім'ї - то отримаєте його аналогічним чином, написавши заяву на участь в програмі. Ваш статус необхідно підтвердити наявністю відповідних документів.

Документи повинні бути представлені наступні:

Крім цих документів, за рішенням комісії, можуть зажадати і інші документи, що підтверджують матеріальний рівень життя сім'ї, наприклад:

  • довідку про доходи;
  • документи про характеристику житлової площі.

З цими документами (і їх копіями), потрібно підійти до виконавчого комітету і подати заяву. Для постановки на облік оплата будь-якої мита федеральним законом не санкціонована до того моменту, поки вам не буде представлена квартира.

Заява пишеться на ім'я відповідальної особи, із зазначенням його посади, прізвища, ініціалів за формою, встановленою для написання заяв Заява пишеться на ім'я відповідальної особи, із зазначенням його посади, прізвища, ініціалів за формою, встановленою для написання заяв.

Якщо у вашому регіоні прийнята типова форма заяви, то вам видадуть бланк заяви, який ви заповніть по пунктам.

Якщо передбачена вільна форма - то за зразок можна взяти наведену нижче схему написання:

  • у верхньому правому куті напишіть посаду, прізвище та ініціали голови місцевої адміністрації;
  • нижче - свої дані із зазначенням адреси;
  • посередині аркуша найменування документа: «заяву»;
  • поясніть мету подачі заяви: отримання квартири замість покладеного земельної ділянки;
  • обґрунтуйте своє прохання тим, що ви є главою багатодітній сім'ї, якій покладено земельну ділянку ;
  • дайте перелік документів, які додаються до заяви та підтверджуючих ваше право на отримання земельного наділу;
  • поставте дату і підпис (з розшифровкою).

Терміни розгляду вашої заяви адміністративною комісією, можуть встановлюватися на місцевому рівні. Як правило, вони повинні складати не більше 30 днів з дня подачі заяви.

У будь-якому випадку, вам буде повідомлено про те, коли необхідно буде підійти для отримання інформації про прийняття рішення. У призначений день для вас потрібно підійти для отримання рішення, яке може бути як позитивним, так і негативним.

При позитивному рішенні, винесеному адміністративною комісією, вас поставлять на адміністративний облік в якості претендента на квартиру.

Якщо вам відмовили, то причина відмови повинна бути обґрунтованою і належним чином оформлена як виписки з засідання комісії Якщо вам відмовили, то причина відмови повинна бути обґрунтованою і належним чином оформлена як виписки з засідання комісії.

Уважно ознайомтеся з документом.

Можливо, вам знадобляться нові документи для підтвердження вашого права вимоги. В цьому випадку, продовжуйте діяти за тим же алгоритмом, але з урахуванням зроблених зауважень.

Якщо ви вважаєте, що аргументи, представлені в відмову незначні, то протягом 10 днів з дня отримання рішення комісії, ви можете опротестувати його в судовому порядку. Якщо вам відмовили на підставі правомочних законодавчих постанов - потрібно прийняти відмову.

В основному відмова від участі в програмі отримують через:

  • якщо сім'я не є незаможної і документи на житло підтверджують прийнятне становище сім'ї;
  • якщо один з членів сім'ї не має громадянства РФ;
  • якщо батьки позбавлені батьківських прав або обмежені в правах на дитину (дітей);
  • якщо сім'я проживає в даному регіоні менше 5 років;
  • якщо умови проживання погіршені навмисно.

До числа причин відмови можуть ставитися й інші, які будуть представлені вам в рішенні комісії, засідає з питання виділення квартири замість земельної ділянки.

Нюанси постановки на облік і отримання квартири будуть пов'язані з особливостями рішень, прийнятих з цього питання на місцях.

Необхідно відзначити, що деякі регіони сформували структуру цієї процедури. Однак, не змовляючись між собою, більшість регіонів висунули умову «потребу» або «гострою потребу» в якості пріоритету.

На розсуд регіонів, умови отримання допомоги можуть мати варіанти На розсуд регіонів, умови отримання допомоги можуть мати варіанти.

Наприклад, пільгова постановка в чергу на квартиру, виділення квартири більшої площі замість тієї, в якій розташовується сім'я, на цей день.

Передбачається навіть програма пільгового забезпечення будівельними матеріалами за умови, що сім'я вибере ділянку під ІЖС. Деякі адміністративні утворення пропонують іпотечний кредит на пільгових умовах.

Розгляньте всі переваги, які вам будуть запропоновані, після чого прийміть рішення відповідно до існуючих для вас можливостями.

Грошова компенсація

Грошова компенсація замість земельної ділянки ще не отримала правового регулювання. Однак такий варіант можливий за умови позитивного рішення адміністративної комісії.

Якщо вас приваблює саме цей варіант, то необхідно діяти за вказаною вище алгоритмом і відповідно до тих рекомендацій, які були дані для отримання квартири замість земельної ділянки. Заява буде подаватися тій самій особі, з додатком тих же документів. Питання буде вирішуватися тієї ж адміністративною комісією.

Різниця в діях буде полягати тільки в тому, що замість земельної ділянки, який покладено вам як представнику багатодітній сім'ї, ви просите грошову компенсацію в розмірі вартості земельної ділянки (покладеного вам за законом).

У великих муніципалітетах, таких як Москва, Санкт-Петербург, Московська і Ленінградська області, питання про грошову компенсацію ініційований з боку муніципалітетів. Відповідно, тут це питання буде вирішуватися більш адекватно.

На рівні регіонів, питання компенсації буде залежати від можливостей регіонального фінансування На рівні регіонів, питання компенсації буде залежати від можливостей регіонального фінансування.

Не дивуйтеся і не пред'являйте претензій в разі відмови, так як в умова розвитку програми допомоги багатодітним сім'ям не входить положення про обов'язковість надання грошових виплат, він може бути прийнятий муніципалітетом виключно добровільно.

підсумки

Необхідно розуміти, що позначений проект пов'язаний з численними об'єктивними труднощами в його реалізації. Муніципальні освіти зобов'язані знайти на його реалізацію ресурс з власних, дуже обмежених фондів.

Природно, що виділення земель для користування багатодітним сім'ям з числа невикористовуваних, певною мірою було посильним завданням. Але перегини на місцях загубили цю програму і дискредитували її в очах уряду. Відповідно і зараз їм доведеться знаходити лазівки, щоб не виконувати покладені на них, багато в чому - непосильні завдання.

Ваше завдання, як представника багатодітній сім'ї - знайти компроміс, який допоможе вам поліпшити матеріальний добробут дітей, за яких ви несете відповідальність.

Постарайтеся бути поступливими в межах існуючої необхідності, але не дайте загнати себе в кут вивертами чиновників і неправомочними відмовами.

Торкаючись теми державної підтримки багатодітних сімей, в частині їх забезпечення земельними ділянками, варто реалістично оцінювати декларативні заяви держави і його фактичні можливості Торкаючись теми державної підтримки багатодітних сімей, в частині їх забезпечення земельними ділянками, варто реалістично оцінювати декларативні заяви держави і його фактичні можливості.

Прочитавши статтю, можна відразу ж подумати, що раз в сім'ї троє і більше дітей, то тут же виникає право на задоволення у вигляді квартири, грошей або ж земельної ділянки, варто тільки «правильно» звернутися куди слід. Однак, це не так.

Оцінюючи ту чи іншу правову норму, наприклад, про можливості безкоштовного придбання земельної ділянки багатодітній сім'єю відповідно до пункту 6 статті 39.5. Земельного кодексу РФ, слід звернути увагу, яким чином вона (правова норма) виражена в законодавчому акті.

Що стосується п. 6 ст. 39.5. ЗК РФ, то така норма права носить яскраво виражений диспозитивний характер. Це означає, що держава, висловлюючи турботу про багатодітних сім'ях, надає на вибір великий перелік майнових можливостей, які будуть реалізовані лише при наявності певних умов. Тобто багатодітна сім'я має право отримати земельну ділянку, але у випадках і порядку, встановленому законодавчими актами суб'єктів федерації.

Таким чином, з набуттям статусу багатодітної сім'ї право на земельну ділянку автоматично не виникає, оскільки потрібно адаптація до навколишнього діловому середовищі і правилам, що встановлюються органами влади на місцях Таким чином, з набуттям статусу багатодітної сім'ї право на земельну ділянку автоматично не виникає, оскільки потрібно адаптація до навколишнього діловому середовищі і правилам, що встановлюються органами влади на місцях.

Слід зазначити, що диспозитивний характер правових норм щодо багатодітних сімей містить не тільки Земельний кодекс РФ, але і Указ президента РФ від 5 травня 1992 № 431 (в редакції від 25.02.2003), і законодавчі акти в суб'єктах федерації.

Хочу звернути увагу, що норма п. 6 ст. 39.5. ЗК РФ містить диспозитивний характер, пов'язаний з необхідністю поліпшення житлових умов багатодітної сім'ї, а також можливістю державних і муніципальних органів влади підтримати багатодітну сім'ю за допомогою інших заходів соц. підтримки з метою забезпечення такої сім'ї житловим приміщенням.

При цьому, що слід розуміти під іншими заходами, закон не роз'яснює. Буквальне прочитання зазначеної норми вказує на те, що вона не містить прямого обов'язку державним / муніципальним органам надати житлове приміщення багатодітній родині замість земельної ділянки. Вона допускає надання соц. підтримки щодо забезпечення таким приміщенням, а це все-таки не одне і те ж.

І тут, не варто малювати «рожевих» фантазій на предмет заміни земельної ділянки на квартиру. Кількість соціального житла обмежена, а чергу категорій осіб, які потребують його отриманні з різних пільговим підставах, безмежна. Знову ж, закон вказує на наявність можливості у органу влади, а якщо такої можливості немає?

Якщо ж допустити, що держава має у своєму розпорядженні в достатній кількості житловим фондом, то забезпечення можливо тільки за схемою соціального найму з імовірною подальшою приватизацією. І ось тут над усіма законами, указами, постановами «стоїть» Житловий кодекс РФ з його статтею 49.

Відповідно до неї держава надає житлове приміщення малозабезпеченим громадянам та іншим категоріям (інваліди, педагогічні працівники, співробітники поліції, ветерани ВВВ та ін Відповідно до неї держава надає житлове приміщення малозабезпеченим громадянам та іншим категоріям (інваліди, педагогічні працівники, співробітники поліції, ветерани ВВВ та ін.), Які його потребують. Підстави для визнання нужденним у житловому приміщенні встановлюються ст. 51 ЖК РФ.

Чи не так, було б дивним, сім'ї з трьома дітьми, яка мешкає у власному будинку площею в 250 квадратних метрів, вимагати для себе поліпшення житлових умов за основою багатодітності, а державі це вимога задовольнити.

Як ради сім'ям, які мають статус багатодітних, для отримання декларованих державою «задоволень», рекомендую створити (можливо, штучно) умови відповідності вимогам заявленим державою, а вже після цього звертатися за землею, квартирою, грошима і т. П.

Знову ж, закон вказує на наявність можливості у органу влади, а якщо такої можливості немає?