Реклама
Реклама
Реклама

Як давати гроші в борг правильно

  1. Як правильно управляти грошовою енергією
  2. Як давати гроші в борг правильно
  3. Як скласти боргову розписку
  4. судові аспекти
  5. Корисні поради
  6. Народні прикмети про позичання грошей

Усім великий привіт

Усім великий привіт! Як часто люди стикаються з неприємними ситуаціями, коли намагаються допомогти людям грошима, даючи їх в борг, і в підсумку виявляються обдуреними і покинутими. Крім образи і розчарування, багато перестають довіряти оточуючим. Тому кожному з нас необхідно знати, як давати гроші в борг правильно, щоб не стати жертвою недобросовісних позичальників.

Як правильно управляти грошовою енергією

Гроші - це енергія. Щоб її приток не припинявся, і кількість купюр в кишені не зменшувалася, необхідно дотримуватися наступних правил:

  • гроші завжди повинні працювати

Американці є однією з найбагатших націй у світі з тієї причини, що дуже добре засвоїли це правило. Всі гроші, які приходять до вас в якості прибутку, повинні приносити користь і дохід, а не перетворюватися в пасив. Наприклад, якщо ви не витрачаєте їх, а робите накопичення, то здійснювати це можна і в банку. В даному випадку можна отримати невеликий відсоток.

Аналогічним чином необхідно вчинити і з грошима, які позичаєте. Якщо ви віддаєте кошти, не вимагаючи нічого натомість, то це може бути сприйнято всесвіту як сигнал про те, що вони зайві. Це буде враховано, і при черговому фінансовому надходженні, кількість грошей в вашому бюджеті зменшиться. Тому, перед тим як позичати, візьміть з позичальника символічні «відсотки», нехай це буде пару монет або шоколадка. Таким чином, грошовий закон не буде порушений, і ви отримаєте «прибуток».

Деякі люди спеціально дають в борг під відсотки. В деяких випадках прибуток виходить набагато більше, ніж чим в банку. Зараз функції лихварів в більшості випадків виконують банки.

У нашому світі фінансова енергія розподіляється нерівномірно, у кого-то її багато, а у кого-то зовсім мало. Щоб збалансувати це, багато людей роблять добровільні пожертвування на користь допомоги малозабезпеченим. Це служить свого роду вдячністю всесвіту за наявність грошей.

Якщо родич просить в борг, але ви заздалегідь знаєте, що віддати він їх не зможе, то подумайте, чи готові на такий благодійний крок. Якщо так, то позичайте з легким серцем, і життя віддасть.

Коли постає питання, скільки позичити людині, то відразу виникають труднощі. Особливо, якщо на питання слід відповідь «скільки не шкода». Це ставить у незручне становище обох, виходить, людина не тільки запитує грошей, але і оцінку собі в матеріальному еквіваленті. В даному випадку потрібно орієнтуватися на те, скільки б ви дали грошей позичальникові безоплатно.

  • не позичайте того, хто не зможе віддати

Не беріть і не давайте грошей, по можливості, у людей бідних і невдачливих. Тим самим ви перетягує їх невдачу на себе, і можете стати таким же. Цей випадок не слід плутати з благодійністю. Зазвичай, менш щасливі люди в фінансовому плані вважають, що життя несправедливе і їм все повинні. Вони прагнуть, щоб ви стали такими ж. Тут діє принцип Робін Гуда, позичай у більш заможних, і по можливості не віддавай. Якщо у тебе є гроші, то ти просто зобов'язаний ними поділитися, і не має значення, скільки ти для їх отримання працював.

Якщо помітили, що кількість фінансів у вас стало значно менше, то проаналізуйте свої останні дії, чому так могло статися? Можливо, здійснювали безрозсудні витрати або призабули про благодійність. Не будьте жадібними. Скупість призводить до грошового застою і бідності. Фінанси повинні перебувати постійно в русі, і приносити хоч невелику, але прибуток. Перегляньте принципи ведення сімейного бюджету , Можливо, будь-яка стаття витрат ведеться нераціонально.

Як давати гроші в борг правильно

Трапляється, що з проханнями дати грошей у борг звертаються друзі або родичі, а брати з них боргову розписку незручно. Як вчинити в такому випадку кожен вирішує для себе сам. Хтось терпляче чекає, коли повернуть, хтось наполегливо вимагає боргу, а хтось просто упокорюється з тим, що цієї суми він більше ніколи не побачить.

Є кілька способів, які допоможуть виявити недобросовісних позичальників:

Заведіть розмову в жартівливій формі про необхідність боргової розписки і подивіться, як відреагує чоловік. Якщо він легко погодиться і пообіцяє повернути в термін, то можна повірити йому. Якщо почне ухилятися і тиснути на родинні почуття, то він вже заздалегідь налаштований на те, щоб запитувану суму вам не віддавати. Так роблять багато несумлінні люди. На відміну від банку, ви не будете надсилати колекторів, і дзвонити з погрозами.

  • уточнення термінів

Також непоганий «лакмусовим папірцем» буде розмова про терміни повернення боргу. Якщо людина буде ухилятися і говорити щось на кшталт «розрахуємося» і «скоро віддам», то грошей своїх довго не побачите. Однак терміни прописувати необхідно, для запобігання проблем, в разі судових розглядів.

  • психологічний розмова

Часто позичальники люблять тиснути на родинні почуття, якщо вас починають дорікати або шантажувати, випрошуючи борг, то, в більшості випадків, в такій ситуації, гроші краще не віддавати. Оскільки до вас прийшли з метою їх «віджати».

Перш ніж позичити грошей людині на довірі, слід добре подумати і ретельно все зважити. Інакше можна більше не побачити цієї суми ніколи. Оскільки не тільки друзі, але й родичі губляться через гроші.

Як скласти боргову розписку

При позичання деякої суми зазвичай складається договір, його аналогом є боргова розписка, яку можна сміливо пред'явити в суді. Для того щоб вона мала повну юридичну силу необхідно її грамотно скласти. При її втраті або пошкодженні боргові зобов'язання буде довести практично неможливо, тому до такого документу необхідно ставитися уважно. До основних правил складання боргової розписки відносяться:

Написання від руки.

Боргова розписка повинна складатися в рукописній формі. Можна надрукувати текст і підписатися під ним, але такий документ буде мати вже меншу юридичну силу. Документ повинен бути написаний однією ручкою і однаковим почерком. Боргова розписка зберігається у позикодавця до закінчення терміну дії.

Вказівка займаної суми.

У тексті документа в обов'язковому порядку повинна бути прописана займана сума, а також ПІБ і паспортні дані обох сторін. При складанні документа необхідно обов'язково перевірити, щоб всі дані були справжніми без помилок.

Вказівка розміру відсотків і неустойки.

Ці цифри також необхідно прописувати в обов'язковому порядку, щоб не виникало питань з розмірами неустойки.

Вказівка терміну дії.

При відсутності дати закінчення дії розписки можуть виникнути проблеми з борговими зобов'язаннями. Звичайно, безстроковим цей договір визнати не можна, в цих випадках термін дії документа встановлюється в розмірі 30 днів.

Російське законодавство не зобов'язує відвідування нотаріуса при складанні боргової розписки, але якщо факт мав місце бути, це буде додатковим плюсом при судових розглядах.

Якщо при складанні боргової розписки присутні свідки, їх підписи на ній також є необхідними.

Договір при позиці грошових коштів необхідно складати, в разі якщо сума перевищує встановлений мінімальний поріг оплати праці в 10 разів. Але рекомендується складати документ подібного роду і на більш дрібні суми.

судові аспекти

На жаль, нерідко можна зустріти випадки невиконання своїх зобов'язань по боргах. Як відомо, береш чужі і ненадовго, а віддаєш свої і назавжди. Якщо після закінчення дії боргової розписки позичальник не повертає необхідну суму, то позикодавець може звернутися до суду з позовною заявою. Воно складається в трьох примірниках.

Один направляється в суд, інший відповідачу, а третій залишається у позивача. У позовній заяві вказується суть позову, а також розміри запитуваної неустойки. При подачі позову необхідно заплатити держмито в розмірі 2500 руб. і довідку прикріпити до документа.

Боргову розписку необхідно писати від руки з тієї цілю, щоб в разі відмови відповідача від факту позики, провести почеркознавчу експертизу. Якщо ж текст був надрукований, то встановити його автентичність набагато складніше. Оскільки види підписів у людей різні, у кого-то вона об'ємна, а у кого-то невеликий гачок. В цьому випадку, матеріалу для проведення експертизи буде недостатньо.

Ще один цікавий нюанс полягає в тому, що позичає суму необхідно чітко прописати в документі. Якщо цього не зробити, то на суді можна оскаржити факт скоєння позики, тобто його планували здійснити, але так і не здійснили.

Якщо забудете прописати терміни повернення, то боржник може подумати, що документ безстроковий і частково матиме рацію. Також необхідно прописати відсотки, які бажаєте отримати з боргових грошей і розмір неустойки. Її краще прописувати в процентах, оскільки ставка рефінансування дуже мала.

При поверненні боргу позичальникові потрібно забрати назад боргову розписку з підписом особи отримав борг. Якщо цього не зробити, то деякі нечисті на руку позикодавці можуть ще раз вимагати з вас борг.

Якщо забули написати розмір неустойки, то можете зажадати її на суді. Оскільки боржник користувався вашими грошима. Сума цієї компенсації згідно зі статтею 395 ЦК РФ може становити до 10% річних.

Щоб стимулювати боржника на швидку виплату боргу можна прописати розмір штрафу. Якщо будуть виникати образи і питання, то можна просто відповісти: «Мені так сказав зробити нотаріус, але я сподіваюся, що все повернеш вчасно, і тебе це не торкнеться».

Після складання позову відповідач буде зобов'язаний з'явитися до суду за повісткою. Якщо він цього не зробить, то суд направляє до нього приставів з метою приводу або опису майна в рахунок боргу або неустойки.

Корисні поради

Корисні поради

При складанні документів існують деякі нюанси, які можуть значно полегшити судові розгляди за грошовими позиками. До основних правил належать:

- довести факт передачі грошей показаннями свідків не можна

Тому при передачі певної суми в борг краще все фіксувати письмово, оскільки в даному випадку ризикує лише позикодавець. І в разі відмови в поверненні коштів, він всі ризики бере на себе. Щоб убезпечитися людина, що дає в борг, повинен забезпечити собі якісь гарантії.

- передачу грошей краще проводить при нотаріуса

Сам процес маніпуляцій з грошима юрист підтвердити не зможе, однак, в разі виникнення спірних ситуацій, може виступити в якості свідка на суді.

- прописуйте в договорі неустойку в процентах

Це вигідно робити, так як ставка рефінансування мала. Якщо в договорі неустойка не прописана, то можна її стягнути, згідно зі статтею 395 ЦК РФ. Але якщо розмір неустойки вже прописаний в договорі, то стягнути дві суми одночасно не можна.

- грамотно скласти текст розписки

Неправильні формулювання в документі можуть викликати різночитання на суді. Також поширена помилка - це писати отриману суму тільки цифрами. В цьому випадку не складає труднощів підробити її, підписавши зайвий нуль до суми або зменшити її. Тому позичає суму позичальник повинен написати прописними буквами в дужках, поруч з арабськими. Завжди вказуйте термін, коли необхідно повернути борг.

- грошовий переказ через банк

Крім складання договору і боргової розписки, фінансові операції можна здійснити через банк. Він видасть папір, що підтверджує факт перерахування фінансових коштів. Це буде незаперечним фактом на суді, при відмові в поверненні грошей.

- уважно складайте договір

Іноді, при складанні боргового договору в ньому прописується, що обов'язкова наявність відповідної розписки. Якщо такої немає, то визнати факт передачі грошей позикодавець не зможе, навіть маючи договір на руках.

- термін давності

Термін виконання зобов'язань по борговій розписці, відповідно до російського законодавства, становить три роки. Після закінчення цього часу суд може відмовити в поверненні боргу.

У деяких випадках обманюють не тільки позичальники, але і позикодавці, намагаючись отримати по борговій розписці гроші кілька разів поспіль. Будьте уважні, після повернення боргу вимагайте повернути даний документ. Якщо позикодавець відмовляється це зробити, то ви маєте право призупинити всі виплати по судовому позову. Оскільки в цьому випадку закон на стороні боржника.

Народні прикмети про позичання грошей

Практично всі знають які - небудь грошові прикмети. До найбільш часто зустрічається можна віднести:

  • давати і брати гроші потрібно тільки на зростаючому місяці;
  • проводите фінансові операції при світлі;
  • не позичайте гроші ввечері або вночі;
  • не давайте грошей з рук в руки;
  • брати гроші потрібно лівою рукою, а віддавати правою;
  • перед тим як віддати, гроші потрібно повернути;
  • повертайте борг великими купюрами;
  • не дивитеся в очі людині, якій позичаєте;
  • не давайте в борг у неділю, понеділок і вівторок;
  • в церковні свята давати в борг не можна, можна тільки подавати милостиню;
  • Не приймайте борги дрібними монетами;
  • , не кладіть гроші на обідній стіл.
  • не давайте гроші містять двійку, назад вони до вас не повернуться.

Дотримуватися чи ні подібні прикмети - це особиста справа кожного. Однією з сучасних і точних прийме, яка працює завжди, в даному випадку, є складання боргової розписки або договору про позику грошових коштів.

Тепер ви знаєте, як давати гроші в борг правильно. Пишіть свої коментарі до статті, діліться своєю думкою! До нової зустрічі!

Якщо помітили, що кількість фінансів у вас стало значно менше, то проаналізуйте свої останні дії, чому так могло статися?