Реклама
Реклама
Реклама

Чи потрібно платити податок на продаж подарованої квартири?

diy13@ya [email protected]/Depositphotos

Єдиний вид податку, що справляється, - податок на доходи фізичних осіб. При отриманні квартири в дар від близького родича податку не виникне, проте якщо вона подарує не близьким родичем, то для обдаровуваного податок складе 13%.

При подальшому продажу квартири варто пам'ятати, що для уникнення податку необхідно володіти цією квартирою більше трьох років (якщо квартиру подарував близький родич) і більше п'яти років (якщо неблизький). У разі, якщо квартиру потрібно продати до закінчення граничного терміну володіння, то застосовується звичайний розрахунок - з тієї вартості, яка зафіксована в договорі купівлі-продажу, віднімається 1 млн рублів (сума податкового вирахування), і з різниці виплачується 13%.

Які тонкощі потрібно знати про податок з продажу квартири?

Податок з продажу квартири: правила і приклади

У разі, якщо Ви фізична особа, то дохід, отриманий Вами від реалізації квартири, раніше отриманої в дар, буде обкладатися податком на доходи фізичних осіб за ставкою 13%.

Податок на прибуток на території РФ платять виключно російські та іноземні юридичні особи, а також відповідальні учасники консолідованих груп платників податків (ст. 246 НК РФ). Якщо Ви не входите до переліку зазначених осіб, то від сплати податку на прибуток Ви звільнені, що, разом з тим, не звільняє Вас від оплати ПДФО.

В якості підстави для звільнення від ПДФО може бути термін володіння квартирою (у Вашому випадку - більше трьох років з моменту державної реєстрації договору дарування).

Якщо Ви отримали в дар квартиру від сторонньої людини або далекого родича, то Вам необхідно буде спочатку заплатити податок на дарування - 13% від кадастрової вартості квартири. І при її продажу протягом п'яти років ще 13%. Якщо Ви отримали подарунок від близького родича (мами, тата, брата, сестри, бабусі, дідусі або дітей), то податку на дарування не буде, але залишиться податок з продажу. Податок з продажу можна зменшити на податкове вирахування в розмірі 1 млн рублів від ціни. Тобто в цифрах: якщо квартиру ви продаєте за 1,5 млн, кадастрова вартість її 2 млн (виходить, що продажна ціна вище ніж 70% кадастрової вартості), і Ви в декларації вказуєте, що хочете скористатися правом податкового вирахування на 1 млн, то податок буде складати 13% від різниці між продажною ціною квартири і мільйоном. Він складе 13% від 500 тисяч рублів, а саме 65 тисяч рублів. Для зменшення податку Вам обов'язково треба подавати декларацію про доходи з точним розрахунком. Це робиться до квітня наступного року після продажу нерухомості.

Дарування нерухомості в 5 питаннях і відповідях

Що вигідніше - дарчий або продаж?

Фізичні особи в Росії зобов'язані платити податок на свій дохід (не прибули) - так званий ПДФО. Резиденти за ставкою 13%, нерезиденти - 30%. Для резидентів Податковий кодекс передбачає ряд пільг, звільнень і відрахувань.

Отримана в дар квартира також є доходом, що підлягає оподаткуванню. Однак податок платити не потрібно, якщо дарувальником є ​​близький родич обдаровуваного (пп.1 п.18 ст. 217 НК). Близьку спорідненість визначається Сімейним кодексом, до числа близьких родичів належать: чоловік і жінка, батьки і діти, в тому числі усиновителі й усиновлені, дідусь, бабуся і онуки, повнорідні і не повнорідні брати і сестри (ст. 14 СК).

При продажу отриманої в дар квартири також доведеться заплатити ПДФО, однак закон передбачає звільнення від податку, якщо нерухомість була у власності більше трьох років - для випадку дарування між близькими родичами (пп.1 п.3 ст. 217.1 НК), більше п'яти років - для інших випадків дарування. Даний період називається в законі «мінімальним граничним терміном володіння».

Якщо період володіння виявиться меншою від мінімального, то продавець-резидент має право скористатися податковим вирахуванням у розмірі одного мільйона рублів (пп.1 п.2 ст. 220 НК). Це означає, що 13% податку буде вираховуватися не з усієї вартості квартири, а її частини - за вирахуванням 1 млн.

Син дарує мені свою частку, я продаю квартиру. Я плачу податок?

Дружині подарували квартиру в шлюбі. Чи отримає чоловік частку при розлученні?

Існують мінімальні граничні терміни володіння об'єктом нерухомого майна, в нашому випадку квартирою, після реєстрації на своє ім'я права власності і до реєстрації переходу права на покупця, при яких продавець звільняється від податку на дохід від продажу нерухомості. Згідно з податковим законодавством, мінімальний граничний термін дорівнює трьом рокам, якщо продавець отримав майно в порядку дарування від члена сім'ї або близького родича. Якщо неможливо довести спорідненість - мінімальний граничний термін володіння, при якому податок не стягується, п'ять років.

Далі має значення сума, за яку продається квартира. Припустимо, квартира від родича, але трьох років не пройшло, а житло, наприклад, продається в той же рік, в який перейшов у власність по даруванню. У квартири є кадастрова вартість, її можна подивитися на сайті Росреестра. До цієї вартості застосовується понижуючий коефіцієнт 0,7. Тоді з вартості квартири сплачується податок 13%, звичайний ПДФО.

Текст підготувала Марія Гурєєва

НЕ пропустіть:

Всі матеріали рубрики «Хороше запитання»

Як уникнути податку на продаж квартири?

Чи можна визнати дарчу недійсною?

Податки при купівлі та продажу житла: 23 корисні статті

Статті не є юридичною консультацією. Будь-які рекомендації є приватною думкою авторів та запрошених експертів.

Які тонкощі потрібно знати про податок з продажу квартири?
Я плачу податок?
Чи отримає чоловік частку при розлученні?
Чи можна визнати дарчу недійсною?