Реклама
Реклама
Реклама

Тисяча одежинок: "Флекс долина" Закарпаття втягнула в капустяний бізнес тисячі жителів

Село Зарьечье Закарпатської області називають «Капустяним раєм» або «поліетиленові долиною»

Село Зарьечье Закарпатської області називають «Капустяним раєм» або «поліетиленові долиною». Ранньою капустою тут займаються тисячі жителів, розповідає телеканал "Україна" .

Більш того, в Заріччя працюють жителі багатьох сусідніх сіл, які, скільки б не намагалися робити це ж у себе, але саме так у них не виходить.

Якщо подивитися на околиці Заріччя з висоти пташиного польоту, вони і справді всуціль вкриті теплицями і відкритими капустяним плантаціями. Зайнятий мало не кожен вільний шматок землі.

Сім'я одного з фермерів рубає капусту в повному складі та ще найняла трьох працівників. Її глава - Михайло, який своє прізвище не називає, так само і рівня заробітків, проте основні цифри свого бізнес-плану озвучує.

«Одна теплиця стоїть приблизно $ 10 тис., - розповідає він. - Я побудував три теплиці на 250 кв м. Та вклав $ 20 тис. Потрібно три роки, щоб вони окупилися ».

А ще капустяний бізнес, як і все село тримається на далекобійників. Заріччя називають столицею українських автоперевізників. Їх кількість тут, як в чотирьох найбільших областях України. Навіть на гербі села традиційне колесо замінили зображенням сучасної фури.

Водії вантажівок - найбільші платники податків місцевої скарбниці. «Якщо у нас бюджет 8 млн грн, то далекобійники платять 7 млн ​​грн, - розповідає Марина Васько, глава сільради Заріччя. - Якщо виникнуть проблеми у них, то встане все село ».

Далекобійники орієнтовані в основному на закордонні рейси, однак нарікають: після того, як зіпсувалися відносини з Росією і Угорщиною, про стабільність вони забули. Тепер водії возять вантажі тільки в Європу, але дозволів на виїзд отримують настільки мало, що тисячами залишаються без роботи.

«Якщо в першому кварталі минулого року я заплатив податків 50-60 тис. Грн, - розповідає далекобійник Роман Жупанин, - то за той же період 2018 го - 16 тис. Грн. Цим все сказано".

Багато з них виїжджають на роботу за кордон, незважаючи на те, що податків там доводиться платити в рази більше. Решта приєднуються до капустяному бізнесу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl + Enter.