Реклама
Реклама
Реклама

Дальність дії рацій: фактори впливу, збільшуємо радіус дії

  1. Світ навколо нас різноманітний.
  2. Додаткове обладнання.
  3. Увага до дрібниць важливо.

Будь-якому користувачеві рацій - досвідченому або новачкові, важливі її технічні характеристики. Безсумнівно, для кожної окремої задачі потрібно підбирати гаджети з певним функціоналом. Однак, такий параметр, як дальність зв'язку рації важливий скрізь і всім: на рибалці, полюванні, далекобійникам, таксистам або туристам.

Від чого залежить даний параметр, як забезпечити максимально можливу дальність зв'язку і в яких умовах це можливо здійснити, спробуємо знайти відповіді в цій статті.

Як би не просто і тривіально здавалося, але «далекобійність» вашої рації, перш за все, залежить від її потужності. Чим сильніше передавач - тим на більшу покриття ви можете розраховувати. Тут варто розуміти, що дальність зв'язку у портативних і стаціонарних рацій істотно відрізняється на користь других.

Крім того, необхідно враховувати і інший параметр. Наприклад, зв'язок між якими типами рацій. Адже можна зв'язуватися портативної рацією зі стаціонарною базою, або з іншого стаціонарної базою. У першому випадку, можна забезпечити максимальну дальність зв'язку рації в 15 км. У другому, при зв'язку між двома стаціонарними базами, обладнаними антенними і підсилювачами, можна досягти дальнобійності рації в 100 км. А, наприклад, автомобільні рації можуть забезпечити дальність зв'язку зі стаціонарної рацією в 50 км. Далекобійність рації на 20 км забезпечується при зв'язку між двома автомобільними типами цих пристроїв.

Однак, не все так просто. Ще одним важливим аксесуаром, що робить разом з потужністю рівний вплив на дальність зв'язку, є антена . Детальніше про неї - в кінці статті.

Світ навколо нас різноманітний.

Озирніться - вашому погляду постають найрізноманітніші пейзажі. Місто, з його висотками і щільним трафіком, сільська місцевість, з відкритими просторами і полями. Чудові вершини гір, і зачаровують повороти на міжміських трасах. Гладь річкової води і шум морського прибою.

Нескладно здогадатися, що на дальність дії рації, крім інших причин, дуже великий вплив робить місцевість. Саме через це варто уважно ставитися до діапазону купується рації. Наприклад, для лісу, на дорозі або шосе відмінно підходять радіостанції CB-діапазону . Для гір, туристів, велосипедистів - LPD або PMR діапазон .

Ще один нюанс - виробники відзначають максимальну дальність роботи своїх рацій в ідеальних умовах. Тобто, коли проводилися випробування, не було ніяких перешкод у вигляді висоток, шумів від радіо ефіру, інших рацій і т.д. Відповідно, навіть найпотужніша радіостанція в несприятливих умовах може давати радіус дії набагато нижче заявленого виробником.

Додаткове обладнання.

Будь-якому користувачеві   рацій   - досвідченому або новачкові, важливі її технічні характеристики

Як говорилося вище, чим більше потужність - тим більше дальність дії рації. Є негласне правило - 1 Вт дорівнює, приблизно, 1 кілометру. Хоча, це все дуже умовно і кінцева цифра все одно буде залежати від місцевості, потужності, антени, підсилювача та інших умов.

Для того щоб організувати дальність зв'язку рації в 100 км, необхідно подбати про придбання підсилювачів потужності і антен . Пам'ятайте, що зв'язок між потужністю підсилювача і дальністю зв'язку з цим не прямопропорційна. Іншими словами, можна збільшити потужність в 10 разів, а дальність зв'язку чи збільшиться в два.

Антени можна використовувати як для стаціонарних радіостанцій, так і для автомобільних. У другому випадку потрібно приділити особливу увагу способу, а також місця кріплення антени. Крім того, варто враховувати, що довжина антени повинна бути дорівнює довжині хвилі, що не завжди, звичайно, можливо. Наприклад, в CB-діапазоні, з його довжиною хвилі в 11 метрів, складно уявити таку велику антену на даху авто.

Увага до дрібниць важливо.

Як не дивно, але крім навколишнього середовища на радіус дії рації можуть впливати такі параметри, як:

  • Заряд акумуляторної батареї - найбільша дальність забезпечується при 100% -му заряді батареї.
  • Для портативних рацій - положення її в просторі - за допомогою експериментів було доведено, що велика дальність зв'язку досягається при строго вертикальному положенні гаджета, антеною від голови.
  • Джерела перешкод в робочому ефірі - це можуть бути інші рації, грунт під ногами, військові бази та інші об'єкти.

Коментарів до статті: "Дальність дії рацій: фактори впливу, збільшуємо радіус дії" - 0 (шт.)