Реклама
Реклама
Реклама

СТОП-приватизація землі в Ізмаїльському районі: основні пункти нової земельної Стратегії Кабміну

Постановою Кабміну №413 від 7 червня 2017 року ухвалено Стратегія вдосконалення управління у сфері використання та охорони земель сільськогосподарського призначення державної власності, яку в вузьких колах називають «СТОП-приватизація». Громадяни вже сьогодні отримують відмови на приватизацію земельних ділянок. Про особливості даної Стратегії та наслідки її дії в масштабах Ізмаїльського району говорили під час наради з сільськими головами при голові Ізмаїльської РДА, повідомляє «БессарабіяINFORM».

«На сьогоднішній день можна говорити про те, що безкоштовна приватизація земельних ділянок сільгосппризначення в Україні закінчилася», - зазначив начальник Ізмаїльського міськрайонного управління юстиції Госгеокадастра Костянтин Чумаченко.

Як пояснив фахівець, згідно з прийнятою Стратегії на території області будуть виділятися у власність безкоштовно земельні ділянки для сільгосппризначення (і садівництво, і ОСГ, і фермерство) тільки в розмірі не більше 25% від земельних ділянок, право оренди яких передано на аукціонах за попередній період.

Наприклад, в третьому кварталі по Ізмаїльському району до переліку ділянок, яким буде дано дозвіл на розробку проекту землеустрою, увійшов тільки одну ділянку площею 2 га для учасника АТО на території Бросковского сільради. Ця ділянка був вирахуваний з тієї площі, на яку Ізмаїльський район продав право оренди на аукціонах в першому кварталі 2017 року. Фахівці міськрайонного Госгеокадастра вже сьогодні прогнозують, що в четвертому кварталі цього переліку буде стояти цифра нуль, оскільки в другому кварталі на аукціонах не було продано право оренди ні на одну ділянку.

В Ізмаїльському районі площа земель запасу сільгосппризначення державної власності, право оренди на які можна продати на торгах, становить орієнтовно 4 тисячі гектарів. Але вільної землі немає - вся вона зараз знаходиться в користуванні.

Прийнята Стратегія також забороняє передавати ділянки для сінокосіння та випасання худоби без аукціонів, а Урядом дано завдання перевірити всі пасовища і сіножаті на предмет їх оранки.

Один наочний приклад, коли за самовільно розоране пасовище можна нарватися на великі неприємності, був зафіксований нещодавно на землях Суворовської сільської ради. Результат - арешт врожаю і відкрите СБУ кримінальне провадження. Але такі порушення, за інформацією міськрайонного Госгеокадастра, є в кожному населеному пункті району.

Стратегією також передбачається, що всі діючі договори оренди земель сільгосппризначення повинні бути переглянуті і переукладено з урахуванням ставки орендної плати не менше 8%.

«Для реалізації цього пункту на сьогоднішній день прийнята нова методика грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення. Методика, прийнята в 1995 році, коли ще робили «паювання», на сьогоднішній день померла і не діє. Сьогодні на кожен окрему земельну ділянку, незалежно від площі, необхідно робити документацію по визначенню нормативної грошової оцінки землі. А її повинна буде затвердити (або не затвердити) сесія районної ради. Цей порядок чітко прописаний в Постанові Кабміну », - уточнив Костянтин Чумаченко.

Також начальник міськрайонного Госгеокадастра звернув увагу на те, що згідно із зазначеною Стратегії раз в три роки обов'язково повинна проводитися агрохімпаспортізація полів.

Відзначимо, що в Одеській області запрацювала інспекція з державного контролю за використанням та охороною земель, яка створена в структурі Головного управління обласного Госгеокадастра. Місяць тому дана інспекція зробила об'їзд Ізмаїльського району, під час якого було виявлено ряд самозахоплень землі. В результаті, відносно тих, що провинилися фермерів були застосовані штрафні санкції.

Серед інших обов'язків створеної інспекції - стежити за тим, щоб землекористувачі не спалив стерню на полях. В Ізмаїльському районі за це буде відповідати інспектор Яна Коротко.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram і будьте завжди в курсі останніх новин. клац і н клуні прилітають прямо до Вас в кишеню!