Реклама
Реклама
Реклама

Приватизація землі під приватним будинком після 1 березня 2018 року

  1. Підстави
  2. Оформлення у власність
  3. Скільки коштує?
  4. безкоштовно
  5. До якого року продовжили?
  6. З чого почати?
  7. Під будинком на двох господарів
  8. Процедура приватизації землі під приватним будинком після 1 березня 2018 року
  9. Порядок дій
  10. Терміни та вартість
  11. Часто задавані питання
  12. Скільки займе часу?
  13. Немає документів на землю

Програма передачі землі у власність громадян розпочалася з моменту початку приватизаційного процесу в країні. Держава турбується про те, щоб кожен домовласник знайшов право на земельну ділянку, де розташовується його будинок.

Тобто, двоякість в трактуванні власності на домоволодіння, коли будинок знаходився у власності громадянина, а земля під ним - у власності держави прийняттям рішення про приватизацію земельної ділянки під приватним будинком була ліквідована.

Зроблено це було на підставі того, що фактичне володіння землею залишалося за власником будинку, він користувався нею на свій розсуд де факто, але де юре ділянку йому не належав.

Підстави

Крім головного підстави - фактичного користування землею власниками будинку, є більш детальні підстави приватизації, про які людина, що бажає мати у власності ділянку, повинен знати:

  1. Землею громадяни повинні користуватися на законних підставах, це передбачає наявність правильно оформлених документів, що дозволяють володіти землею. При наявності таких паперів приватизація здійснюється безкоштовно без будь-яких застережень в спрощеному порядку.
  2. При відсутності документів на землю або наявності неправильно оформлених паперів безкоштовна приватизація проводиться в адміністративному порядку.
  3. Підставою для безоплатної приватизації є ставлення громадян до певної категорії - Герої Росії та СРСР, ветерани, військовослужбовці, діти-сироти і деякі інші особи.
  4. Безкоштовно можна приватизувати землю дачної ділянки по схемі, яку називають «дачних амністією».

В інших випадках для безкоштовної приватизації законних підстав немає, і власникам будинку пропонується викупити ділянку у держави або муніципалітету.

Викупна приватизація - це оплата ділянки по кадастрової вартості, тобто більш вигідна покупка землі в порівнянні зі звичайним придбанням земельного наділу.

Оформлення у власність

Оформлення земельного наділу у володіння - це об'ємне поняття, яке включає і приватизацію, і купівлю землі:

  • приватизація найчастіше є безкоштовною передачею земельних ділянок;
  • покупка - це придбання землі на свої кошти.

Земля, що фігурує як власність, відповідно до свідоцтва про власності на неї, отриманого в 1992-96 роках, не вимагає нового оформлення.

При такому варіанті необхідно звернутися в Реєстраційну палату за свідченням.

Приватизаційний процес повинен проводитися вчасно, спізнюватися з приватизацією не рекомендується. Якщо термін оренди землі добігає кінця, то слід швидше забирати її у власність, тобто безкоштовно приватизувати.

Це дозволить стати повноправним господарем ділянки і робити з ним все, що захочеться:

  • продавати;
  • дарувати;
  • заповідати і так далі.

Скільки коштує?

Приватизувати землю - клопітно, і справа ця досить витратне, оскільки підготовка кадастрового паспорта, геодезична зйомка при межування, складання кадастрового плану, виклик фахівця для оцінки землі і так далі, - робиться не безкоштовно.

Тарифи на ці роботи встановлюються федеральними та муніципальними органами, з розцінками можна ознайомитися в земельному комітеті.

Вартість кожного конкретного земельного справи може значно різниться, тому краще звернутися до фахівців і заздалегідь дізнатися скільки доведеться заплатити за оформлення ділянки у власність, щоб обсяги витрат не стали несподіванкою.

безкоштовно

Безкоштовна приватизація означає, що власнику не доведеться платити за сотки на ділянці.

Але доведеться заплатити за те, що його:

  • виміряють;
  • обмежать;
  • оцінять;
  • створять документи;
  • зареєструють.

Законодавством визначено норму, що ділянка з узаконеним будовою повинен бути викуплений власниками або на нього повинна бути оформлена оренда.

Безкоштовно приватизується:

  • земля, яка перебуває в постійному безстроковому користуванні у господаря;
  • земельну ділянку, що вважається довічно успадкованим володінням.

Безоплатної приватизації підлягають також дачні ділянки членів садівничих кооперативів і товариств .

Цей вид перекладу землі у власність здійснюється за спрощеною схемою з невеликою кількістю поданих документів.

Не можна приватизувати безкоштовно землі:

  • передбачені для державних і муніципальних потреб;
  • прилеглі до транспортних вузлів і дорогах;
  • заражені в результаті техногенних або екологічних катастроф;
  • території загального користування (парки, зони природних заповідників, вуличні простору);
  • зони лісового та водного фондів.

Таким чином, безкоштовно приватизувати можна без проблем тільки землю, що знаходиться в загальному обороті, до цієї категорії належать ділянки, на яких побудовані приватні будинки.

До якого року продовжили?

Термін, до якого дозволялося безкоштовно перевести землю під будинком в свою власність, раніше був визначений по грудень 2013 року. Але не всі встигли перевести у власність землю, тому ГД РФ прийняв рішення про продовження термінів до 1.03.2015 року.

Рівне з цієї дати набирає чинності ФЗ, що вніс зміни до Земельного Кодексу (Від 23.06.2014 № 171 ФЗ), що спростив викуп земельних наділів у муніципалітетів.

Приватизація землі під приватним будинком після 1 березня 2018 року здійснюється відповідно до цих змін.

За «дачної амністії» ділянки можна оформляти у власність до 2020 року. На питання, коли закінчується приватизація землі за спрощеною системою «дачної амністії», можна сміливо сказати, аж до 31 грудня 2020 р

У зв'язку з актуальністю проблеми перекладу землі у власність до теперішнього часу, можна провести приватизацію ділянки під будинком, використовуючи «дачну амністію», яка спростила і зробила декларативним реєстраційний порядок для земельних ділянок при оформленні їх у власність.

Декларація заповнюється самим власником, вона являє собою бланк встановленого зразка і подається на державну реєстрацію.

Тут можна завантажити зразок декларації про об'єкт нерухомого майна .

З чого почати?

Починати земельну приватизаційний процес потрібно зі звернення до органів місцевої влади. необхідно:

  • написати заяву до відповідного відділу муніципалітету про приватизацію землі з вашим домоволодінням;
  • докласти кадастровий креслення (план) ділянки.

Муніципальний орган приймає рішення про безкоштовне виділення земельного наділу у власність. Заява може розглядатися два тижні. У разі відмови землю пропонується викупити.

Під будинком на двох господарів

Якщо у будинку два господаря, мають по одній другій частки домоволодіння, то ділянку землі є неподільним і приватизувати його потрібно також в частках, як і будинок.

У разі відмови співвласника будинку від приватизації, можна приватизувати свою частку через суд.

Процедура приватизації землі під приватним будинком після 1 березня 2018 року

Після встановленої кінцевої дати 1.03.2015 року отримати у власність землю безкоштовно вже не можна, залишається викупити її або орендувати.

Порядок дій

  1. Порядок дій наступний:
  2. Проводиться експертиза земельної ділянки, яку призначає орган адміністрації муніципалітету.
  3. Визначається кадастрова вартість ділянки.
  4. Муніципальний орган виносить постанову про результати визначення кадастрової вартості.
  5. Процедура ускладнюється, якщо ділянки в кадастр немає. У цьому випадку господар повинен написати заяву про внесення ділянки до державного кадастр і видачу кадастрового паспорта на землю.
  6. Кадастровий паспорт готується на основі кадастрового плану, для оформлення якого необхідно межування.
  7. Укладається договір купівлі землі, і вона переходить у власність господаря.

Необхідні документи

Для правильного оформлення ділянки фізичній особі у власність необхідно приготувати документ, орієнтуючись не такий перелік:

  • ксерокопія паспорта громадянина, що оформляє ділянку;
  • виписка з ЕГРП про право власності на споруди на ділянці і на право, яке підтверджує законне володіння ділянкою;
  • кадастровий паспорт на землю;
  • інформація про які перебувають на землі будівлях і спорудах;
  • заяву за встановленим зразком від господаря, котрий має ділянкою.

Тут можна завантажити зразок заяви на приватизацію землі під приватним будинком .

Терміни та вартість

Заява розглядається в адміністрації муніципалітету два тижні, після чого заявнику повідомляється рішення органу про дозвіл передачі у власність ділянки або відмову в цьому.

Викуп землі з оренди після березня цього року здійснюється по кадастрової вартості, але це все одно більш доступний варіант, ніж, наприклад, покупка ділянки.

По термінах і цінами на підготовку документів можна орієнтуватися на наступну таблицю:

Найменування документа Термін підготовки Ціна Виписка з ЕГРП 5 днів 200 рублів Кадастрова виписка 5 днів 200 рублів Геодезична зйомка 2 тижні Від 7500 до 12500 рублів Документи по схемі в «одне вікно» і постанову адміністрації 30-45 днів безкоштовно Підготовка Договору купівлі 45 днів Кадастрова вартість Реєстрація Договору купівлі / продажу 30 днів 1000 рублів Найменування документа Термін підготовки Ціна Виписка з ЕГРП 5 днів 200 рублів Кадастрова виписка 5 днів 200 рублів Геодезична зйомка 2 тижні Від 7500 до 12500 рублів Документи по схемі в «одне вікно» і постанову адміністрації 30-45 днів безкоштовно Підготовка Договору купівлі 45 днів Кадастрова вартість Реєстрація Договору купівлі / продажу 30 днів 1000 рублів   Приватизація землі під гаражем   здійснюється в порядку, встановленому законодавством РФ Приватизація землі під гаражем здійснюється в порядку, встановленому законодавством РФ.

Цікавить визнання договору приватизації недійсним і судова практика з цього питання? Читайте тут .

Чи можна приватизувати кімнату в комунальній квартирі? детально в цієї статті .

Часто задавані питання

Розглянемо питання, які часто задають власники приватних будинків.

Скільки займе часу?

Викуп або приватизація ділянки землі може зайняти до півроку, якщо це робиться не за системою зі спрощенням.

За «дачної амністії» терміни можуть бути скорочені наполовину.

Швидше вийде, якщо довірити вести справи професіоналу.

Немає документів на землю

Варто спробувати знайти в архівах землевідвідна акт, вони зазвичай зберігаються в БТІ або МУПТІ. Цей документ буде підставою для безкоштовної приватизації.

Якщо його знайти не вдасться, то землю доведеться тільки викуповувати.

Відео про приватизацію земельної ділянки

З чого почати?
Скільки коштує?
До якого року продовжили?
З чого почати?
Цікавить визнання договору приватизації недійсним і судова практика з цього питання?
Чи можна приватизувати кімнату в комунальній квартирі?
Скільки займе часу?