Реклама
Реклама
Реклама

«Дачна амністія» 2020 | Все про будинок і життя в ньому

  1. Закон продовжує термін дії «дачної амністії» щодо об'єктів ІЖС ще на два роки - до 1 березня 2020...
  2. Які проблеми вирішує продовження «дачної амністії»
  3. Що потрібно зробити, щоб оформити об'єкт у власність?
  4. Які документи знадобляться?
  5. Що робити тим, хто не встигне зареєструвати будинок до 1 березня 2020 роки?
  6. А якщо будинок на ділянці зареєстрований, а сарай або лазня - ні?
  7. Що дасть реєстрація права власності?

Закон продовжує термін дії «дачної амністії» щодо об'єктів ІЖС ще на два роки - до 1 березня 2020 року.

Тим, хто не встиг поставити свої ділянки і приватні будинки на кадастровий облік за спрощеною схемою, дали ще один шанс.

Продовження «Дачній амністії» обумовлено тим, що значна частина приватної нерухомості (житлові будинки, дачі, сади) не могла пройти процедуру держреєстрації через відсутність необхідних документів або через їх невідповідність вимогам чинного законодавства за формою або змістом.

історичний екскурс

«Дачна амністія» набула чинності з 1 вересня 2006 року. Вона поширювалася на земельні ділянки та будівлі на землях для індивідуального житлового будівництва, ведення особистого підсобного господарства, дачного господарства, городництва і садівництва, гаражного будівництва.

Справа в тому, що багато росіян мали і мають будинки, дачі, садові ділянки, на які неможливо отримати право власності в звичайному порядку через відсутність необхідних документів. «Дачна амністія» дозволила оформити у власність таке майно, якщо воно перебувало в безстроковому користуванні або довічне успадковане володіння до дати вступу в силу Земельного кодексу РФ, тобто до жовтня 2001 року.

Щоб стати власником дачних соток, досить було надати в Росреестр будь правовстановлюючий документ, виданий до 30 жовтня 2001 року. За радянських часів землі виділялися на праві довічного успадкованого володіння або постійного безстрокового користування. А щоб зареєструвати на себе дачний будиночок, людина повинна була в простій письмовій формі скласти так звану декларацію.

Прийнята в 2006 році дачна амністія повинна була завершитися 1 березня 2015 року, проте була продовжена до березня 2018 року.

З 1 січня 2017 року чиновники стали вводити нові правила і закони, які повинні підготувати домовласників до нових норм реєстрації нерухомості в загальному порядку.

  • До правовстановлюючим документам на землю для постановки на кадастровий облік і оформлення права власності на будівлі потрібно було ще й надати технічний план об'єкта, який міг підготувати кадастровий інженер, а для реєстрації житлового будинку - дозвіл на будівництво.

Оформлення прав на об'єкти індивідуального житлового будівництва в загальному порядку значно ускладнювало процес оформлення. Відсутність подібних документів автоматично переводило об'єкти ІЖС в категорію незаконних. Вони оголошувалися самовільно побудовою і повинні були бути легалізовані тільки в судовому порядку, що значно ускладнювало введення їх до цивільного обороту.

При цьому, згідно з містобудівному законодавству, оформлення дозвільної документації для будівництва садових будинків не було потрібно. Таким чином, з 1 березня 2018 роки постала б ситуація, при якій власники житлових будинків були б поставлені в нерівні умови.

Ухвалення законопроекту дозволяє громадянам як раніше оформляти свої права на об'єкти індивідуального житлового будівництва в спрощеному порядку, надавши мінімум документів, що позитивно позначиться на розвитку приватного житлового сектора.

До 1 березня 2020 року домовласники ще можуть встигнути зареєструвати право власності на нерухомість без дозволу місцевої влади на введення будинку в експлуатацію (тобто без отримання всіх дозволів - проектної документації, плану ділянки, документів про відповідність будови технічним нормативам, схемою комунікацій та ін.) . Йдеться про будинки, побудованих на земельних ділянках для індивідуального житлового будівництва або на ділянках, розташованих в населених пунктах, призначених для ведення особистого підсобного господарства.

Інформація про те, на якій землі побудована нерухомість, є в документах на ділянку. Саме там вказується вид дозволеного використання землі.

Які проблеми вирішує продовження «дачної амністії»

Які проблеми вирішує продовження «дачної амністії»

За 10 років «амністії» в спрощеному порядку було оформлено понад 3,5 млн об'єктів індивідуального житлового будівництва (ІЖС) і понад 7 млн ​​земельних ділянок.

При цьому пік реєстрацій припав на 2010 рік. З тих пір кількість оформлень за спрощеною процедурою постійно знижувалося, що і стало посилом до продовження пільгового узаконення нерухомості.

По суті, оформили право ті, хто хотів або кому це було потрібно. При цьому близько мільйона росіян досі не поспішають оформляти свої права на індивідуальні житлові будинки. Люди побоюються паперової тяганини і не хочуть платити податки.

Однак, все неоформлені належним чином житлові будови рано чи пізно потраплять в поле зору Росреестра і можуть бути визнані самобудом. А це вже прямий шлях до знесення будинку.

Звичайно, поставити на кадастровий облік будинок і зареєструвати право власності на нього можна і без «дачної амністії». Тільки це вкрай складно, враховуючи, що багато будинків і дачі будувалися півстоліття тому. Адже без «амністії» потрібне отримання дозволу на введення об'єкту в експлуатацію. Заявник повинен звертатися в Госстройнадзор, а той, у свою чергу, вимагатиме дозвіл на будівництво. У радянські роки такі документи не видавалися. Тому доведеться доводити право на власність в суді.

За даними Росреестра, за роки «Дачній амністії» тільки в Підмосков'ї були зареєстровані права на мільйон з гаком об'єктів нерухомості і приблизно стільки ж ще потрібно узаконити. Продовження «Дачній амністії», на думку чиновників, прискорить цей процес.

Що потрібно зробити, щоб оформити об'єкт у власність?

До 1 березня 2020 року звернутися до Росреестр із заявою про реєстрацію права власності.

Заяви та додані до них документи можна подати через багатофункціональний центр, відправити поштою або в електронному вигляді через офіційний сайт Росреестра.

Які документи знадобляться?

Для реєстрації будинку в спрощеному порядку в Росреестр потрібно уявити:

  • Заява.
  • Будь-які документи, що підтверджують право людини на земельну ділянку. Це може бути договір купівлі-продажу, свідоцтво про спадщину, розпорядження місцевої адміністрації про виділення землі (іноді це папірець з сільради, видана півстоліття назад, про виділення ділянки в користування).
  • Дозвіл на будівництво.
  • Документ про оплату держмита.
  • Підготовлений кадастровим інженером технічний план житлового будинку. За виготовленням плану необхідно звернутися до кадастровому інженеру, якого можна знайти або в БТІ, або в компанії, яка надає такі послуги.

Що робити тим, хто не встигне зареєструвати будинок до 1 березня 2020 роки?

Після 1 березня 2020 роки для реєстрації права власності потрібно отримувати в органі місцевого самоврядування дозвіл на введення житлового будинку в експлуатацію.

А якщо будинок на ділянці зареєстрований, а сарай або лазня - ні?

Їх теж краще зареєструвати. Причому зробити це можна без отримання дозволу на будівництво (при реєстрації будинку воно необхідне).

  • Для будь-яких нежитлових об'єктів, наприклад, незареєстрованих господарських будівель (як і для будинків на садових і дачних ділянках), «дачна амністія» діє безстроково.

Щоб зареєструвати нежитлову споруду, потрібно звернутися із заявою в Росреестр, уявити документи на земельну ділянку і заповнити спеціальну декларацію з інформацією про будівництво.

Що дасть реєстрація права власності?

Що дасть реєстрація права власності

  • Якщо у власника не оформлене право власності, то цей будинок йому не належить.

У разі виникнення спору з сусідами, бажання продати нерухомість, поміняти, подарувати або передати в спадщину виникнуть складності: будова доведеться оформляти у власність, збирати всі необхідні папери і отримувати дозволи.

Крім того, якщо на ділянці під індивідуальне житлове будівництво за десять років не з'явився офіційно зареєстрований житловий будинок, то сума земельного податку для власника буде подвоюватися.

А ще неоформлений житловий будинок - це самовільне будівництво. За її зведення власника можуть оштрафувати.

За матеріалами:

http://tass.ru/ekonomika/4943845

https://rg.ru/2018/03/01/srok-dachnoj-amnistii-prodlili-do-1-marta-2020-goda.html

https://vz.ru/news/2018/2/22/909552.html

Документ закону опублікований на офіційному порталі правової інформації:

http://publication.pravo.gov.ru/

Які документи знадобляться?
Що робити тим, хто не встигне зареєструвати будинок до 1 березня 2020 роки?
А якщо будинок на ділянці зареєстрований, а сарай або лазня - ні?
Що дасть реєстрація права власності?
Що потрібно зробити, щоб оформити об'єкт у власність?
Які документи знадобляться?
Що робити тим, хто не встигне зареєструвати будинок до 1 березня 2020 роки?
А якщо будинок на ділянці зареєстрований, а сарай або лазня - ні?
Що дасть реєстрація права власності?