Реклама
Реклама
Реклама

Як зареєструвати будинок на земельній ділянці в 2018 році?

  1. Яка споруда визнається об'єктом ІЖС
  2. Що потрібно зробити до початку будівництва будинку
  3. Які документи потрібно оформити після завершення будівництва
  4. Документи для реєстрації будинку на земельній ділянці
  5. Куди звертатися для реєстрації будинку
  6. Реєстрація будинки по дачної амністії
  7. Як зареєструвати самовільно збудований будинок
  8. Скільки коштує реєстрація будинку на земельній ділянці
  9. Держмито при реєстрації будинку

Процедура реєстрації житлового будинку, після закінчення його будівництва здійснюється майбутнім власником відповідно до вимог, передбачених у статті 25.3 Федерального закону № 122, який регулює державну реєстрацію прав на нерухоме майно та угод з цим майном.

У 2006 році був прийнятий так званий Закон про дачної амністії, який значно спростив порядок оформлення права власності громадян на окремі об'єкти нерухомості.

Дорогі читачіДорогі читачі!

Наші статті розповідають про типові способи вирішення юридичних питань, але кожен випадок носить унікальний характер.

Якщо ви хочете дізнатися, як вирішити саме Вашу проблему - звертайтеся в форму онлайн-консультанта справа. Це швидко і безкоштовно! Або зателефонуйте нам за телефонами:

+7 (499) 703-47-59
Москва, Московська область

+7 (812) 309-16-93
Санкт-Петербург, Ленінградська область

8 (800) 511-69-42
Федеральний номер (дзвінок безкоштовний для всіх регіонів Росії)!

Яка споруда визнається об'єктом ІЖС

У чинних законодавчих актах не знайти точного визначення, що таке житловий будинок.

Разом з тим, аналіз правових норм дозволяє окреслити коло ознак, за якими можна віднести об'єкт будівництва до житлового будинку:

  • відокремлений розташування будови на земельній ділянці;
  • відсутність загальних стін з іншими будівлями, призначеними для проживання громадян;
  • будова призначене для того, щоб в ньому проживали члени однієї сім'ї;
  • споруда заввишки має від одного до трьох поверхів.

Що потрібно зробити до початку будівництва будинку

Власник земельної ділянки законом наділений правами щодо користування, володіння і розпорядження своїм майном. Однак правоздатність власника обмежена безліччю правил. Так, чи не на кожній земельній ділянці, що належить на праві власності фізичній особі, можна побудувати житловий будинок.

Все залежить від цільового призначення земельної ділянки, яка зазначена в кадастровому паспорті. Щоб переконатися, що ділянка призначена саме для індивідуального житлового будівництва, необхідно подивитися дані про дозволений використанні землі.

Існуючий містобудівна регламент визначає, що в висоту будівля не повинна перевищувати 12 метрів з урахуванням висоти нежитлового горища.

Тобто якщо висота одного поверху становить 3 метри, то поверхів в будинку не може бути більше трьох. Є також і обмеження по загальній площі житлового будинку. Вона не може перевищувати півтори тисячі квадратних метрів.

Крім того, саме розташування будівлі на земельній ділянці повинно відповідати певним правилам. У зв'язку з цим, перед початком будівництва індивідуального житлового будинку, власник повинен узгодити план будинку і його розміщення на земельній ділянці в Містобудівній комітеті. При цьому складання такого креслення можна виконати самостійно.

Будівельні роботи слід починати тільки після отримання відповідного дозволу. Якщо такий порядок не дотримати, то будівництво буде незаконним, що спричинить за собою несприятливі наслідки для забудовника.

Які документи потрібно оформити після завершення будівництва

Після того, як будівництво будинку закінчено, він повинен бути введений в експлуатацію. Введення будинку в експлуатацію оформляється відповідним актом, який складається приймальною комісією. Для цього комісія зобов'язана відвідати об'єкт, порівняти будівництво з документацією на будинок, перевірити план та дозвіл на будівництво.

Однак до 01 березня 2018 року власники приватних житлових будівництв цю вимогу можуть не дотримуватися. Закон про дачної амністії дозволяє зареєструвати дачний або садовий будиночок, який призначений тільки для літнього проживання, без введення їх в експлуатацію.

Для цього достатньо лише заповнити спеціальну декларацію, в якій повинні знайти своє відображення такі дані: розмір будинку, з якого будівельного матеріалу зведено його зовнішні стіни, дані про підключення до інженерних і електричних мереж.

Після чого необхідно замовити технічний і кадастровий паспорта на новий будинок. Технічний паспорт замовляється в Бюро технічної інвентаризації, а кадастровий паспорт готує кадастровий інженер Єдиного державного реєстру нерухомості.

Тільки після отримання даних документів буде підтверджений факт завершення будівництва. Разом з тим, слід мати на увазі, що кадастровий інженер перевіряє відповідність плану фактичному результату, і в разі виявлення розбіжностей, кадастровий паспорт не видається.

Документи для реєстрації будинку на земельній ділянці

Для того щоб зареєструвати домобудівництво, в Росреестр необхідно надати певний пакет документів, яких в залежності від варіантів будівель може бути кілька.

Так, для оформлення будинку, зведеного на земельній ділянці з цільовим призначенням для індивідуального житлового будівництва, необхідно надати:

  • письмову заяву , Складене в необхідній формі;
  • цивільний паспорт заявника;
  • правовстановлюючі документи на земельну ділянку;
  • технічний паспорт, підготовлений бюро технічної інвентаризації. Про даному документі слід подбати заздалегідь, так як термін його виготовлення складає 14 днів;
  • кадастрові паспорта: один - на земельну ділянку, другий - на житлове будівництво;
  • рішення уповноваженого органу про присвоєння поштової адреси новому житловому будівництву;
  • банківський документ про сплату державного мита;
  • дозвіл органу місцевого самоврядування на введення будівлі в експлуатацію.

Для того щоб зареєструвати нову будівлю, яке зведено на земельній ділянці, розташованій в садовому або дачному товаристві, необхідний наступний пакет документів:

  • письмову заяву , Складене за встановленою формою;
  • цивільний паспорт власника новобудови;
  • правовстановлюючий документ на земельну ділянку;
  • банківський документ про сплату державного мита;
  • декларація на будівельний об'єкт, в тому випадку, якщо процес оформлення йде в рамках «дачної амністії».

Правильного оформлення слід дотримуватися по всіх об'єктах, як житлових будинків, так і дачним і садових будиночків, а також господарських будівель.

Це зобов'язує власника нерухомості ретельно готувати необхідні технічні документи, завчасно отримати поштову адресу домобудівництва.

Куди звертатися для реєстрації будинку

Реєстрація нерухомого майна здійснюється в Єдиному державному реєстрі нерухомості.

До цього органу по територіальності необхідно представити необхідний пакет документів, який складається з:

  • цивільного паспорта заявника, який після завершення процедури реєстрації стане власником нерухомості;
  • дозвіл органу місцевого самоврядування на введення житлового будинку в експлуатацію;
  • технічний паспорт на будинок, оформлений органами бюро технічної інвентаризації;
  • кадастровий паспорт на будинок, оформлений кадастровим інженером територіального підрозділу Росреестра;
  • кадастровий паспорт на земельну ділянку, на якому зведено індивідуальний житловий будинок;
  • банківський документ про сплату державного мита.

Надання правовстановлюючих документів на земельну ділянку, а також свідоцтво про право власності на землю надавати не потрібно, так як при проведенні реєстрації земельної ділянки в Єдиному державному реєстрі нерухомості, дані документи вже надавалися, і всі відомості про них є.

Слід мати на увазі, що оформити всі необхідні документи власник може самостійно, за допомогою довіреної особи або доручивши цю процедуру юридичної компанії, яка спеціалізується на наданні таких послуг.

Якщо власник доручив займатися оформленням будинку довіреній особі, то його повноваження повинні бути підтверджені нотаріально посвідченою довіреністю, копія якої з паспортом довіреної особи прикладається до пакету документів. Це ж стосується і представника юридичної компанії.

Як подати документи на реєстрацію будинку

Чинне законодавство передбачає кілька способів реєстрації права власності на новоспоруджену нерухомість.

Це може бути:

  • особисте звернення до територіального підрозділу Росреестра;
  • особисте звернення в багатофункціональний центр з надання державних послуг;
  • подача документів в електронному вигляді через портал МФЦ;
  • подача документів в електронному вигляді через онлайн-сервіс ЕГРН.

Якщо власник вибирає оформлення документів за допомогою інтернет-ресурсів, то заявку необхідно заповнити прямо на сайті відповідної служби, а інші документи подати в електронному вигляді.

Отримати виписку з ЕГРН, яка є документом, що засвідчує право власності на зареєстрований об'єкт нерухомості, можна також різними способами:

  • при особистому відвідуванні підрозділи ЕГРН або МФЦ на паперовому носії за підписом і печаткою;
  • отримати поштою на паперовому носії за підписом і печаткою;
  • отримати по електронній пошті в електронному вигляді.

Реєстрація будинки по дачної амністії

Закон про «Дачній амністії» дозволяє власникам індивідуальних житлових будинків, які отримали земельні ділянки в своє користування до 01 листопада 2001 року із цільовим призначенням для індивідуального житлового будівництва, для дачного будівництва, для садівництва - оформити нерухомість за спрощеною формою.

«Дачна амністія» продовжена до 2018 року. Однак перш ніж оформляти будинок, слід приватизувати земельну ділянку, якщо він до цього часу не перебуває у власності власника.

Після того як приватизація землі буде проведена, на що піде приблизно місяць, необхідно зробити наступне:

  • замовити технічний паспорт на житловий будинок. Такий документ складається фахівцями бюро технічної інвентаризації. Якщо є старий технічний паспорт, то замовляти новий немає необхідності;
  • замовити кадастровий паспорт у фахівців Росреестра;
  • відвідати територіальний підрозділ Росреестра і подати на реєстрацію необхідні документи: технічний і кадастровий паспорта на будинок, банківський документ про сплату державного мита, особистий паспорт заявника;
  • отримати виписку з Єдиного державного реєстру нерухомості, яка є основним документом, що підтверджує факт реєстрації індивідуального житлового будинку, дачного або садового будиночка за конкретним власником.

При подачі документів на реєстрацію, документи на земельну ділянку подавати не слід, так як всі відомості про нього вже містяться в ЕГРН.

Як зареєструвати самовільно збудований будинок

Багато забудовників стикаються з проблемою, яку вони створили самі. На земельній ділянці без відповідного дозволу був побудований будинок, і тепер його зведення потрібно узаконити.

Саме для таких випадків передбачені певні норми Містобудівного кодексу Російської Федерації. Процедура узаконення будівництва будинку не становить особливої ​​складності, однак, тривала за часом і витратна з фінансів.

Для того щоб узаконити самовільно зведений житловий будинок на земельній ділянці, отриманому власником для ІЖС, можна піти такими шляхами:

  • узаконити самовільне будову через суд;
  • отримати дозвіл на будівництво, нібито будинок ще не побудований, а через деякий час здати його в експлуатацію;
  • звернутися до комісії з припинення самовільного будівництва з заявою про збереження самовільно зведеного будинку .

Майбутньому власнику слід знати, що в результаті самовільної забудови, він буде нести адміністративну відповідальність, а це додаткові фінансові витрати. Якщо самовільне будову узаконено не буде, то його доведеться зносити.

Скільки коштує реєстрація будинку на земельній ділянці

Для того щоб зареєструвати житловий будинок, зведений на земельній ділянці з цільовим призначенням для ІЖС, власнику доведеться понести певні фінансові витрати:

  • за оформлення технічного паспорта в бюро технічної інвентаризації;
  • на сплату державного мита при реєстрації будинку в Єдиному державному реєстрі нерухомості.

При цьому за виготовлення технічного паспорта необхідно буде сплатити 1200 рублів, при терміновому виготовленні ціна виросте до 2500 рублів. За реєстрацію в ЕГРН держмито складе 2000 рублів.

Слід мати на увазі, що до тих пір, поки держмито не буде сплачено, документи на реєстрацію не приймуть.

Якщо звернутися за допомогою до юридичних фірм, то забудовнику доведеться викласти не менше 5000 рублів. При цьому забудовнику самому нічого не доведеться робити.

Держмито при реєстрації будинку

Крім подачі пакета документів для реєстрації індивідуального житлового будинку, власник повинен докласти квитанцію про оплату державного мита.

Згідно з вимогами Податкового кодексу Російської Федерації, розмір держмита становить:

  • для фізичних осіб - 350 рублів;
  • для юридичних осіб - 1000 рублів.

Після того, як всі документи будуть подані в Росреестр, власник за підсумками реєстрації індивідуального житлового будинку отримає виписку з ЕГРН, яка є єдиним документом, що підтверджує право власності.

Дорогі читачіДорогі читачі!

Наші статті розповідають про типові способи вирішення юридичних питань, але кожен випадок носить унікальний характер.

Якщо ви хочете дізнатися, як вирішити саме Вашу проблему - звертайтеся в форму онлайн-консультанта справа. Це швидко і безкоштовно! Або зателефонуйте нам за телефонами:

+7 (499) 703-47-59
Москва, Московська область

+7 (812) 309-16-93
Санкт-Петербург, Ленінградська область

8 (800) 511-69-42
Федеральний номер (дзвінок безкоштовний для всіх регіонів Росії)!