Реклама
Реклама
Реклама

Як зареєструвати будинок на дачній ділянці в 2018-2019 році - покрокова інструкція

  1. Загальна інформація про узаконення будинку на дачній ділянці
  2. Що говорить закон?
  3. Як зареєструвати будинок на земельній ділянці?
  4. документи
  5. куди звертатися
  6. Покрокова інструкція
  7. Що таке «дачна амністія»?

Можна фактично володіти житловим приміщенням, але документально не мати до нього ніякого відношення. Однак це дуже важливе питання, яке доведеться вирішувати, скільки б ви його не відкладали. Читайте в статті покрокову інструкцію, як зареєструвати будинок на дачній ділянці в 2018-2019 році, з поясненнями і особливостями.

Заміський земельну ділянку є у багатьох росіян. Дача - звичайна практика в нашій країні, але офіційно заміські будиночки оформлені далеко не у всіх. Найчастіше це стає необхідністю при здійсненні будь-якої угоди щодо землі і будівель на ній.

Загальна інформація про узаконення будинку на дачній ділянці

Процес реєстрації права власності на земельні ділянки та дачні будинки змінився в 2017 році. Якщо раніше була можлива реєстрація тільки на підставі декларації про об'єкт нерухомості, то зараз перелік значно розширений. Наприклад, необхідно надати технічний план, підготовлений кадастровим інженером.

Не можна сказати, що процедуру спростили. Якщо раніше власник міг заплатити держмито і заповнити декларацію, то зараз потрібно додатково звертатися до кадастровому інженеру. Зрозуміло, послуга платна.

Слід розрізняти садові і дачні ділянки. На садовій ділянці допускається зведення будівель, але прописатися там не можна. Перш за все, дозволене використання такої землі має на меті вирощування сільськогосподарських культур. Якщо протягом трьох років власник не використовує таку ділянку за призначенням, він може бути вилучений.

На дачній ділянці допускається не тільки зведення житлової будови, але і отримання на нього поштової адреси. При цьому власник може займатися на землі чим завгодно - ніхто не зобов'язує його вирощувати щось.

Що говорить закон?

На законодавчому рівні реєстрація будинку на дачній ділянці зовсім не обов'язкова. Проте, якщо заміський будинок - постійне місце проживання, без оформлення не обійтися. Ще один випадок, коли це необхідно - передача прав на будинок і ділянку.

З січня 2017 року законну силу вступив ФЗ № 218 «Про державну реєстрацію нерухомості». У цьому нормативному акті міститься інформація про змінений порядок процедури щодо капітальних будівель на ділянках сільськогосподарського призначення.

Чому потрібні були коригування? Справа в тому, що раніше допускалася реєстрація на підставі однієї лише декларації. У цьому документі можна було вказати будь-які дані про нерухомість на свій розсуд. Недобросовісні громадяни прописували в декларації меншу площу об'єкта з метою зниження податкового тягаря.

Введені коригування усунули цей недолік. Тепер необхідно оформити технічний план, де всі значення проставляються кадастровим інженером. Крім того, для оформлення житлового будинку може знадобитися дозвіл на будівництво.

Крім того, для оформлення житлового будинку може знадобитися дозвіл на будівництво

Як зареєструвати будинок на земельній ділянці?

В першу чергу варто сказати, що оформити будинок можна тільки на власній землі. Якщо ви до цих пір не зареєстрували право власності на землю, зараз саме час зайнятися цим питанням.

Основна маса земельних ділянок в нашій країні належить державі. Громадяни часто володіють наділами на правах оренди, безоплатного користування та успадкованого володіння. Для реєстрації необхідно звернутися в МФЦ. Можливо буде потрібно візит в місцеву адміністрацію.

Розповімо про процес докладніше.

документи

Для реєстрації житлового будинку будуть потрібні наступні папери:

  • загальногромадянський паспорт і заяву власника ділянки;
  • правовстановлюючі документи на ділянку - договір купівлі-продажу, дарча, свідчення про приватизацію, свідоцтво про вступ у права спадкування та т.п .;
  • технічна документація - план, паспорт;
  • квитанція про оплату державного мита в розмірі 2000 рублів;
  • дозвіл на будівництво;
  • акт про введення будинку в експлуатацію.

Цей перелік може бути доповнений. Уточнювати список документів необхідно за місцем оформлення.

куди звертатися

Реєстрація права власності здійснюється в територіальному відділенні Росреестра або в МФЦ. Сюди потрібно звертатися з підготовленим пакетом документів.

Технічна документація оформляється в БТІ. Кадастрового інженера для підготовки плану ділянки можна знайти в Росреестра.

Документи можна подати одним з чотирьох способів:

  1. Особисто, звернувшись в МФЦ або Росреестр за місцем знаходження об'єкта нерухомості.
  2. Через представника, який діє на підставі нотаріального доручення.
  3. За допомогою поштового відправлення. Буде потрібно відправити документи рекомендованим листом з оголошеною цінністю та описом вкладень.
  4. Подача заявки на офіційному сайті Росреестра.

Останній спосіб не позбавить вас від відвідування установи. Після розгляду заявки буде потрібно відвідати Росреестр або МФЦ і принести оригінали документів.

Покрокова інструкція

В цілому, процес реєстрації не є занадто складне завдання. Алгоритм дій буде виглядати наступним чином:

  1. Отримання підтвердження наявності права власності на земельну ділянку, якщо це не було зроблено раніше. Для оформлення необхідно звернутися в СНТ (якщо ділянка садовий), потім в місцеву адміністрацію, а потім в Росреестр або МФЦ.
  2. Оформлення кадастрової і технічної документації. Для цього потрібно звернутися до кадастровому інженеру і в БТІ.
  3. Державна реєстрація права власності. У Росреестр або МФЦ подаються всі документи, оплачується держмито в розмірі 2000 рублів.

Будьте уважні при зверненні до кадастровому інженеру. Весь перелік фахівців, які мають право на ведення подібної діяльності зазначений на сайті Росреестра .

Документи передаються співробітнику МФЦ або Росреестра. Спеціаліст перевіряє їх коректність і видає розписку в тому, що документи прийняті. У зазначену дату заявнику потрібно повторно з'явитися в установу і отримати готові паперу.

У зазначену дату заявнику потрібно повторно з'явитися в установу і отримати готові паперу

Що таке «дачна амністія»?

Кажучи про «Дачної амністії », Маються на увазі положення ФЗ № 93 від 30 червня 2006 року. Відповідно до цього нормативного акта, застосовується спрощений порядок реєстрації права власності на землю та будівлі на ній.

Дія закону продовжено до 31 березня 2020 року. Можливо, безкоштовна приватизація дачних і садових ділянок в подальшому триватиме і на більш пізній період.

Суть так званої дачної амністії в тому, що для оформлення ділянки і будівель у власності не потрібно пред'являти дозвіл на будівництво і акт на введення будинку в експлуатацію. Все це значно скорочує час на реєстрацію.

Для отримання підтвердження наявності майнових прав буде потрібно надати в Росреестр або МФЦ правовстановлюючі документи на ділянку і технічний план. Процес реєстрації займе 5-7 робочих днів.

Оформити будинок на дачній ділянці по дачної амністії можуть не всі. Таким правом володіють такі громадяни:

  • які мають право довічного успадкованого володіння;
  • володіють наділом, який призначений для цілей садівництва;
  • мають ділянку, який має статус дачного;
  • володіють територією на праві безстрокового користування.

Приватизація земельної ділянки здійснюється безкоштовно. Якщо дочекатися закінчення спрощеної програми оформлення стане проблематичним.

При виникненні труднощів звертайтеся за юридичною консультацією. Отримати безкоштовну правову допомогу можна на нашому сайті. Задайте питання експерту в спеціальному вікні.

Тепер ви знаєте, як зареєструвати будинок на дачній ділянці в 2018-2019 році. Покрокова інструкція, представлена ​​в статті, допоможе вам в цьому питанні. Якщо у вас немає часу займатися паперовою тяганиною, надайте повноваження для оформлення землі і будинки юристу.

Як зареєструвати будинок на земельній ділянці?
Що говорить закон?
Чому потрібні були коригування?
Як зареєструвати будинок на земельній ділянці?
Що таке «дачна амністія»?