Реклама
Реклама
Реклама

Як продати земельну ділянку: процедура, порядок, оформлення документів, мінімізація ризиків

  1. Про що треба подбати перед продажем ділянки
  2. Вибираємо оптимальну вартість ділянки
  3. Як знайти покупця
  4. Що таке попередній договір і завдаток
  5. Які знадобляться документи для оформлення продажу-покупки
  6. Укладення договору, отримання грошей і перехід прав власності
  7. Ризики при оформленні договору купівлі-продажу
  8. Чи можна продати орендований у органів місцевого управління земельну ділянку і як це зробити?

зібравшись продати   земельна ділянка   , Багато людей не знають з чого починати зібравшись продати земельна ділянка , Багато людей не знають з чого починати. В результаті продаж приносить зайвий головний біль, стрес, іноді зайві витрати. Щоб уникнути всіх цих проблем, необхідно знати алгоритм, порядок дій при продажу території землі.

  1. Зібрати документи перед продажем.
  2. вибір оптимальної вартості .
  3. Пошук покупців.
  4. Укладення попереднього договору, отримання авансу або завдатку.
  5. Збір необхідних документів для продажу землі.
  6. Остаточний висновок угоди, отримання грошей.

Про що треба подбати перед продажем ділянки

Свідоцтво про державну реєстрацію права на землю

Спочатку потрібно з'ясувати, які документи підтверджують ваше право на земельну ділянку . Якщо територія належить вам недавно, після 31.01.1998, то у вас є свідоцтво про державну реєстрацію права на землю .

Якщо ділянка належить вам давно, до 31.01.1998, то знадобиться провести перереєстрацію права власності на землю в Федеральної Російської Реєстраційної службе.Ето можна зробити при реєстрації переходу права власності, але краще подбати про це заздалегідь.

Для перереєстрації перед продажем знадобиться довести, що земельна ділянка належить вам:

  • якщо ви придбали землю, то найпростіший спосіб -надати договір купівлі-продажу володіння;
  • якщо договору не збереглося, то для підтвердження права на власність можна надати розпорядження, акти, виписки, довідки з державних органів або органів місцевого самоврядування, які говорять про те, що дана ділянка належить вам;
  • якщо ви отримували землю в спадок , То можна взяти у нотаріуса свідоцтво про право на власність ;
  • при відсутності будь-яких документів, можна спробувати відвоювати ділянку через суд . Потрібно буде довести, що ви користуєтеся землею ось уже 15 років, в цьому вам допоможуть сусіди, квитанції з оплати та інші документи.

Згідно із законом країни для продажу земельної володіння знадобляться документи, що характеризують предмет угоди. Таким документом є кадастровий паспорт ділянки . Цей документ описує землю з усіма її особливостями, але головне - в ньому чітко прописані розміри і місце розташування вашого володіння. В кадастровому паспорті також прописаний унікальний номер вашої землі.

Без цього документа неможливо зробити продаж. Якщо у вас його немає, то доведеться попередньо отримувати його в Федеральної Службі Державної Реєстрації, Кадастру і картографії або просто Росреестра . Якщо все в порядку, то через місяць ви отримаєте кадастровий паспорт на землю, де будуть прописано місце розташування, межі вашого володіння і особистий номер ділянки.

Вибираємо оптимальну вартість ділянки

Раз ви власник землі, то можете виставити   будь-яку вартість Раз ви власник землі, то можете виставити будь-яку вартість . Але краще брати ціну ділянки не зі стелі, а на підставі дослідження його цінності і ситуації на ринку. Зробити таке дослідження можна самостійно або через оціночну компанію. Самостійно оцінити землю можна, порівнявши ціни різних ділянок через інтернет. Для отримання об'єктивної оцінки потрібно при порівнянні враховувати багато речей:

  1. розмір території - тут все зрозуміло;
  2. відстань до міста - однакові за розміром ділянки при різному видаленні можуть оцінюватися по-різному;
  3. відстань до дороги, її жвавість - параметр споріднений попереднього пункту;
  4. використання землі - безглуздо порівнювати вартість дачної ділянки з вартістю території колишнього заводу;
  5. инфраструктура- до неї відносяться: що знаходяться поруч магазини, організації зі сфери послуг, освітні установи;
  6. комунікації-до них відносяться: електропостачання, водопровід, каналізація;
  7. цікавим перевагою в сучасному світі є наявність стільникового зв'язку;
  8. наявність, розмір і стан будівель: будинки, сараїв, теплиць, туалету;
  9. що знаходиться поруч ліс або водойма також сильно впливає на вартість;
  10. також як і розташований недалеко завод або залізниця;
  11. топографія - порівнювати треба території з однаковим рельєфом;
  12. характеристика грунтів і грунту - особливо важливо при використанні землі для посівів або спорудження будинку.

Для оцінки ділянки через оціночну компанію укладається договір з фірмою. Після чого на ділянку приїжджає співробітник і проводить необхідні дослідження: фотографує, вимірює, з'ясовує інші характеристики території. Висновок вам нададуть через 4-6 робочих днів. Плюси такого способу в економії часу і професійної оцінки землі. Мінуси в додаткових витратах і можливості неправильної оцінки володіння. Згладити мінуси і збільшити плюси можна за допомогою ретельного і неквапливого вибору оціночної компанії.

Як знайти покупця

Потрібно пам'ятати, що восени і взимку інтерес до земельних ділянок дуже низький Потрібно пам'ятати, що восени і взимку інтерес до земельних ділянок дуже низький. Продавати землю вигідніше, швидше навесні і влітку. Перед продажем приведіть територію в порядок. Пофарбуйте або відремонтуйте потребують цьому будови. Приберіть бруд і сміття. Можна навіть посадити город, тоді шанси на успішну операцію сильно зростуть.

Для пошуку покупця можна також скористатися послугами спеціалізованої фірми або спробувати знайти клієнта самому. При зверненні в спеціальну компанію плюси і мінуси майже такі ж, як при визначенні вартості землі через оціночну фірму. Щоб виграти максимально, знайдіть фірму, яка погодиться укласти договір з умовою, що ви можете відмовитися від її послуг в будь-який момент без будь-яких втрат. Тоді ви можете шукати покупця самі і одночасно підключити до цього фірму.

Якщо ви знайдете клієнта самостійно, то просто зламай з фірмою контракт і нічого не втратите. Також прослідкуйте, щоб за договором оплата за послуги фірми йшла тоді, коли покупець підпише основний або попередній договір або внесе завдаток . Інакше може вийти так, що покупець знайдений, ви оплатили послуги фірми, а покупець потім просто взяв і відмовився.

Для самостійного пошуку покупця поговоріть для початку з друзями і сусідами по дачі. Буває так, що сусід зовсім не проти розширення своїх володінь за рахунок вашої ділянки. Також потрібно подати оголошення в газеті і через інтернет. Подавати оголошення в газеті дуже важливо не тільки в тому місті, де ви живете, але і в прилеглих до ділянки населених пунктах. В інтернеті бажано вивісити оголошення на спеціалізованих сайтах, що займаються продажем землі. Онлайн-оголошення обов'язково супроводжуйте докладним описом і фотографіями.

Що таке попередній договір і завдаток

В   попередньому договорі   позначається намір в майбутньому створити основний договір про купівлю-продаж В попередньому договорі позначається намір в майбутньому створити основний договір про купівлю-продаж. Цей договір підтверджує серйозні наміри покупця, в цьому його перевага. Недолік полягає в тому, що після його укладення у продавця з'являється обов'язок укласти основний договір.

Що прописується в попередньому договорі:

  • вартість ділянки в майбутньому основному договорі;
  • термін укладення основного договору;
  • термін складання основного договору;
  • детальний опис продаваного предмета.

Якщо терміни ув'язнення і складання майбутнього основного договору в попередньому не вказані, то береться стандартний термін - один рік.

У попередньому договорі може бути обговорений і завдаток. завдаток є гарантом укладення в майбутньому основного договору. При відмові продавця від його укладення, покупець може вимагати завдаток назад в подвійному розмірі. При відмові покупця від укладення основного договору завдаток залишається у продавця.

Які знадобляться документи для оформлення продажу-покупки

Підготуйте документи за наступним списком: Підготуйте документи за наступним списком:

  1. кадастровий паспорт . З чітким зазначенням адреси та місця розташування ділянки, його площі та кордонів . Також має бути зазначено, до якої категорії належить ділянка , Які види діяльності дозволені або заборонені на землі. Має зазначатися наявність будівель, вони вважаються існуючими, навіть якщо не закінчені.
  2. Головним документом є договір про купівлю-продаж ділянки . У нього вноситься наступна інформація:
    • паспортні дані покупця і продавця;
    • права, зобов'язання і відповідальність сторін;
    • кадастрові дані: номер , Розмір, межі;
    • для яких цілей годиться ділянку, чи є обмеження по законодавству;
    • дані про обтяження;
    • вартість землі;
    • час укладання договору.
  3. Обов'язково повинен бути прикладений відмову суб'єкта Російської Федерації від придбання цієї ділянки. Робиться це через те, що суб'єкт Російської Федерації має право першості у викупі ділянки сільськогосподарського призначення .
  4. Документ, що підтверджує ваше право, як власника, продавати землю. Їм є свідоцтво про державну реєстрацію права на землю.
  5. Паспорт.
  6. Довідка, що підтверджує наявність обтяження, обмеження, або довідка про їх відсутність.
  7. Найважливіший пункт для продавця - довідка з банку, що підтверджує наявність у покупця коштів на рахунку або в комірці.

Укладення договору, отримання грошей і перехід прав власності

Кращим варіантом передачі готівки буде підписання основного документа безпосередньо в банку при обов'язковій присутності нотаріуса. Тоді продавець підписує договір про продаж, а покупець передає ключі від осередку з грошима. За допомогою розписки реєструється факт отримання продавцем грошей, і підписується договір купівлі-продажу.

Право власності покупець отримує тоді, коли документи про факт купівлі-продажу будуть зареєстровані Росреестра. Документи будуть аналізуватися на предмет їх законності, відсутність протиріч, результат по ним покупець отримує протягом 10 днів.

Ризики при оформленні договору купівлі-продажу

Позиція продавця набагато вигідніше, він ризикує набагато менше, ніж покупець, але недотримання елементарних правил може обернутися втратою нерухомості Позиція продавця набагато вигідніше, він ризикує набагато менше, ніж покупець, але недотримання елементарних правил може обернутися втратою нерухомості. Головне і єдине правило - підписувати договір купівлі-продажу тільки після або під час отримання грошей в руки або при підтвердженні можливості зняти їх з рахунку.

Кращий варіант, коли нерухомість оплачується покупцем перед укладенням договору. Якщо покупець відмовляється, то все одно не турбуйтеся. Продавець захищений законом про те, що факт купівлі-продажу вважається доведеним, тільки коли у покупця є розписка продавця в отриманні грошей .

Чи можна продати орендований у органів місцевого управління земельну ділянку і як це зробити?

На відео адвокат Максим Назаров роз'яснює нюанси продажу такого специфічного земельної ділянки.

Чи можна продати орендований у органів місцевого управління земельну ділянку і як це зробити?