Реклама
Реклама
Реклама

Інструкція: як купити дачу з землею?

mihtiander / Depositphotos   Почнемо з того, що Ви підібрали відповідну ділянку з дачним будинком в садівництві (СНТ) або дачному селищі (ДНП) mihtiander / Depositphotos

Почнемо з того, що Ви підібрали відповідну ділянку з дачним будинком в садівництві (СНТ) або дачному селищі (ДНП). Їх стан Вас влаштовує. Так що перед Вами стоїть завдання перевірити вибраний об'єкт на предмет ризиків покупки і можливості користуватися дачею за прямим призначенням без будь-яких обмежень і умовностей.

Що вигідніше - знімати, будувати або купувати дачу?

Які ризики при покупці будинку і землі в іпотеку?

Отже, основні кроки.

Вас повинні цікавити документи на ділянку, будинок, а також копія паспорта продавця. Обов'язково потрібно з'ясувати ситуацію з комунікаціями.

  • Запитайте договір або довідку, що підтверджує виділену потужність і підключення електрики до ділянки,
  • схему водопостачання ділянки,
  • дізнайтеся, чи є центральний водопровід (зимовий або літній),
  • якої глибини свердловини або колодязі у сусідів,
  • чи можна підключити магістральний газ і скільки це коштує,
  • проведена чи центральна каналізація.

У більшості випадків у продавця є документи тільки на підключення електрики. Питання по іншим комунікацій краще ставити голові СНТ або ДНП і майбутнім сусідам. Крім того, необхідно дізнатися контакти голови СНТ (ДНП), розміри членських внесків, контакти сусідів. В ідеальній ситуації продавець не повинен нічого приховувати, дати чіткі відповіді на поставлені питання і надати Вам скани або ксерокопії наступних документів.

  1. На ділянку. це актуальна виписка з ЕГРН (Або свідоцтво про державну реєстрацію права і кадастровий паспорт земельної ділянки), документи підстави виникнення права (це може бути договір купівлі-продажу, договір дарування, свідоцтво про право на спадщину, постанову про надання ділянки, рішення суду і т. Д.).
  2. На дім. Актуальна виписка ЕГРН (або свідоцтво про державну реєстрацію права і кадастровий паспорт будинку). Якщо ж продавець будував будинок самостійно, то потрібні документи підстави виникнення права (декларація про об'єкт нерухомого майна або технічний план будівлі), технічний паспорт будинку. У об'єктів, право власності на які оформлено після 1 січня 2017 року, повинен бути технічний план будівлі.
  3. У разі, якщо на ділянці зареєстрований житловий будинок, обов'язково слід запитати у продавця домову книгу, в якій будуть вказані особи, зареєстровані за цією адресою.
  4. На продавця. Подивіться його паспорт, а також інформацію про сімейний стан на момент набуття ним ділянки, будинки і на поточний момент.

Дачі, які пропонується переоформити по садової книжці (тобто право власності не зареєстровано) або купити через оформлення частки в великій ділянці (в часткову власність), можна далі не розглядати, незважаючи ні на які запевнення продавця, що він все допоможе оформити вже на Ваше ім'я після покупки! Така угода, на мій погляд, занадто ризикована. В результаті Ви можете повністю оплатити ділянку, але так і не оформити на нього право власності.

Про що я повинен знати, купуючи дачу в СНТ?

Чи можу я прописатися в СНТ?

Основні джерела - сайт адміністрації району, сайт садівництва або група садівництва в соціальних мережах. Можна просто погуглити інформацію в пошукових системах. Зосередьтеся на двох важливих питаннях.

  1. Перспективи розвитку навколишніх територій. Вам це потрібно, щоб зрозуміти ризики поява звалищ, будівництва шкідливих виробництв або автомагістралей.
  2. Відсутність двовладдя або внутрішніх «військових» конфліктів правління садівництва або дачного селища і будь-яких ініціативних груп садівників. Такі внутрішні конфлікти часто призводять до незадовільного обслуговування дачного селища: взимку дороги не розчищені, збирання внесків низька і т. Д.

Рекомендуємо зустрітися з головою СНТ, можливо, сусідами і поговорити про будинок, який ви вибрали, сусідів, підключених до дому комунікаціях, розмір внесків, що є заборгованість. Тут важливі питання такі.

  1. «Темні сліди» в історії ділянки і будинку.
  2. Борги по членським або цільовим внескам.
  3. Електрика - скільки кіловат виділено, чи є прямий договір із збутовою компанією. Якщо ні, то чим підтверджується виділене кількість кіловат (можна уточнити у сусідів, чи вистачає їм електрики в пікові періоди - особливо в дні свят і взимку, коли споживання електрики максимально).
  4. Джерело водопостачання (колодязь, своя свердловина, колективна свердловина, селищний водопровід), якість води, чи є аналізи на придатність води для пиття.
  5. Газопровід - чи є він і чи можна підключити, вартість підключення.
  6. Охорона території та розчищення доріг в зимовий час.

У деяких садоводствах є серйозні проблеми з електрикою і питною водою - садівники змушені привозити питну воду з міста і в пікові години перевантаження електромереж користуватися бензиновими генераторами. Погодьтеся, це суттєвий мінус, якщо ви хочете безтурботно відпочивати на дачі.

Чи дають банки іпотеку на будинок з ділянкою під заставу цього будинку?

Я можу купити на маткапітал садовий будинок і ділянку?

  • Ви можете самостійно запросити паперові виписки з ЕГРН на ділянку і будинок;
  • перевірити відповідність наданих продавцем документів відомостей, що містяться в базі даних Росреестра - про межування, відсутності накладень суміжних ділянок, площі, адресу, категорії та найменування об'єктів і т. д .;
  • уважно вивчити документи, що дають підставу для виникнення права власності у нинішнього продавця, і історію переходу прав по об'єктах (дільниці дому) на предмет можливих ризиків;
  • переконатися, що продавець не є банкрутом (через Єдиний федеральний реєстр відомостей про банкрутство);
  • перевірити, чи брала участь СНТ або продавець в будь-яких судових розглядах, в якій ролі;
  • провести винос меж земельної ділянки, щоб перевірити відсутність накладення меж ділянки із суміжними ділянками (парканами сусідів);
  • перевірити, чи немає порушень в розташуванні будинку на ділянці по протипожежним і містобудівним нормам.

Якщо інформація, яку Ви отримали за результатами перших чотирьох кроків, вас повністю влаштовує, то можна організовувати угоду.

Заздалегідь погоджуйте з продавцем:

  • місце, форму і порядок розрахунків (осередок, акредитив, депозит нотаріуса);
  • форму договору (нотаріальна чи проста письмова);
  • спосіб подачі документів на державну реєстрацію;
  • терміни передачі ділянки і будинку;
  • поділ витрат на проведення операції.

Підпишіть договір купівлі-продажу і зареєструйте його в Росреестра.

НЕ пропустіть:

Купила землю, побудувала будинок. За якийсь рік я можу повернути ПДФО?

Життя в заміському будинку: мрія і реальність

Як зняти будинок на літо для всієї родини?

Чи треба платити податок при продажу ділянки?

Статті не є юридичною консультацією. Будь-які рекомендації є приватною думкою авторів та запрошених експертів.

Що вигідніше - знімати, будувати або купувати дачу?
Які ризики при покупці будинку і землі в іпотеку?
Про що я повинен знати, купуючи дачу в СНТ?
Чи можу я прописатися в СНТ?
Чи дають банки іпотеку на будинок з ділянкою під заставу цього будинку?
Я можу купити на маткапітал садовий будинок і ділянку?
За якийсь рік я можу повернути ПДФО?
Чи треба платити податок при продажу ділянки?