Реклама
Реклама
Реклама

Прийоми сайтів бронювання

Ціни, запропоновані європейськими системами резервування готелів, не відрізняються прозорістю. Для прикладу, Hotel Praga в Мадриді в різдвяний тиждень на сайті Ebookers.ch обійдеться в 388 франків (312 євро), якщо бронювати зі Швейцарії.

Однак та ж сама система бронювання, якщо зайти на неї з території Франції, пропонує номер в тому ж готелі вже за 333 франка (273 євро). В результаті різниця становить майже 50 франків (40 євро). І відмінність в цінах буде ще більше, якщо той же самий номер будуть шукати в Нью-Йорку або Лондоні.

«Я не розумію, в чому справа «Я не розумію, в чому справа. Наші тарифи ідентичні у всіх мережах, і ми оновлюємо обмінний курс кілька разів на день », - спробував пояснити ситуацію директор маркетингового відділу Ebookers.ch Маттіас Тюрер.

У групі компаній AnyWayAnyDay.com бачать кілька причин різниці цін. «Це може бути пов'язано з різною купівельною спроможністю громадян різних країн світу. Ресурси самостійно адаптують ціну номера за рахунок зниження своєї комісії для того, щоб підняти продажі », - пояснили журналу EUROMAG в прес-службі компанії.

Крім того, не варто забувати про крос-курсах обміну валют, так як всі країни, з яких бронювали готель, мають різні валюти. «Ще одна причина може бути пов'язана з перевагами готелів по туристам. Наприклад, в Туреччині готелі, орієнтовані на туристів із Західної Європи, навмисно завищують вартість проживання для туристів з Росії. Крім того, готелі враховують «національні особливості» туристів і хочуть заробити на цьому: так, англійці традиційно вважаються хорошим джерелом доходів для бару і ресторану, японці не дають чайових, але готові платити в середньому більш високу ціну на номери і т.д. » - також додали в компанії.

Що стосується Росії, то при бронюванні одного і того ж готелю з різних міст країни ціни будуть однаковими. Але вони починають різнитися, якщо замовляти одну і ту ж готель на різних сайтах. Наприклад, перевірка кореспондентів EUROMAG показала, що різниця при тижневому проживанні в Ibis Amsterdam Centre в столиці Нідерландів в різних системах бронювання може становити 235 євро.

«Для кожної системи бронювання у готелів можуть бути різні умови договору, - пояснює причину директор з розвитку бізнесу порталу бронювання готелів Oktogo.ru Павло Пак. - Для одних комісія може бути 15%, а для інших - 25% ».

«Але навіть за умови однакових комісій для всіх продавців хтось може накручувати ціну самостійно, знаючи, що саме цей конкретний готель продається добре, і кожна система бронювання вирішує для себе, заробляти на цьому або залишатися сумлінними по відношенню до партнера», - додав він «Але навіть за умови однакових комісій для всіх продавців хтось може накручувати ціну самостійно, знаючи, що саме цей конкретний готель продається добре, і кожна система бронювання вирішує для себе, заробляти на цьому або залишатися сумлінними по відношенню до партнера», - додав він.

Онлайн-ресурсів дуже багато, і кожен використовує свою власну бізнес-модель, тому говорити про якусь загальну причину складно, доповнює колегу представник AnyWayAnyDay.com . У компанії відзначають, що такі ресурси, як Booking.com і HRS.com , Дуже уважно стежать за ціновою політикою один одного, використовуючи так звану угоду rate parity, коли готель не може надати більш низьку вартість іншому гравцеві зі схожою бізнес-моделлю.

До речі, такі великі гравці, дотримуються rate parity, дуже не люблять сильно демпінгують online-travel-агентства. У прес-службі AnyWayAnyDay.com журналу EUROMAG нагадали історію минулого року, коли портал Skoosh.com спробував збільшити свої продажі за рахунок мінімізації доходу і використання мінімальних вартостей за номер. Це не сподобалося великим гравцям, і вони почали тиснути на готелі, вимагаючи, щоб ті прибрали зі Skoosh свої пропозиції. Але у відповідь Skoosh звернувся в OFT (Агентство із захисту конкуренції), і восени 2010 року було розпочато розслідування за попередньою звинуваченням великих онлайн-порталів в ціновій змові.

Інший приклад: місяць тому комерційний суд Парижа наклав штраф на американський портал Expedia в 430 тис. євро за «недобросовісну торговельну практику». Процес почався за особистою заявою міністра туризму Франції через те, що мережа афішувала готелі заповненими, в той час як там ще залишалися місця. Таким чином Expedia піднімала продажу інших готелів, з якими у неї більш тісні відносини.

Павло Пак каже, що подібна практика не рідкість, але на це можуть бути цілком об'єктивні причини - наприклад, система бронювання має квоту в готелі і в той момент, коли вона вичерпана, сайт бронювання не дає можливість купити номер, хоча в готелі номера можуть бути Павло Пак каже, що подібна практика не рідкість, але на це можуть бути цілком об'єктивні причини - наприклад, система бронювання має квоту в готелі і в той момент, коли вона вичерпана, сайт бронювання не дає можливість купити номер, хоча в готелі номера можуть бути .

«Втім, на ринку зустрічаються приклади, коли системи бронювання обмежують вибір готелями з високою комісією, - визнає він. - Вигода очевидна: якщо з готелю комісія вище, то і продавати його вигідніше. Але так чи інакше, такі хитрощі досить просто помітити - якщо пропозиція готелів велике, то ймовірність штучної видачі мала ».

До речі, готелям вже порядком набридло те, що системи бронювання диктують їм свої умови. Так, наприклад, швейцарські готельєри поскаржилися в спеціальну комісію з питань конкуренції на «агресивну поведінку» сайтів Booking.com та Hotels.com . «Подібні сайти відбирають у нас 20% в якості комісії. І, крім того, їм необхідно забезпечити найнижчі ціни - я не можу піти на таке! »- запевняє власник невеликої мережі швейцарських готелів Ерік Фассбінд. Готельєри вимагають зробити членів своїх асоціацій більш незалежними по відношенню до подібних порталів.

Поки рішення не знайдено, готелі кантону Вале, наприклад, хочуть запустити свій власний портал бронювання. А власники готелів в Берні і зовсім обіцяють бойкотувати діяльність подібних сайтів.

Ще більше цікавого в нашому каналі Яндекс.Дзен. Підпишіться!

Читайте також