Реклама
Реклама
Реклама

Як зареєструвати товарний знак?

  1. Підготовка документів для реєстрації товарного знака
  2. Приклад з практики
  3. Чому реєстрація займає так багато часу?
  4. Що робити весь цей час?

Читайте також: Навіщо реєструвати товарний знак?

Підготовка документів для реєстрації товарного знака

Я не бачу об'єктивних причин розповідати власникам компаній, генеральним Потрібна консультація? Перевірені юристи в B2B магазині Rusbase Я не бачу об'єктивних причин розповідати власникам компаній, генеральним   Потрібна консультація
директорам, індивідуальним підприємцям про кількість і про конкретних документах, які необхідні для того, щоб отримати зареєстроване свідоцтво на товарний знак. Про це повинні знати юристи, які займаються захистом об'єктів інтелектуальної власності. І не вважайте за нахабство - але якраз ці знання в складній і відносної нової галузі права допомагають «юристам-інтелектуалам» заробити. Якщо рішення про необхідність зареєструвати товарний знак прийнято, то знати необхідно наступне.

Перед початком підготовки документів на реєстрацію товарного знака позначення (логотип, бренд) необхідно перевірити за доступними баз даних державного органу на можливість реєстрації. Юристи-практики, які спеціалізуються на реєстрації об'єктів інтелектуального права, оплачують доступи до різних баз даних. Тому можливість оцінити шанс на отримання свідоцтва на товарний знак є абсолютно у будь-якого підприємця (потрібно всього лише найняти юриста). Не варто всерйоз приймати пропозицій щодо перевірки позначення безкоштовно. Перевірити все безкоштовно можна і самостійно. Деякі юридичні компанії по реєстрації товарних знаків верстають сайти таким чином, що будь-який користувач, який опинився на їх веб-сторінці, може перевірити словесне позначення по базі даних зареєстрованих товарних знаків. ФИПС ж проводить перевірку по розширеному колу наявних ресурсів в цій області. Виходить, що безкоштовна перевірка безглузда, так як пізніше знаходяться нові перешкоди для реєстрації позначення. У цій ситуації доречно застосувати вислів «безкоштовний сир тільки в мишоловці». Щоб вам не відмовили, на реєстрацію необхідно подавати позначення, перевірене за всіма можливими баз даних. Для цього краще звернутися до юристів, які мають не один рік роботи в цій сфері.

Після того як прийнято рішення, в якому вигляді позначення (слово, картинка, мелодія, запах, смак, діаграма та інше) буде подано на реєстрацію, відбувається підготовка юридичних документів відповідно до вимог законодавства РФ. Коли пакет документів зібраний і підписаний, документація подається безпосередньо в ФИПС - і запускається процес реєстрації товарного знака.


Приклад з практики

Складнощі при реєстрації виникають в тих випадках, коли до моменту подачі заявочних документів була проведена неповноцінна перевірка позначення (наприклад, якщо супроводом реєстрації займається непідготовлений юрист). Іншими словами, труднощі виникають:

  • При протиставленні ФИПС схожих позначень, виявлених на стадії експертизи заявленого позначення;
  • При роботі з непідготовленим юристом, який не має практики ведення переписки з державним органом.

Щоб уникнути непередбачених і складних ситуацій, оптимальним кроком буде звернутися до фахівця і провести детальну перевірку перед подачею заяви.

У практиці у мене були випадки, коли при детальній перевірці логотипу (бренду) були виявлені схожі позначення - або взагалі позначення спочатку було непатентнопрігодним, що складається з загальновідомих елементів і слів. Або слова вказували на діяльність компанії - такі елементи можуть бути присутніми в позначенні без захисту, або, як це прописує законодавець, як не охороняються елементів. Розповім про це докладніше.

Є у нас клієнт - власник магазину дитячого одягу «Зірочка». Перед подачею пакету заявочної документації була проведена копітка робота по перевірці, тобто ми перевірили логотип за всіма доступними баз даних. І з'ясували, що в тому вигляді, в якому позначення використовується зараз (і, відповідно, мало бути подано на реєстрацію), його не зареєструють. Щоб ви розуміли, ми робили перевірку комбінованого позначення (картинка плюс слово), яке власник компанії розробив самостійно. І які були його відчуття, коли перевірка показала невтішні результати? А перешкоди були виявлені як по слову, так по картинці. В якості рекомендації було запропоновано повний найманого (заміна назви) - благо є юристи, які спеціалізуються саме на складних товарних знаках. В даному випадку, щоб зберегти вже сформовану впізнаваність бренду і довіра клієнтів, фахівцями було прийнято рішення залишити той же шрифт, ту ж колірну гамму, але додати додаткове слово, отримавши тим самим з «Зірочки» - «Мою Зірочку». Клієнту такий варіант сподобався, і ми запустили процес реєстрації.

Або ось, наприклад, інший випадок. Є досить відома компанія «БЕБІ-КЛУБ».

Є досить відома компанія «БЕБІ-КЛУБ»

За назвою зрозуміло, що діяльність компанії пов'язана з дітьми. Так і є, «БЕБІ-КЛУБ» - це мережа дитячих розвиваючих центрів. Назва так чи інакше вказує на сферу діяльності, ФИПС не зареєстрував би таке словесне поєднання в якості товарного знака. Що було зроблено для реєстрації? Було отримано 9 свідоцтв на товарні знаки, а саме: 8 свідоцтв на кожну цікаво і унікально представлену букву, з яких складається словосполучення «БЕБІ-КЛУБ» (наприклад, буква «У» була представлена ​​як зображення «вушок», одна з букв «Б »-« баранчик », інша« Б »-« білочка », та ін.). Дев'яте свідоцтво реєструвало загальну картину, складену всіх букв-персонажів (Свідоцтво № 439432, можна подивитися в відкритих реєстрах на сайті ФИПС). На мій погляд, це дуже круто. Компанія захистила себе з усіх боків - ні одну з букв в словосполученні не можна використовувати іншим фірмам.


По темі: Rutracker.org реєструє назву в якості товарного знака


Чому реєстрація займає так багато часу?

По-перше, тому що ФИПС - це єдиний орган, який реєструє товарні знаки зі всієї Росії, знаки іноземних осіб, які ведуть комерційну діяльність на території нашої країни, а також знаки, що знаходяться в процесі міжнародної реєстрації. Регіональних відділень у ФИПС немає, тому все навантаження зосереджена в Москві на Бережковській набережній, д. 30.

По-друге, експертиза заявленого позначення в ФИПС розділена на кілька етапів:

  1. Експерти перевіряють відповідність кожного товару і кожної послуги чинній редакції МКТП (Міжнародний класифікатор товарів і послуг, щодо яких реєструються товарні знаки);
  2. Потім позначення проходить перевірку по базах даних вже сформованих ресурсів (в ФИПС повинні упевнитися, що нічого схожого дійсно немає і що позначення унікально);
  3. Бувають ситуації, коли думки фахівців розходяться (в ФИПС вважають, що є перешкоди для реєстрації, а юрист, який зробив перевірку, спростовує думку експерта ФИПС) - і настає час листування експерта державного органу та юриста, що практикує питання реєстрації товарних знаків. Але на будь-яку державну дію передбачений термін виконання. Термін по листуванню з експертами становить від 2 до 6 місяців, в залежності від суті дії (наприклад, на надання якісних відбитків з позначенням виділяється 3 місяці, а дати відповідь на повідомлення про виявлені подібності необхідно протягом 6 місяців). Більш того, до кожного експерту потрапляє не одне позначення, а десятки і сотні. Але підсумки експертиз повинні бути абсолютно по всім знакам якісними і об'єктивними. Тому реєстрація товарних знаків проходить в такі немаленькі терміни.

Що робити весь цей час?

Займатися підприємницькою діяльністю, звичайно ж. І під тим брендом, який знаходиться в процесі реєстрації. Законодавець закріпив право використовувати позначення з моменту присвоєння пріоритету. Пріоритет товарного знака встановлюється за датою подання заявки на товарний знак в федеральний орган виконавчої влади з інтелектуальної власності (ст.1494 Цивільного кодексу РФ). Відповідно, використання позначення, які знаходиться в процесі реєстрації, до отриманого на руки свідоцтва - доречно і абсолютно законно.

У написанні матеріалу мені допомагала Катерина Валькова - практикуючий юрист у сфері захисту об'єктів інтелектуальної власності, м Казань.

Фото на обкладинці: Shutterstock.

Знайшли друкарську помилку? Виділіть текст і натисніть Ctrl + Enter

Що робити весь цей час?
І які були його відчуття, коли перевірка показала невтішні результати?
Що було зроблено для реєстрації?
Що робити весь цей час?
Знайшли друкарську помилку?