Реклама
Реклама
Реклама

З чого почати будувати будинок?

  1. дивимося ділянку Вибір ділянки - перший і один з найважливіших кроків у будівництві будинку. Тут...
  2. Дозвіл на будівництво
  3. Хто будуватиме

дивимося ділянку

Вибір ділянки - перший і один з найважливіших кроків у будівництві будинку. Тут треба врахувати все, починаючи з характеристик грунтів і закінчуючи доступністю комунікацій. Фахівці радять підбирати ділянку виходячи із загальної площі будинку, який ви плануєте будувати. В середньому площа землі для будинку 150-200 «квадратів» повинна бути не менше 6-8 соток, а для об'єктів площею від 350 «квадратів» не варто вибирати ділянку менше 12 соток.

Зверніть увагу на:

  • місце розташування;
  • під'їзні шляхи;
  • рівень грунтових вод і тип грунту;
  • форму і нахил ділянки;
  • наявність комунікацій і централізованого вивозу сміття;
  • муніципальне обслуговування доріг;
  • доступність лікарень, магазинів, пошти, пляжів і спортмайданчиків.

Як правило, земельну ділянку, який влаштовує за всіма параметрами, знайти не вдається, тому потрібно заздалегідь визначитися з пріоритетами, тим більше що наявність доріг і інфраструктури безпосередньо впливає на вартість землі.

Як правило, земельну ділянку, який влаштовує за всіма параметрами, знайти не вдається, тому потрібно заздалегідь визначитися з пріоритетами, тим більше що наявність доріг і інфраструктури безпосередньо впливає на вартість землі

Ділянка в Дзержинську. 15 соток за 1,9 мільйона рублів. Фото з сайту avito.ru

Для будівництва приватного будинку найкраще підходить земля категорій ІЖС (індивідуальне житлове будівництво) та ЛПГ (особисте підсобне господарство). Будинок можна побудувати і в СНТ (садове некомерційне партнерство) і в ДНП (дачне некомерційне партнерство), але будьте готові до регулярних членських внесках. Також можуть виникнути труднощі з підключенням комунікацій і оформленням прописки.

Ділянка на 15-му кілометрі Байкальського тракту. 12 соток за 950 тисяч рублів. Фото з сайту avito.ru

Юрій два роки тому закінчив будівництво будинку. Він згадує, що відповідну ділянку вони з дружиною шукали більше року. На його думку, придбання землі можна порівняти з покупкою будь-якої нерухомості: до цього потрібно ставитися так само серйозно.

- Ми хотіли жити за містом, тому будинок планували будувати капітальний. І до вибору ділянки підійшли дуже грунтовно: і взимку пригледіли, і влітку, і навесні. Спілкувалися з сусідами. Я раджу звернути особливу увагу на інженерні мережі, тип ґрунту, а також на документацію і під'їзні шляхи для будівельної техніки. І не економте на геодезії, - радить він.

І не економте на геодезії, - радить він

Ділянка на 5-му кілометрі Голоустное тракту. 14 соток за 1,05 мільйона рублів. Фото з сайту avito.ru

вибираємо проект

Найкраще замовити індивідуальний проект будинку з урахуванням ваших побажань і з прив'язкою до обраної ділянки. Фахівці запевняють, що при зведенні будинку по детально розробленим планом в середньому вдасться заощадити близько 20-25% коштів і на 30% скоротити терміни будівництва. Перед тим як звернутися до компанію, визначитеся, скільки поверхів буде в будинку, чи потрібен підвал або цоколь, де він буде розташований, яка площа об'єкта, скільки буде приміщень (вітальня, кухня, спальня), який матеріал необхідний для стін, покрівлі, оздоблення фасаду.

Проект будинку складається з декількох частин. Архітектурно-будівельний включає в себе архітектурну та конструктивну частини. А інженерний складається з опису системи водопостачання та каналізації, опалення та вентиляції, електрообладнання, а також слабкострумових систем (телефонія, інтернет і телебачення).

Вартість архітектурного проекту починається від 100 рублів за один квадратний метр. Конструктивний проект обійдеться від 150 рублів за «квадрат». Вартість цієї частини вище, так як це самий трудомісткий розділ проектної документації. Проект системи водопостачання та каналізації, опалення та вентиляції, електрообладнання - від 100 рублів за «квадрат». Ціна залежить від часу, витраченого на розрахунок проекту або розділу, і площі будинку. Так, розрахунок вартості брусового будинку займе часу менше, ніж об'єкта з газобетону, де присутня силовий пояс з армованого бетону, на який потрібні додаткові креслення. І будинок меншої площі буде дорожче, ніж більшою - від обсягу йде знижка.

Але можна і купити готовий проект. Він обійдеться значно дешевше - в районі 30-60 тисяч рублів. Однак пам'ятайте, це буде типовий проект без врахування всіх особливостей вибраної ділянки і ваших побажань.

Антон, власник будинку на 21-му кілометрі Байкальського тракту, каже: якщо зводити будинок, в якому плануєте проживати цілий рік, то проект потрібен обов'язково. Він дозволить уникнути різночитань при будівництві і все врахувати ще на стадії планування - комунікацію, електрику. Детальний план, на його думку, дає гарантію, що будинок буде надійним і функціональним.

- Моя порада - приділити особливу увагу плануванню, грамотно розподіляючи всі квадратні метри. Для своєї родини з трьох осіб я вибирав планування так: три спальні - для дочки, нам з дружиною і гостьова, два санвузли на першому і другому поверхах, кабінет, кухня-студія, передпокій, обов'язково тамбур (де знаходиться і гардеробна) і технічне приміщення . Цокольний поверх я не будував, так як на ділянці грунтові води.

Дозвіл на будівництво

Якщо ділянка виділена під ІЖС, то згідно із законом необхідно отримати дозвіл на будівництво . Для його отримання слід звернутися в адміністрацію міста або району. У районний відділ архітектури потрібно надати наступний пакет документів:

  • містобудівний план земельної ділянки;
  • cхема планувальної організації земельної ділянки з позначенням місця розміщення об'єкта ІЖС;
  • якщо будинок планують будувати в межах території історичного поселення федерального або регіонального значення, то ще буде потрібно опис зовнішнього вигляду об'єкта ІЖС.

Готує такий документ комітет по містобудівній політиці адміністрації муніципального освіти. Якщо в будинку буде проживати одна сім'я, загальна площу не буде перевищувати 1500 «квадратів», а висота - трьох поверхів, то більше ніяких дозволів не знадобиться. В іншому випадку потрібна державна експертиза проекту.

Хто будуватиме

Хто буде будувати - найголовніше питання, з яким доводиться мати справу майбутньому власнику будинку. Є кілька варіантів. Якщо ви майстер на всі руки, то можете будувати самі. Для цього знадобиться більше часу, ніж якби будівлю зводили професіонали, але менше грошей.

Інший варіант - найняти бригаду будівельників і контролювати весь процес будівництва. У цьому випадку також потрібно багато часу і є істотний нюанс: ви повинні розбиратися в кожному етапі будівництва і бути готовим до можливих переробок, а значить, і до додаткового вкладення грошей. Робота бригади обійдеться вам в середньому від 2000-2500 рублів за квадратний метр.

І третій, але найдорожчий варіант - звернутися в будівельну компанію. Вибрати фірму досить важко, їх на іркутському ринку безліч. Тому в першу чергу орієнтуйтеся на свій бюджет і наявність позитивних відгуків на будівельних форумах.

Наприклад, будівництво будинку з бруса під ключ (фундамент, стіни, кроквяна система, покрівля, утеплення, вікна, двері, опалення, водопостачання, каналізація, оздоблення фасадів, внутрішня квартира під чистове оздоблення) в спеціалізованій компанії в середньому обійдеться від 14 тисяч за квадратний метр , а з газобетону - від 16 тисяч рублів.

Едуард почав будівництво будинку в минулому році і планує закінчити обробку цього літа. Він також зіткнувся з нелегким вибором, якій компанії довірити будівництво. Чоловік купив готовий проект, а після сам вирішив прорахувати вартість матеріалів і робіт на іркутському ринку.

- У проекті було зазначено і прораховано необхідну кількість матеріалів. Тому я промоніторив будівельний ринок і з'ясував середню ціну кожного найменування. Потім дізнався приблизну вартість робіт при будівництві будинку, тобто, наприклад, скільки коштує залити 1 погонний метр фундаменту або вартість кладки цегли. Підвів підсумок, в результаті вивів для себе приблизну вартість спорудження будинку. А вже після склав список будівельних фірм нашого міста. Розкид цін мене вразив. Деякі компанії вказували ціну за будівництво в 2,5-3 рази більше, ніж мій підрахунок. У підсумку я знайшов компанію, яка пропонувала ціну на 15% вище моїх розрахунків.

Якщо у вас є досвід будівництва приватного будинку і ви хочете ним поділитися, пишіть на електронну адресу [email protected]