Реклама
Реклама
Реклама

Прошу надати мені за свій рахунок. За скільки днів пишеться. План написання документа

  1. Що втрачає працівник?
  2. без збереження заробітної плати?
  3. Коли начальник повинен відпустити співробітника?
  4. структура заяви
  5. зразок складання
  6. Як направити керівнику?
  7. законні підстави
  8. вагомі причини
  9. законні строки
  10. по частинах
  11. Добровільне бажання працівника
  12. форма заяви
  13. важливі аспекти
  14. Що потрібно знати
  15. Причини виникнення такої необхідності
  16. Законодавча база
  17. на адміністративний
  18. З подальшим звільненням
  19. приклад документа
  20. За скільки днів пишеться

Співробітники тієї чи іншої установи часто звертаються до керівника з проханням відпустити їх на пару днів без змісту. Тому причин може бути чимало, але в будь-якому випадку питання про важливість обставин, на які посилається працівник, визначається тільки роботодавцем. У даній статті ми розглянемо, без збереження заробітної плати та інші нюанси, які пов'язані з наданням такого виду «канікул».

Що втрачає працівник?

Відпочинок від роботи без змісту - це один з видів соціальних гарантій. Однак пам'ятайте, що такі дні не будуть входити в трудовий стаж . Тобто чим більше тривалість такого уїк-енду, тим більше доведеться чекати законного За загальний же стаж не варто турбуватися, так як даний вид відпочинку його не перериває.

без збереження заробітної плати?

Якщо ви не знаєте, як правильно скласти такий документ, то, прочитавши надану інструкцію, легко впораєтеся з цією проблемою:


Якщо ви не знаєте, як правильно скласти такий документ, то, прочитавши надану інструкцію, легко впораєтеся з цією проблемою:

Коли начальник повинен відпустити співробітника?

Трудовий кодекс встановлює деякі випадки, коли директор зобов'язаний підписати заяву на відпустку без збереження заробітної плати:

На 14 днів в році можуть взяти тайм-аут працюючі пенсіонери;

60 днів можуть брати працівники-інваліди;

Батькам або дружині (чоловікові) військовослужбовців, які були поранені або загинули (14 днів);

Учасникам ВВВ надається 35 днів;

До 5 днів працівник може взяти відпустку в разі народження малюка, весілля або смерті близьких родичів.
До 5 днів працівник може взяти відпустку в разі народження малюка, весілля або смерті близьких родичів

Обов'язково врахуйте перераховані вище моменти перед тим, як писати заяву за сімейними обставинами, адже цілком можливо, що у вашому випадку вас зобов'язані відпустити у відпустку. В інших ситуаціях директор самостійно вирішує, чи відпускати співробітника чи ні. Крім того, тривалість в законі не встановлена. Наприклад, він може тривати місяць або два тижні і т. Д.

Додаткові умови надання «канікул» за свій рахунок можуть бути передбачені також в колективному договорі. Тому дізнайтеся спочатку всі ваші можливості отримати відпустку без утримання, а потім тільки несіть заяву на відпустку без збереження заробітної плати своєму керівникові.

Іноді трапляється так, що працівникові за особистими обставинами, необхідно не виходити на роботу протягом декількох днів або більш тривалого періоду.

У таких ситуаціях є можливість отримання відпустки без збереження заробітної плати (). Він вдає із себе невеликий узгоджений період часу, протягом якого працівникові офіційно дозволено не приходити на роботу. Протягом цього періоду зарплата працівникові не нараховується, тому даний відпустку ще називають відпусткою за свій рахунок.

Його надання, в більшості випадків, не є обов'язковим і дане питання вирішується за угодою сторін. Для того, щоб це питання поставити, працівникові необхідно скласти письмову мотивовану заяву із зазначенням прохання надання відпустки і причини цього прохання.

Необхідність зазначення причини отримання відпустки випливає з ст. 128 ТК РФ, в якій йдеться про те, що його надання можливо при наявності поважної причини і угоди з роботодавцем. Таким чином, поважна причина, зазначена працівником, вирішує керівник.

Найчастіше, надання документів, що підтверджують зазначене в заяві підставу, не потрібно.

Заява є підставою для прийняття рішення про і Заява є підставою для прийняття рішення про і   видання відповідного наказу (у разі позитивного рішення керівника) видання відповідного наказу (у разі позитивного рішення керівника).

Перш ніж не виходити на роботу співробітнику необхідно узгодити період відпустки з роботодавцем і дочекатися видання.

Це потрібно, щоб бути абсолютно впевненим у тому, що все оформлено згідно із законом і потім з боку роботодавця не виникне претензій з приводу пропущеного робочого часу. Адже усну згоду керівника, саме по собі, нічого не означає, і якщо той надалі не оформить всі, як годиться, то зможе покарати працівника.

При такому розкладі працівнику буде досить складно довести поважність своєї відсутності, адже він не зможе надати документів, що підтверджують факт згоди роботодавця на схвалення його заяви.

структура заяви

Заява на відпустку може бути як складено від руки, так і надруковано. Головна умова, щоб у ньому були відображені всі необхідні відомості.

Складається воно з кількох частин: Складається воно з кількох частин:

  1. Шапка. Пишеться в верхньому правому куті заяви, в ній вказується найменування організації, посада, прізвище та ініціали керівника, якому подається заява, а також посаду і ім'я заявника.
  2. Назва. Складається з слова «Заява», яке пишеться посередині рядка під шапкою з великої літери без крапки в кінці.
  3. Текстова частина. Ця частина є відбиває суть заяви, в ній вказується прохання про надання відпустки, його планований період і причина, по якій він був потрібен.
  4. Дата, підпис і розшифровка підпису укладача.

Дана заява може бути написано тільки за бажанням самого працівника, примушувати його до цього не можна.

Хоча, багато роботодавців вдаються до такої маніпуляції, щоб не платити зарплату за час простоїв підприємства Хоча, багато роботодавців вдаються до такої маніпуляції, щоб не платити зарплату за час простоїв підприємства.

Вони в добровільно-примусовому порядку беруть у працівників такі заяви і економлять, таким чином, свої гроші. Це і працівники можуть сміливо відмовити роботодавцю при зверненні до них подібного прохання. А от у випадку, якщо заяву написали, довести, що воно було отримано незаконним шляхом буде вкрай проблематично.

Питання дострокового виходу з отриманого на особисте прохання співробітника неоплачуваної відпустки законодавством не врегульовано. Написати про це заяву можна, але рішення по ньому буде цілком залежати начальника.

зразок складання

Обов'язковою форми заяви не розроблено, але воно повинно містити, зазначені вище відомості. В іншому випадку у керівника можуть виникнути питання з цього приводу, внаслідок неповноти викладених відомостей.

потрібно правильно потрібно правильно! Ми допоможемо вам у цьому!

На якій максимальний термін можна розраховувати при отриманні лікарняного, ви дізнаєтеся, якщо пройдете по посиланню і прочитаєте наш.

Як направити керівнику?

Направити свою заяву керівнику можна будь-яким доступним способом. Направити свою заяву керівнику можна будь-яким доступним способом Наприклад, самостійно принести йому в кабінет або залишити в канцелярії для реєстрації в якості вхідної документації.

Для тих, кому роботодавець не зобов'язаний схвалити надання відпустки, реєстрація в канцелярії не допоможе його отримати. А тим, чиє право на таку відпустку закріплено, таку реєстрацію краще зробити, щоб в разі відмови оскаржити рішення начальника.

За свій рахунок, зразок краще мати під рукою, адже випадково допущена помилка в майбутньому може зіграти злий жарт.

законні підстави

Будь-який співробітник має право звернутися до керівництва підприємства з проханням про надання короткочасної відпустки. Це право підтверджено законом. У житті часто трапляються непередбачувані ситуації, коли людині необхідно врегулювати ті чи інші питання. Але, перебуваючи на робочому місці, проблем не вирішити, а відсутність без відповідного дозволу може привести до звільнення. У цій ситуації стаття 128 Трудового кодексу передбачає звертатися до роботодавця з подібним проханням. Йому необхідно просто оформити заяву на зразок якого можна взяти у відділі кадрів. Потім документ потрібно буде завізувати у безпосереднього начальства і передати на підпис керівнику підприємства. Після цієї нескладної процедури співробітник може спокійно не виходити на роботу і займатися своїми справами. У табелі у нього буде стояти відповідна відмітка, а відсутність буде на цілком законних підставах . Крім того, необхідно враховувати, що це - неоплачувану відпустку. У ці дні за співробітником зберігається тільки робоче місце , Тому така відпустка ще називають «без збереження заробітної плати».

вагомі причини

Однак варто знати, що відпустка такого роду надається не завжди. Сам по собі він є угодою між сторонами. У даній ситуації керівник має право сам вирішити, чи є причина майбутнього відсутності працівника серйозної або йому варто відмовити. Основні причини зазвичай перераховані в колективному договорі. В інших випадках питання вирішується на розсуд керівництва. Складаючи заяву на відпустку за свій рахунок, зразок можна взяти тільки за основу. Решта інформації додається на розсуд працівника. Зазвичай не викликаю проблем поводження співробітників на надання відпустки в зв'язку з одруженням, народженням дитини або зі смертю близьких родичів. У цих випадках зазвичай передбачається можливість відсутності на робочому місці до п'яти календарних днів. Але приводи бувають різні. В інших ситуаціях також пишеться заява на відпустку за свій рахунок. Зразок в цих випадках доповнюється більш конкретною інформацією. Іноді ж працівник воліє справжню причину викласти в особистій бесіді.

законні строки

Як відомо, взяти відпустку за свій рахунок може абсолютно будь-який співробітник. Однак тривалість його протягом року повинна бути не більше 14 календарних днів. Їх, в принципі, можна взяти відразу, або кожен місяць звертатися з проханням до начальства. Якщо причина буде поважною, то зайвих питань не буде. Але є окремі категорії громадян, які можуть цим правом у будь-який час на свій розсуд. До них відносяться: батьки або матері-одиночки, які мають дітей до 14 років, а також батьки, які виховують 3-х і більше дітей до 14 дет або дітей-інвалідів віком до 18 років. Держава йде назустріч таким людям і дає їм можливість отримати таку відпустку без уточнення причин, просто за сімейними обставинами.


Це також відноситься до працюючим інвалідам і близьким родичам (дружинам (чоловікам) або батькам) військовослужбовців, які загинули або отримали каліцтва під час проходження військової служби . Держава також йде назустріч тим, хто поєднує роботу з навчанням у вищих або середніх спеціальних закладах. Вони можуть взяти цю відпустку на період сесії або на час здачі вступних іспитів.

по частинах

Кожен працівник протягом року має право отримати оплачувану Це право записано в 19 чолі ТК РФ. Тривалість його з урахуванням статті 115 становить 28 календарних днів. Але іноді трапляється так, що людині потрібно для вирішення своїх питань всього пару днів, а відпустку без збереження заробітної плати за рік він уже використаний в повному обсязі. Як вчинити в такій ситуації?


Трудовий кодекс передбачає можливість надання основної відпустки по частинах. Стаття 125 говорить, що основний щорічну відпустку може бути надана працівникові цілком або розділений на частини. Причому необхідно пам'ятати, що одна з них в обов'язковому порядку повинна становити 14 календарних днів (не менш). В іншому питання вирішується за погодженням з керівництвом. Якщо адміністрація підприємства вважатиме за можливе, то працівникові треба буде написати заяву в рахунок чергової відпустки і взяти ту кількість днів, яке йому необхідно. Але це вирішить тільки керівник. Він має повне право погодитися з доводами співробітника або надати йому без будь-яких пояснень.

Добровільне бажання працівника

Іноді бувають ситуації, коли керівництво компанії примусово змушує співробітників піти в неоплачувану відпустку. Така потреба іноді пояснюється відсутністю коштів у підприємства або низьким попитом на вироблену продукцію. Підприємство надає перевагу заощадити гроші на зарплати, а не працювати «на склад». Бажання зрозуміле, але всі доводи подібного роду є безпідставними і протизаконними.


Якщо підприємство не може забезпечити своїх співробітників роботою, то вона зобов'язана сплатити їм вимушений простій, а не вимагати безкоштовно піти на відпочинок. Потрібно чітко пам'ятати, що заяву на відпустку за свій рахунок (без оплати) працівник повинен писати за власною ініціативою, а не з примусу керівництва. Це повинно бути його особисте бажання, а не примха начальства. У подібній ситуації працівники можуть звернутися до інспекції з праці або до керівництва міста для наведення порядку і відновлення справедливості. Правда, в такому випадку вони ризикують після гніву начальства взагалі позбутися робочого місця. Можливо, тому з мовчазної згоди колективи деяких підприємств масово йдуть у відпустки без збереження заробітної плати і з надією чекають закінчення свого вимушеного відпочинку.

форма заяви


Кожен працівник хоча б один раз за всю свою трудову діяльність брав відпустку «без оплати». Життя повне несподіванок, передбачити все неможливо. Зовсім не складно написати правильно заяву на відпустку за свій рахунок. Приклад оформлення вигладить приблизно наступним чином:

  1. Заява пишеться на ім'я керівника підприємства. У правому верхньому кутку чистого аркуша вказується П.І.Б. і посаду, а трохи нижче реквізити самого працівника.
  2. Нижче по центру пишеться слово «заява».
  3. Далі з нового рядка йде виклад прохання із зазначенням кількості днів і причини. Зазвичай в заяві пишуть «за сімейними обставинами». Якщо причина підтверджується документально, то трохи нижче пишеться слово «додаток» і перераховуються всі прикладені бланки.
  4. закінчується документ особистим підписом працівника і датою складання заяви.

Після цього залишається отримати лише всі необхідні резолюції і дочекатися видання відповідного наказу. Після цього вже заяву набуває законної сили.

У статті піде мова про те, як написати заяву на відпустку за власний рахунок. Чому виникає така необхідність, як заповнити заяву, і на скільки днів надається відпустка - далі.

Якщо співробітник бажає піти у відпустку за свій рахунок, він повинен написати заяву. Цей документ має особливості, заповнювати його необхідно правильно.

важливі аспекти

Відпустка за свій рахунок - відрізок часу, коли співробітника немає на робочому місці, але посаду за ним зберігається. Заробітна плата при цьому не виплачується.

Відпустка буває 2 типів - коли роботодавець надає працівнику за його запитом і коли надаються за обопільною згодою.

До якого б типу він не ставився, обов'язково потрібно написання заяви. Якщо роботодавець не надасть відпустку, а співробітник все одно не вийде на роботу, це вважається прогулом.

Тривалість відпустки сторони узгоджують самостійно. Не встановлено мінімальні або максимальні рамки.

Законодавством встановлено коло осіб, яким не можна відмовляти в наданні відпустки за свій рахунок:

  • інваліди - їм за законом належить до 60 днів;
  • працюючі пенсіонери - до 2 тижнів;
  • сумісники;
  • батьки або подружжя загиблих військових;
  • співробітники, що надходять до ВНЗ;
  • для;
  • при народженні малюка;
  • для захисту диплома;
  • для проходження атестації.

Роботодавець має право відмовити в наданні неоплачуваної відпустки пільговим категоріям, якщо таке право протягом року ними вже було використано. Інші випадки розцінюються як порушення законодавства.

Що потрібно знати

Щоб оформити відпустку за свій сет, необхідно мати конкретну причину. Оформити його з метою відпустки не вийде.

Цей тип відгулу - право, а не обов'язок роботодавця. Керівна особа має право викликати співробітника на бесіду, щоб уточнити причину.

Відпустка без збереження заробітної плати надається:

  • за бажанням співробітника і розсуд роботодавця;
  • без обліку робочого;
  • незалежно від інших відпусток.

Роботодавець має право відмовити, якщо причина відпустки не передбачена ні законодавчими актами, ні локальними документами організації.

Надати відпустку чи ні роботодавець вирішує самостійно. Приймаючи рішення, він враховує обставини та положення в організації. Заява має підписати роботодавець.

Щоб відправити йому документ, є чимало варіантів. Можна особисто подати йому заяву або залишити в канцелярії, щоб зареєструвати документ як вхідний.

Особливості даного типу відпустки:

Буває, що співробітнику терміново необхідний відпустку, а його черга ще не скоро. Законом допускається взяти вихідні в рахунок майбутнього відпустки. Для цього пишеться заява.

Оскільки ці дні є частина ю щорічної оплачуваної відпустки, то їх також необхідно сплатити, максимум за 3 дні до його початку.

Якщо заява пишеться зі наступного дня , То відпустка надається.

Зразок заяви в рахунок майбутнього відпустки можна знайти в інтернеті або безпосередньо в організації за місцем роботи. Форма його довільна.

Причини виникнення такої необхідності

Причини, за якими працівник бажає піти в неоплачувану відпустку, чимало. Основними є:

  • сімейні обставини;
  • смерть родича;
  • укладення шлюбу;
  • догляд за родичем, який знаходиться у важкому стані;
  • надзвичайна подія в родині;
  • проводи на службу в армії;
  • карантин в дитячому садку;
  • іспити.

сімейні обставини;   смерть родича;   укладення шлюбу;   догляд за родичем, який знаходиться у важкому стані;   надзвичайна подія в родині;   проводи на службу в армії;   карантин в дитячому садку;   іспити

Заява розглядається керівною особою компанії. Саме керівник визначає, чи є причина поважною.

Саме керівник визначає, чи є причина поважною

Законодавча база

Законодавча база

На підставі підписаного заяви оформляється наказ. Якщо його не буде, то день відсутності співробітника зарахують як прогул.

Таку заяву пишеться в будь-який момент - за 5 днів до передбачуваного вихідного. Форма його довільна. У документі вказати:

  • Назва організації;
  • особисті дані і роботодавця;
  • дату відгулу;
  • причину (її вказівка ​​не обов'язково);
  • дату складання заяви і підпис працівника.

Вихідний на 1 або 2 дні в рахунок відпустки надається тільки на підставі письмової заяви від працівника. Усна домовленість не має юридичної сили.

Зразок заяви в рахунок чергової відпустки:

  • вказуються особисті дані і посаду керівного особи компанії і заявника;
  • уточнюється дата виходу у відпустку і його тривалість;
  • ставиться дата заповнення документа і підпис співробітника.

Якщо є документи, що підтверджують причину відгулу, то їх слід додати до заяви. Тільки після затвердження наказу працівник має право йти у відпустку.

на адміністративний

Це така відпустка, при якому працівник відсутній певний час на своєму робочому місці, і у нього немає права отримувати за цей період, вона за ним не зберігається.

У адміністративного відпустки за свій рахунок можуть бути встановлені обмеження щодо термінів. Алгоритм дій такий:

  1. Співробітник становить заяву в довільній формі, вказуючи обставини і період відпустки.
  2. Докласти довідки, є підставою для відпуску.
  3. Керівник приймає рішення і повідомляє про це працівника. Відмова можна оскаржити.
  4. Якщо рішення позитивне, то видається наказ.
  5. Після ознайомлення з наказом співробітник розписується.
  6. Запис про відпустку вноситься до особової справи співробітника.

В особовому рахунку записів робити не потрібно, оскільки виплат в цей період не буде.

З подальшим звільненням

Законодавством передбачено і такий варіант. У цьому випадку співробітник подає роботодавцю 2 заяви - на надання відпустки і на.

До того ж, працівник має право не дотримуватися черговості відпусток, а кількість днів може не збігатися з щорічним відпусткою.

Спочатку роботодавець підписує заяву на звільнення, тільки після цього - на відпочинок. Форма заяви довільна. День звільнення - останній день відпустки.

приклад документа

Зразок заповненої заяви на відпустку без збереження заробітної плати можна.

За скільки днів пишеться

На законодавчому рівні строки написання заяви не встановлені. Але роботодавець має право прописати в локальних нормативних актах точне число днів, протягом яких заява повинна бути оформлено.

Заява пишеться заздалегідь, мінімум за 7 днів. Це необхідно, щоб:

  • обговорити це питання з начальником;
  • роботодавець зміг розподілити навантаження на інших робочих;
  • встигнути оформити наказ і ознайомити з ним співробітника.

обговорити це питання з начальником;   роботодавець зміг розподілити навантаження на інших робочих;   встигнути оформити наказ і ознайомити з ним співробітника

Таким чином, згідно із законом співробітник має право піти в неоплачувану відпустку. Причина для цього повинна бути вагомою і підтверджуватися документами.

Поважна причина чи ні - вирішує роботодавець. Є пільгові категорії працівників, яким роботодавець не має права відмовити в наданні відпустки за свій рахунок, незалежно від причини.

Час, проведений в неоплачуваній відпустці, входить в трудовий стаж працівника. Але якщо протягом року тривалість неоплачуваної відпустки становить більше 14 днів, то в стаж цей період не зараховується.


Що втрачає працівник?
Без збереження заробітної плати?
Коли начальник повинен відпустити співробітника?
Що втрачає працівник?
Без збереження заробітної плати?
Як направити керівнику?
Як вчинити в такій ситуації?