Реклама
Реклама
Реклама

Хто з родичів і близьких має право на вступ у спадок?

  1. Додати коментар
  2. інші повідомлення

13 грудня 2018 року 18:49

У номері N86 від 23 листопада 2018 роки ми розповідали про заповіт і особливості його складання. Але заповіт - це всього лише одна з підстав спадкування. Про правила успадкування майна померлого розповідає член правління Нотаріальної палати Воронезької області, голова комісії з професійної етики нотаріусів НПВО Наталія Котова.

- Наталія Євгенівна, хто має право на спадщину померлого, якщо останній не склав заповіт?

- В даний час існує дві підстави спадкування - за законом і за заповітом. З 1 червня 2019 року до спадкового права додасться новий правовий інститут - спадковий договір.

Спадкоємці за законом закликаються до спадкування у порядку черговості. Існує кілька черг спадкоємців. Спочатку закликаються до спадкування найближчі родичі - діти, дружина і батьки, потім брати і сестри, бабусі і дідусі, і т.д. Спадкоємці кожної наступної черги можуть успадковувати в тому випадку, якщо немає спадкоємців попередніх черг або всі вони відсторонені від спадкування, позбавлені спадщини, ніхто з них не прийняв спадщини, або всі вони відмовилися від спадщини.

За загальним правилом спадок може бути прийнято протягом шести місяців з дня відкриття спадщини. Днем відкриття спадщини є день смерті громадянина. Прийняття спадщини здійснюється подачею за місцем відкриття спадщини нотаріусу заяви спадкоємця про прийняття спадщини. Спадкове справу заводиться за останнім постійним місцем проживання спадкодавця. Наприклад, якщо спадкодавець був зареєстрований на день смерті в Воронежі, спадкоємці можуть звернутися до будь-якого з нотаріусів, які працюють в Воронежі, незалежно від вулиці.

- Буває так, що померлий склав заповіт, але спадок все одно ділиться з родичами, які не включені в заповіт. Чому так відбувається?

- Мабуть, ви говорите про обов'язкові спадкоємців - тих, хто отримає частину спадщини, незалежно від змісту заповіту. До обов'язкових спадкоємцям належать непрацездатні батьки померлого, його непрацездатного чоловік, неповнолітні і непрацездатні діти, а також непрацездатні утриманці. Непрацездатні утриманці діляться на 2 категорії: особи, що відносяться до числа спадкоємців за законом тих черг, що не закликаються до спадкування, якщо вони перебували на утриманні померлого не менше року до моменту смерті заповідача, і особи, які не є спадкоємцями померлого, якщо вони не менш року до моменту смерті перебували на його утриманні і проживали разом з ним. Знаходження на утриманні означає, що єдиним або основним джерелом засобів до існування цих осіб виступали гроші (або продукти), що надаються померлим. Неповнолітні або непрацездатні діти спадкодавця, його непрацездатні дружина і батьки, а також непрацездатні утриманці спадкодавця, що підлягають покликанням до спадкоємства, успадковують незалежно від змісту заповіту не менше половини частки, яка належала б кожному з них при спадкуванні за законом (обов'язкова частка).

- Чи можуть спадкоємці прийняти частину майна, але відмовитися виплачувати борги?

- До складу спадщини входять не тільки належали спадкодавцеві на день відкриття спадщини речі, інше майно, а й майнові обов'язки. Не допускається прийняття спадщини під умовою або з застереженнями. Спадкоємці, які прийняли спадщину, відповідають за боргами спадкодавця солідарно. Кожен із спадкоємців відповідає за боргами спадкодавця в межах вартості успадкованого ним майна.

- На яких умовах вступають у спадок неповнолітні або недієздатні?

- Неповнолітні особи віком від 14 до 18 років приймають спадщину з письмової згоди своїх законних представників - батьків, усиновителів або піклувальника. Не потрібно згоди піклувальників для вступу в спадщину громадянам, які вступили в шлюб до 18 років.

Від імені неповнолітніх, які не досягли 14 років, спадок приймають їх батьки, усиновителі або опікуни, від імені громадян, визнаних судом недієздатними - опікуни.

На прийняття спадщини неповнолітніми громадянами від 14 до 18 років, громадянами, обмеженими судом у дієздатності, законними представниками малолітніх та громадян, визнаних судом недієздатними, попередній дозвіл органів опіки та піклування не потрібно, оскільки прийняття спадщини не тягне зменшення майна підопічного.



Додати коментар

Коментар успішно доданий

інші повідомлення

Чергове Олімп-Першість Футбольної національної ліги розпочнеться 7 липня. Літньо-осіння частина сезону-2019/20, в ході якої команди проведуть по 25 матчів, триватиме до 23 листопада. Після зимових канікул турнір відновиться 9 березня, а заключні його поєдинки заплановані на 16 травня.

Воронезька область

Понад мільярд рублів заборгували злісні аліментники Воронезької області стягувачам. І все частіше недбайливими батьками стають не тільки чоловіки: частка матерів, які не хочуть утримувати своїх дітей, в загальній масі неплатників зростає ударними темпами. Керівник управління служби судових приставів Руслан Парінов 14 червня зустрівся з журналістами і підвів підсумки роботи по відновленню порушених прав дітей за п'ять місяців нинішнього року.

Воронезька область

Наталія Євгенівна, хто має право на спадщину померлого, якщо останній не склав заповіт?
Чому так відбувається?
Чи можуть спадкоємці прийняти частину майна, але відмовитися виплачувати борги?
На яких умовах вступають у спадок неповнолітні або недієздатні?