Реклама
Реклама
Реклама

Ховрінскую лікарню засудили до зносу

Вирішена доля трьох знаменитих столичних довгобудів

Столична влада розібралися з трьома великими міськими довгобудами, повідомив в понеділок на прес-конференції заступник голови Мосгосстройнадзора Анатолій Кравчук. Покинута лікарня в Ховрине, а також аквапарк на Аміньевского шосе будуть знесені, а на їх місці побудовані нові об'єкти. Крім того, чиновники знайшли спосіб добудувати театр Костянтина Райкіна на Шереметьєвській вулиці. Щоб інвестор зміг окупити вкладення в неприбутковий культурний об'єкт, йому дозволять побудувати по сусідству торгово-розважальний центр.

Щоб інвестор зміг окупити вкладення в неприбутковий культурний об'єкт, йому дозволять побудувати по сусідству торгово-розважальний центр

фото: Кирило Іськольдський

Мосгосстройнадзор в понеділок відзвітував про роботу в першому півріччі 2012 року. За словами голови комітету Анатолія Зайко, всього під контролем відомства знаходиться будівництво 3000 об'єктів різного призначення (для порівняння: у 2009 році було майже 4 тис., В першому півріччі 2010-го - 3400). «В експлуатацію за підсумками 6 місяців було прийнято 200 об'єктів загальною площею 2 млн. Кв. м, в тому числі Гребний канал в Крилатському, Будинок-музей Іллі Глазунова, Театр націй, другий пусковий комплекс готелю "Москва", 625 тис. кв. м житла, 21 дитячий сад, 13,5 тис. машиномісць і т.д. Обсяги будівництва в Москві не падають, а навпаки, зростають », - стверджує Зайко. Якщо в першому кварталі 2011 року в старих кордонах Москви будувалися 189 будинків з житловою площею 4,5 млн. Кв. м, то зараз будуються 223 будинки з квартирами площею 4,8 млн. кв. м.

Що стосується приєднаних територій, то на сьогоднішній день глави місцевих адміністрацій поінформували Мосгосстройнадзор про 1 143 виданих раніше дозволів на будівництво, за якими зводиться близько 3 млн. Кв. м нерухомості. Однак фахівці вважають, що ці цифри занижені. На думку Зайко, реально виданих дозволів в новій Москві близько 2 тисяч.

Ці цифри не враховують величезну кількість дачних будиночків і госпбудівель, що будуються без відома чиновників. «За Містобудівній кодексу будівельний нагляд здійснюється за об'єктами площею понад 1,5 тис. Кв. м і висотою понад 2 поверхів », - уточнив Зайко, зазначивши, що всі бажаючі побудувати в Новій Москві добротний приватний будинок (котедж, садибу або маєток) відтепер повинні звертатися за дозволом в Мосгосстройнадзор. (Вимога не поширюється тільки на будиночки без зручностей, що будуються в садівничих товариствах. Якщо ділянка надана під ІЖС, то дозвіл треба брати в будь-якому випадку.) Зайко стверджує, що отримати санкцію міських чиновників буде нескладно: порядок практично такий же, як і був у Московської області. А щоб людям не довелося їхати за тридев'ять земель, прийомні Мосгорстройнадзора вже з наступного тижня відкриються у всіх сільських поселеннях.

На питання, що буде з котеджами і будинками, які вже побудовані на дачних ділянках, причому без жодних документів, поки відповіді немає. Швидше за все, щоб уникнути скандалів і протестів їх залишать на своїх місцях, але в подальшому безконтрольна забудова садівничих товариств буде безжально припинятися. «На 6 сотках повинні будуватися пропорційні їм будинки», - заявив Зайко. Він не виключив, що частина вже існуючих «монстрів» може бути знесена і ділянки повернуті в первісний стан. Москва також планує пролобіювати поправку до законів, що обмежує параметри (поверховість і кількість кв. М) допустимого будівництва в садівничих товариствах. В кінці прес-конференції представники Мосгосстройнадзора розповіли про роботу з довгобудами, кількість яких за півроку вдалося скоротити з 218 до 197. Зокрема, вже знайдені рішення по таким знаковим об'єктам, як Ховрінская лікарня, аквапарк на Аміньевского шосе і театр Райкіна. Існуюча будівля лікарні доведеться розібрати, так як за 30 років його конструкції занепали і не підлягають відновленню. На його місці планується побудувати два сучасних лікарняних корпусу. Така ж доля чекає аквапарк на Аміньевского шосе, де після знесення почнеться спорудження адміністративно-ділового центру з великою фізкультурно-оздоровчої зоною.

Олена Єгорова

Опублікований в газеті "Московський комсомолець" №25984 від 10 липня 2012