Реклама
Реклама
Реклама

Шанс на життя або аморальний вчинок: бебі-бокси - за і проти

  1. Що таке бебі-бокс
  2. "Вікна життя" в Росії
  3. За та проти

Фото: Федеральний соціальний проект "Колиска надії"

Останнім часом не вщухають суперечки про те, чи потрібні чи ні бебі-бокси для немовлят-відмовників, де батьки зможуть анонімно їх залишити. Сьогодні в Росії встановлено 20 бебі-боксів, в тому числі в Ленінградській, Свердловській і Тюменській областях. Що це таке і що говорять захисники і противники цього проекту - в матеріалі m24.ru.

Що таке бебі-бокс


Бебі-бокс - спеціально обладнане місце при медичному закладі, де жінка може анонімно залишити немовля. Бебі-бокс схожий на велике вікно, яке можна відкрити і покласти дитину всередину. Протягом 30 секунд після цього двері боксу блокуються і інформація про дитину надходить до чергової частини лікарні.

Близько бебі-боксу немає ні відеокамер, ні охорони. Про залишеному дитині всередині приміщення дізнаються за тривожним дзвінком і блимання лампи. До малюкові відразу приходять лікарі і, якщо необхідно, надають йому медичну допомогу.

Немовля оглядають, роблять первинні аналізи. Повідомляється про знайдену дитину в поліцію і в органи опіки. Мама, яка залишила в бебі-боксі своє дитя, не несе кримінальної відповідальності, якщо на малюка немає тілесних ушкоджень. В іншому випадку її будуть розшукувати.
Якщо дитина не оголошений зниклим і його батьки невідомі, йому присвоюється статус підкидька. Після цього через органи опіки немовляти відправляють в будинок дитини. При цьому мати може передумати і повернути собі дитя після генетичної експертизи, але до того моменту, поки його не усиновили.

Історія питання

Бебі-бокси почали поширюватися ще в середні століття, а також використовувалися в XVIII і XIX столітті і носили назву "коляска для підкидьків". Починаючи з кінця XIX століття, ця система була скасована і почала застосовуватися знову лише з 1952 року, отримавши назву "приймач для підкидьків".

З 2000 року цей проект був реалізований в багатьох країнах, отримавши особливого поширення в Німеччині, де на даний момент існує близько 100 "вікон життя", і в Пакистані, де їх близько 300.

А ось у Великобританії, Бельгії та Японії бебі-боксів немає. Там вони вважаються незаконними.

"Вікна життя" в Росії

Посилання по темі

Перші в Росії бебі-бокси були встановлені восени 2011 в п'яти містах Краснодарського краю. На сьогоднішній день бебі-бокси працюють в 12 регіонах:

  • Пермський край
  • Ставропольський край
  • Камчатський край
  • Ленінградська область
  • Володимирська область
  • Курська область
  • Псковська область
  • Свердловська область
  • Тюменська область
  • Краснодарський край
  • Калінінградська область
  • Московська область

У січні минулого року бебі-бокс з'явився в підмосковних Люберцях.

За даними за травень 2015 року, за час існування проекту в бебі-боксах був залишений 31 дитина, 5 з них повернулися до рідних мамам.

Ще в березні повідомлялося, що столична влада розгляне можливість установки бебі-боксів в місті. Відповідне звернення в мерію направив федеральний соціальний проект "Колиска надії". Тоді ж в березні заступник мера з питань соціального розвитку Леонід Печатников заявив m24.ru, що обговорення цієї ідеї влади передадуть на розгляд медичної громадськості міста.

За словами Печатнікова, необхідно зрозуміти, чи підтримають цю ідею громадські та лікарські організації в Москві. Однак сам чиновник висловив побоювання, що такі бокси дозволять матерям, які кидають дітей на вулиці, піти від кримінальної відповідальності.

Заступник мера зазначив, що зараз за законом, якщо жінка хоче відмовитися від дитини, то вона може прийти в пологовий будинок, в приймальному відділенні написати заяву на відмову. Тоді соцслужби візьмуть цього малюка і будуть шукати йому нову сім'ю.

Керівник проекту "Колиска надії" (благодійний фонд, який реалізує на території Росії ряд соціальних проектів, в тому числі проект з бебі-боксами) Олена Котова розповіла m24.ru, що поки ідею встановити подібні "вікна життя" в Москві не підтримали.

За та проти


Навколо соціального проекту киплять суперечки.

Ті, хто "за", вважають, що покласти дитину в секретну кошик набагато простіше, ніж вбити, і багато жінок дійсно підуть на це. Адже, незважаючи на те, що будь-яка жінка може офіційно відмовитися від своєї дитини в пологовому будинку, в країні продовжують фіксувати випадки, коли матері вбивають своїх небажаних дітей.

"Противники" ж побоюються, що туди потраплять і новонароджені, у чиїх мам не вистачило б сміливості на вбивство. Ще один аргумент тих, хто проти, це те, що бебі-бокс від вбивства не рятує, а лише спрощує відмова від дитини. А ті, хто зважилися на злочин, що не будуть шукати можливості врятувати дитину.

Як розповіла m24.ru Олена Котова, бебі-бокс - це збереження життів, якийсь запасний вихід.

"Бебі-бокси не вирішують проблему повністю, це лише запасний вихід. І я вважаю, повинні бути реалізовані будь-які заходи, що дають шанс зберегти життя дитині", - говорить Котова.

За її словами, навіть якщо жінка не просто залишила дитину в громадському місці, а віддала його в руки медперсоналу лікарні, її можуть переслідувати за статтею Кримінального кодексу "Залишення в небезпеці". А бебі-бокси потрібні саме для того, щоб жінка не заподіяла шкоди своїй дитині, злякавшись кримінального покарання, вважає експерт.

творці проекту "Колиска надії" виділяють кілька переваг бебі-боксів. По-перше, це анонімність. На їхню думку, це дуже важливо, адже матері часто йдуть на вбивство своєї дитини через сором і страх, щоб про нього ніхто не дізнався.

По-друге, це простота. Для того щоб відмовитися від дитини в пологовому будинку, необхідно почекати час і пройти ряд процедур. Тут же нічого не потрібно, тільки покласти дитину в "вікно життя". Тим більше що в основному матері, що йдуть на вбивство своїх дітей, народжують вдома або в інших не пристосованих для того місцях.

В даний час розроблено два законопроекти, що стосуються бебі-боксів. Автором першого є сенатор Костянтин Добринін. Він пропонує узаконити установку бебі-боксів, а також регламентувати правила їх використання.

Инфантицид або дітовбивство в Росії було завжди. Викорінити його виключно методом кримінальної репресії неможливо, так як подібні злочини скоювалися, відбуваються і будуть відбуватися. Повинні бути механізми, що дозволяють спочатку істотно знизити, а потім викорінити цей вид злочинності. Бебі-бокси - це саме такий механізм.

Костянтин Добринін

Заступник голови Комітету Ради Федерації з конституційного законодавства, правових і судових питань, розвитку громадянського суспільства


За словами Добриніна, бебі-бокси - реальна можливість врятувати дитину, і це підтверджується статистикою Слідчого комітету і здоровим глуздом. Тому, бебі-бокси - це ще одне втілення права на життя, закріплене в статті 20 Конституції.

Причому, на думку експерта, і законодавець, і дитячий омбудсмен особливо зобов'язані пам'ятати основний сенс реалізації цього права, а він полягає в наступному:

  • захист державою права на життя реалізується в сфері будь-якої державної компетенції;
  • передбачає виконання цього обов'язку усіма структурами публічної влади, в тому числі і влади законодавчої.

"Це право визнається вищою конституційної цінністю відповідно до статті 20 Конституції і диктує законодавцю максимально широкі контури державних обов'язків щодо його захисту", - підкреслив Добринін.

У ці контури зобов'язань входить також завдання прийняття і виконання законів, спрямованих на усунення ризиків для життя, що виникають у зв'язку з будь-якими, найчастіше злочинними, посяганнями на неї, або ж внаслідок несприятливих соціально-правових умов.

"Якщо подивитися статистику, то місця скоєння подібних злочинів сьогодні приблизно ті ж, що і століття тому: це квартири, гуртожитки, туалети і вулиця. Якщо потенційний злочинець, а це звичайні люди, як правило, з помилково зрозумілим моральним мотивом, зрозуміє, що вбивства немовляти є альтернатива у вигляді "вікна життя", то ми побачимо істотне скорочення цієї статистики. Зараз вона жахлива, і це треба змінити ", - сказав експерт.

Другий законопроект розробив депутат Держдуми Віталій Золочевський. Він вводить кримінальну відповідальність за установку бебі-боксів і залишення дитини в них. Документ Золочівського поки в Держдуму не внесений, він знаходиться на розгляді в уряді.

Бебі-бокс - це руйнування материнства. Анонімність і зручність процесу позбавлення від дитини через бебі-бокс робить цей процес комфортним і легким. До того ж ініціатори установки боксів підносять своє починання, як якесь благо, яке має здійснити мати. Таким чином легкість і комфортність відмови при вчиненні якогось "блага" дозволяє жінці позбутися від почуття сорому за цей, насправді, жахливий і расчеловечівающій вчинок. Чим більше таких ящиків буде відкрито в Росії, тим більше жінок і дівчаток будуть знати про них, і про те, що від дитини можна і допустимо позбутися: викинути і забути, без будь-яких наслідків і зобов'язань.

Віталій Золочівський

депутат Державної Думи РФ


Як зазначає депутат, зараз є покарання за залишення дитини в небезпечному для життя або здоров'я стані. Крім того, існує кримінальна відповідальність батьків або особи, що його замінює, за невиконання обов'язків по вихованню неповнолітнього. Однак ці норми не враховують ситуації, в якій дітей підкидають в різні установи, церкви, в багатолюдні місця, в упевненості, що дитині не дадуть пропасти жалісливі люди.

"Останнім часом в нашій країні став дуже дивне запитання, що ставить під сумнів одну з традиційних цінностей, на яких стоїть наше суспільство: чи можна легалізувати анонімний відмова від дитини, а значить і від материнства?" - каже Золочівський.

З проблемою вбивства дітей може впоратися тільки державна і суспільна підтримка матері, вважає депутат. Це і формування необхідних соціальних норм, і проведення в суспільстві необхідної пропаганди, допомога і розвиток діяльності громадських рухів, які допомагають родині. А лобісти бебі-боксів замість того, щоб запропонувати рішення причини проблем, безуспішно намагаються боротися зі слідством.

Крім того, Золочівський сумнівається в безпеці бебі-боксу. За його словами, немає жодного закону або підзаконного акту, що регламентує установку і використання ящиків для немовлят.

"Невідомо, хто і де проводив випробування цих боксів, хто визначав їх безпеку для дітей. З інформації в ЗМІ слід, що одні конструкції представляють собою двосторонній сейф, який має дверцята не тільки з боку вулиці, а й з боку приміщення. В такому сейфі при певних обставин (наприклад, при відключенні електрики) дитина, опинившись в замкнутому просторі, може злякатися, отримати душевну травму, задихнутися (в одній з європейських країн саме тому відмовилися від установки бебі-боксів) ", - йдеться в співаючи снітельной записці до законопроекту.

Ще один аргумент депутата - в разі смерті дитини, у правоохоронних органів можуть виникнути труднощі з доказами: покладено дитина в бокс мертвим або смерть наступила через технічну недосконалість конструкції, або ж через недбалість власників бебі-боксу, вчасно не надали дитині допомога.

Чи потрібно все-таки встановлювати бебі-бокси чи ні - спірна тема. Але ясно одне - матері, яка опинилася у важкій життєвій ситуації, потрібна психологічна підтримка. Перш ніж вирішити - залишити дитину або віддати його до притулку, варто звернутися в соціальні центри.


На сайті департаменту праці та соціального захисту можна знайти перелік кризових центрів допомоги жінкам і дітям. Центри призначені для надання різних видів соціальної, психологічної та юридичної допомоги жінкам з дітьми, які опинилися у важкій життєвій ситуації.


Айрапетян Люсі

сюжет: Тренди міста: все, що хвилює столицю