Реклама
Реклама
Реклама

Принцип роботи накопичувального водонагрівача

  1. Пристрій накопичувального водонагрівача
  2. Принцип роботи пристрою: закони фізики або круговорот води в природі
  3. Чим відрізняється принцип роботи горизонтальних і вертикальних водонагрівачів?
  4. Що ж варто вибрати?

Накопичувальний водонагрівач є теплоізольованою ємність, яка працює за принципом термоса, з розміщеним всередині неї джерелом тепла (ТЕН). Такі пристрої відрізняються своєю простотою, довговічністю і надійністю. Принцип роботи приладу заснований на взаємозв'язку конструктивних особливостей водонагрівача і простих законів фізики, знайомих всім зі шкільної лави.

Пристрій накопичувального водонагрівача

Визначимо основні елементи пристрою накопичувального електричного нагрівача:

Температуру води можна регулювати самостійно, орієнтуючись на показники температурного датчика. Висока температура води підтримується досить довго за рахунок термостата і бака, що володіє відмінними теплоізоляційними властивостями. Додаткова теплоізоляція зі спіненого поліуретану або поролону здатна зберігати воду в нагрітому стані до двох діб.

Принцип роботи пристрою: закони фізики або круговорот води в природі

Прилад працює за простим принципом, заснованому на понятті різниці щільності води різної температури Прилад працює за простим принципом, заснованому на понятті різниці щільності води різної температури. Отже, в баку завжди є вода. Менш щільна гаряча вода знаходиться зверху над шаром холодної, що володіє більшою щільністю. Холодна вода надходить в ємність і починає своє плавне рух. Вона, поступово нагріваючись, змінює свою щільність і піднімається до самої верхньої точки резервуара.

Таким чином, холодна вода просто витісняє гарячу воду до водозабірної точці. В цей же час ТЕН підігріває знову надійшла холодну воду, яка, досягнувши заданої температури, знову виштовхується нагору до водозабірної точці. Завдяки такій конструкції забезпечується безперервна подача гарячої води. Коли бак спустошений на половину і більше, вода на виході стає прохолодною, так як змішується і охолоджується. При слабкому напорі холодної води, що надходить в бак, стабільне отримання гарячої води викликає труднощі.

Чим відрізняється принцип роботи горизонтальних і вертикальних водонагрівачів?

Горизонтальні і вертикальні накопичувальні водонагрівачі працюють по-різному. Принципова відмінність полягає в самій конструкції. Горизонтальне розташування водонагрівача не дозволяє розмістити патрубки для подачі холодної води і виведення вже нагрітої на достатньому видаленні. Тому холодна і гаряча вода перемішуються в горизонтальному напрямку, що впливає на зниження її температури. але виробляти ремонт водонагевателя горизонтального типу простіше, з вертикальним доведеться трохи довше повозиться.

Що ж варто вибрати?

Горизонтальні водонагрівачі кілька програють вертикальним пристроїв, адже останні завдяки своїй конструкції забезпечують більш стабільну подачу гарячої води. До того ж температуру води власникам горизонтальних водонагрівачів доводиться контролювати самостійно і підтримувати на бажаному рівні за допомогою змішувача. Але існують моделі горизонтальних резервуарів, які обладнані захистом від перепадів температур. Як правило, горизонтальні моделі коштують трохи дорожче альтернативних вертикальних аналогів.

Але не варто забувати, що горизонтальні водонагрівачі прекрасно підходять для установки в невеликих приміщеннях. Їх часто розміщують в шафі в передпокої або встановлюють під саму стелю. Вони мають вузьку форму корпусу і тим самим зберігають більше корисної площі приміщення. Їх можна встановлювати на підлозі, в той час як монтаж вертикальних водонагрівачів передбачений тільки на стіну.


Що ж варто вибрати?
Чим відрізняється принцип роботи горизонтальних і вертикальних водонагрівачів?
Що ж варто вибрати?