Реклама
Реклама
Реклама

4. Бізнес-план кав'ярні. аналіз ринку

  1. 2,0%
  2. 100 000
  3. 5,0%
  4. 1,0%
  5. 1,0%
  6. 3,2%

Автор: Андрій Дата: 08.01.2015 Рубрика: Кав'ярня , Розробка бізнес-плану

Незважаючи на економічні спади, кавовий бізнес все ж залишився, свого роду, яскравим прикладом постійного розвитку. Так, в той час, коли, буквально, сотні компаній у багатьох сегментах ринку стикалися з поганими продажами, негативними балансовими звітами та банкрутством, мережі кав'ярень продовжували показувати стійке зростання. Звідси можна зробити висновок, що любов людей до хорошого кави не вичерпується протягом хороших часів і поганих.

Енськ - це прекрасний ринок для запуску нашого бізнесу.

Відкриваючи «Капучіно» в Енську, ми максимально збільшуємо наш потенціал для успіху за рахунок декількох факторів:

  • Забезпечене місцеве населення;
  • Цілорічне наявність туристів;
  • Постійно мінливі студенти ВНЗ;
  • Відмінний автомобільний і пішохідний трафік в місці розташування нашої кав'ярні;
  • Низькі витрати на ЗМІ;
  • Велика кількість місцевих спеціалізованих заходів.

«Капучіно» знаходиться в тому місці, яке, мабуть, є одним з кращих місць для кав'ярні, тобто в самому серці туристичного та ділового району. Поруч розташовані хороші магазини і історичний театр, а також «Капучіно» знаходиться всього в декількох кроках від жвавих перехресть міста.

Таким чином, «Капучіно» має всі компоненти для безпосереднього успішного ведення бізнесу.

4.1. сегментація ринку

Клієнтська база «Капучіно» в Енську складається з п'яти цільових аудиторій:

  1. Забезпечені місцеві жителі
  2. туристи
  3. Офісні співробітники
  4. студенти
  5. перехожі

Ці групи є потенційно сильними споживчими сегментами. Вигода в цих сегментах полягає в тому, що вони допомагають підтримувати прибутковість бізнесу круглий рік. Наприклад, незважаючи на те, що туризм в Енську на високому рівні, однак свого максимального піку він досягає протягом літніх місяців. А з іншого боку, студентів в літні місяці не так багато, як в період з вересня по червень.

У той же час інші сегменти (місцеві жителі, співробітники офісів, місцевий бізнес та міський трафік) забезпечують прибутковість «Капучіно» протягом усього року.

Крім того, орієнтуючись на кілька сегментів ринку, «Капучіно» не ставати надмірно залежить від будь-якої єдиної групи споживачів. Наприклад, кілька місцевих кав'ярень, переважно зі студентами в якості клієнтів, мають досить низьку прибутковість протягом літніх місяців. До того ж, ці заклади щороку повинні прагнути продавати себе новоприбулим студентам Вузів. «Капучіно», уникне цього за рахунок з'єднання всіх споживчих сегментів в один потік клієнтів.

  • Забезпечені місцеві жителі. В межах п'яти кілометрів від «Капучіно» проживає близько 20 000 чоловік, які маю непогані доходи.
  • Туристи. Більш 1 000 000 туристів щорічно відвідують Енськ. Більшість з них пройде в місці, де розташовано «Капучіно».
  • Місцеві бізнесмени. «Капучіно» розташоване в розі вулиці головній міській вулиці і центрального проспекту, тобто в самому серці ділового району міста.
  • Студенти. Енськ є батьківщиною одного з великих вузів країни, а також десятків техніків, коледжів і ліцеїв. Вищевказаний ВНЗ знаходиться в одному кілометрі від «Капучіно».
  • Пішоходи. У місці, де розташовано «Капучіно» знаходиться багато автобусних зупинок, а також в 500м знаходиться одна з міських автостанцій. Багато з проходять повз людей зупиняться у нас перекусити і випити чашечку кави.

Багато з проходять повз людей зупиняться у нас перекусити і випити чашечку кави

Аналіз ринку

Потенційні клієнти Зростання Рік 1 Рік 2 Рік 3 Рік 4 Рік 5 Середнє значення зростання Місцеві жителі

2,0%

75 000
76 500
78 030
79 590
81 181

2,0%

Туристи 5,0%

100 000
105 000
110 250
115 763
121 551

5,0%

пішоходи

5,0%

20 000
21 000
22 050
23 153
24 311

5,0%

студенти

1,0%

40 000
40 400
40 804
41 212
41 624

1,0%

співробітники офісів

1,0%

20 000
20 200
20 402
20 606
20 812

1,0%

РАЗОМ

3,2%

255 000
263 100
271 536
280 324
289 479

3,2%

4.2. Цільова стратегія сегментів ринку

В цілому, наша стратегія полягає в тому, щоб підтримати постійну високу кількість клієнтів, посиливши наш, так званий, заклик до всіх п'яти груп потенційних клієнтів.

Місцеві жителі. Приблизно 20 000 чоловік проживає в межах п'яти кілометрів від нашого «Капучіно». Найзаможніші з них живуть ще ближче (в межах трьох кілометрів). Від будинків багатьох потенційних місцевих клієнтів до нашої кав'ярні всього лише 5 хвилин їзди. Для комфорту наших клієнтів, у будівлі, де розташовується «Капучіно» передбачена парковка.

Місцеві клієнти формують лояльне ядро ​​нашого бізнесу. Ми звернемося до них через місцевий маркетинг, підтримку місцевих благодійних організацій і спонсорських заходів і молодіжних спортивних команд.

Туристи. Енськ володіє чудовою цілорічної туристичної привабливістю. Близько одного мільйона чоловік відвідають місто протягом наступного року. А готельні номери практично завжди завчасно розпродаються на період літніх місяців. Цілорічний туризм - сильна сторона Енської. Це в значній мірі пов'язано з помірним кліматом і надзвичайно великою кількістю спеціальних заходів (наприклад, концерти, кінофестивалі та арт-шоу) запланованих протягом всього року.

У зв'язку з економічними проблемами і побоюваннями перед тероризмом, все більше людей вибирає порівняно недорогу, коротку і безпечну поїздку в Енськ для відпочинку. І відповідно до проведеного аналізу, 90% всіх туристів, які відвідують Енськ, пройдуть поруч з місцем, де знаходиться «Капучіно».

До даної групи наших потенційних клієнтів ми звернемося через місцеві туристичні інтернет-портали, а також через місцевих гідів.

Офісні співробітники і місцевий бізнес. Багато місцевих офіси, як приватні, так і державні, знаходяться в межах двох кварталів від «Капучіно». Торговий центр «Сіті» знаходиться від нас в одному кварталі, будівлю міської адміністрації - в двох кварталах. Таким чином, «Капучіно» знаходиться в самому центрі торгової і обідньої зони.

Оскільки парковки біля офісів мають обмежену кількість місць, багато співробітників офісів змушені залишати свої автомобілі на значній відстані від їх місця роботи або користуватися громадським транспортом. Тому в обідній час основна маса працівників залишається поблизу своїх офісів, а також і розслаблятися після роботи вважають за краще не далеко від офісів. А значить, що багато хто з цих офісних співробітників знайдуть «Капучіно» привабливим і зручним місцем для обіду і розслаблення поле трудового дня.

Також при особистому відвідуванні прилеглих магазинів і офісів ми пропонуємо їх співробітникам купони на знижку в нашому закладі, що призводить до нас додаткових клієнтів.

Студенти. У міста є понад 20 000 студентів, включаючи сусідній міський університет. У студентів, більшість з яких в тому віці, з якого дозволяється вживати спиртні напої, є небагато місць, куди вони можуть піти, щоб зустрітися з друзями. Кав'ярні виявилися дуже популярними серед студентів і навіть школярів, як місця, які доступні за ціною.

Щоб залучити студентів, ми пропонуємо спеціальні студентські дисконтні карти, роздаємо купони на безкоштовну каву на студентських заходах і пропонуємо розвага на вихідні.

Студенти представляють собою відмінний сегмент клієнтів з кількох причин:

  • Студенти приносять енергію і молодість кав'ярні;
  • За рахунок залучення студентів ми отримуємо чудову «сарафанне радіо»;
  • Студенти представляють собою велику базу потенційних позаштатних співробітників;
  • Часто студентам, які досягли того віку, коли їм дозволено вживати спиртні напої, необхідно місце, де вони можуть спілкуватися з друзями.

Пішоходи. Більше 10 000 чоловік щодня проходять через центр міста в тому місці, де знаходиться «Капучіно». Також, на автостанцію, яка знаходиться недалеко від нашої кав'ярні, щодня приходить багато автобусів з приміських маршрутів.

Для даного сегмента споживачів ми пропонуємо стати учасником, так званого, клубу «Капучіно». Пред'являючи членську карту, відвідувач отримує 20% знижку на каву і чай.

Ми також проводимо PR-заходи в ЗМІ за межами місцевого ринку, щоб ім'я «Капучіно» стало відомо ширшої аудиторії по області та країні.

Джерело: Статистика перепису населення, міська статистика Енської.

4.3. аналіз галузі

Кав'ярні існують вже понад 400 років. А останні кілька десятиліть вони стали особливо популярні в усьому світі. Так, в Америці сьогодні налічується більше 13 000 кав'ярень, а в Італії працює більше 200 000 еспресо-барів. Виходячи з цього, спеціалізована асоціація роздрібних продавців кави вважає, що ринок ще не наблизився до зрілості і, поки ще, ніяка мережу кав'ярні переважно не диференціювала себе значніше інших.

Хоча в цілому продажі кави за останні роки не виросли в значній мірі, спеціалізований сегмент кафе росте хорошими темпами щороку. Низька вартість напоїв на основі кави, відносно не великі інвестиції призводять до порівняно високого прибутку на кавовому ринку.

Згідно зі статистичними даними, 77% людей вживають каву щодня, причому п'ють в середньому 3,1 чашки кави в день. Звідси можна побачити, що кава другий після нафти найбільший товар в світі.

Тридцять років тому практично ніхто не вживав еспресо. Тепер напої на основі еспресо - це половина всього споживаного кави.

4.3.1. конкурентне порівняння

В лідери спеціалізованої мережі кав'ярень по країні входять:

«Конкурент 1» (630 закладів). Найбільший гравець на ринку. Свій початок мережу бере з 1989 року. За минулий 2014 рік продажі даної мережі зросли на 10%.

«Конкурент 2» (260 закладів). Друга за величиною мережа кав'ярень. Була заснована в 1992 році.

«Конкурент 3» (210 закладів). Третя за величиною мережа в країні. Єдина мережа кав'ярень, яка не відчувала хороший зростання щороку. Аналітік.net в якості причини відсутності прогнозованого зростання називає їх поганий менеджмент.

«Конкурент 4» (103 заклади). Найстаріший спеціалізований рітейлер в країні (заснований в 1983 році). 90% магазинів працює по франшизі.

«Конкурент 5» (58 закладів). Мережа заснована в 2002 році. Має дуже хорошу репутацію.

«Конкурент 6» (22 заклади). Це нова мережа, заснована в 2009 році.

«Конкурент 7» (14 закладів). Ця мережа має 12 закладів по франшизі і 2 знаходяться у власності компанії.

«Конкурент 8». Має понад 500 торгових точок з дуже хорошим обслуговуванням. Багатьом людям ця мережа подобатися.

Незважаючи на те, що спеціалізована кавова промисловість успішна і досить швидко розширюється, проте, існує ще багато можливостей для зростання, особливо в сегментах спеціалізованого ринку. Зрілість даного ринку, як очікують аналітики, нічого очікувати ще досягнута до 2021 року.

Джерела: Бізнес-таймс, Аналітік.net.

4.3.2. місцева конкуренція

У ведучої мережі кофеїн, «Конкурент 1», є тільки невеликі заклади в межах міста Енської (всього шість закладів). Їх найбільший магазин (1 100 відвідувачів щодня) знаходиться на головній вулиці міста. Але цей заклад не привабливе: воно невеликих розмірів і не має майданчика на відкритому повітрі.

Інша велика заклад «Конкурента 1» розташоване в кінці торгового центру «Гуллівер» і має середню кількість відвідувачів до 950 осіб щодня. Цей заклад також не має особливої ​​привабливості, хоча тут великий зал для відвідувачів і є в наявність невеликий майданчик на відкритому повітрі.

Інші кав'ярні «Конкурента 1» в межах Енської ще менш привабливі. Вони мають незначні зручності для клієнтів і розташовані в не дуже хороших, з точки зору маркетингу, місцях. Фотографії деяких з цих місць розташування представлені в додатку.

«Конкурента 2» також має чудове місце розташування у одного закладу: безпосередньо через перехрестя від «Конкурента 1» на центральній вулиці Енської. Ця жвава кав'ярня має порівняно невелику площу: прилавок всередині і кілька столів зовні - це єдині області для розміщення клієнтів. Друге заклад «Конкурента 2» відкрилося в 2002 році на кінці вулиці, в трьох кілометрах від центру. Ще один заклад на північній вулиці відкриється, як намічалося, в 2015 році.

Інші конкуренти включають в себе три незалежних кав'ярні. «Парадіс» розташований на Комуністичної вулиці в хорошому місці. Вони подають хорошу каву, але у них дуже обмежене меню і поганий дизайн. Другий «Парадіс» розташований в парку Горького. Нові менеджери намагаються поліпшити заклад, але поки безуспішно.

Інший конкурент, розташував свою кав'ярню в житловому районі на жвавій вулиці в будівлі минимаркета колишньої заправної станції. Цей заклад досить «університетську» і направлено тільки на студентів сусіднього ліцею, як основних клієнтів. Щодня даний заклад відвідує близько 250 чоловік.

«Елаза» - перш за все студентське притулок, розташоване приблизно в 3 кілометрах від головної вулиці міста в північній частині студентського району. Їхній бізнес скромний, причому він також зазнав значних змін протягом останніх років.

4.3.3. Конкуренція і продажу

Незважаючи на економічні рецесії, спеціалізована кавова промисловість росте круглий рік. Один промисловець сказав: «Коли часи гарні, промисловість кави зростає. І коли настають важкі часи, промисловість кави залишається велика ». Сьогодні любов людей до доброї кави сильніше, ніж будь-коли, тому кавова галузь зростає зараз швидше, ніж яка-небудь інша промисловість.

Стимулюючий ефект кави - це важлива причина, чому багато людей вважають зупинку в місцевій кав'ярні невід'ємною частиною розпорядку свого дня. А з іншого боку, кав'ярні забезпечують спокійну, затишну атмосферу для відвідувачів, щоб вони, в свою чергу, могли в комфортної обстановки поспілкуватися, відпочити і попрацювати.

Молоді люди, які досягли віку, коли їм дозволено законом вживати спиртні напої, є одним з найбільш зростаючих сегментів кавового ринку. Кав'ярні надають молоді таке необхідне для них місце, де вони можуть спілкуватися з друзями.

Розваги вечорами і у вихідні дні привертає молодий гурт захоплених клієнтів. Сплеск інтересу у молодих людей до кав'ярень гарантує розвинену базу клієнтів зараз і в майбутньому.

Людям старшого віку, також подобатися той факт, що при відносно скромною ціною за чашку кави і закуски, вони можуть в кав'ярні зустрітися з друзями, розслабитися і, при необхідності, попрацювати. І все це замість того, щоб йти в бар або ресторан і платити за алкогольні напої, де їжу зазвичай приносять з величезним цінником. Саме тому кав'ярня тут виступає порівняно недорогим і затишним місцем.

Якість погіршується навіть коли галузь зростає.

Кав'ярні необхідно виробляти якісний продукт, щоб постійно підтримувати відчуття «невеликий розкоші». В даний час більшість найбільших мереж підпорядковується тиску ринку і знижує якість, вводячи повністю автоматичні еспресо-машини і закуповуючи не надто якісний продукт великим оптом.

Середній споживчий чек росте.

За рахунок пропонованих клієнту кав'ярні супутніх товарів (печиво, цукерки, чай, соки, попередньо упаковані сендвічі, закуски і подарункові набори) середні витрати клієнта зросли. Багато популярних кав'ярні мають середній чек в діапазоні 40-60 грн. «Капучіно» розраховує на те, що відвідувач буде в середньому залишати 45-50 грн.

Повернутися до змісту бізнес-плану кав'ярні «Капучіно»

Якщо матеріал поста був для Вас корисний, поділіться посиланням на нього в своїй соцмережі:

Шановний читач, в розділі « БІЗНЕС ПЛАН »Ви можете завантажити автоматизовану модель для побудови спрощеного бізнес-плану в форматі Excel з розрахунком основних фінансових показників.

При використанні матеріалів сайту наявність активного посилання на www.blogbusiness.com.ua обов'язково

Інші матеріали по темі «Розробка бізнес-плану»

Вам також може бути цікаво:

Як відкрити кав'ярню

Дозволи, необхідні для відкриття кав'ярні

Приклади готових бізнес-планів

SWOT-аналіз

Статті по темі бізнес-аналізу

Матеріали партнерів: