Реклама
Реклама
Реклама

Технічний регламент про безпеку машин та устаткування

Архівний матеріал.

Сертифікат з технічного   регламенту
Сертифікат з технічного
регламенту


Зміни: технічний регламент скасований з 15.02.2013 р, у зв'язку з введенням в дію ТР ТЗ № 010/2011: наш коментар і офіційний текст документа . Зміни: технічний регламент скасований з 15

25 вересня набув чинності ще один технічний регламент тепер уже в області машинобудівної продукції. Називається цей регламент «Про безпеку машин та устаткування» і затверджений постановою Уряду Російської Федерації від 15 вересня 2009 р № 753.

Даний регламент встановлює мінімально необхідні вимоги до безпеки машин та устаткування при проектуванні, виробництві, монтажі, наладці, експлуатації, зберіганні, перевезенні, реалізації, утилізації та попередження дій, що вводять в оману набувачів продукції.

Справжній ТР поширюється на машини і обладнання, в тому числі побутового призначення, для яких виявлено та ідентифіковано види небезпеки, вимоги до усунення або зменшення яких визначені в додатку № 1 технічного регламенту, а так само на застосовувані на небезпечних виробничих об'єктах, і на процеси їх експлуатації, утилізації в частині, що не суперечить вимогам щодо забезпечення промислової безпеки.

Технічний регламент не поширюється на

a) машини й устаткування:

- пов'язані із забезпеченням цілісності і стійкості функціонування єдиної мережі зв'язку Російської Федерації і використанням радіочастотного спектру;

- застосовувані в медичних цілях, які використовуються в прямому контакті з пацієнтом;

- рентгенівське, діагностичне, терапевтичне, ортопедичне, стоматологічне, хірургічне обладнання;

- сконструйовані для застосування в галузі використання атомної енергії. На машини і обладнання загальнопромислового призначення, що застосовуються в галузі використання атомної енергії, дія Технічного регламенту поширюється в частині, що не суперечить вимогам щодо забезпечення ядерної та радіаційної безпеки;

г) автотранспортні засоби;

д) морські та річкові транспортні засоби (судна і плавучі засоби, бурові платформи) і використовувані на них машини та обладнання;

е) літальні і космічні апарати;

ж) залізничний рухомий склад і технічні засоби, сконструйовані для застосування на залізничному транспорті;

з) атракціони;

і) озброєння і військову техніку.

Технічний регламент визначає терміни пов'язані з проектуванням, виробництвом, монтажем, налагодженням, експлуатацією і зберіганням машин і устаткування, наприклад: "аварія", "допустимий ризик", "життєвий цикл", "інцидент", "критичний відмову", "машина", "призначений ресурс", "напрацювання" і т.д.

Технічний регламент встановлює основні принципи і порядок обов'язкового підтвердження відповідності в формі прийняття декларації про відповідність або оформлення сертифіката:

  1. Машини та (або) обладнання, вперше випущені в обіг на території Російської Федерації, вимагають обов'язкового підтвердження відповідності.
  2. Машини та (або) обладнання відправляються на експорт і колишні в експлуатації машини і (або) обладнання не підлягають обов'язковому підтвердженню відповідності.
  3. Заявник має право здійснювати декларування відповідності своєї продукції на підставі власних доказів або доказів, отриманих за допомогою органів з сертифікації та акредитованих випробувальних лабораторій (центрів).

При декларуванні відповідності на підставі власних доказів заявник самостійно формує доказову базу, для цього він може використовувати конструкторську документацію, обгрунтування безпеки, результати власних випробувань проведених у виробничих лабораторіях.

При декларуванні відповідності на підставі власних доказів та доказів, отриманих за участю третьої сторони, заявник за своїм вибором на додаток до власної доказовій базі представляє матеріали, протоколи випробувань, проведені в акредитованій випробувальній лабораторії (центрі), і (або) документи, що підтверджують наявність системи якості виробника машин і (або) обладнання.

Відомості про декларації відповідності додаються до комплекту супровідних документів. Термін дії декларації про відповідність - 5 років.

Заявником при декларуванні відповідності може бути юридична особа або фізична особа, зареєстровані відповідно до законодавства РФ на її території в якості індивідуального підприємця, або особа, яка виконує функції іноземного виробника.

Сертифікат відповідності може мати додаток, що містить перелік конкретних типів, модифікацій і моделей машин і (або) обладнання, на які поширюється його дія.

Відомості про сертифікат відповідності так само додаються до комплекту супровідних документів.

Машини та (або) обладнання відповідають вимогам технічного регламенту, якщо згідно зі схемою сертифікації отримані позитивні результати випробувань зразків машин і (або) обладнання, контролю системи якості або аналізу стану виробництва.

Сертифікат відповідності або декларація відповідності є єдиним документом, що підтверджує відповідність машини і (або) обладнання вимогам технічного регламенту «Про безпеку машин та устаткування».

Машина і (або) обладнання, відповідність яких підтверджено, маркуються заявником (виробником, продавцем або особою, яка виконує функції іноземного виробника) знаком відповідності.

Технічний регламент «Про безпеку машин та устаткування» визначає органи державної влади здійснюють державний контроль за дотриманням вимог технічного регламенту відповідно до своєї сферою діяльності:

  • Федеральна служба з екологічного, технологічного і атомного нагляду;
  • Федеральне агентство з технічного регулювання і метрології;
  • Федеральна служба по нагляду у сфері транспорту;
  • Федеральна служба з нагляду в сфері захисту прав споживачів і благополуччя людини;
  • Федеральне медико-біологічне агентство;
  • Органи виконавчої влади суб'єктів Російської Федерації.

Декларації відповідності або сертифікати, видані до набрання чинності Технічного регламенту діють протягом зазначеного в них терміну.

Повний текст: «Про безпеку машин та устаткування.

Наша компанія готова надати Вам консультаційні послуги щодо вибору оптимальної схеми сертифікації в частині даного технічного регламенту, а так само надати допомогу в оформленні сертифіката або декларації на відповідність Вашої продукції вимогам технічного регламенту.