Реклама
Реклама
Реклама

Ліцензування діяльності по проведенню експертизи промислової безпеки

  1. Порядок видачі ліцензій

Автор: Фролов Микита Євгенович

Відповідно до чинного законодавства особливо відповідальні та небезпечні види діяльності підлягають державному контролю у формі ліцензування. Загальний порядок видачі ліцензій визначений положеннями закону № 99-ФЗ. Згідно з цим нормативним документом одним з видів робіт, виконання яких вимагає обов'язкової наявності діючої ліцензії, є проведення експертизи промбезпеки. Така вимога пов'язана з тим, що такі роботи передбачають високий рівень відповідальності виконавця за їх якість. Від результатів проведеної експертизи залежать:

  • порядок подальшої експлуатації об'єкта та дозволені умови його використання;
  • термін допустимої безпечної експлуатації об'єкта;
  • заходи щодо забезпечення безпеки людей у ​​процесі експлуатації промислового підприємства, включаючи персонал організації та населення, яке проживає поблизу;
  • визначення складу комплексу заходів щодо забезпечення захисту навколишнього середовища;
  • інші параметри експлуатації об'єкта.

Основні правила надання ліцензій на здійснення експертиз, а також перелік ліцензованих видів діяльності встановлені 99-ФЗ. Практичний порядок видачі ліцензій визначається спеціальними нормативними документами, що розробляються окремо для різних видів діяльності. В області промбезпеки таким документом є наказ Ростехнагляду від 15 листопада 2012 N 658. Він являє собою затверджений регламент процедури ліцензування експертних організацій в даній сфері. Зазначений документ діє тільки на території Росії: у інших державах застосовуються власні правові акти. Це стосується Узбекистану, Казахстану, Киргизстану та інших країн, що входять в СНД і Євразійського митного союзу.

Порядок видачі ліцензій

Відповіді на всі основні питання про те, як отримати ліцензію на право проведення досліджень в області промбезпеки, містяться в наказі № 658. Він визначає порядок оформлення, переоформлення та анулювання ліцензій. Документ встановлює, що отримання ліцензії експертизи промислової безпеки здійснюється в заявному порядку. Термін надання ліцензії за умови правильно оформленої заявки і додатків до неї не повинен перевищувати 45 робочих днів.

Видається ліцензія є безстроковою. Вартість її надання, встановлена ​​законодавством, складає 7500 рублів, які сплачуються у вигляді державного мита. Відомості про видані документи підлягають внесенню до реєстру ліцензій експертизи промислової безпеки. Ведення реєстру здійснюється органами Ростехнагляду. У цій інформаційній базі відображаються відомості про надані ліцензії, а також їх переоформлення та анулювання.

Вам може бути цікаво: