Реклама
Реклама
Реклама

Стилі альтанок: морський, англійська, скандинавський, італійський, класичний, український, мисливський, російська, сільський, Хай-тек, Фахверк, Прованс, Кантрі, Модерн, відео-інструкція по дизайну своїми руками, фото

  1. підхід класифікації
  2. використовувані матеріали
  3. стильове розмаїття
  4. Ретро і сучасність
  5. висновок

Приступаючи до проектування і побудови креслення, варто заздалегідь вивчити існуючі стилі альтанок. А їх, якщо розібратися, досить багато, так що вибір нам чекає непростий. З іншого боку, достаток варіантів дає можливість підібрати той, який буде максимально відповідати нашим вимогам і ідеально «впишеться» в стиль ділянки.
Приступаючи до проектування і побудови креслення, варто заздалегідь вивчити існуючі стилі альтанок

Для побудови садового укриття потрібно заздалегідь розробити дизайн

підхід класифікації

особливості конструкції

Альтанки представляють собою відносно невеликі споруди, які розміщуються на дачних ділянках для захисту від сонця і опадів.

Залежно від типу конструкції їх поділяють на такі групи:

Для патіо характерна наявність відкритого простору

  • Патіо. Являє собою відкриту конструкцію досить великої площі. Пол облаштовується по грунту, облицьовується керамічною або тротуарною плиткою. Іноді патіо оформляються в мисливському дизайні - в цьому випадку їх обов'язковим атрибутом стає гриль, мангал або піч для барбекю.
  • Терем. Висока і компактна чотирьох-, шести або восьмикутна альтанка. Нерідко піднімається над рівнем грунту на палях (до півметра) - в цьому випадку до неї обов'язково потрібно прилаштувати зручну драбинку. Більшість будівель в класичному стилі монтуються саме за цією схемою.
  • Бунгало. Варіант, який використовується в основному в теплому кліматі. Також бунгало будують на пляжах, але в цьому випадку період його експлуатації обмежується літніми місяцями. Має відкриту конструкцію, рідко обладнується суцільною стінових огорожею.

Порада! Якщо зими на тій території, де ви проживаєте, відрізняються рясними снігопадами і частими перепадами температур, то інструкція рекомендує робити бунгало розбірним. В іншому випадку велика площа покрівлі стане причиною її пошкодження від маси снігу.

В іншому випадку велика площа покрівлі стане причиною її пошкодження від маси снігу

Рослини дають відмінну тінь

  • Курінь або газебо. Вертикальне спорудження, піднесений на 10-20 см щодо рівня грунту. Головною відмінною рисою альтанок даного типу є використання живих рослин для оформлення. У ряді випадків рослини самі по собі формують і каркас, і огорожу, так що власникові доводиться лише виконувати своєчасну підрізування.

Звичайно, така класифікація досить умовна і не може описати всі можливі варіанти. Однак загальне уявлення про схеми, які можна використовувати при проектуванні, вона дає в повній мірі.

Статті по темі:

використовувані матеріали

Виконуючи всі роботи своїми руками, ми багато в чому обмежуємо дизайнерські можливості обраними матеріалами.

І хоч вибір їх досить великий, в основному використовуються такі різновиди:

  • Дерево - найдоступніший і легкий у роботі матеріал. Застосовується як для формування каркаса, так і для виготовлення елементів оздоблення. Причому якість обробки може бути різним, від шліфування і розкриття лаком всіх поверхонь (класичний дизайн) до використання грубо застругані, брашірованная і обпалених дощок (альтанка в стилі кантрі).

Груба обробка дерева

Зверніть увагу! Нарочито примітивна обробка аж ніяк не означає, що потрібно залишати задирки, тріски або відмовлятися від антисептичних просочень.

  • Метал застосовується для зведення несучих конструкцій, а також для декорування огорож і покрівлі (ковані та гнуті з прутка елементи). У більшості випадків метал піддається забарвленню, проте іноді майстер намагається підкреслити його природний колір.
  • Скло і прозорі полімери є невід'ємним атрибутом не тільки сучасних, а й класичних дизайнерських рішень. Вся справа в супутніх матеріалах: хай-тек припускає комбінацію скла з полірованим металом і пластиком, а альтанка в стилі Прованс, наприклад, може бути обладнана ажурними дерев'яними рамами з тонованими шибками.

Тривимірна модель споруди в прованської стилістиці

Порада! Ціна триплекса і якісного скла досить висока, тому роботу з ним варто довірити професіоналам. Так ми, звичайно, трохи втратимо в фінансовому плані, але зате знімемо з себе значний обсяг ризиків.

  • Природні матеріали - бамбук, солома, очерет. Відмінне рішення для нетрадиційної покрівлі, оформлення підлоги або стін. Крім того, стебла бамбука великої товщини цілком можна використовувати і як основний будівельний матеріал - міцність їх більш ніж достатня.

Крім того, не потрібно забувати і про допоміжних матеріалах для будівництва і декору. Грамотний їх підбір і раціональне використання здатні забезпечити необхідний візуальний ефект.

стильове розмаїття

По країнах і континентах

Що ж стосується власне стилістичних варіантів, то тут класифікувати альтанки і альтанки куди складніше. Так що нижче ми обмежимося лише короткими характеристиками найбільш затребуваних на сьогоднішній день рішень.

Одним з вдалих підходів можна вважати «географічну класифікацію».

Саме з неї ми і почнемо наш огляд:

Саме з неї ми і почнемо наш огляд:

дерев'яний теремок

  • Альтанка в російській стилі традиційно зводиться в ролі терема. Всі основні елементи виготовляються мул оциліндрованих або необробленого колоди, а для покрівлі використовується тес або стругана дошка. Головний акцент робиться на природність і натуральність, а особливим шиком вважається звести будівлю, що називається, «без єдиного цвяха».
  • На відміну від російського, в українському, варіанті дерево використовується тільки для каркаса. Позначаються національні архітектурні традиції: покрівлю викладають з соломи або очерету, а в якості огорожі зводять тин з вербової лози.

Тин і солом'яна стріха - відмінні риси українського стилю

  • Від російської також досить сильно відрізняється альтанка в англійському стилі. В її конструкції переважають рівні і плавні лінії, а сама споруда робиться досить просторим. Строгих вимог до матеріалів немає: каркас в більшості випадків роблять дерев'яним, а ось покрівля може бути і черепичним, і ондулінові.
  • Кілька схожа з англійською моделлю і альтанка в італійському стилі, проте обов'язковим її компонентом є ажурна решітка. В даному випадку функціональністю доводиться жертвувати на догоду красі.

Без ажурних грат уявити італійський дизайн неможливо

  • Говорячи про германии, в першу чергу необхідно розглядати альтанки в стилі фахверк. Німецький термін «fachwerk» означає «каркас», і саме ферми з масивних дощок використовуються як основа для всієї конструкції. При цьому споруди такого типу практично ніколи не обшиваються зовні, так що всі несучі елементи залишаються на увазі.

Каркас, типовий для стилю «фахверк»

  • У скандинавському дизайні зазвичай простежується прагнення до простих і масивним формам. Альтанки винятком не є - для їх виготовлення застосовується цілісний або клеєний дерев'яний брус, з якого збираються в досить міцні стіни і огорожі. Воно і зрозуміло - холодно в Скандинавії, тепло потрібно економити!
  • Східні мотиви також досить популярні. При цьому китайські і японські споруди відрізняються досить сильно: для китайських характерні бамбукові каркаси і велика кількість декору, а для японських - простота і витонченість ліній.

Якісна стилізація під пагоду

Звичайно ж, цей перелік далеко не повний. Наприклад, ви можете вибрати тропічний дизайн, встановивши на березі ставка легку конструкцію з бамбука, циновок і очеретяної покрівлі. А може вам сподобається альтанка в морському стилі з дощатими поручнями і розвішеними по стінах мережами?

Ретро і сучасність

Інший підхід у класифікації орієнтується не на простір, а на час:

  • Античні споруди дуже рідко встановлюються в приватних домоволодіннях, а ось в громадських садах і парках стиль, що нагадує нам про Стародавню Грецію, культивується дуже широко. У таких альтанок опори виконуються у вигляді колон, а огорожі - в формі балюстрад з перилами. При цьому основним матеріалом є імітація мармуру або іншого каменю.

Фото античного павільйону

  • Класичні дерев'яні альтанки є найбільш розповсюдженим різновидом. На жаль, значна частина таких моделей не може похвалитися виразністю або такими, що запам'ятовуються формами. З іншого боку, вони цілком функціональні.
  • Альтанки в стилі модерн, навпаки, відрізняються вишуканістю і оригінальністю форм. Дуже часто в таких альтанках основний акцент робиться на інтер'єрі, а тому для його захисту встановлюється суцільне скління. Саме в даному різновиді споруд найчастіше знаходячи застосування ковані елементи і гіпсова ліпнина ..
  • Сучасність представляють, звичайно ж, альтанки в стилі Хай Тек. Головною їх рисою є поєднання двох матеріалів - скла і сталі. При цьому для забезпечення комфортного мікроклімату всередині дуже часто доводиться встановлювати додаткове обладнання - кондиціонери, вентилятори і т.д. Дані споруди складно називати зручними для тривалого відпочинку, адже вони орієнтовані, скоріше, на проведення ділових переговорів.

Альтанка в стилі Хай Тек: прості лінії і сучасні матеріали

Вибираючи дизайн, потрібно намагатися дотримуватися одного напрямку - тоді ми уникнемо змішання стилів, виглядає досить без смаку. Втім, особливих зусиль для цього докладати не доведеться, адже конструкція альтанки досить проста і місця для помилки практично немає.

висновок

Чи буде вами збудовано альтанку в сільському стилі, східна пагода, тропічне бунгало або класична альтанка - не настільки важливо. Куди важливіше, щоб стиль споруди гармоніював з навколишніми об'єктами, а сама будівля було якісним і функціональним.

Щоб домогтися цього, рекомендуємо дотримуватися наведених на нашому сайті радам, а також переглянути відео в цій статті.

А може вам сподобається альтанка в морському стилі з дощатими поручнями і розвішеними по стінах мережами?