Реклама
Реклама
Реклама

Нескучний сад

  1. Біля витоків історії
  2. Архітектурно-парковий ансамбль Ненудного саду
  3. Активний відпочинок в Нескучне

Нескучний сад - одне з найулюбленіших місць відпочинку москвичів; входить до складу єдиного природного комплексу разом з Парком культури і відпочинку ім. М. Горького і Воробйова горами . На 60 гектарах розкинулися тінисті алеї, квітники, фонтани, ставки, альтанки. Тут можна цікаво провести цілий день і побачити відразу кілька добре збережених архітектурних пам'яток різних епох: Мисливський будиночок Трубецького (XVIII ст.), Александринский палац, гротескові мости (XIX ст.), Літній будиночок і грот графа Орлова (XIX ст.), Ротонда в честь 800-річчя Москви (сталінська архітектура).

Біля витоків історії

Історія парку відраховується з 1756 г. Його створив П. Демидов, який висадив амфітеатром 2000 рідкісних рослин, вирівняв грунт і відкрив тут оранжереї і парники з тропічними деревами. Про його садибі складали легенди. У пташнику він тримав рідкісних тварин і птахів і дуже любив показувати свої чудасії москвичам. При наступному власника, графі Бурштині, в саду з'являються альтанки, гроти, містки і манеж зі стайнями. У 1830 р імператор Микола I викупив маєток Орлових разом з сусідніми садибами Голіциних і Трубецьких-Шаховський. Головний будинок з тих пір став називатися Александрінського палацом, а всю ділянку до сьогоднішніх Воробйових гір отримав ім'я Нескучний сад.

Нескучний сад вражає изрезанностью рельєфу Нескучний сад вражає изрезанностью рельєфу. Він розташований на льодовикової терасі річки, пересіченій безліччю великих і малих ярів. Але все це додає йому ще більше привабливості. Архітектору Д. Ухтомскому в середині XVIII століття вдалося використати рельєф парку для пристрою численних гротів, мостів, павільйонів і т. Д. А в ХХ-XXI ст. таємничий вид Ненудного саду, доповнений гротесковій архітектурою, став причиною зустрічей в ньому шанувальників творчості Дж. Р. Толкіна.

Сьогодні на території садиби Ф. Орлова розташовується Президія Академії наук Росії, а в колишньому орловському манежі розміщується Мінералогічний музей ім. О.Ферсмана.

Архітектурно-парковий ансамбль Ненудного саду

Архітектурно-парковий ансамбль Ненудного саду

Найвідоміше будова парку - «Мисливський будиночок» князя Трубецького (XVIII ст. Споруди). Це єдина будівля, що збереглася з часів княжої садиби. Саме тут з 1990 р проходять зйомки відомої телегри «Що? Де? Коли? »(Змагання в інтелекті і кмітливості між телеглядачами і учасниками -« знавцями »; популярне шоу, яке народилося в СРСР і успішно до сих пор). Тут працює бібліотека, невеликий зоопарк і найстаріша в Москві майданчик для ігор в пінг-понг.

Зелений театр відкрився в парку в середині 1930 р Зелений театр відкрився в парку в середині 1930 р. Він вміщував 20 000 глядачів; на майданчику під відкритим небом проводились найрізноманітніші заходи. Але найчастіше москвичі приїжджали сюди подивитися кіно. Спеціально для цього майданчика був виготовлений унікальний екран «Гігант», розміром 15 на 17 метрів. Саме тут в травні 1936 року відбувся прем'єрний показ культового радянського фільму «Цирк» з Любов'ю Орловою в головній ролі. Театр прекрасно зберігся і активно працює в теплу пору року.

Літній (Чайний) будиночок графа Орлова був побудований в 1804-1806 рр. в стилі класицизм з 4 коринфськими колонами. Він стоїть на високому березі Москви-ріки, звідки відкриваються красиві види на центр столиці. Прямо перед будинком парк круто йшов вниз до ставка, де був побудований «Ванний» павільйон і «Таємничий» грот. Після продажу маєтку царської сім'ї тут в основному влаштовувалися чаювання.

Зовсім поруч розташувався красивий Катерининський ставок з каскадним фонтаном. У центрі ставка знаходиться «Острів самоти» - штучна споруда, символ спокою і безтурботності. Прообразом каскадного фонтану можна вважати кращі зразки фонтанів Петергофа і Царського села: вода красиво ллється по сходах і в ній відображаються скульптури - «Хлопчики з коропами». На вершині фонтану скульптура «Купальниця» І. Шадра: фігура плавчині - одна з характерних прикмет радянського мистецтва. Півстоліття тому вони були обов'язковою прикрасою будь-якого парку СРСР.

«Грот графа Орлова» - пам'ятник садово-паркового мистецтва XIX ст. Грот наскрізний - через нього легко пройти. Раніше він був майже повністю прихований від сторонніх очей густим чагарником і деревами, тому завжди був улюбленим місцем побачень. Вважається, що якщо закохані пройдуться по мосту грота, взявшись за руки, то проживуть разом довге і щасливе життя.

Альтанка імені 800-річчя Москви була побудована в 1951 р в честь святкування ювілею столиці. Вона щедро прикрашена ліпниною, образи якої ілюструють військову тематику. Це пов'язано з тим, що ювілей столиці святкували в 1947 р, незабаром після перемоги в Великій Вітчизняній війні . Місце для альтанки було обрано невипадково - саме тут раніше розташовувалася садиба графині Наталії Петрівни Голіциної, що послужила прообразом пушкінської «Пікової дами». Сьогодні в альтанці часто виступають музичні колективи та читці.

Активний відпочинок в Нескучне

Любителів активного відпочинку в парку влітку чекають спортивні майданчики, тенісні корти, велодоріжки, футбольне поле, тренажерний зал, мотузковий «Панда-парк». Для наймолодших відвідувачів в Нескучне саду працюють дет Любителів активного відпочинку в парку влітку чекають спортивні майданчики, тенісні корти, велодоріжки, футбольне поле, тренажерний зал, мотузковий «Панда-парк» ський клуб і міні-зоопарк; вольєри розташовані на центральній алеї парку. Живий пам'яткою парку є білки. Ці забавні звірятка відрізняються жвавим характером, так що, збираючись погуляти в Нескучне саду, варто запастися горішками або іншими частуваннями.

У трьох хвилинах ходьби від Ленінського проспекту в зеленій зоні розташувався Шардам - ​​клуб для дорослих і дітей, де проводяться різноманітні майстер-класи, рухливі ігри, оздоровчі заняття, практикуми по догляду за рослинами. Тут же знаходиться кафе, в якому пригощають піцою, млинцями і освіжаючими напоями.

© 2016-2019 moscovery.com Оцініть наскільки корисною для Вас була ця стаття.

Саме тут з 1990 р проходять зйомки відомої телегри «Що?
Де?
Коли?