Реклама
Реклама
Реклама

В Ухті очікують відправки на переробку понад 200 кілограмів батарейок «БНК

Понад 200 кілограмів відпрацьованих батарейок очікують відправки на переробку на одному з спецскладів в Ухті. Зібрані вони були в рамках благодійної акції та будуть утилізовані за рахунок її організаторів. За чий рахунок будуть отруюватися на переробку наступні партії батарейок, невідомо, повідомив сьогодні на круглому столі в регіональному відділенні «Єдиної Росії» депутат Держради Комі Ігор Шиманський. Рішення проблеми може бути знайдено ближче до літа з появою в республіці оператора по роботі з побутовими відходами, обнадіяв його глава Мінприроди Комі Роман Полшведкін. Понад 200 кілограмів відпрацьованих батарейок очікують відправки на переробку на одному з спецскладів в Ухті

Фото Григорія Піль

Як розповів Ігор Шиманський, три роки тому в Ухті запустили акцію «Врятуй їжачка!» Зі збору після закінчення їхнього терміну батарейок. Жителі регіону охоче відгукнулися на заклик. Діти класами збирали цілі коробки батарейок для здачі. З'явилися лідери, які збирали батарейки по селах. У підсумку в Ухті накопичилося понад 200 кілограмів використаних батарейок.

- Від потоку батарейок, який на нас хлинув, ми прийшли в замішання. Акція планувалася як благодійна. Платити її організаторам доводиться не тільки за дорогу логістику, а й за саму здачу батарейок на завод. На майбутнє хотілося б пропрацювати проблему законодавчо. Так як для людей важливо не просто здати, вони повинні бути впевнені, щоб ці батарейки не опинилися на загальному звалищі, - позначив проблему депутат.

Як прокоментував ситуацію взяв участь в круглому столі голова Мінприроди Комі Роман Полшведкін, сфера поводження з відходами в Росії активно реформується з 2014 року. Зміни в закон приймаються щомісячно. Підзаконні акти за ними просто не встигають, внаслідок чого деякі питання поки відпрацьовані недостатньо. Про ці «хворих» місцях і піде мова на колегії Мінприроди РФ 30 березня.

За словами Романа Полшведкіна, до сих пір переробкою батарейок в Росії займається тільки один завод в Челябінську. Та й той кілька місяців не працював. Заявлялося про намір побудувати ще один завод в Ленінградській області. Але далі заяв справа поки що не пішла.

Але далі заяв справа поки що не пішла

У Комі, зазначив міністр, проблема утилізації небезпечних відходів знаходиться в стадії вирішення. Вже налагоджена здача ртутних ламп і градусників, для чого в Сиктивкарі і Ухті залучаються спеціальні екомобілі.

Перш використані батарейки збирали через великі мережі. У Сиктивкарі навіть закуплені спеціальні контейнери, які можна поставити в великих торгових центрах і держустановах. Однак цьому перешкоджають жорсткі вимоги Росспоживнагляду.

- Вирішити питання стане простіше з появою в республіці оператора по роботі з вторинними відходами, який, згідно з умовами контракту, буде мати у своєму розпорядженні значними власними коштами. Передбачається, що до роботи він приступить вже в травні нинішнього року, - висловив надію міністр.