Реклама
Реклама
Реклама

Схема підключення радіаторів опалення при двотрубної системі

  1. види
  2. принцип підключення
  3. потрібний інструментарій
  4. Найбільш поширені
  5. Як підключити
  6. Коли краще підключатися

Двотрубна система опалення передбачає два теплонагреватель з паралельними системами трубопроводу, що проходять через приміщення. Один - основний, другий - зворотний.

види

  1. Схема з попутним рухом тепла - найбільш надійна і поширена при будівництві будинків і квартир. Шлях, який проходить вода за основним трубопроводу, дорівнює шляху зворотного напрямку. Фахівці радять підключати батареї діагональним способом.
  2. Тупикова схема. Вода до останньої батареї проходить найдовший шлях від головного теплонагреватель і найкоротший від зворотного. При такому способі необхідно регулювати подачу гарячої води за допомогою клапанів і регуляторів.
  3. Самотечная система. Заснована на конвекції. Вимагає діагонального підключення радіаторів. Двотрубна система опалення передбачає два теплонагреватель з паралельними системами трубопроводу, що проходять через приміщення

принцип підключення

Принцип підключення батарей до системи або обв'язування така ж, як і в однотрубної системі . Для безперервності руху води при підключенні треба враховувати, яка розводка радіатора використовується. Якщо нижня розводка, то основний теплоносій встановлюється нижче рівня нагрівальних приладів, від нього йдуть горизонтально труби, які потім піднімаються вгору до батарей. У радіаторів з верхнім розведенням основний теплоносій встановлюється на максимально високій точці опалювальної системи, і звідти йде циркуляція води.

Тільки в однотрубних системах опалення застосовуються вентилі для перекриття води. У двотрубний підключається до одній гілці до 10-ти радіаторів без додаткових гідравлічних регуляторів і клапанів.

потрібний інструментарій

  1. Стійки для радіаторів.
  2. Перфоратор.
  3. Інструменти: шуруповерт, молотки, паяльник.
  4. Болгарки.
  5. Насадки.
  6. Спеціальний трубчастий паяльник.
  7. Клапани.
  8. Вентилі.

Все це вже міститься в наборах для підключення радіаторів . У такі набори входить і арматура з усіма перехідниками і регуляторами.

Найбільш поширені

Особливою популярністю користуються алюмінієві і біметалічні радіатори з нижнім підключенням виходу та повернення води. Гаряча вода подається знизу, йде по пластині батареї вгору і потім поширюється по всьому нагрівального приладу, як при звичайному верхньому приєднання. Це зручно. Можуть виникати складнощі з встановленої термоголовкою, яка буде реагувати на всі температурні зміни внизу, біля підлоги.

Приєднувати радіатори труб можна:

  1. По діагоналі.
  2. Вертикалі.
  3. Зверху.
  4. Бокове підключення.

Визначати спосіб підключення повинні фахівці відповідно до схеми.

Як підключити

У відповідності зі схемою:

  1. встановити кріплення батареї , Їх кількість залежить від числа секцій.
  2. Всі стики і труби позбавити від шорсткостей і нерівностей за допомогою наждачного паперу, знежирити їх.
  3. Закріпити радіатор (тимчасово або встановити).
  4. Встановити перехідники.
  5. Врізати крани і заглушки.
  6. Всі з'єднання здійснюються за допомогою льону з Уніпак.
  7. Встановити кран, кран-регулятор, пристрій крана Маєвського.

При цій схемі опалення можна регулювати тепло в кожному радіаторі.

Коли краще підключатися

Думка фахівців в даному питанні розходяться. Якщо виникає потреба заміни зношених радіаторів , То деякі радять робити це влітку, коли система вільна від води, і всі процеси можна виробляти, чи не відключаючи, не перекриваючи воду і не зливаючи її. Інші стверджують, що краще замінювати батареї взимку, щоб теплоносій функціонував. Тоді при монтажі нових батарей відразу виявляться недоліки.

Не слід двотрубну опалювальну систему обтяжувати додатковими кріпленнями. Все зажими і фіксатори швидше призводять її елементи до зношування. Вільні труби і з'єднання служать набагато довше. Це треба враховувати при підключенні батарей до системи.

Також треба пам'ятати про єдність матеріалу всієї опалювальної системи - поліпропілен або метал (однієї марки).

Підключення цієї системи опалення підійде в котеджах, багаторівневих або великих за площею квартирах.