Реклама
Реклама
Реклама

Розрахунок радіаторів опалення - потужність і кількість секцій

  1. розрахунок потужності
  2. Розрахунок кількості секцій

Незвичайний дизайн радіатора

Обігрів приміщень безпосередньо покладено на радіатори опалення. Саме ці пристрої передають вироблену котлом теплову енергію в навколишній простір. Рівень теплозабезпечення конкретної кімнати залежить від того, наскільки грамотно виконаний розрахунок радіаторів опалення. Занадто чутлива прохолода або відверто висока температура не додає відчуття комфорту мешканцям будинку.

розрахунок потужності

Зразкове значення параметрів батарей можна визначити самостійно. Для цього достатньо озброїтися рулеткою і калькулятором. Природно, не варто розраховувати на абсолютні результати. Помилка становитиме приблизно 15-20% від номінального значення. Проте отриманий результат цілком придатний для використання в практичних цілях.

Спочатку треба визначити метричні параметри приміщення, для якого виконується розрахунок. Сюди входять:

  1. Площа будівлі в цілому і окремо кожної кімнати.
  2. Висота стелі. Якщо вона в різних приміщеннях варіює, то необхідний показник по кожній окремо взятій кімнаті.
  3. Детальна інформація про дверних і віконних отворах.
  4. Мінімально можлива температура зовнішнього повітря в зимовий період.

Згідно з існуючими нормами, на квадратний метр площі в будинку слід передбачати не менше 100 Вт теплової енергії. Цей базовий показник підлягає корекції залежно від особливостей будівлі і індивідуальних потреб власника житла. Потрібно врахувати, що величина розрахована виходячи з стандартної висоти стелі - 3 метри. Отже, якщо висота кімнати більше або менше, то пропорційно змінюється і потреба в подачі тепла.

Точне значення можна визначити за допомогою коефіцієнта. Наприклад, висота стелі становить 2,65 м, тоді 2,65 / 3 = 0,883. У такому будинку досить 88,3 Вт теплової енергії на квадратний метр.

Крім того, потрібно застосовувати поправочні коефіцієнти і в інших випадках:

  • Кутова кімната. Показник потрібно збільшити в 1,8 рази.
  • Два вікна або ж одне велике. Аналогічно треба використовувати коефіцієнт 1,8 в бік збільшення.
  • Нижня підключення батарей. Значення множиться на 1,1.

Всі ці нормативи передбачені для житлових будівель в середній смузі країни з традиційними дерев'яними вікнами. Якщо ж в будинку встановлені сучасні склопакети, то величину теплопостачання слід помножити на 0,8. Втім, це не стосується жителів Далекого Сходу і північної частини Росії. В силу суворих кліматичних умов обсяг теплопостачання тут подвоюють порівняно з помірною кліматичною зоною.

Розрахунок кількості секцій

Чи не занадто складні обчислення можна виконати за умови, що відома потужність однієї секції опалювального пристрою. Як правило, ці показники вказуються в технічній документації заводу-виготовлювача. Наприклад, потужність елемента чавунної батареї становить 180 Вт.

Наприклад, потужність елемента чавунної батареї становить 180 Вт

Алюмінієві секційні радіатори

Щоб визначити загальну кількість секцій, необхідно обчислити загальну потужність приладу (або декількох секцій) опалення для конкретної кімнати. Наприклад, для кімнати площею 16 м кв. і з висотою стель 2,8 м буде потрібно:

  1. 16 * 100 = 1600. Вт - базове значення.
  2. 1600 * 3 / 2,8 = 1714,3 Вт - поправка на висоту стелі.
  3. 1714,3 * 1,8 = 3086 кВт - для кутових приміщень.
  4. 3086 * 1,8 = 5555 кВт - в кімнаті більше одного вікна.
  5. 5555 * 0,8 = 4444 кВт - встановлені склопакети.

Тепер залишилося визначити необхідне для нормального теплопостачання кількість секцій чавунної батареї. Воно дорівнює 4444/180 = 24,7 шт. З таким завданням впорається 25 секцій. Необхідно мати на увазі, що це приблизний розрахунок. Для отримання точного результату потрібно врахувати:

  • товщину стін і перекриттів;
  • утеплення підлоги і горищного перекриття - для приватних будинків і верхніх поверхів;
  • площа віконних і дверних (якщо зовнішнє повідомлення) прорізів.

Схема повного розрахунку досить проста, і визначити результат може практично кожен. Але треба мати на увазі, що він приблизний. Більш точне значення зможе обчислити фахівець, який у своїй роботі використовує професійний алгоритм розрахунку і спеціальну техніку.