Реклама
Реклама
Реклама

Лічильник на батарею опалення

  1. Початок робіт
  2. Яке обладнання краще
  3. економія

Зношеність інженерних мереж, відсутність теплоізоляції, помилки при первинному монтажі або проектуванні призводять до ситуації, в якій людина отримує холодні батареї, і дуже великі рахунки за квартиру. Користь від установки лічильників очевидна - ви платите тільки за отримані гігакалорії тепла. Більш того, використання вузлів обліку дозволяє більш гнучко регулювати опалення, налаштувати подачу теплоносія в радіатори відповідно до погоди. Як же зробити оплату нижче, і при цьому застрахувати себе від холодів взимку?

Користь від установки лічильників очевидна - ви платите тільки за отримані гігакалорії тепла

Початок робіт

Якщо ви вирішили в квартирі встановити лічильник на опалення, доведеться пройти відносно складну і заплутану процедуру створення та узгодження проекту, монтаж обладнання та перерахунок на нову тарифну сітку. З огляду на, що після реєстрації вузла індивідуального обліку ви будете платити за отримане тепло, логічним кроком стане усунення тепловтрат в квартирі. Це робиться для того, щоб радіатори могли впоратися з нагріванням внутрішнього об'єму приміщення при використанні меншої кількості енергії.

Найбільші тепловтрати спостерігаються в багатоквартирних будинках через вікна, вхідні двері, вентиляцію. Сучасні склопакети дуже енергоефективні, і зможуть зберегти порядку 10-30% тепла. Забігаючи на перед. Установка лічильника в квартирі при різних умовах може зберегти 20-70% від початкової суми за опалення. Звідки такий високий показник? Зношеність трубопроводів в багатоквартирних будинках часом досягає 120%. Це означає, що з моменту будівництва не проводився ремонт основних магістралей, включаючи батареї, підводи до них.

  • Відсутність теплоізоляції по стояках - призводить до значних втрат тепла.
  • Знаходяться на великій відстані від споживача, ТЕЦ, котельні не здатні ефективно поставляти тепло через високі втрат контурів опалення в грунті. Однак тариф все ж включає в себе всю витратну частину виробника, незалежно від задекларованого якості послуг і робочих параметрів системи опалення.
  • Опалення загальдомовий території - сходові марші, тамбури, горища і підвали.
  • Звичайна халатність чи небажання оператора втрачати гроші на досягнення необхідних параметрів теплоносія.

За всі перераховані чинники платять абоненти, які можуть роками не отримувати нормальної температури в батареях.

Установка лічильника в квартиру може стати вагомим аргументом при судовому розгляді з комунальними службами, оскільки важко визначити реальну температуру теплоносія, відповідність параметрів вказані у договорі на поставку тепла.

Пристрої розподілу та обліку можуть встановлюватися на весь будинок, на квартиру або навіть на кожну батарею.

Загальнобудинкові обладнання обійдеться мешканцям значно дешевше установки індивідуальних лічильників, однак накладе ряд обмежень і додаткових умов. Отримується опалення буде по потужності розділене між мешканцями, з огляду на площу їх квартир. При цьому може виникнути ситуація надмірного споживання тепла одними абонентами, на шкоду інших. Загальнобудинкові лічильники встановлюються після рішення зборів мешканців, узгодження проекту установки і реєстрації приладу оператором подачі тепла.

Індивідуальні лічильники опалення встановлюються в квартирі, на основному вводі, або на кожній батареї при верхній подачі теплоносія. Найчастіше, квартирні лічильники єдина можливість боротися з невідповідністю тарифу і якості послуг. Загальнобудинкові вузли обліку вимагають єдності думки мешканців, їх організованості і зацікавленості. Крім того, платити за відсутність елементарних засобів утеплення сусідів - досить накладно.

Встановивши лічильник на батарею, ви зможете бути на 100% впевнені в своєму споживанні і в відсутності переплат. Спочатку, проводилася установка лічильників тепла лише в горизонтальних системах опалення, коли на кожну квартиру виділявся окремий вхід.

Величезна кількість будинків ще радянських часів мають верхню подачу теплоносія, що призводить до необхідності роботи з декількома стояками, на яких, найчастіше, розташовується одна-дві батареї. Результатом розробок різних виробників стала архітектура пристрою, що складається з декількох виносних датчиків і термосмесітельний вузла. Другий варіант, який частіше використовується, застосування розподільників, які визначають різницю між температурою в приміщенні і температурою теплоносія в контурі опалення .

Яке обладнання краще

Незважаючи на той факт, що ринок лічильників опалення знаходиться на фазі активного розвитку, на поточний момент існує вибір не тільки виробників таких пристроїв, але і типів згідно з принципами роботи:

  • Механічні лічильники опалення - результатом вимірювання стає співвідношення пропущеного об'єму з температурою теплоносія. Вони можуть ділитися на гвинтові, турбінні або крильчасті, однак принцип роботи схожий. Застосовуються в умовах дуже забрудненого або насиченого солями теплоносія.
  • Електромагнітні - досить точні і стабільні прилади обліку, принцип роботи заснований на різниці потенціалу електричного струму під час проходу рідини через магнітне поле.
  • Вихрові - зіставляються дані по силі утворюються вихорів після проходження теплоносія.
  • Ультразвукові - найбільш часто застосовуються, вважаються найбільш надійними, довговічними і точними. Змиритися час, за який вода проходить від джерела до приймача сигналу. Похибки викликаються бульбашками повітря або попаданням сміття на приймач сигналу.

Установка лічильника проводиться сертифікованої організацією згідно з розробленим і узгодженим проектом. Самостійна установка лічильників неприпустима і може спричинити за собою відмову від реєстрації та переоформлення особового рахунку. Пристрої необхідно 1 раз в 4 роки віддавати на перевірку показників обліку. Тому важливо купувати комплекти з недавньою датою виробництва, що знизить ваші витрати.

економія

Відповідно до законів РФ № 261 «Про енергозбереження» до 2012 року мають бути встановлені у кінцевих споживачів пристрої обліку споживання води, газу і тепла. Як бачимо, цей проект далекий від своєї остаточної реалізації через високу вартість для соціально незахищених груп населення. Крім того, в якості компенсації величезних тепловтрат і неефективності роботи теплових мереж, постійно спостерігається підвищення тарифів особливо на гарячу воду і тепло.

У зв'язку з цим, єдиною реальною альтернативою великим рахунках може стати установка лічильника тепла. При цьому дуже перспективним залишається напрямок по установці вузлів обліку на радіатори, який дозволяє вирішити проблему з верхньою подачею опалення в квартирах часів СРСР.

Окупність комплексу заходів при різного ступеня навантаження на теплоцентраль і якості роботи становить не більше 2-3 років. Чергове підвищення тарифів зменшить цей показник.

Зручність, яке додатково може забезпечити лічильник:

  • гнучке налаштування параметрів опалення під ваші вимоги - погода, нерегулярне використання приміщення, додаткова економія.
  • можливість з одного місця контролювати систему опалення.
  • можливість надати показання лічильника під час судового розгляду з оператором.
  • об'єктивна оцінка споживання, яка при вкладенні грошей в теплоізоляцію дозволить оцінити економічний ефект від проведених робіт.

Ніхто не любить переплачувати за те, чого не отримує. Теплові мережі, більшою мірою зношені, не здатні забезпечити заявлені параметри теплоносія. В результаті, за чиїсь непрофесійні дії, бажання заощадити або недбалість платять звичайні громадяни, які з великими труднощами можуть собі дозволити виділити такі захмарні суми на опалення.

Як же зробити оплату нижче, і при цьому застрахувати себе від холодів взимку?
Звідки такий високий показник?