Реклама
Реклама
Реклама

Стягнення заборгованості, повернення грошових боргів

  1. Аналіз ситуації в цілому і безпосередньо боржника
  2. Претензійний порядок повернення заборгованості
  3. Стадія контактної роботи, діяльність колекторів
  4. Компромат, робота із засобами масової інформації (ЗМІ)
  5. Стягнення заборгованості в судовому порядку
  6. Виконання судового рішення: банк, судові пристави-виконавці, банкрутство
  7. Реальне банкрутство боржника, залучення контролюючих осіб до субсидіарної відповідальності
  8. Порушення кримінальної справи

Питання повернення грошових коштів залишається і буде залишатися основним видом спірних ситуацій між організаціями і, відповідно, основною категорією арбітражних справ Питання повернення грошових коштів залишається і буде залишатися основним видом спірних ситуацій між організаціями і, відповідно, основною категорією арбітражних справ. Тому, вироблення результативних методик впливу на боржників є предметом діяльності багатьох юридичних (адвокатських, колекторських) організацій. Я вважаю, що принципово важливо, щоб всі методики роботи із заборгованостями розробляється не науково-консультаційними порадами, а практикуючими юридичними утвореннями, безперервно працюють з різними видами боржників. Які проводили заходи по стягненню заборгованостей підприємцям і керівникам бізнесу сумно відомий ряд можливостей контрагентів по догляду від повернення боргів. реорганізація в формі злиття або приєднання, зміна засновників, директора і адреси знаходження організації в інший регіон, доведення компанії до неспроможності або банкрутство ліквідованого боржника , Просте нефінансування компанії з переведенням реального бізнесу на іншу організацію - це основний, але не вичерпний перелік дій недобросовісних учасників комерційної діяльності по «очищенню» свого бізнесу від кредиторської заборгованості. Як постійно практикуючий юрист по арбітражним спорах , Відповідаючи на найчастіше питання щодо подачі в суд і / або в правоохоронні органи заяви на вищевказані дії можу запевнити, що жодна з них не є протизаконним. Діючі положення цивільного, корпоративного, реєстраційного та банкротних законодавств в повній мірі дозволяють вибирати будь-який із способів здійснення вищевказаних прав. Можливо, законодавець не мав на увазі їх реалізацію з метою відходу від погашення заборгованості, однак, з цього приводу досі немає ніяких поправок в законах. Винятком є ​​тільки положення Цивільного кодексу РФ і ФЗ «Про неспроможність (банкрутство)» про субсидіарної відповідальності , Про який я писав в окремій статті і трохи розповім нижче.

Щоб зробити матеріал зручніше для сприйняття, я розбив по етапах все підходи по роботі з кредиторською заборгованістю. Спочатку мова піде про загальні попередніх і претензійних заходах, а закінчиться стаття «важкими» методиками роботи. При цьому, розглядаються виключно законні заходи, спрямовані на стягнення заборгованості.

Аналіз ситуації в цілому і безпосередньо боржника

Це попередня, але необхідна для визначення всієї стратегії роботи стадія. Від неї залежить не тільки успішність роботи, а й її вартість і терміни. В рамках попереднього планування, юрист повинен:

  • отримати всі необхідні відомості від замовника, оцінити документи
  • співвіднести з аналогічними ситуаціями, використовуючи досвід попередніх стягнень
  • здійснити стратегічне планування по врегулюванню заборгованості

У деяких випадках, до укладення договору на надання юридичних послуг досвідчений юрист (адвокат) вже може укласти про те, як швидше (і, відповідно, дешевше) повернути гроші або ж про повну безперспективність будь-яких заходів. Є випадки, коли кредитор звертається із стягненням після виключення боржника з ЕГРЮЛ, а недосвідчені юристи укладають договір і беруть гроші за роботу по стягненню.

Претензійний порядок повернення заборгованості

Поставитися до нього слід серйозно, так як на цьому етапі, також, є можливість повернути гроші. За статистикою ЮК Антанта, в претензійному порядку повертається до 15% боргів. Можливо, цифра і не значна, але мова про шанси повернути гроші без тимчасових витрат і значних фінансових вкладень.

переваги:

Важливо, щоб довіритель, який не має відповідного юриста, не надсилав самостійно претензію про повернення боргу, тому що в деяких випадках це погіршує ситуацію, формує "несерйозний", поверхневий підхід боржника до проблеми. Процес претензійного стягнення заборгованості повинен залучати якомога більше уваги боржника до ініціативи кредитора.

Як я і писав, претензія повинна не тільки складатися юридичною компанією, а й підписувати її слід повіреному на підставі довіреності. В цьому випадку, гарантоване одержання документа адресатом, що ухиляється від отримання кореспонденції від компанії-кредитора, а також розуміння серйозних перспектив здійснення або нездійснення дій у відповідь.

Стадія контактної роботи, діяльність колекторів

Мова про безпосередній контакт з фізичною особою, яким, як правило, займаються колектори. Спеціаліст агентства виробляє систематичні дзвінки, організовує особисті зустрічі (іноді, несподівано для об'єкта) з метою переконання боржника повернути гроші. Коли стягнення заборгованості провадиться з юридичної особи даний спосіб не є ефективним. Фізична особа розуміє, що не може і не повинно нести пряму фінансову відповідальність за юридичну особу. Створюваний таким чином конфлікт, в деяких випадках, виходить із зони правового регулювання. Це, також, перешкоджає основній меті роботи - повернення грошей.

Компромат, робота із засобами масової інформації (ЗМІ)

Загроза розповсюдження або розповсюдження в засобах масової інформації відомостей про борг ефективні, коли заборгованість стягується з юридичних осіб, афілійованих з відомими особистостями: чиновниками, політиками, менеджерами відомих компаній і іншими. Необхідно мати відповідні зв'язки серед журналістів. Попередньо, боржник попереджається про можливість опублікування компрометуючого матеріалу. Для вибору даного способу роботи потрібна актуальна і достовірна інформація про особу контролюючого боржника особи. За практикою, при наявності зазначених обставин, є дієвим способом повернення грошей.

Стягнення заборгованості в судовому порядку

Робота в арбітражному суді по стягненню заборгованості ділиться, по моїй практиці, на два основних види: безперечні і спірні справи. Коли відповідач по якого-небудь підстави не згоден з позначеної позивачем сумою, мова йде про другий вид арбітражних справ. У цьому випадку, як правило, відповідач вибирає або лінію судового захисту, або варіант відходу від фактичного повернення грошей. Тому, коли до нас в юридичну компанію звертається черговий довіритель, в першу чергу визначається можливе реагування боржника на наші дії. Ми повинні визначити, чи слід акцентувати увагу на посиленні правової позиції, або ж на прискоренні арбітражного процесу і запобігання Робота в арбітражному суді по стягненню заборгованості ділиться, по моїй практиці, на два основних види: безперечні і спірні справи недобросовісних дій боржника. Також, від наявності / відсутності спору по конкретній справі залежить термін розгляду, який становить від 1 місяця до півроку, а в деяких випадках ще більше: при подачі зустрічних позовних заяв, залучення третіх осіб, призначення експертиз, призупинення розгляду справи і т.п.

Стягнення заборгованості в судовому порядку є одним з найбільш ефективних способів роботи, при цьому, не найбільш витратним. Я пов'язую це з наявністю певного авторитету судової влади, з чим згодні далеко не всі мої колеги. За сформованою у нас практиці, приблизно в 20% випадків гроші повертаються в ході або після судового розгляду. Також, є ймовірність укладення мирової угоди.

Одночасно, досягається інша важлива мета - правове реагування на неврегульовану на балансі заборгованість, повернення якої є обов'язком кредитора.

Виконання судового рішення: банк, судові пристави-виконавці, банкрутство

Всупереч змістом даного етапу роботи, ймовірність отримання грошей не більше, ніж під час судового розгляду. Багато компаній, з яких виробляється судове стягнення, не чекають даного етапу: або виконують рішення самостійно, або виводять гроші і майнові активи.

Законом передбачені наступні можливості:

  • самостійний напрям виконавчого листа з відповідною заявою в кредитну організацію боржника, яка зобов'язана протягом трьох днів списати грошові кошти, або дати письмову відповідь про відсутність такої можливості. Законом передбачена відповідальність банку за невиконання судового рішення
  • направлення документів до служби судових-приставів виконавців. Моє ставлення до даної стадії досить скептичне: борги погашаються в одиничних випадках, при цьому, з великими часовими (іноді, фінансовими) втратами
  • подача заяви про банкрутство без мети введення банкротних процедур. Ефективно, коли боржник є стратегічним підприємством, або укладає державні і муніципальні контракти і в ряді інших випадків. При відсутності інших кредиторів, ймовірність фактичного стягнення заборгованості - до 35%

Реальне банкрутство боржника, залучення контролюючих осіб до субсидіарної відповідальності

На відміну від попереднього способу, даний - є досить витратним як за часом так і за коштами. Зазвичай, використовується принциповими кредиторами, при бажанні будь-якими способами «дістати» винних у заподіянні збитків осіб.

детально про цілі і завдання банкрутства я писав раніше. Також, публікувався матеріал про вартості банкрутства в Москві .

Повернення боргів через банкрутство характеризується наступними основними умовами:

  • обов'язково наявність вступило в законну силу рішення суду (на суму понад 300 000 руб.). Тобто неминуче потрібне попереднє отримання рішення суду, ми це називаємо «просужіваніе боргу»
  • термін банкрутства за загальною схемою становить від 12 місяців
  • при реальному супроводі процедур банкрутства, коли борг не погашається в перші місяці після подачі заяви, витрати на діяльність арбітражного керуючого та юридичний супровід, яке необхідно по «конфліктної» процедурі, становлять до 400 000 руб. и більше
  • можливість притягнення винних осіб до субсидіарної відповідальності залежить від ряду юридичних факторів і не в усіх випадках застосовується - для цього слід оцінювати конкретну ситуацію
  • присутні можливості: заперечування сумнівних угод боржника (наприклад, щодо виведення активів), проведення повного аналізу фінансово-господарської діяльності, притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності та ін.

Порушення кримінальної справи

Ініціювання перевірки діяльності боржника правоохоронними органами та порушення кримінальної справи також використовуються коли стягнення заборгованості є питанням принципу. Співпраця з правоохоронними органами вимагає спеціального досвіду. Тут мова ніяк не йде про подачу до чергової частини ОВС заяви про порушення кримінальної справи - справа буде або припинено (відмовлено в порушенні) у зв'язку з цивільно-правовим характером відносин або перенаправлено в інший підрозділ і т.д. Такого роду процедури мають на увазі наявність гарантій здійснення посадовими особами обвинувальних процесуальних дій щодо боржника.

Мабуть, перераховані основні способи роботи з дебіторською заборгованістю юридичних осіб. Якщо Ви маєте інший Мабуть, перераховані основні способи роботи з дебіторською заборгованістю юридичних осіб досвід повернення грошей - пропоную ділитися через функцію коментування до статті.

На завершення матеріалу хотілося б відзначити, що ніхто в реальній ситуації не може дати 100% гарантію результату повернення грошей. Тому як "по ту сторону барикад" трудяться не менше грамотні і високооплачувані фахівці. Це як дати гарантію виграшу в шахи у гравця, якого не знаєш. Інше питання, що кілька московських юридичних фірм дають фінансову гарантію стягнення заборгованості, тобто не беруть передоплату або повертають її в разі незадовільного результату. Але, потрібно розуміти, що компенсація трудовитрат по "провальним" справах явно не буде за власний рахунок юридичної освіти і включається в отримувані відсотки по вдало завершеним справах, тобто ляже на інших замовників послуг або на Вас.