Реклама
Реклама
Реклама

Процедура банкрутства фізичних осіб в 2019 році

  1. ХРОНОЛОГІЯ ВАЖЛИВИХ ЗМІН ДО ФЗ ПРО БАНКРУТСТВО ФІЗИЧНИХ ОСІБ
  2. СУТЬ ПРОЦЕДУРИ БАНКРУТСТВА ФІЗИЧНИХ ОСІБ
  3. Процедура банкрутства фізичної особи 2019
  4. СКІЛЬКИ КОШТУЄ БАНКРУТСТВО ФІЗИЧНОЇ ОСОБИ в 2019 році?
  5. Мінімальні ВИТРАТИ ФІНАНСОВОГО УПРАВЛЯЮЩЕГО
  6. Фінансові втрати в процедурі реалізації майна
  7. На що звернути увагу при виборі фінансового керуючого?
  8. Остерігайтеся шахраїв!
  9. Спрощене банкрутство фізичних осіб без фінансового керуючого в 2019 році
  10. Судова практика з питань банкрутства фізичних осіб 2019
  11. Наслідки банкрутства фізичної особи 2019
  12. Під час процедури реалізації майна (в середньому - 6 місяців)
  13. Після завершення процедури банкрутства фізичної особи (тривалі обмеження)

З 2015 по 2019 рік процедура банкрутства фізичної особи зазнала ряд змін. Розглянемо особливості банкрутства громадянина в 2019 році з урахуванням судової практики.

ХРОНОЛОГІЯ ВАЖЛИВИХ ЗМІН ДО ФЗ ПРО БАНКРУТСТВО ФІЗИЧНИХ ОСІБ

14 листопада
2012 р Закон був прийнятий Думою в першому читанні

29 грудня
2014 р Федеральний закон №476-ФЗ був підписаний президентом РФ, але не вступив в силу в покладений термін - 1.07.2015

30 червня
2015 р Оновлений федеральний закон №154-ФЗ був підписаний президентом РФ. Банкрутити фізосіб доручили арбітражним судам замість районних

1 жовтня
2015 р Федеральний закон №154-ФЗ набув чинності. Саме його в побуті стали називати «закон про банкрутство фізичних осіб». Для простоти і ми використовуємо на сайті це звичне для людей назва.

14 листопада
2012 р

Закон був прийнятий Думою в першому читанні

29 грудня
2014 р

Федеральний закон №476-ФЗ був підписаний президентом РФ, але не вступив в силу в покладений термін - 1.07.2015

30 червня
2015 р

Оновлений федеральний закон №154-ФЗ був підписаний президентом РФ. Банкрутити фізосіб доручили арбітражним судам замість районних

1 жовтня
2015 р

Федеральний закон №154-ФЗ набув чинності. Саме його в побуті стали називати «закон про банкрутство фізичних осіб». Для прості і ми використовуємо на сайті це звичне для людей назва.

13 жовтня
2015 р

Верховний суд РФ роз'яснив особливості банкрутства фізичних осіб в своїй Постанові пленуму №45. Детальніше…

1 січня
2017 р

Знижено розмір держмита за розгляд справи про банкрутство фізичних осіб з 6000 до 300 рублів. Детальніше…

25 грудня
2018 р

Верховний суд РФ роз'яснив ряд спірних питань в своїй Постанові Пленуму ВС РФ №48.
Детальніше…

СУТЬ ПРОЦЕДУРИ БАНКРУТСТВА ФІЗИЧНИХ ОСІБ

Ваш дохід не дозволяє вчасно оплачувати всі свої зобов'язання
(кредити і позики, комунальні платежі, податки і т.д.)?

Ви розумієте, що найближчим часом Ваша фінансова ситуація кардинально не зміниться.

Звертаєтеся до арбітражного суду свого регіону із заявою про визнання Вас банкрутом.

При сумі боргу понад 500 тисяч рублів - це Ваш обов'язок!
При сумі боргу менше 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - це Ваше право!

Якщо Ваш «білий» дохід дозволяє розрахуватися з боргами за 3 роки, то суд затверджує план реструктуризації боргів. На час оплати реструктуризації Ви звільняєтесь від виплат банківських% і пені. Детальніше… Якщо у Вас немає фінансової можливості розрахуватися з боргами за 3 роки, то суд визнає Вас банкрутом. Майно банкрута, за винятком єдиного житла, особистих речей і предметів домашньої обстановки, розпродається. По можливості борги перед кредиторами гасяться, решта - "прощається".
Детальніше…

Процедура банкрутства фізичної особи 2019

УМОВИ БАНКРУТСТВА ФІЗИЧНИХ ОСІБ 2019

До сих пір побутує хибна думка, що існують лише дві умови, необхідні для банкрутства фізичної особи:

До сих пір побутує хибна думка, що існують лише дві умови, необхідні для банкрутства фізичної особи:

  • Сума боргів повинна перевищувати 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
  • Прострочення платежів має перевищувати термін 3 місяці.

Насправді громадянин має право звернутися до суду із заявою про банкрутство фізичної особи при будь-якій сумі боргів, не чекаючи першої прострочення. Детальніше…

Сума боргів і прострочення мають значення, але не ключове. Основна умова банкрутства фізичної особи - це нездатність громадянина в термін платити "за своїми рахунками". Саме нездатність, а не небажання.

Сума боргів ж, в першу чергу, впливає на доцільність проведення процедури банкрутства фізичної особи, тому що процедура банкрутства фізичної особи не безкоштовна.

Крім того, якщо загальна сума боргів (без урахування пені, але з урахуванням відсотків за кредит) у громадянина перевищує 500 тисяч рублів за законом у громадянина РФ виникає обов'язок щодо подання заяви про банкрутство фізичної особи. При розрахунку загальної суми боргів на банкрутство фізичної особи враховується не тільки прострочена, але і термінова заборгованість. Тобто скільки Ви повинні зараз заплатити кредитору, щоб повністю розрахуватися (закрити кредит).

СКІЛЬКИ КОШТУЄ БАНКРУТСТВО ФІЗИЧНОЇ ОСОБИ в 2019 році?

Навіть якщо Ви вирішите оформити банкрутство фізичної особи самостійно без допомоги юристів і адвокатів, Вам належить понести такі витрати:

Навіть якщо Ви вирішите оформити банкрутство фізичної особи самостійно без допомоги юристів і адвокатів, Вам належить понести такі витрати:

Фінансові втрати заробітної плати, пенсії під час процедури реалізації майна індивідуально

Мінімальні ВИТРАТИ ФІНАНСОВОГО УПРАВЛЯЮЩЕГО

Заробітна плата і пенсія у разі банкрутства фізичної особи

У процедурі реструктуризації боргів
доходи повинні добровільно направлятися Вами на оплату по кредиторам, за затвердженим судом графіком. Термін виплат - не більше 36 місяців. Процедура реструктуризації боргів вводиться вкрай рідко і лише при наявності у Вас реальної фінансової можливості розплатитися за 3 роки.

Процедура реструктуризації боргів вводиться вкрай рідко і лише при наявності у Вас реальної фінансової можливості розплатитися за 3 роки

Без Вашої згоди план реструктуризації боргів не може бути «нав'язаний» кредиторами, тому що ніхто краще за Вас не знає Вашого реального фінансового становища.

У процедурі реалізації майна (близько 6 місяців)
всі Ваші доходи надходять в розпорядження фінансового керуючого.

Процедура реалізації майна - це та сама процедура, яка призводить Вас до списання боргів.

НА ЩО Ж ЖИТИ В ТАКОМУ ВИПАДКУ?

На час цієї процедури Вам і Вашим дітям щомісяця покладаються гроші в розмірі прожиткового мінімуму, встановленого в регіоні, при наявності достатньої суми на Ваших рахунках. Прожитковий мінімум видається фінансовим керуючим без «узгодження з судом» (відповідно до Постанови Верховного Суду РФ від 25.12.2018 №48). Крім того, Ви можете клопотати перед судом про щомісячне виділення Вам додаткових коштів понад прожитковий мінімум на оренду житла, ліки, навчання тощо Але на практиці суди рідко йдуть назустріч банкрутам при розгляді подібних клопотань.

Крім того, Ви можете клопотати перед судом про щомісячне виділення Вам додаткових коштів понад прожитковий мінімум на оренду житла, ліки, навчання тощо  Але на практиці суди рідко йдуть назустріч банкрутам при розгляді подібних клопотань

Юристи з питань банкрутства фізичних осіб компанії «Долгам.НЕТ» неодноразово домагалися в суді додаткових виплат клієнтам в процедурі банкрутства на:

Але судова практика з цього приводу досі не однозначна.

Фінансові втрати в процедурі реалізації майна

Якщо Ваш дохід, пенсія більше величини прожиткового мінімуму, то в залежності від термінів і виділеної судом суми, Ви будете змушені нести фінансові втрати. Тому дуже важливо їх враховувати і мінімізувати. При самостійному банкрутство фізичної особи без професійних юристів буде вкрай складно «вибити» кошти понад величину прожиткового мінімуму.

Крім того, дуже важливо, щоб фінансовий керівник не затягував процедуру. Від його моторності багато в чому залежать терміни процедури реалізації майна. До тих пір, поки фінансовий керуючий не виконає весь необхідний комплекс заходів і не надасть суду детальний звіт про свою діяльність, процедура банкрутства фізичної особи не завершиться.

Тому, щоб уникнути додаткових фінансових втрат, необхідно бути впевненим у професіоналізмі і моторності фінансового керуючого. Це одна з причин, по якій не варто «покладатися на випадок», а необхідно до подачі заяви про банкрутство до суду визначитися з кандидатурою фінансового керуючого.

Як і де знайти фінансового керуючого?

На що звернути увагу при виборі фінансового керуючого?

Оцінити професіоналізм фінансового керуючого можна в Єдиному федеральному реєстрі відомостей про банкрутство (сайт bankrot.fedresurs.ru) в розділі «Арбітражні керуючі». Звернути увагу потрібно на:

  • Кількість завершених справ з банкрутства фізичних осіб.
    Якщо у керівника одно-два завершених справи з банкрутства фізичних осіб (або зовсім немає), то краще довірити своє банкрутство кому-небудь більш досвідченому. З досвідом приходить не тільки якість роботи, а й швидкість. А швидкість роботи фінансового керуючого - це гроші для Вас, як Ви, сподіваємося, зрозуміли.
  • Кількість продовжень процедур з питань банкрутства фізичних осіб.
    Якщо керуючий часто продовжує процедури банкрутства, необхідно уточнити, які на те були об'єктивні причини. Але іноді без продовження процедури обійтися неможливо. Не соромтеся задавати подібні питання.
  • Чи є процедури банкрутства фізичних осіб, від яких цей керуючий відмовився в процесі роботи.
    Вихід фінансового керуючого з процедури банкрутства - це дуже насторожує момент. Задумайтесь, чи не вийде цей фінансовий керуючий з Вашої процедури?

Підсумкова вартість банкрутства фізичної особи в 2019 році починається з 40000 рублів. Плюс, як Ви зрозуміли, доцільно залучити грамотного юриста з питань банкрутства фізичної особи та фінансового керуючого. У компанії «Долгам.НЕТ» є відмінне комплексну пропозицію з питань банкрутства фізичних осіб в розстрочку на 10 місяців за 5000 рублів на місяць. Детальніше…

Детальніше…

Остерігайтеся шахраїв!

Більшість компаній за аналогічну або меншу суму пропонують Вам тільки юридичний супровід! Без фінансового керуючого банкрутство фізичної особи неможливо. Про це подібні компанії зазвичай замовчують. Процес банкрутства в "Долгам.НЕТ" повністю автоматизований і за рахунок цього ми добиваємося "кращої" ціни в регіонах, де ми працюємо. Причому це дійсно кінцева ціна за весь цикл послуг від збору документів до списання боргів. Переконатися в цьому Ви можете в розділі виграні справи . Крім того, за рекламою в Інтернеті часто ховаються шахраї, які просто тягнуть великі гроші за мінімум роботи. Ми дуже часто чуємо про це по телефону і на безкоштовних консультаціях від постраждалих людей. Про те як не потрапити на шахраїв читайте в нашій статті Юридичні фірми з питань банкрутства фізичних осіб .

Спрощене банкрутство фізичних осіб без фінансового керуючого в 2019 році

Для багатьох людей навіть мінімальна сума в 40 тисяч рублів непріпод'емна, не кажучи вже про оплату послуг юристів. Тому процедура банкрутства фізичних осіб недоцільна для людей з невеликою сумою боргів в 100-200 тисяч рублів. Саме для них був розроблений законопроект про спрощений банкрутство фізичних осіб без фінансового керуючого. Його прийняття очікували в 2018 році. Деякі люди навіть були впевнені, що закон вже прийнятий і вступить в силу в 2019 році. Але, на жаль, «віз і нині там»: законопроект досі не був розглянутий навіть у першому читанні в Державній Думі. На наш погляд, перспективи спрощення процедури банкрутства фізичної особи в 2019 році також туманні.

Судова практика з питань банкрутства фізичних осіб 2019

Незважаючи на витрати, процедура банкрутства фізичної особи в 2019 році продовжує набирати обертів. За 2015-2019 роки понад 50 тисяч громадян Росії визнані банкрутами і більше 20 тисяч з них вже пройшли цю процедуру до кінця. Судова практика в різних регіонах складаються по-різному. Наприклад, в Москві і Московській області фізичні особи визнаються банкрутами вже не першому судовому засіданні, минаючи процедуру реструктуризації боргів. А в Санкт-Петербурзі і Ленінградській області, суди часто вводять «непотрібну» громадянам процедуру реструктуризації боргів, навіть якщо спочатку зрозуміло, що розміру доходу недостатньо для того, щоб розрахуватися з кредиторами за 3 роки. Детальніше…

Але якщо не брати окремі «технічні моменти», що зачіпають терміни і витрати в процедурі банкрутства, в загальному судова практика з питань банкрутства фізичних осіб в 2016-2019 роках складається позитивним чином. Переважна більшість людей, які пройшли процедуру реалізації майна, в 2016-2019 роках звільнилися від боргів (більше 98%). В яких випадках звільнення від боргів не настає, читайте в статті «Списання боргів при банкрутство фізичної особи» .

Нам приємно відзначити, що в 2016-2019 році більше 99% всіх процедур банкрутства фізичних осіб в «Долгам.НЕТ» завершилися списанням боргів. Ми напрацювали велику власну судову практику в 20 регіонах РФ. Для Вас, за згодою клієнтів, ми розмістили більше 500 рішень про визнання наших клієнтів банкрутами. Подивитися рішення суду ...

Наслідки банкрутства фізичної особи 2019

За все в житті доводиться платити, і Вас напевно цікавить, ніж «доведеться заплатити» за прощення боргів при банкрутство фізичної особи. Насправді, наслідки банкрутства фізичної особи в Росії набагато м'якші ніж в інших країнах:

Під час процедури реалізації майна (в середньому - 6 місяців)

  • Забороняється користуватися банківськими рахунками, картами; здійснювати валютні операції.
  • Ваша заробітна плата і пенсія надходить в розпорядження фінансовому керуючому.
  • Не можна здійснювати операції з купівлі, продажу майна, отримувати кредити, виступати поручителем.

ВАЖЛИВО!

Ці обмеження діють лише на час процедури реалізації майна у справі про банкрутство фізичної особи, яка зазвичай триває 6-10 місяців. У ряді країн, банкрут «сидить на прожитковий мінімум» 5-6 років!

Після завершення процедури банкрутства фізичної особи (тривалі обмеження)

5 РОКІВ

Ви не зможете знову заявити про своє банкрутство. Сподіваємося Вам це не знадобиться!

5 РОКІВ

Ви повинні перед взяттям на себе зобов'язань (при отриманні кредитів, позик) повідомляти потенційному кредитору (банку, мікрофінансової організації) про своє банкрутство. Теоретично, отримати кредит Ви зможете. Але по факту, ми не впевнені, що кредит на вигідних умовах Вам схвалять. Та й ми сподіваємося, що Ви вже охололи, або охолоне до кредитів до цього часу.

Ви не зможете займати посаду першої особи:

10 РОКІВ

- у банку;

5 РОКІВ

- в мікрофінансової організації (МФО) та недержавному пенсійному фонді (НПФ);

3 РОКИ

- в будь-який інший організації.

Зазначені наслідки банкрутства фізичної особи діють лише для тих громадян, які списали свої борги через процедуру реалізації майна. Якщо ж Ви розрахувалися з боргами в процедурі реструктуризації боргів, або затвердили мирову угоду в рамках справи про банкрутство, то ці обмеження на Вас не поширюються.

Як бачите, будь-яких страшних наслідків у процедури банкрутства фізичної особи немає. Судова практика з питань банкрутства фізичних осіб до 2019 року складається переважно позитивним чином. Тому, якщо Ви не в змозі платити за своїми кредитами, і сума Ваших боргів більше 300-500 тисяч рублів, має сенс пройти через процедуру банкрутства фізичної особи. Це реальна можливість почати фінансове життя з чистого аркуша. І ми Вам в цьому допоможемо!

СКІЛЬКИ КОШТУЄ БАНКРУТСТВО ФІЗИЧНОЇ ОСОБИ в 2019 році?
НА ЩО Ж ЖИТИ В ТАКОМУ ВИПАДКУ?
Як і де знайти фінансового керуючого?
На що звернути увагу при виборі фінансового керуючого?
Задумайтесь, чи не вийде цей фінансовий керуючий з Вашої процедури?