Реклама
Реклама
Реклама

Мирова угода в арбітражному процесі: як скласти, зразок

  1. обов'язкові пункти
  2. Примирення сторін у разі банкрутства
  3. Як складається і затверджується
  4. Як обійтися без адвоката
  5. За невиконання - відповідальність
  6. Підписувати чи мирову угоду?

Нерідко позивач і відповідач - сторони судового процесу економічної або підприємницької спрямованості - оцінивши перспективи розгляду справи, можуть прийти до вирішення врегулювати свої взаємні претензії мирним шляхом, відмовившись від судового розгляду в цивільному або арбітражному процесі. Вони погоджуються укласти мирову угоду, при цьому домагаються компромісу, поступаючись один одному. Нерідко позивач і відповідач - сторони судового процесу економічної або підприємницької спрямованості - оцінивши перспективи розгляду справи, можуть прийти до вирішення врегулювати свої взаємні претензії мирним шляхом, відмовившись від судового розгляду в цивільному або арбітражному процесі

З пропозицією піти на підписання мирової угоди до сторін завжди звертається і суддя. Якщо згода отримана, в протокол судового засідання вноситься відповідний запис, і рішення скріплюється підписами сторін. Це так звана усна домовленість. Але частіше сторони (або одна з них) приносять на засідання суду проект угоди, і після його розгляду і, якщо потрібно, виправлення, суддя приймає його.

Мирова угода завжди стверджує суд. У цьому його відмінність від інших документів цивільно-правового характеру.

обов'язкові пункти

Приклад мирової угоди в справі про банкрутство

Які обов'язкові відомості повинні бути присутніми в угоді сторін?

  1. найменування органу, який розглядає справу;
  2. всі дані, що стосуються позову;
  3. ПІБ позивача і відповідача або - при необхідності - їх законних представників;
  4. перелік вимог позивача і, якщо є, - перерахування зустрічних вимог відповідача;
  5. тимчасові рамки рішення у справі;
  6. перерахування дій, які планують здійснити позивач, відповідач і, можливо, треті особи;
  7. величина держмита та інших витрат на процес, і то, як ці витрати будуть розподілені між учасниками;
  8. прохання зацікавлених сторін затвердити мирову угоду.

Відразу після затвердження примирительная домовленість вступає в законну силу і повинна виконуватися.

«Примирливий» документ має рівну силу, незалежно від того, складений він в письмовій або усній формі. Перша краще.

Примирення сторін у разі банкрутства

При розгляді в арбітражному суді справи про банкрутство (підприємства чи приватної особи), боржник і кредитори можуть піти на мирову угоду При розгляді в арбітражному суді справи про банкрутство (підприємства чи приватної особи), боржник і кредитори можуть піти на мирову угоду. Це передбачено Федеральним законом «Про неспроможність (банкрутство)».

У ньому визначається порядок і терміни ліквідації заборгованості. Мирова угода покликане не потопити боржника остаточно, а зберегти його платоспроможність.

З кредиторами можна розрахуватися двома шляхами:

  1. Перший: розпродати майно боржника, і готівкові кошти поділити між претендентами. При цьому, швидше за все, не всім стражденним і не в повному обсязі буде повернута заборгованість.
  2. І другий - укласти мирний договір і дати можливість боржникові продовжувати господарську діяльність, а значить, і отримувати дохід, завдяки чому погашення заборгованості може стати повним.

Боржник при цьому отримує право і далі вести бізнес і розпоряджатися майном, а кредитори, хоча і програють за термінами, можуть розраховувати на повернення всієї суми боргу.

У мировій угоді обмовляється спосіб завершення відносин:

  1. Так зване відступне, коли боржник замість готівки пропонує в якості еквівалента майно, включаючи нерухомість, або, наприклад, цінні папери.
  2. Інший спосіб - новація, коли колишні зобов'язання замінюються новими.
  3. Нарешті, розстрочка - в цьому випадку термін сплати боргу продовжується.

Рішення приймаються як окремо, так і разом.

Варто зауважити, що мирові угоди укладаються при розгляді справ про банкрутство не часто, оскільки, як правило, бувають вигідні лише одній стороні.

Є деякі нюанси укладення світової в разі банкрутства:

  1. визнається виключно письмова форма домовленості;
  2. в тексті договору має бути прописано, яким чином і в якій формі - грошовій або негрошовій - будуть виконані вимоги кредиторів;
  3. вимоги договору повинні задовольняти всіх кредиторів.

Важливо мати на увазі, що примирливий договір у разі слухання справи про банкрутство не буде затверджений судом, якщо:

  1. боржник обтяжений заборгованістю 1 і 2 черг ;
  2. документ складений з порушенням правил і не по формі;
  3. договором порушуються законні права ряду кредиторів;
  4. умови договору не відповідають законодавству РФ.

Як складається і затверджується

Учасник процесу, більше зацікавлений в укладенні примирення, до чергового судового засідання складає проект угоди і передає його в суд, попередньо ознайомивши іншого учасника, і той може внести в підготовлений документ свої корективи Учасник процесу, більше зацікавлений в укладенні примирення, до чергового судового засідання складає проект угоди і передає його в суд, попередньо ознайомивши іншого учасника, і той може внести в підготовлений документ свої корективи.

Суддя оцінює правильність складання договору і, якщо немає помилок, стверджує. Одночасно з цим припиняється провадження у відповідній справі. В ухвалі суду йдеться, що ті ж особи не можуть звернутися до суду з позовом з того ж предмета спору і з тих самих підстав.

Головна вимога до тексту примирливого угоди - незаперечність його змісту. Не допускається подвійне тлумачення пунктів договору. Всі без винятку умови угоди ретельно узгоджуються і відображаються в тексті, щоб в подальшому не виникали складності з її виконанням.

Мирова угода - та ж угода, і будь-які помилки при підписанні можуть призвести до визнання його недійсним. Перспектива - скасування та продовження розгляду справи по суті.

Як обійтися без адвоката

Текст мирової угоди можна підготувати самостійно Текст мирової угоди можна підготувати самостійно. Документ оформляється на стандартному аркуші паперу формату А4. Вгорі праворуч вказується найменування та адресні дані судового органу, який розглядає справу, ПІБ і адресу проживання сторін, реквізити позову.

Під заголовком «Мирова угода» викладається суть справи і причини укладення договору. Детально розписуються зобов'язання учасників, їх взаємні вимоги, на які поступки йде кожна сторона. Обов'язково вказівку на добровільність угоди. В кінці вказується, як будуть розділені судові витрати.

Під текстом угоди справа ставиться дата і підпис погодилися на примирення учасників. При наявності в документі кількох аркушів підписи ставляться на кожному.
Після остаточного оформлення та підписання угоди з нього робляться копії для кожного підписанта і одна - для суду. Нотаріально такий договір не завіряється.

За невиконання - відповідальність

На жаль, нерідко трапляється, що одна зі сторін (зазвичай це боржник) ухиляється від реалізації взятих на себе зобов'язань по підписаним мировою угодою: наприклад, не дотримується терміни обумовлених виплат або взагалі не платить нічого На жаль, нерідко трапляється, що одна зі сторін (зазвичай це боржник) ухиляється від реалізації взятих на себе зобов'язань по підписаним мировою угодою: наприклад, не дотримується терміни обумовлених виплат або взагалі не платить нічого. Другий стороні доведеться витребувати в судовому органі виконавчий лист і передати його судовим приставам. Тепер боржнику доведеться виконувати ухвалу суду не добровільно, а примусово.

Але краще ще на стадії розробки мирової угоди включити в нього пункт про конкретні штрафи і санкції, які підуть автоматично при невиконанні сторонами взятих на себе зобов'язань.

Практика така існує, але слід визнати, що і це не гарантує безумовного виконання «мирного договору». Тоді можна порадити подати в суд позов про спонукання до його виконання. Суд може змінити добровільний характер виконання зобов'язань на примусовий. І протилежному боці доведеться відповідати вже за невиконання судових актів.

Підписувати чи мирову угоду?

Чому мирова угода може бути набагато більш вигідним рішенням, ніж судове? Дивіться на відео.

Підписувати чи мирову угоду?
Чому мирова угода може бути набагато більш вигідним рішенням, ніж судове?