Реклама
Реклама
Реклама

Банкрутство поручителя: яка відповідальність залишається за кредитом, що робити позичальникові

  1. Нюанси банкрутства поручителя
  2. Підстави
  3. Які пред'являються вимоги
  4. Чи допускається банкрутство без судового рішення
  5. Нюанси неспроможності поручителя фірми
  6. проведення процедури
  7. Що буде з кредитом у разі банкрутства поручителя

Нерідко при оформленні великого кредиту банки вимагають від позичальника залучення поручителя. Він гарантує, що клієнт установи буде справлятися зі своїми обов'язками по позиці. Банки ретельно оцінюють запрошених громадян, так як вони повинні бути платоспроможними, влаштованими на роботу офіційно, а також з гарною кредитною історією.

Саме вони сплачують позики замість позичальників, якщо клієнти банку відмовляються від цього або не можуть виконати свої зобов'язання з різних причин.

Нюанси банкрутства поручителя

У 2015 році в російське законодавство були введені численні зміни, які дозволили приватним особам ставати банкрутами. Регулюється процедура законом «Про банкрутство».

Введення можливості для приватних осіб починати процедуру банкрутства обумовлено тим, що у громадян нерідко є безліч боргів, вони не справляються з високою кредитною навантаженням, а також не володіють різними цінностями, за рахунок продажу яких могли б погашати свої борги, тому банкрутство для таких громадян є єдиним виходом зі скрутного становища.

Найбільш часто такою можливістю користуються ІП або боржники банків. Отримати статус банкрута може кожна людина, у якого є жалюгідний фінансовий стан. До основних умов відноситься:

  • борг, розмір якого перевищує 500 тис. руб .;
  • прострочення по кредиту або іншим вимогам, що перевищує термін в 3 місяці.
Нерідко при оформленні великого кредиту банки вимагають від позичальника залучення поручителя

Як стати банкрутом? Фото: richpro.ru

Поручителі як фіз особи можуть стати банкрутами, але при задоволенні деяких вимог. Для цього повинні враховуватися певні обставини даного процесу.

Підстави

Порука виступає певним інструментом, за допомогою якого гарантується платоспроможним і відповідальним громадянином, що позичальник впорається зі своїми зобов'язаннями перед банком.

Спочатку поручителі не беруть на себе зобов'язання, тому до них не пред'являються будь-які вимоги. Вони ручаються за безпосереднього позичальника.

Але може виникнути в майбутньому ситуація, при якій позичальник не зможе справлятися з кредитним навантаженням, тому банк буде пред'являти вимоги поручителю. Тому у нього виникає грошовий борг.

Щоб він був визнаний банкрутом, повинні дотримуватися умови:

  • позичальник не справляється з платежами за кредитом , Тому вимоги пред'являються поручителю;
  • громадянин не володіє на даний момент потрібними засобами для погашення боргу;
  • банк подає позов до суду для стягнення грошей примусовими способами;
  • судом був випущений виконавчий документ, на підставі якого було порушено справу проти громадянина приставами;
  • стягненню підлягає сума, що перевищує 500 тис. руб .;
  • відсутні у громадянина кошти для погашення боргу, а також у нього у власності немає ніякого майна, яке могло б застосовуватися для продажу і повернення боргу;
  • прострочення по стягненню грошей повинна перевищувати 3 місяці.

Що буде з поручителем при банкрутстві, дивіться у відео:

Поручителю оголосити себе банкрутом набагато складніше, ніж позичальнику.

Які пред'являються вимоги

Якщо поручитель проходить через процедуру банкрутства, то до нього пред'являються певні вимоги. Вони залежать від ситуації, що виникла:

  • Позичальник визнаний банкрутом. Навіть якщо основний позичальник є банкрутом, все одно банк має право пред'явити вимоги поручителю або Созаємщиков, тому заборгованість не списується. Зазвичай даний момент чітко прописується в кредитному договорі . У документі враховується, на яких умовах припиняється порука, як погашається борг при банкрутстві самого позичальника, як перекладається заборгованість і виконуються інші дії.
  • Поручитель сам скористався правом на процедуру банкрутства.

    Процес може бути пов'язаний з поручительством або тим, що у громадянина є власні борги, за якими він не може сплачувати кошти. В останньому випадку є стандартна процедура.

Вимоги до поручителя, який бажає оголосити себе банкрутом, є стандартними, так як потрібні борги, що перевищують 500 тис. Руб., А прострочення по тривалості повинна бути більше трьох місяців.

Чи допускається банкрутство без судового рішення

Не допускається оформлення даної процедури без участі суду, так як в законі чітко вказується, що для цього процесу повинні виконуватися певні послідовні дії. Саме арбітражний суд може на підставі отриманої потрібної документації оголосити фізична особа банкрутом.

Нюанси неспроможності поручителя фірми

Поручителі залучаються навіть при оформленні кредитів різними компаніями. Для цього використовуються власники бізнесу, різні бізнес-партнери або просто друзі.

Яка відповідальність у поручителя, розповість це відео:

Нюансом такій ситуації виступає те, що фірма-позичальник завжди може ліквідуватися, тому поручитель, який повернув позику, просто не зможе стягнути з боржника кошти в зв'язку з його відсутністю.

Досить значущим є питання про те, чи є у банку право стягувати кошти з поручителя, якщо сама фірма, яка є боржником, проходить через процедуру ліквідації.

У законодавстві чітко вказується, що не допускається пред'явлення вимог до громадян вже після того, як в ЕГРЮЛ буде внесено запис про закриття фірми. Це призводить до того, що одночасно з основним зобов'язанням було припинено похідне.

Якщо пред'являються вимоги до закриття фірми-боржника, то поручителю доведеться повертати кошти банку.

проведення процедури

Дана процедура повинна реалізуватися на підставі численних правил і вимог, які пред'являються до неспроможності будь-якого фіз особи. Для цього виконуються дії:

  • готуються необхідні документи;
  • вони передаються на розгляд в арбітражний суд;
  • суд приймає рішення про продаж майна боржника або реструктуризації боргу;
  • може між поручителем і банком складатися мирову угоду;
  • якщо не вийде вирішити питання вищевказаними методами, то припиняються виконавчі провадження і починається процедура банкрутства;
  • громадянин погашає борги можливими методами, для чого продається майно, а виручені від цього кошти спрямовуються на погашення заборгованості відповідно до черговості кредиторів;
  • якщо залишаються непогашені вимоги, то вони анулюються

Необхідні документи для банкрутства поручителя. Фото: bankrotstvoved.ru

Якщо боржник так само оголошує себе банкрутом, то поручитель може вноситися в список кредиторів.

Що буде з кредитом у разі банкрутства поручителя

Якщо банкрутами є і боржник і поручитель, то банк списує борги, так як не зможе стягнути средства.Еслі ж позичальник не є банкрутом, то банк зможе пред'являти вимоги тільки до нього, а також може замінюватися поручитель.

Таким чином, існує можливість для поручителя оголосити себе банкрутом. Важливо вивчити правила і етапи даного процесу. До громадянину пред'являються певні вимоги, які повинні задовольнятися для реалізації процедури, що дозволить не сплачувати борги за безпосереднього позичальника.

Як стати банкрутом?