Реклама
Реклама
Реклама

Банкрутство ІП - що необхідно врахувати

  1. Що мається на увазі під неспроможністю ІП
  2. збір документації
  3. Особливості проходження процедури
  4. Відповідальність індивідуального підприємця
  5. наслідки процедури
  6. альтернативні варіанти

Визнання свою фінансову неспроможність індивідуальними підприємцями - досить поширена процедура, яка дає можливість вирішити виниклі проблеми. Однак перед тим як вибирати такий спосіб виходу з ситуації, необхідно докладніше дізнатися про процес, особливості його проходження і можливі наслідки від нього.

Що мається на увазі під неспроможністю ІП

Банкрутство індивідуального підприємця настає в тому випадку , Коли він не може виконувати взяті на себе фінансові зобов'язання. При цьому подібні зобов'язання можуть бути перед кредиторами, податковими або митними органами, фізичними особами і т.д.

Банкрутом підприємець визнається тоді, коли дане рішення буде винесено судовою інстанцією. Для цього необхідно звернутися в суд із заявою за місцем реєстрації своєї підприємницької діяльності (звертатися слід в арбітражну судову інстанцію). Право індивідуальних підприємців на оформлення добровільного банкрутства зазначено в статті 25 Цивільного кодексу РФ.

збір документації

Документи для банкрутства ІП включають не тільки заяву, але і деякі інші довідки і свідоцтва. До таких належать:

  • свідоцтво про реєстрацію підприємця;
  • документальне підтвердження боргів ІП;
  • перелік кредиторів, перед якими підприємець має заборгованість;
  • документація про майнову вартості ІП;
  • інші документи, що стосуються справи.

У більшості випадків індивідуальні підприємці доручають питання збору документації професійним юристам , Послугою яких необхідно користуватися при оформленні банкрутство. Вони швидко і ефективно зберуть всю необхідну документацію, а підприємець в цей час зможе займатися іншими справами.

Важливо врахувати, що заява буде розглядатися за умови, що заборгованість перевищує 100 тисяч рублів, а обов'язковий платіж прострочений на більш ніж 90 днів.

Особливості проходження процедури

Відповідно до закону «Про неспроможності» від 2002 року, процедура банкрутства індивідуальних підприємців включає чотири етапи, кожен з яких може стати останнім:

  1. спостереження;
  2. фінансове оздоровлення;
  3. зовнішнє управління;
  4. конкурсне виробництво.

Етап спостереження має на увазі перевірку діяльності підприємця арбітражним керуючим. Він вивчить всю документацію і фінансову звітність за останні два роки, визначить законність або незаконність проведених операцій. Арбітражний керуючий під час перевірки звертає особливу увагу на наявність або відсутність ознак фіктивного та умисного банкрутства.

Фінансове оздоровлення рідко застосовується до індивідуальних підприємців. Цей етап передбачає відновлення платоспроможності компанії за рахунок вливання додаткових коштів або її реструктуризації. Даний етап можливий тільки за згодою кредиторів.

Зовнішнє управління - це продаж частини майна без заподіяння шкоди діяльності компанії в цілому, а конкурсне виробництво має на увазі повну продаж майна, з подальшим закриттям ВП.

Відповідальність індивідуального підприємця

Нерідко складається ситуація, при якій процедура банкрутства для ІП вигідна тим, що вартість майна менше суми заборгованості. Після вилучення майна і його продажу на торгах весь борг не погашається і залишок, відповідно до законодавства, списується. У деяких випадках відповідальність може поширюватися і на особисте майно боржника, якщо буде доведена його причетність до банкрутства компанії. Такий вид відповідальності називається субсидіарної.

У разі виявлення злочинних дій з боку індивідуального підприємця при оформленні банкрутства, йому може загрожувати кримінальна відповідальність. До таких дій відносять навмисне і фіктивне банкрутство. У першому випадку маються на увазі навмисні дії, які призвели до неспроможності організації, а в другому - приховування факту платоспроможності компанії. Відповідальність за подібні махінації передбачена статтями 196 і 197 Кримінального кодексу РФ - до 6 років позбавлення волі.

наслідки процедури

З одного боку, визнання фінансової неспроможності стає способом вирішення всіх проблем, але з іншого не можна не брати до уваги наслідки банкрутства ІП , Які можна називати негативними сторонами даної процедури. До них відносяться:

  1. Банкрутство автоматично закриває ІП, а відкрити його знову можна буде через рік після винесення судового рішення.
  2. Протягом трьох років збанкрутілий підприємець не має права займати керівні посади і брати участь в підставі юридичної особи.
  3. 5 років з моменту винесення рішення по банкрутству громадянин зобов'язаний повідомляти про даний факт при взятті кредиту.

До негативних сторін процедури необхідно також віднести тривалість і витратність процесу. Іноді оформлення фінансову неспроможність стає невигідним як позивачеві, так і відповідачеві.

альтернативні варіанти

Щоб не витрачатися на судовий процес, неспроможність або банкрутство індивідуального підприємця може бути визнана добровільно, за допомогою мирної угоди з кредиторами.

Перший варіант полягає в потенційній можливості відновлення платоспроможності компанії. У даній ситуації рекомендується звернутися до представників банку, пояснити ситуацію і домогтися від них відстрочки або пом'якшення умов кредитного договору.

Якщо ж немає можливості погасити борг, можна домовитися з банком , Щоб не нараховувалися штрафи, відсотки і пеня, і продавати майно. Вигода в такому випадку полягає в тому, що при банкрутстві продаж здійснюється за оціночною вартістю, а самостійно реалізувати майно можна за ринковою.

Схожі записи