Реклама
Реклама
Реклама

Банкрутство фізичних осіб та ВП

  1. Відмінність категорій громадян
  2. початок процедури
  3. Діяльність арбітражного керуючого і його обов'язки
  4. захист майна
  5. Етапи проходження процедури
  6. відповідальність
  7. наслідки процесу

Жива невдача краще мертвого шедевра.

Б.Шоу

Відносно нещодавно вступив в силу закон , Що дозволяє фізичним особам оформляти добровільне банкрутство , За допомогою подання відповідної заяви в банківську організацію. Багато громадян не розуміються на законодавстві, тому вважають, що дана процедура оформляється за прикладом визнання фінансової неспроможності індивідуальних підприємців , Які також відносяться до групи фізичних осіб, але з особливим статусом. Щоб не заплутатися в даному процесі, необхідно розглянути основні відмінності між банкрутством фізичних осіб і індивідуальних підприємців.

Відмінність категорій громадян

Індивідуальними підприємцями називаються фізичні особи з особливим статусом, для яких відрізняється система оподаткування Індивідуальними підприємцями називаються фізичні особи з особливим статусом, для яких відрізняється система оподаткування. Вони мають право вести підприємницьку діяльність і не можуть влаштовуватися на роботу на загальних підставах. Отримати даний статус можна в податковій інспекції, після подачі необхідної документації.

Банкрутство ІП та фіз осіб відрізняється, оскільки діяльність цих категорій громадян поширюється на різні сфери.

початок процедури

За своєю суттю ініціація процесу визнання фінансової неспроможності однакова, як для фізичних осіб, так і для індивідуальних підприємців. необхідно звернутися в арбітражний суд з відповідною заявою за місцем прописки або за місцем реєстрації підприємницької діяльності. Для того щоб клопотання було розглянуто, термін виконання останнього платежу по кредиту повинен перевищувати 90 днів. Сума боргу для фізичних осіб повинна бути більше 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а для індивідуальних підприємців заборгованість повинна перевищувати 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (раніше допустима сума для ініціації добровільного банкрутства становила 100 т.р.).

Діяльність арбітражного керуючого і його обов'язки

Як при банкрутстві фіз осіб, так і при визнанні фінансової неспроможності індивідуальних підприємців призначається арбітражний керівник , Для проведення аналізу діяльності боржника, виявлення можливих порушень з його боку.

У випадку з фізичними особами арбітражний керівник
оцінює особисте майно боржника, У випадку з фізичними особами   арбітражний керівник   оцінює особисте майно   боржника,   перевіряє зроблені угоди на предмет законності їх оформлення, формує конкурсну масу, в яку входять активи, що продаються згодом на торгах перевіряє зроблені угоди на предмет законності їх оформлення, формує конкурсну масу, в яку входять активи, що продаються згодом на торгах.

Коли ведеться аналіз діяльності індивідуального підприємця, арбітражний керівник оцінює майно, що належить до підприємницької діяльності ВП. Крім того, в ході перевірки робиться акцент на виявлення ознак фіктивного та умисного банкрутства . Подібні махінації відносяться до розряду економічних злочинів, і за них передбачена кримінальна відповідальність.

захист майна

Банкрутство фізичних осіб в статусі ІП має на увазі можливість вилучення всього майна боржника, на яке поширюється підприємницька діяльність. Особисте майно при цьому залишається недоторканим. У випадку з фізичними особами без цього статусу процедура оформлення банкрутства має на увазі можливе вилучення та подальшу реалізацію особистого майна . Деякі категорії при цьому захищаються законом. Згідно Цивільно-процесуального кодексу, судові пристави не можуть вилучати:

  • єдине житло (крім іпотечного );
  • автомобіль (коли він необхідний для ведення професійної діяльності або покладено по інвалідності);
  • медичне обладнання (якщо воно використовується за призначенням);
  • обладнання для професійної діяльності;
  • нагороди і відзнаки (коли вони належать боржникові, а не є предметами колекції);
  • домашні тварини (за винятком дорогих порід).

Етапи проходження процедури

Обов'язковими етапами визнання фінансової неспроможності, як у випадку з ІП, так фізичними особами, є спостереження і конкурсне виробництво. Перша стадія має на увазі аналіз діяльності боржника , Виявлення порушень законодавства, складання конкурсної маси і т.д. Стадія конкурсного виробництва - це безпосередньо реалізація майна на торгах для отримання суми, необхідної для покриття наявної заборгованості.

Банкрутство фіз осіб та ВП різниться тим, що для індивідуальних підприємців можливі додаткові стадії, між обов'язковими. це фінансове оздоровлення і зовнішнє управління.

Стадія фінансового оздоровлення передбачає відновлення платоспроможності організації Стадія фінансового оздоровлення передбачає відновлення платоспроможності організації. З цією метою може бути надана допомога з державного бюджету, від третіх осіб або ж отриманий додатковий кредит. Також розглядаються варіанти злиття або поглинання компанії, відділення філій і представництв і т.д. Дані заходи застосовуються не так часто - етап можливий тільки в тому випадку, якщо арбітражний керівник в ході проведеної перевірки повідомляє про можливе відновлення платоспроможності.

Зовнішнє управління - це реалізація частини майна компанії, з метою її реструктуризації. Дії розпорядника майна , Якого призначає на цю стадію, не повинні зашкодити діяльності компанії в цілому. На даному етапі можуть звільнятися деякі співробітники, відчужуватися майно, що є збитковим і т.д.

Для фізичних осіб стадії фінансового оздоровлення та зовнішнього управління не застосовуються.

відповідальність

До фізичних осіб і індивідуальних підприємців застосовуються однакові види відповідальності, однак випадки порушення закону зафіксовані в даний час тільки з боку ВП. Пояснити це можна не тільки тим фактом, що фізичні особи не так давно отримали можливість оформляти банкрутство , Але також тим, що фізособам складно приховати факт шахрайства, і арбітражний керуючий при проведенні перевірки виявить порушення з боку боржника.

Якщо в діях боржника вбачаються ознаки фіктивного чи навмисного банкрутства , То він може бути притягнутий до кримінальної відповідальності. Максимальна міра покарання при цьому становить 6 років позбавлення волі. За відмову надати необхідну інформацію арбітражному керуючому особа, щодо якої проводиться процедура банкрутства, притягається до адміністративної відповідальності. Розмір штрафу становить від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, згідно з останніми змінами законодавства.

наслідки процесу

Банкрутство фіз осіб та ВП на увазі для боржника деякі Банкрутство фіз осіб   та ВП на увазі для боржника деякі   наслідки наслідки. Здебільшого вони однакові як для фізичних осіб, так і для індивідуальних підприємців. Наприклад:

  1. Протягом 5 років з моменту визнання боржника банкрутом, він зобов'язаний повідомляти про факт своєї фінансової неспроможності в банківських організаціях при взятті кредиту.
  2. Протягом 3 років після винесення судового рішення, яке збанкрутувало особа не може займати керівну посаду або брати участь в підставі юридичної особи.
  3. Добровільне банкрутство може бути оформлено 1 раз в 5 років.

Крім того, для індивідуальних підприємців паралельно з винесенням рішення суду відбувається закриття статусу ІП, а відкрити його знову можна через рік з моменту оголошення вироку у справі.

Рейтинг: 5.0. Голосів: 1

Please wait ...