Реклама
Реклама
Реклама

Як укласти шлюбний договір, щоб не залишитися банкрутом. каже юрист

  1. Очікування / реальність. Як насправді укладають шлюбні договори
  2. Як визначити спільне майно і не платити чужі борги
  3. Як розібратися з дітьми та аліментами
  4. Що не так з шлюбними договорами
  5. Що буває, коли справа доходить до суду. реальні кейси

«Подружжя вирішило, що всі депозити перейдуть йому, а їй дістанеться машина і будинок. Але так як фактично вона керувала рахунками, до укладення договору просто зняла всі гроші. А потім намагалася переконати суд, як вона витратила на сім'ю близько 500 000 доларів ». KYKY попросив адвокатів з бюро VERDICT Марію Галич і Наталію Плохотскую розповісти, як скласти шлюбний договір, щоб не розоритися. І дізналися про найтонших місцях договорів, які потім підводять подружжя в суді.

Очікування / реальність. Як насправді укладають шлюбні договори

У кодексі Республіки Білорусь про шлюб та сім'ю дещо пишномовно написано про цілі укладення шлюбного договору. Підвищення культури шлюбних і сімейних відносин, відповідальність одного чоловіка перед іншим, визначення прав і обов'язків подружжя у шлюбі і (або) після його розірвання ... У житті все набагато прозаїчніше. Основна мета, яку переслідують майбутні або справжні чоловіки - визначити долю нажитого майна, боргів. І сама соціально-відповідальна мета - визначити долю дітей.

Шлюбний договір найчастіше укладають або перед вступом у шлюб або перед його розірванням. Рідше подружжя приходять до такої необхідності в період шлюбу. А якщо і приходять, то причиною є потенційний ризик розпаду сім'ї або бізнес-ризики одного з подружжя (субсидіарну відповідальність, конфіскація майна і так далі).

Що подружжя просять включити в шлюбний договір? Бувало таке: право власності на квартиру переходить тільки в разі народження двох синів (дочки не рахуються).

Або прописувалась обов'язок чоловіка утримувати дружину на певну суму щомісяця (були пораховані витрати на салони краси, шопінг, вечері з подругами). Було прохання включити і такий пункт: обов'язок утримувати дружину в разі розірвання шлюбу до набуття нею повторний шлюб. Або те, що в разі факту зради майно переходить до того з подружжя, який залишився вірним. Після нашого питання «а що робити, якщо змінили обоє?» Цю пропозицію було знято.

» Цю пропозицію було знято

KYKY задав нам питання: «Як укласти шлюбний договір так, щоб в разі розлучення тебе не обібрали до нитки?» Відповідаємо всім читачам: шлюбний договір - не панацея і не дає стовідсоткової гарантії того, що кожен чоловік отримає те, про що домовилися на папері .

Що хотів сказати юрист : Білорусь в державних документах дуже пильнує, щоб сімейні цінності ставилися на перше філософії народу. Але на ділі якщо вже люди і укладають шлюбний договір, то вони переживають за свої гроші, дачі і бізнеси. Або просто побоюються (або чекають), що партнер змінить їм і піде з сім'ї. Юристам доводиться працювати з кейсами, коли в шлюбний договір вписують умови щомісячної «ренти», оплат манікюр для дружини і розірвання шлюбу в разі зради чоловіка. «Після нашого питання« а що робити, якщо змінили обоє? »Цю пропозицію було знято», - говорить юрист. І ми розуміємо, що це не найсерйозніший або смішний випадок.

Як визначити спільне майно і не платити чужі борги

За загальним правилом у разі поділу майна, що є спільною сумісною власністю подружжя, їх частки визнаються рівними. У шлюбному договорі сторони можуть вибрати будь-який інший порядок поділу спільного майна (90/10, 80/20 і т.д.), а також вирішити, яке саме майно буде належати кожному з подружжя. Наприклад, одному - квартира і автомобіль, а другого - бізнес. При цьому шлюбний договір може бути складений як щодо всього майна подружжя, так і його частини.

Якщо подружжя укладають шлюбний договір щодо майбутнього майна, то вони можуть узгодити, кому з них буде належати нерухоме майно, банківські вклади, транспортні засоби, частки (акції), побутова техніка, коштовності і так далі.

Відносно майна, що підлягає реєстрації, зазвичай використовують формулювання «вважати особистим майном того, на кого воно зареєстровано (оформлено)», а щодо частки в бізнесі - «належить і буде належати тому чоловікові, який є учасником цієї юридичної особи».

Права і обов'язки подружжя в шлюбному договорі можуть обмежуватися строками або ставитися в залежність від настання або ненастання певних умов. Наприклад, порядок поділу майна можна поставити в залежність від народження дитини або провини однієї зі сторін в розпаді сім'ї. Наприклад, якщо в шлюбі народиться дитина, то квартира дістанеться дружині, в якій вона залишиться жити з дитиною, а чоловік отримає грошову компенсацію або інше майно натомість.

Наприклад, якщо в шлюбі народиться дитина, то квартира дістанеться дружині, в якій вона залишиться жити з дитиною, а чоловік отримає грошову компенсацію або інше майно натомість

У шлюбному договорі також можуть бути визначені умови і порядок повернення загальних боргів та інших спільних зобов'язань подружжя. Так, в шлюбному договорі подружжя може вказати, на кого буде лежати виконання зобов'язань по взятому в період шлюбу кредиту в банку. Тут важливо розуміти, що шлюбний договір регулює відносини тільки між подружжям. Це означає, що, якщо кредитний договір укладено в період шлюбу з дружиною, а за шлюбним договором зобов'язання по його виконанню переходять дружину, то в разі невиконання зобов'язань за кредитним договором банк вимагатиме виконання саме з подружжя. А вона в свою чергу на підставі шлюбного договору мають право вимагати сплачені банку грошові кошти з чоловіка.

Що хотів сказати юрист: шлюбний договір може врегулювати майже все. Якщо його немає, в разі розлучення майно зазвичай ділиться грубо навпіл, а ось є ви встигли підписати договір - його умови обмежені тільки вашою фантазією. Ви можете розділити частки 80 на 20, залишити дружині - тільки бізнес, а чоловікові - тільки машину і квартиру. Більш того, шлюбний договір може заглядати в майбутнє: якщо у вас з'явиться дитина, і це змінить співвідношення часток або майна подружжя, так і пишіть. Все збудеться. З боргами та ж історія: ви можете убезпечити себе, щоб не платити після розлучення по чужих боргах. Але і там є нюанси.

Як розібратися з дітьми та аліментами

Шлюбний договір дозволяє також врегулювати будь-які питання взаємовідношення між подружжям і дітьми. Часто про таку можливість забувають. Але це можна виправити, якщо, звичайно, відносини подружжя не зіпсувати в кінець. При розірванні шлюбу вони можуть укласти угоду про дітей, в якому вирішать, з ким вони будуть жити, виберуть порядок спілкування з дітьми та участі в їх вихованні окремо проживаючого батька, розмір аліментів, порядок виїзду з країни і інші питання. Всі ці питання можна врегулювати в шлюбному договорі.

Важливо врегулювати в шлюбному договорі питання розміру і порядку виплати аліментів. У більшості випадків після розірвання шлюбу діти залишаються з мамою. Без шлюбного договору вона має право отримати від чоловіка аліменти в таких розмірах: на одну дитину 25%, на двох дітей - 33%, на трьох і більше дітей - 50% заробітку і (або) іншого доходу колишнього чоловіка в місяць. Шлюбний договір дозволяє підвищити розмір аліментів і продовжити термін їх сплати, наприклад, не до настання повноліття, а до закінчення вузу.

Шлюбний договір дозволяє підвищити розмір аліментів і продовжити термін їх сплати, наприклад, не до настання повноліття, а до закінчення вузу

Крім аліментів в шлюбному договорі подружжя може обумовити обов'язок по утриманню один одного після розірвання шлюбу. Зазвичай це актуально для того чоловіка, з яким залишаються діти - йому складніше будувати кар'єру і заробляти гроші на утримання себе і дітей.

Що хотів сказати юрист: звичайно, в шлюбному договорі потрібно згадувати дітей. Навіть якщо зараз ви переконаний чайлд-фрі - хіба мало що. Хто з ким буде жити, скільки аліментів потрібно якій кількості дітей, до якого віку платити їх - все це можна запечатати в договір. До речі, платити більше аліментів можна, а от платити менше - немає.

Що не так з шлюбними договорами

В цілому в шлюбному договорі можна визначити дуже широке коло питань - на це є фантазія подружжя і їх взаємна згода. Зате можна обмежити їх правоздатність чи дієздатність, а також право на звернення до суду за захистом своїх прав. Шлюбний договір також не може містити умов, які ставлять одного з подружжя у вкрай несприятливе становище чи суперечать основним засадам сімейного законодавства. Так, подружжя не вправі передбачити в шлюбному договорі розмір аліментів менше, ніж встановлений законодавством.

Чому ж тоді, коли справа доходить до виконання умов шлюбного договору, в житті може виявитися не так, як написано на папері? Наприклад, коли шлюбний договір містить умови про права на нерухоме майно, він підлягає державній реєстрації. А його умови в цій частині вступають в силу лише після реєстрації шлюбного договору. Трапляються ситуації, коли договір своєчасно зареєстрований не був. Як наслідок, при розділі майна виявляється, що та ж квартира буде розділена між подружжям порівну, а не так, як прописано в шлюбному договорі.

Інший приклад - навіть після визначення в договорі долі боргів в процесі розірвання шлюбу у одного з подружжя можуть з'явитися уявні розписки або договори позики, згідно з якими він в період шлюбу брав у борг у друзів-знайомих. При цьому другому чоловікові про таких угодах до розірвання шлюбу нічого відомо не було. В результаті такі борги повинні ділитися між подружжям, виходячи з того, як це визначено в шлюбному договорі. І обманутому дружину нічого не залишається, як звертатися до суду і оскаржувати такі уявні позики.

Або, написали, наприклад, подружжя в шлюбному договорі, що грошові кошти, що знаходяться на рахунках в банку, діляться між ними навпіл. Але не завжди їм відомі всі рахунки подружжя. А навіть якщо і відомі, то гроші оперативно можуть бути зняті і витрачені нібито на потреби сім'ї. В результаті один із подружжя за захистом своїх прав змушений звертатися до суду.

Або дісталася за шлюбним договором частина бізнесу. А в результаті частка в статутному фонді є, а бізнесу немає. Або розмір частки настільки малий, що не дає можливості фактично управляти бізнесом і навіть надавати на нього хоч якийсь вплив. Або діяльність була переведена на іншу фірму, а перша реально вже не працює. Таке теж трапляється дуже часто.

Можна навести ще багато подібних прикладів, з якими доводиться стикатися в житті. І тим не менше, шлюбний договір - це все-таки можливість мирно вирішити певні подружні питання. А це куди краще, ніж нескінченно оббивати пороги кабінетів суддів.

Що хотів сказати юрист: шлюбний договір - це папірець, який не гарантує, що екс-подружжя будуть вести себе порядно і чесно під час розлучення. По-перше, не забувайте реєструвати договір, інакше його умови можуть горіти синім полум'ям. По-друге, акуратно прописуйте в ньому зобов'язання по боргах. Бували випадки, коли в договорі борги поділені навпіл, але в суд обоє приходять з [незрозуміло звідки узялися] борговими розписками від друзів. І якщо є свідки, значить ці виникли ізніоткуда борги подружжя теж повинні погасити навпіл.

Що буває, коли справа доходить до суду. реальні кейси

Була така історія: шлюбний договір був укладений в відношенні квартири і будинки, і за умовами договору майно переходило дружині, а зареєструвати договір в органі, що реєструє повинен був чоловік. Він цього не зробив - вимога законодавства про реєстрацію угоди дотримано не було. Через кілька років він звернувся до суду з позовом про розірвання шлюбу та поділ спільно нажитого майна, в тому числі квартири і будинки, які, на думку дружини, давним-давно були її особистим майном.

В судовому порядку нам довелося примушувати чоловіка до реєстрації договору в органі, що реєструє, що він самостійно зробив під страхом встановлення судової заборони на виїзд з РБ, стягнення збитків та інших неприємних наслідків, в тому числі у вигляді кримінальної відповідальності - за невиконання рішення суду.

В судовому порядку нам довелося примушувати чоловіка до реєстрації договору в органі, що реєструє, що він самостійно зробив під страхом встановлення судової заборони на виїзд з РБ, стягнення збитків та інших неприємних наслідків, в тому числі у вигляді кримінальної відповідальності - за невиконання рішення суду

Є й інший приклад. У шлюбному договорі подружжя передбачили, що кошти, розміщені на депозитах, перейдуть в особисту власність чоловіка, а дружині дістанеться дорогий автомобіль і житловий будинок. Але так як договір з банком був укладений дружиною і фактично вона керувала рахунками, за кілька годин до укладення шлюбного договору вона зняла кошти з усіх рахунків. У суді чоловік зміг довести, що його вже колишня дружина діяла недобросовісно, ​​зняла грошові кошти, коли вони спільно не жили і, отже, не могла витратити гроші на загальні потреби родини. Треба відзначити, позиція подружжя, яка намагалася переконати суд, як вона витратила на сім'ю близько 500 000 доларів (їжа, ремонт, одяг дітям) викликала, м'яко скажемо, подив.

Ще один кейс: при розлученні подружжя домовилося, що ділять майно і борги таким чином, що розмір майна, яке отримує кожен чоловік, повинен бути сумірний розміром боргів, які він приймає до виконання. При укладанні шлюбного договору чоловік пред'явив кілька розписок, які свідчать про те, що спільні друзі позичали гроші. При цьому чоловік досить переконливо розповідав про те, що за ці гроші сім'я їздила на відпочинок або оплачувалися дорогі покупки. Підстав не довіряти не було - друзі підтвердили факт наявності боргу. В результаті жінка погодилася віддати дружину істотну частину спільно нажитого майна.

Через якийсь час вона знайшла в планшеті листування колишнього чоловіка з друзями, де він просить їх підписати такі розписки.

Після пред'явлення таких очевидних доказів уже колишні друзі підтвердили недійсність договорів позики в суді. А потім і сам шлюбний договір був визнаний недійсним.

Що хотів сказати юрист: реальне життя - це одна матерія, а законодавча система і докази - зовсім інша. На жаль, в суді на розгляді таких справ часом починається справжній бал-маскарад. Так що розлучайтеся на позитивній ноті і знайдіть хорошого юриста.

Помітили помилку в тексті - виділіть її та натисніть Ctrl + Enter

Що подружжя просять включити в шлюбний договір?
Після нашого питання «а що робити, якщо змінили обоє?
KYKY задав нам питання: «Як укласти шлюбний договір так, щоб в разі розлучення тебе не обібрали до нитки?
«Після нашого питання« а що робити, якщо змінили обоє?
Чому ж тоді, коли справа доходить до виконання умов шлюбного договору, в житті може виявитися не так, як написано на папері?