Реклама
Реклама
Реклама

Як розглядаються справи про банкрутство?

  1. Початок процесу визнання фінансової неспроможності
  2. Можливі перешкоди і труднощі при процедурі
  3. Вигоди і наслідки для позичальників

Багатьом відомо, що з 1 жовтня 2015 року фізичні особи також можуть визнавати себе фінансово неспроможними добровільно, в судовому порядку. Якщо громадянин таку ініціативу проявляє, то починається процес банкрутства, однак проблема в тому, що багато хто просто не розуміють, як саме розглядаються такі справи, які шанси на позитивний результат і взагалі для чого затівається судова тяжба.

Як сильно я справи свої засмутив. Ведучи пишною набагато спосіб життя. Чим дозволяла скромність коштів моїх (Вільям Шекспір).

Виною всьому маса неякісних статей в інтернеті і в друкованих виданнях, які вводять громадян в оману. Там процедура банкрутства описується як якесь диво, оскільки боржнику нічого не потрібно робити, а тільки подати заяву в суд і борг тут же зникне. Таке буває тільки в казках, тому перед тим як вирішити звертатися до суду, рекомендується вивчити порядок розгляду справ про банкрутство.

Початок процесу визнання фінансової неспроможності

Якщо у вас проблеми з боргом за кредитом, то звернутися до суду слід тільки в тому випадку, якщо сума вашої заборгованості (загальний борг, з урахуванням всіх відсотків і пені за всіма кредитами) перевищує 500 тисяч рублів. Крім того, протягом останніх 90 днів не повинно виконуватися будь-яких дій по цьому боргу. Якщо у вас проблеми з боргом за кредитом, то звернутися до суду слід тільки в тому випадку, якщо сума вашої заборгованості (загальний борг, з урахуванням всіх відсотків і пені за всіма кредитами) перевищує 500 тисяч рублів

При цьому, заява повинна подаватися виключно в арбітражний суд, за місцем прописки боржника (такі судові інстанції зазвичай є тільки в регіональних центрах).

Але з подачею заяви не так все просто, оскільки до нього слід додати досить великий перелік додаткових документів. У цю категорію входять як особисті документи (копії паспорта, ІПН і т.д.), так і певні довідки, які мають обмежений термін дії. На момент подачі документів вони можуть виявитися вже не дійсними, тому все доведеться починати спочатку.

Справи про банкрутство не розглядаються, якщо суду не надано повний перелік зазначених документів.

Крім того, позичальник і його кредитори рівні в своїх правах, тому кожен має право подавати заяву з проханням визнати боржника фінансово неспроможним, а суд розглядатиме то, яке зареєстровано першим, якщо, звичайно, при подачі документів не зафіксовано будь-яких порушень.

Можливі перешкоди і труднощі при процедурі

Якщо вам вдалося зібрати всі необхідні документи, і ваше заяву було прийнято судовою інстанцією, необхідно розуміти послідовність процедури банкрутства.

Для початку арбітражним судом призначається фінансовий керуючий, який буде керувати процедурою. Перелік його повноважень достатньо широкий. Спеціаліст проведе оцінку всіх ваших активів, складе список майна, замовить його оцінку експертів, а також проаналізує вчинені вами за останні три роки угоди. Якщо їм будуть угледівши порушення законодавства при їх здійсненні, то фінансовий керуючий має повне право оскаржити такі угоди. Для початку арбітражним судом призначається фінансовий керуючий, який буде керувати процедурою

У випадку з індивідуальними підприємцями і юридичними особами фінансові керуючі ще перевіряють діяльність боржника на наявність ознак фіктивного чи навмисного банкрутства. У випадку з фізособами подібні економічні злочини можливі тільки в теорії (інцидентів не зафіксовано).

Важливо розуміти, що розгляд справ про банкрутство в арбітражному суді передбачає повернення боргу кредиторам, повністю або частково, тому позичальник ризикує втратити частину свого майна, яке вилучають пристави і продають потім на аукціонах.

В процесі розгляду справи боржник може зіткнутися з низкою заборон і обмежень. З ініціативи суду вони не вводяться, проте кредитори нерідко звертаються до судових інстанцій з вимогами обмежити свободи боржника . До найбільш популярних видів обмежень відносяться:

  1. заборона на виїзд за кордон (кредитори бояться, що боржник покине країну, а борг так і залишиться невиплачених, в результаті позичальнику відмовляють у праві виїжджати за межі РФ до завершення розгляду).
  2. заборона на водіння транспортними засобами (цей вид обмеження порівняно недавно введений, проте він досить ефективний у боротьбі з боржниками).

Але у кожного правила є й винятки, тому наведені заборони можна і скасувати, якщо на те є поважні причини. Наприклад, якщо боржникові необхідно за кордон на лікування або у відрядження, заборона знімається. Так само справа йде і з другим обмеженням. Але у кожного правила є й винятки, тому наведені заборони можна і скасувати, якщо на те є поважні причини

У числі урядових ініціатив розглядається і заборона позичальникам укладати шлюб, проте поки офіційне рішення не прийнято і ймовірність його появи досить низька.

Вигоди і наслідки для позичальників

Коли ви вирішили подавати заяву з метою визнати себе банкрутом, необхідно вивчити, які вигоди і які наслідки тягне за собою даний процес.

Якщо говорити про вигоди даного процесу, то можна виділити дві основні позитивні сторони:

  1. В процесі банкрутства можна зменшити свою заборгованість (тільки пеню і штрафні санкції - основний борг залишається незмінним).
  2. При розгляді справи про банкрутство зупиняється нарахування всіх відсотків і штрафів, сума заборгованості стає фіксованою.

Крім того, стаття 446 ЦПК РФ захищає від вилучення деякі категорії майна, тому іноді пристави просто не мають права його вилучати, і, оформляючи банкрутство, боржник нічим не ризикує.

В якості можливих наслідків даної процедури можна вказати наступні:

  1. Протягом 5 років повторно визнавати себе банкрутом заборонено.
  2. Протягом такого ж періоду боржник зобов'язаний повідомляти про факт свого банкрутства при спробі оформлення будь-якого позики.
  3. 3 роки з моменту винесення судового рішення позичальник не має права займати керівні пости і засновувати юридичну особу.

Тому необхідно зважити позитивні і негативні сторони процесу визнання своєї фінансової неспроможності, проконсультуватися з досвідченими юристами, і тільки потім вже приймати певне рішення.