Реклама
Реклама
Реклама

Спадкування вкладів - згідно із законом, строк пропущено, грошові, до якої у разі смерті, Сбербанк, без заповіту

  1. важливі деталі
  2. Права та обов'язки
  3. розпорядження
  4. розшук вкладу
  5. Винятки та затримки в спадкуванні вкладів
  6. можливі складності
  7. Компенсації та відшкодування
  8. питання податку
  9. Поради

У разі смерті власника рахунку або депозиту в банку або іншого роду кредитної організації все наявні там кошти переходять у власність спадкоємців.

Схема успадкування в даному випадку аналогічна тим, які діють при інших видах спадкового майна, тобто в незмінному вигляді, одноразово і в якості єдиного цілого.

важливі деталі

Для отримання грошових коштів родичі померлого власника банківського вкладу повинні пройти через процедуру правонаступництва.

Для цього необхідно мати у своєму розпорядженні одним з наступних документів:

Нотаріальне заповіт

В разі наявності у померлого утриманців або дітей неповнолітнього віку написане заповіт буде виконано не в повній мірі. Заповідальне розпорядження, оформлене в банку При відкритті депозиту банківську установу безкоштовно оформляє заповіт, що після смерті вкладника дає можливість пройти процедуру успадкування спрощеним способом.

Важливі особливості:

  • в разі, якщо у покійного власника депозиту відсутні родичі, а заповіту він не залишив, його вклад переходить в категорію виморочної майна і передається у власність держави;
  • вкладник може не тільки визначити в своєму заповіті коло осіб, яким він передає своє майно, а й тих, кого він позбавляє спадщини;
  • в разі, якщо про статус спадкоємця стало відомо пізніше визначеного законом терміну, отримати заповідане можна і пізніше, проте виключно за рішенням суду;
  • оскільки банківський вклад зараховується до розряду сімейної власності, його половина, згідно із законодавством, залишається у володінні живого чоловіка. Між спадкоємцями ділиться лише решта;
  • якщо вартість виділеного майна не відповідає реальній частці у спадщині, то вона може бути компенсована в грошовій формі, однак на це має дати згоду учасник цієї власності;
  • неповнолітні спадкоємці отримують можливість самостійно розпоряджатися коштами на депозиті після того, як досягнуть 18-річного віку;
  • якщо в заповіті не вказано розмір часток, що виділяються різними спадкоємцям, то вони вважаються рівними.
У разі смерті власника рахунку або депозиту в банку або іншого роду кредитної організації все наявні там кошти переходять у власність спадкоємців

Без заповіту вступити в право успадкування можуть в першу чергу батьки, діти і подружжя померлих, а далі в черзі йдуть інші близькі родичі і перебували на утриманні у померлого люди

Права та обов'язки

Законодавство передбачає проходження деякого терміну з моменту відкриття спадщини до вступу в право успадкування, причому ця умова дотримується навіть у разі, якщо власник вкладу залишив заповіт, прописавши в ньому певних осіб.

На те, щоб заявити нотаріусу про свої права, у потенційних спадкоємців за законом є півроку. Тільки після цих шести місяців спадок переходить у володіння родичів.

Іноді потенційні спадкоємці протягом тривалого часу навіть не знають, що такими є, або ж їм нічого не відомо про існування майна, яке може бути успадковувати. У таких випадках, якщо шестимісячний строк пропущено, можна скористатися процедурою для відновлення терміну спадкування.

Те ж саме мають можливість зробити спадкоємці, які знали про свої права, але в силу певних обставин (наприклад, хвороби) не могли ними скористатися.

розпорядження

Люди похилого віку, як правило, оформляють у банківській установі, де зберігаються їх накопичення, письмове розпорядження, в якому зазначаються особи, які мають право на спадкування, а також їх частки.

Даний документ оформляється безкоштовно за заявою власника вкладу в двох примірниках, один з яких віддається вкладнику, а інший - залишається в банку.

розшук вкладу

У ряді країн існують добре налагоджені системи пошуку вкладів, які дозволяють потенційним спадкоємцям з'ясувати, в яких кредитно-банківських установах зберігаються кошти померлого. На жаль, в нашій країні подібна система відсутня, тому питанням пошуку вкладів займаються нотаріуси.

Проблема ускладнюється тим, що необхідно мати хоча б приблизне уявлення, в якому банку може знаходитися внесок, так як неможливо подати запити в усі існуючі банки.

Більш того, багато банківських установ припускають відправку подібних запитів в кожне відділення, що потребують суттєвих фінансових витрат і великої кількості часу.

Спадкування грошових вкладів відбувається у відповідності з тими ж законодавчими нормами, які застосовуються по відношенню до будь-якого іншого виду заповітного майна.

Протягом шести місяців після смерті власника вкладу спадкоємці повинні заявити про свій вступ в спадок, пред'явивши документи, що підтверджують наявність у них таких прав. У разі відсутності заповіту претендувати на отримання частки вкладу можуть всі найближчі родичі.

У разі відсутності заповіту претендувати на отримання частки вкладу можуть всі найближчі родичі

Якщо особа, успадковане майно, ще не досягла повноліття, то грошові кошти перераховуються на його ім'я, проте розпоряджатися ними зможуть лише батьки або інші представники неповнолітнього

Винятки та затримки в спадкуванні вкладів

Випадки з іноземними банками

Спадкування депозитів, відкритих в іноземних банках, кілька ускладнено у зв'язку з низкою міжнародних правових норм. У різних країнах діють різні закони, тому нюанси вступу в спадок можуть істотно різнитися.

Зокрема, можуть бути неоднакові права залишилися подружжя, відрізнятися вік настання повноліття і інші деталі. Все це обов'язково повинно враховуватися потенційними спадкоємцями.

можливі складності

Процес вступу в спадок досить тривалий, проте в цілому досить простий і зрозумілий. Проте, в окремих випадках можуть виникати обставини, істотно ускладнюють дану процедуру.

До їх числа відносяться тертя між особами, які претендують на спадщину, заяву про свої права новими учасниками процесу, подача заяви пізніше відведеного законодавством шестимісячного терміну.

найбільш вигідні вклади в доларах пропонує банк Русский Стандарт, з процентною ставкою, що досягає 3% річних.

Читайте статтю про умови вкладів в СаровБізнесБанка.

Для відстоювання свого права на отримання частки наявного вкладу слід звертатися до суднової інстанцію з позовною заявою.

Позов з інформацією про учасників процесу і викладеної суттю справи повинен подаватися в районний суд. Всі мають відношення до даної справи документи також повинні бути включені до позову.

Компенсації та відшкодування

Родичі померлих власників депозитів мають право на спадкування вкладів в Ощадбанку, які були зроблені до 20 червня 1991 року.

Розмір компенсації за даними вкладами залежить від року народження спадкоємців. Так, особи, що народилися до 1945 року, мають право на отримання триразової суми депозиту, а народилися з 1946 по 1991 роки - дворазової.

Отримати компенсацію можна при зверненні в банк з відповідною заявою та пред'явленні власного паспорта громадянина РФ, ощадкнижки, свідоцтва про смерть власника депозиту і свідоцтва про наявність права на спадкування.

Компенсації передбачаються не лише для спадкоємців померлих вкладників Ощадбанку. Наприклад, в разі банкрутства будь-якого банківського установи, призначається кредитна організація, яка здійснює виплату, в тому числі, компенсацій родичам померлих власників депозитів.

питання податку

Відповідно до норм нинішнього вітчизняного законодавства, що не передбачається сплата ніяких податків на успадковане майно, в тому числі має вигляд грошового банківського вкладу. Дані пільги відносяться до спадщини з боку родичів.

Поради

  • Особи, які не перебувають з померлим вкладником в родинних зв'язках, але займаються організацією його похорону, мають право претендувати на частину його майна. Причому в даному випадку не потрібно чекати шість місяців і вступати в спадок. Для отримання коштів необхідно пред'явити в банк нотаріальне постанову про відшкодування витрат на поховання, а також ощадкнижку (або інші документи). Зняти частину суми на похорон, не перевищує розміру 200 мінімальних зарплат, мають можливість і родичі померлого.
  • Депозитні кошти також можуть бути задіяні для того, щоб ввести заповіт в дію, дбати про безпеку спадщини, покрити витрати, понесені у зв'язку з хворобою власника вкладу перед смертю.
  • Діти, чоловік, батьки, позбавлені працездатності, а також інші утриманці померлого, можуть розраховувати на отримання спадщини за вкладами навіть за умови, що вони не значаться в заповіті. Протягом шести місяців вони повинні звернутися до нотаріуса, щоб оформити заяву про прийняття спадщини.
  • У разі наявності у покійного кредитів, обов'язки по ним переходять до спадкоємців поряд з правами на депозити та інше майно. Якщо наявні борги більше суми заощаджень, то можна просто відмовитися від спадщини і не подавати заяву.
  • Якщо потенційні спадкоємці знають, що у покійного родича був внесок, проте у них немає точної інформації про суму і банківській установі, де зберігається депозит, слід скористатися допомогою юриста. Він зробить запити в різні фінансові установи для пошуку вкладу.
  • Слід враховувати, що в обов'язки банку не входить розшук спадкоємців за вкладами померлих клієнтів. Якщо протягом відведеного законодавством строку від спадкоємців не надійшло ніяких заяв, то всі кошти перераховуються до бюджету держави.

Щоб знати, як заробити на депозитах , Потрібно уважно вивчити пропозиції різних банків, звертаючи увагу на такі нюанси як мінімальна сума вкладу, терміни розміщення, можливість поповнення або часткового зняття коштів.

Наскільки вигідні вклади в Автовазбанку - читайте аналіз по засланні .

тут можна дізнатися про можливості і умови проведення індексації вкладів.