Реклама
Реклама
Реклама

Що таке банківське страхування?

Bancassurance або банківське страхування - це організація системи крос-продажів страхових полісів через розгалужену мережу банківських філій та відділень.

Банкашуранс перетворює банк у фінансовий супермаркет, в якому клієнти можуть отримати широкий спектр кредитно-інвестиційних та страхових послуг в одному місці з мінімальними витратами часу.

Створення спільних продуктів дуже перспективно і для страхових компаній, і для банків. Подібна співпраця стає дуже перспективним і важливим для банків, тоді як норма процентної маржі доходу банку знижується.

Що дуже важливо - технології для продажів продуктів bancassurance і страхових продуктів за схемою bancassurance вже відпрацьовані. Однак схеми співпраці між банком і страховою компанією і використовувані при цьому технології досить складні.

Існують різні моделі відносин між банками і страховими компаніями:

- кептивні страхові компанії;
- спільні підприємства;
- партнерські альянси;
- змішані моделі, де беруть участь кілька партнерів, які працюють за різними схемами.

Механізм реалізації bancassurance - наявність в кредитних договорах банків обов'язки позичальників страхувати предмети застави (страхування застави).

Очікування страхових компаній від bancassurance:

- збільшити обсяги страхових премій шляхом залучення нових клієнтів (збільшення своєї клієнтської бази за рахунок отримання доступу до клієнтської бази банків)
- поліпшення якості обслуговування своєї клієнтської бази, шляхом консультацій з вибору банків, автосалонів, ріелтерських компаній

Очікування банків від bancassurance:

- максимально вигідно для банку «продати» базу застав своїх клієнтів;
- збільшити обсяги видаваних кредитів шляхом залучення нових клієнтів за рахунок кредитування «клієнтів страхових компаній» і самих страхових компаній;
- збільшити обсяги залучених вільних коштів страхових компаній на рахунках банків;
- збільшити кількість осіб, що використовують карткові продукти банку і т.д.

Які переваги дає банку bancassurance?

В першу чергу, це створення нового центру доходів і поліпшення лояльності клієнта - в основному, через диверсифікацію продуктового пропозиції і створення відмінності від конкурентів. Підвищується і надійність банківського портфеля. Якщо борг неможливо зібрати, тобто людина померла або непрацездатний, і цей борг не застрахований, необхідно затребувати цей борг.

Ми пропонуємо Вам дізнатися вартість поліса КАСКО і ОСАГО в надійних страхових компаніях, які активно співпрацюють з банками України.

Форіншурер не є страховим агентом, тому ви отримаєте нетто-тариф без агентських комісій.

Форіншурер не є страховим агентом, тому ви отримаєте нетто-тариф без агентських комісій

Акредитація страхових компаній в банках заслуговує на особливу увагу.

Продукти bancassurance можна розділити на дві групи:

- Прості продукти bancassurance, що інтегруються в банківський продукт. Це може бути або автоматична страховка або додаткова опція на вибір клієнта. Простий продукт не повинен ускладнювати продаж банківського продукту, його ціна повинна бути сумірною. Зазвичай він продається співробітниками банку.

- Складні продукти bancassurance, які продаються найчастіше незалежно від банківського продукту співробітниками страхових компаній або спеціально підготовленими співробітниками банку.

Найпростіші форми співпраці банків і страхових компаній доповнюються більш складними формами. Це викликано зацікавленістю банків в нових джерелах комісії за програмами bancassurance.

У найближчому майбутньому найбільш перспективною сферою співпраці банків і страхових компаній має стати страхування життя.

Уже зараз багато банків усвідомили потенціал ринку страхування життя і, безумовно, будуть орієнтуватися на роботу з тими страховими компаніями, які запропонують нові технології, досвід, і як наслідок високу прибутковість.

При створенні продуктів bancassurance дуже важливо правильно вибудувати систему мотивації.

Продукт повинен бути хорошим, і співробітник банку повинен розуміти це. У нього повинна бути впевненість, що продукт дійсно заслуговує на те, щоб продавати його клієнту.

Передусім потрібно увімкнути продажу по продукту bancassurance, нарівні з іншими продажами, в план продажів банку. Банк повинен бути готовий вбудувати мотивацію по продуктам bancassurance в свою внутрішньобанківську мотивацію.

Вибір страхової компанії

Серйозним моментом є вибір страхової компанії для роботи з нею, використовуючи канал банкострахування. Важливий її досвід, маркетингова позиція на ринку і наявність фахівців. Страхова компанія повинна бути готова витратити час і гроші, на підготовку фахівців - як своїх, так і всередині банку.

Найкращий спосіб вимірювання успішності продажів з точки зору bancassurance є співвідношення проданих страхових продуктів до кількості банківських клієнтів або нових продажів.

Значно підвищиться лояльність клієнтів, якщо банк буде надавати не просто кредит або розрахунковий рахунок, а цілий комплекс послуг. Клієнт буде ставитися до свого рахунку в цьому банку, до свого взаємодії з цим банком набагато дбайливіше.

Які переваги дає банку bancassurance?