Реклама
Реклама
Реклама

Розшук банківських вкладів померлого і вступ в спадок

  1. Пошук вкладів спадкоємцями. Процедура і шанси
  2. Про спадкоємство банківських вкладів
  3. Перелік документів. Свідоцтво про спадщину
  4. Пошук вкладів та рахунків нотаріусом
  5. Розшук вкладів в Ощадбанку і в інших банках

Rating: 5.0 / 5. From 3 votes.

Please wait ...

Банківські вклади успадковуються поряд з іншими цінними об'єктами матеріальних прав.

Оформлення процедури переходу прав до спадкоємців має ряд особливостей, з якими виникає безліч питань на практиці.

Як спадкоємцям отримати інформацію про наявність рахунків у внесках, відкритих на ім'я померлого, які документи необхідно отримати для включення відомостей про них до свідоцтва про спадкування, хто відповідає за оформлення прав, читайте детальніше в цьому матеріалі.

Пошук вкладів спадкоємцями. Процедура і шанси

Якщо спадкоємці не володіють інформацією про те, в якому фінансовій установі зберігаються гроші, то вони повинні бути інформовані про те, що в обов'язки банку входить розшук осіб, які мають право на грошові кошти. Незатребуваний у встановлені законом термін депозит переходить у власність держави разом з іншим вимороченним майно в порядку ст.1151 ЦК РФ .

При відсутності документів на грошові кошти, нотаріус вимагає інформації про власника вкладу в банку за своєю ініціативою.

Якщо заходи, прийняті нотаріусом, не принесли позитивного результату, то спадкоємці можуть звернутися за пошуком вкладів в спеціалізовані організації, що займаються розшуком депозитів в різних фінансових установах.

Для отримання інформації про відкриті вклади в Ощадбанку Росії можна скористатися послугою «Розшук рахунків», яку не подано окремо, а доступна при використанні стандартних налаштувань в особистому кабінеті клієнта фінансової організації або при зверненні до відділення банку і надання доказів прав на майно в порядку спадкування чи законного представництва.

Найчастіше при пошуку вкладів у спадкоємців немає ніякої інформації про банківській установі, в якому можливо розміщувалися грошові кошти або їх номерах. Цих відомостей виявляється досить за умови, що за життя не були змінені особисті дані померлого.

Для отримання інформації необхідно проаналізовані, якою діяльністю займався спадкодавець, які місця відвідував часто. Слід пам'ятати, що люди похилого віку вважають за краще розміщувати кошти у відділеннях Ощадбанку Росії, зручніше їм звертатися в найближчі офіси поряд з будинком або роботою.

Законодавством дозволяється спадкування брокерського рахунку. Процедура передбачена для цінних паперів така ж як для розміщених грошових коштів. Для цього спадкоємцю потрібно звернутися із заявою в брокерську контору і оформити документацію. В результаті співробітники оформляють розпорядження на переказ грошових коштів, відкриття депо-рахунки для перерахування паперів на надані реквізити.

Важливо: при спадкуванні коштів з брокерського рахунку необхідно вказати банківські реквізити для зарахування активів в грошовому еквіваленті. В іншому порядку оформлення прав на майно не здійснюється.

Про спадкоємство банківських вкладів

Складнощі з оформленням права на вклади в банках найчастіше виникають у зв'язку з протиріччям волі, зазначеної в заповіті, до розпорядження в банк, яке було надано у зв'язку з відкриттям депозиту. З метою розв'язання цієї ситуації рекомендується перед зверненням в різні організації детально вивчити порядок спадкування грошових вкладів.

Законодавством передбачено три способи оформлення спадкових прав на грошові кошти у вкладах:

  1. В порядку черговості при відсутності заповіту, передбаченої частиною 3 Цивільного кодексу РФ . Першими подати на спадщину можуть діти і батьки, поширюються норми і стосовно подружжя.
  2. При наявності заповіту, залишеного в нотаріальній конторі за останнім місцем проживання, отримують грошові кошти громадяни, не обов'язково родичі, зазначені в документі. При цьому, враховуються норми про виділення обов'язкову частку. Згідно цивільного законодавства деяким категорій родичів належить навіть при відсутності вказівки їх в заповіті не менше 50% від розміру коштів, які б належали при спадкуванні за законом для неповнолітніх та непрацездатних громадян. Подружжя має право на ½ в майні, що є спільною власністю. Відповідно, при смерті одного з них, другому належить половина, а інша частина ділиться між спадкоємцями за законом і заповітом.
  3. За розпорядженням, залишеному в банку, де відкрито депозит. Порядок здійснення угоди регламентується ст.1128 ЦК РФ . Завірення нотаріусом паперу не потрібно, складання здійснюється без справляння плати.

Про спадкоємство банківських кредитів: чи можна не брати борги у спадок читайте в нашій наступній статті .

Спадкування має ряд особливостей:

  • Значення надається датою складання розпорядження в банку, якщо воно складено до 01.03.2002, то пред'являти свідоцтво з нотаріальної контори про прийняття спадщини у вигляді депозиту не потрібно.
  • Спадкування вкладу неповнолітніми здійснюється в будь-який момент після відкриття справи у нотаріуса, проте розпорядитися грошима вони мають право тільки після досягнення віку 18 років або при наявності згоди органів опіки та піклування в їх інтересах до досягнення повної дієздатності.
  • При оформленні спадщини чоловіком, має значення, чи є майно спільним. Якщо вклад відкритий після офіційної реєстрації сімейних відносин, то він отримує рівно половину, якщо до цього і кошти є особистим майном, то вони діляться між родичами черговості.
  • Зняти гроші з вкладу в розмірі до 40 000 руб. у рамках ст.1174 ЦК РФ спадкоємці вправі на основі розпорядження нотаріуса для організації похорону померлого.
  • Оформлення прав в порядку спадкування на депозити не обкладається державним митом, вона стягується тільки нотаріусом за ведення справи в розмірі 1 500 руб. за відкриття виробництва, по 600 руб. при подачі заяви кожним спадкоємців і стільки ж за видачу свідоцтв. При оформленні зобов'язань через нотаріуса близькі родич зобов'язані сплатити з отриманої суми податок у розмірі 0,3%, інші категорії - 0,6%. Такі тарифи діють при спадкуванні коштів не більше 100 000 руб.

Корисно: Спадкоємці можуть як отримати кошти у вкладах, так і відмовитися від них. Волевиявлення здійснюється через ігнорування термінів оформлення спадщини або складання відповідної папери в нотаріуса.

Перелік документів. Свідоцтво про спадщину

Справа про відкриття спадщини, в тому числі при відносно розміщених у внесках засобів, відкривається в нотаріальній конторі за місцем останнього проживання померлого. Заявити про права громадяни, які мають право на майно, повинні не пізніше, ніж протягом 6 місяців з моменту смерті спадкодавця. При пропуску цього періоду відновлення терміну і отримання документа про право на спадщину здійснюється виключно через суд.

При зверненні в нотаріальну контору потрібно надати:

  • посвідчення громадянина;
  • виписка з будинкової книги або інший документ, що підтверджує останню прописку померлого;
  • свідоцтво про смерть державного зразка;
  • заповіт при наявності в оригіналі;
  • якщо є - договір про відкриття банківського рахунку та вкладу;
  • підтвердження родинних стосунків при заяві прав при відсутності заповіту.

Протягом 6 місяців триває процес збору документації і заяв від громадян, які можуть пред'явити права на залишене спадок. Після завершення цього часу справа закривається, а нотаріус видається свідоцтво про спадщину. Якщо майно розділене на кілька громадян, то видається кілька паперів із зазначенням належних часток поіменно і обгрунтовують права.

Після закриття справи про спадщину потрібно звернутися до фінансової установи і пред'явити:

  • складене нотаріусом свідоцтво про вступ у спадок із зазначенням на вклад, розміщений в певному банку;
  • рішення суду, якщо мав місце пропуск строку на пред'явлення вимог в порядку загального виробництва через нотаріальну контору;
  • постанову про витрати на поховання, оформлене нотаріусом, якщо зняття коштів потрібно для організації похорону до закінчення 6-місячного терміну;
  • Угода про розподіл майна, якщо оформлення прав здійснюється на кілька спадкоємців, документ засвідчується у нотаріуса.

складене нотаріусом свідоцтво про вступ у спадок із зазначенням на вклад, розміщений в певному банку;   рішення суду, якщо мав місце пропуск строку на пред'явлення вимог в порядку загального виробництва через нотаріальну контору;   постанову про витрати на поховання, оформлене нотаріусом, якщо зняття коштів потрібно для організації похорону до закінчення 6-місячного терміну;   Угода про розподіл майна, якщо оформлення прав здійснюється на кілька спадкоємців, документ засвідчується у нотаріуса

Спадкування вкладів можливо і відносно засобів, розміщених в зарубіжних банках. Для оформлення майнових прав слід враховувати норми міжнародного законодавства, яке може мати істотні відмінності з російським правом.

Наприклад, до таких моментів можна віднести наступ повноліття, з якого допускається самостійне розпорядження коштами, в деяких країнах він встановлений з 21 року.

Також значення має порядок поділу майна між подружжям і визначення часток, залежність від наявності шлюбного договору. За кордоном також існує практика перехід прав на незатребувані кошти на рахунках державі, такі умови прописані у законодавстві Швейцарії при невикористанні коштів протягом 50 років.

Корисно: Вклади в Швейцарії розшукуються організацією Swiss Banking Ombudsman. При виявленні засобів на рахунках відкривається процедура спадкування, організація допомагає з оформленням прав спадкоємців.

Про ризики покупки вторинки, наследуюмого майна і від інших категорій громадян ви можете дізнатися в наступному матеріалі .

Пошук вкладів та рахунків нотаріусом


Нотаріус, у веденні якого знаходиться спадкова справа, має право за своєю ініціативою або на прохання мають право на майно осіб винести постанову про розшук вкладів.

Заходи вживаються на спадкування рахунків померлого. Банківська установа зобов'язана надати повну інформацію по матеріальним коштами, розміщеними на ім'я вказаного громадянина.

Надати в організації запити спадкоємці можуть самостійно при наявності нотаріального запиту під час відкриття справи або свідоцтва після закінчення процедури і підтвердження прав на майно.

Однак в останньому випадку виникає питання з тим, що в документі про право на спадок повинні перераховуватися вклади на певні суми в банках, тобто успадковані кошти обов'язково ідентифікуються. У зв'язку з цим здійснення розшук коштів на депозитах на моменті формування спадкової маси при веденні справи нотаріусом.

Здійснюватися пошук вкладів у банках може на підставі постанови судових приставів-виконавців, в розпорядженні яких знаходиться справа про стягнення коштів. Форма документа затверджена Наказом ФССП №318 від 11.07.2011. Інформація за доступними виробництвам розміщена на офіційному сайті державної установи.

При відсутності нотаріального посвідчення пошук вкладів та оформлення спадщини слід здійснювати через суд. Для цього потрібно вказати обставини пропуску строку і дані передбачуваних спадкоємців, склад майна. Запит до відповідних банки, при наявності даних про розміщення в них засобів, оформляється у вигляді ухвали суду.

Запит до відповідних банки, при наявності даних про розміщення в них засобів, оформляється у вигляді ухвали суду

Про порядок звернення до АСВ за поверненням застрахованого вкладу в лопнула банку читайте в статті по засланні .

Розшук вкладів в Ощадбанку і в інших банках

Сбербанк Росії надає можливість скористатися послугою пошук вкладу померлого. Виявляється фінансовою установою щодо:

  • відкритих рахунків на ім'я громадянина;
  • ощадних рахунків;
  • а також знеособлених металевих рахунків.

Подати заяву про розшук вправі:

  • клієнта банку - власник рахунку;
  • представник власника вкладу;
  • або особа при наданні нотаріально завіреної довіреності або рішення суду щодо опікуваного особи.

Для користування послугою достатньо укласти договір на обслуговування і скористатися терміналом або інтернет-банком Ощадбанку. Для цього потрібно перейти в розділ в особистому кабінеті або на екрані банкомату «Вклади і рахунки». Інформація про використовувані послуги буде відображатися тільки за умови, якщо при зміні особистих даних, прізвища або імені, паспорта, клієнт повідомив установа.

Також допускається варіант із заповненням заявою в відділенні Ощадбанку. У ньому вказуються особисті дані громадянина - власника вкладу і клієнта або довіреної особи, яка звернулася за розшуком коштів, якщо потрібно успадкування вкладу в Ощадбанку.

Термін надання послуг становить близько 90 днів. Відповідь надсилається поштовим повідомленням або на електронну адресу особи, що звернулася. При наданні послуги пошук вкладу в Ощадбанку установа керується положенням про збереження банківської таємниці, зокрема, ст.26 ФЗ №395-1 від 02.12. 1990 .

Система дозволяє здійснити пошук і спадкування грошей на рахунку у всіх відділеннях банку на території Росії, необхідності звертатися в кожне з них відпадає. Згідно тарифів установи подача заяви до відділення обкладається комісією в розмірі 100 руб., При зверненні в додатковий філія за місцем знаходження - 20 руб.

Це може бути корисним: