Реклама
Реклама
Реклама

Карта СВІТ: плюси і мінуси для бюджетників, студентів та пенсіонерів

  1. Що таке платіжна карта СВІТ і як її отримати
  2. Як отримати карту СВІТ
  3. Карти СВІТ від Ощадбанку: які бувають і як отримати
  4. Хто зобов'язаний переходити на карту СВІТ
  5. Карта СВІТ обов'язкове чи ні?
  6. Карта СВІТ: чи можна відмовитися?
  7. Карта СВІТ Сбербанк для бюджетників «Зарплатна»: вартість обслуговування
  8. Карта СВІТ Сбербанк для пенсіонерів: вартість обслуговування
  9. Плюси і мінуси карти СВІТ від Ощадбанку
  10. Плюси карти СВІТ Ощадбанку
  11. Карта СВІТ: запитання й відповіді

Останні кілька років ознаменувалися корінними змінами в житті всіх без винятку верств населення - від бюджетників до пенсіонерів. Санкції і контрсанкціі, візові обмеження, фінансові бар'єри, ризики блокування платіжних систем VISA і MASTERCARD - це послужило поштовхом до створення національної платіжної системи МИР в кінці 2015 року.

Минуло вже два роки і журнал ПрофіКоммент вирішив вивчити ситуацію з картами СВІТ сьогодні: останні новини в законах про національну платіжну систему, хто зобов'язаний переходити на карти СВІТ, скільки коштує обслуговування карти СВІТ від Ощадбанку для пенсіонерів і бюджетників, а також вивчити відгуки і порівняти плюси і мінуси карти СВІТ.

Зміст статті:

Що таке платіжна карта СВІТ і як її отримати

Пластикова банківська карта СВІТ - російський фінансовий продукт, який працює на основі національної платіжної системи МИР (АТ «НСПК» - національна система платіжних карт - офіційний оператор платіжних карт СВІТ).

Карти вперше з'явилися в кінці 2015 року та з тих пір їх стали активно випускати багато банківських установ РФ: Сбербанк, Газпромбанк, ВТБ, Тінькофф, Пошта-банк, Альфа-Банк, Промсвязьбанк. Також до випуску карт СВІТ підключилися дочки іноземних банків, наприклад, Райффайзенбанк, Росбанк, Хоум Кредит, ЮніКредит Банк, що говорить про серйозність платіжної системи. Список банків, що випускають карту СВІТ, постійно оновлюється, і на момент цієї публікації їх вже було 135.

Додатковою гарантією стабільності національної платіжної системи є та обставина, що ЦБ РФ є її засновником. Причиною, що спонукала переводити населення на карти СВІТ, можна назвати політичні та фінансові ризики несподіваної блокування альтернативних платіжних систем ВІЗА і Мастеркард в ситуації розвитку санкцій спіралі.

Як отримати карту СВІТ

Якщо ваш банк знаходиться в списку фінансово-кредитних організацій, що емітують дану карту, то ви легко можете замовити цю карту, з'явившись в будь-яке відділення з документами, що підтверджують вашу особу і наявністю реєстрації за місцем проживання або за місцем перебування.

Карти СВІТ від Ощадбанку: які бувають і як отримати

Щоб отримати карту СВІТ Ощадбанку, необхідно з'явитися в будь-яке відділення з вищезазначеними документами і написати заяву: банк видає карти СВІТ через 7 днів після звернення.

На даний момент Ощадбанк пропонує своїм клієнтам 2 варіанти пластикових карт НСПК:

  • Пенсійна дебетова карта СВІТ Сбербанк;
  • Класична дебетова карта СВІТ Сбербанк (для бюджетників).

Хто зобов'язаний переходити на карту СВІТ

1 травня 2017 року було підписано указ президента: карта СВІТ обов'язкове для бюджетників і пенсіонерів. В Указі Президента Росії В. В. Путіна від 01.05.2017 за №88-ФЗ, які мають ранг федерального закону, вводяться зміни в закони про захист прав споживачів і ФЗ «Про національну платіжну систему». Суть цього указу така:

  1. Бюджетники, які отримують зарплати і звернулися за відкриттям нового рахунку, зобов'язані переходити на карти СВІТ з 1 липня 2017 року.
  2. Пенсіонери не пізніше 1 липня 2020 року повністю переходять на карти СВІТ.
  3. Виплати держслужбовцям, зарплати бюджетникам, забезпечення військовослужбовцям та стипендії студентам перевести на карти СВІТ не пізніше 1 липня 2018 року.
  4. Супермаркети і магазини з виручкою від 40 млн рублів на рік зобов'язані приймати платіжні карти СВІТ з 1 жовтня 2017 року.
  5. Банки зобов'язані забезпечити прийом платежів по карті СВІТ з 1 липня 2017 року.

За цим указом виходить, що на карти національної платіжної системи МИР зобов'язані переходити все, хто отримує заробітну плату з бюджету. Держслужбовці, бюджетники, військові та студенти повністю переводяться на карту СВІТ на 1 липня 2018 року, а пенсіонерам можна переходити на цю систему до 2020 року. Однак якщо термін дії картки закінчується раніше 1 липня 2020 року, банк зобов'язаний запропонувати пенсіонеру платіжну карту СВІТ як пролонгованої платіжного засобу.

Що стосується магазинів і супермаркетів з виручкою від 40 млн рублів, які повинні оснастити свої касові термінали можливістю прийому карт СВІТ, то від цього обов'язку звільнені торгові точки, розташовані в місцевості, де немає інтернету або радіотелефонного системи віддаленого доступу. Іншими словами, якщо немає інтернету, то в магазині, швидше за все не буде працювати карта СВІТ.

Карта СВІТ обов'язкове чи ні?

Станом на сьогодні карта СВІТ є обов'язковою тільки для бюджетників, які звернулися за відкриттям нового рахунку для отримання зарплати на банківський рахунок. Всім іншим перехід на цю платіжну систему пропонується в якості добровільного варіанти, і змушувати користуватися національними картами проти волі працівника - незаконно. Однак уже з 1 липня 2018 року карта СВІТ стане обов'язковою для всіх бюджетників, військових, держслужбовців і студентів.

Карта СВІТ: чи можна відмовитися?

Не дивлячись на те, що обов'язок перераховувати заробітну плату працівникам бюджетної сфери указом Президента вважається абсолютною, є одна лазівка. Від використання карти СВІТ бюджетник може відмовитися, якщо напише заяву в бухгалтерію про видачу зарплати готівкою в касі установи. Законом не передбачено обмеження на виплату готівкою, тому всі, хто не бажає обмежуватися національної картою, можуть скористатися цією можливістю.

Карта СВІТ Сбербанк для бюджетників «Зарплатна»: вартість обслуговування

Бюджетники - вони ж працівники бюджетної сфери, які отримують заробітну плату з державного бюджету як федерального, так і регіонального рівня: вчителі, лікарі, держслужбовці, працівники некомерційних організацій з державним управлінням.

Для всіх цих категорій громадян з 1 липня 2017 року Ощадбанк видає пластикові карти СВІТ «Класичні», які в народі вже охрестили «зарплатних».

Для всіх цих категорій громадян з 1 липня 2017 року Ощадбанк видає пластикові карти СВІТ «Класичні», які в народі вже охрестили «зарплатних»

Плата за обслуговування «Зарплатної» карти СВІТ Сбербанк для бюджетників дорівнює 750 рублям в перший рік експлуатації і 450 рублів за другий і наступні роки.

Зазвичай в Ощад при видачі пластикової картки в обов'язковому порядку підключають додаткову послугу - мобільний банк - вартість обслуговування карти СВІТ збільшується ще на 720 рублів на рік, так як дана опція списує щомісяця по 60 рублів. Хороша новина в тому, що цю послугу ви можете відразу ж відключити - нічого вам за це не буде. Відмовитися від Мобільного банку можна прямо в найближчому банкоматі або терміналі Ощадбанку.

Обмеження на безкоштовне зняття готівки з «Зарплатної» карти становить 150 тисяч рублів, при спробі зняти більше доведеться заплатити комісію в розмірі 0,5% від перевищує ліміт суми.

Користування банкоматами Ощадбанку для карт СВІТ безкоштовне, але якщо ви захочете зняти гроші в терміналі іншого банку - з вас спишуть додаткову комісію в розмірі 1% від суми, але не менше 150 рублів.

Карта СВІТ Сбербанк для пенсіонерів: вартість обслуговування

Як вже було сказано вище, з 1 липня 2017 року Ощадбанк Росії зобов'язаний видавати будь-якій пенсіонеру, у якого закінчився термін дії чергової карти, заміну у вигляді платіжної картки СВІТ для пенсіонерів. Видача проводиться за бажанням пенсіонера.

До одержувачам пенсії, як відомо, відносяться не тільки пенсіонери по старості, але також всі, хто отримує грошові виплати з коштів Пенсійного Фонду РФ:

  • Інваліди та батьки дітей інвалідів;
  • Ті, хто є одержувачами пенсії по втраті годувальника;
  • Пенсіонери МВС і військовослужбовці.

Тому дані категорії громадян мають право на видачу їм соціальної карти СВІТ в Ощадбанку для пенсіонерів.

Плата за обслуговування картки СВІТ Сбербанк для пенсіонерів повністю відсутня, тобто карта безкоштовна і видається будь-якому звернувся за нею пенсіонеру безкоштовно!

Єдине, що можуть в Ощад при видачі пластикової карти підключити додаткову послугу - мобільний банк - вартість обслуговування карти СВІТ буде дорівнює 360 рублів на рік, оскільки за смс-повідомлення щомісяця списується по 30 рублів. Якщо смс від Ощадбанку вам не потрібні, дану послугу будь-пенсіонер може відключити в найближчому банкоматі або звернувшись до співробітника Ощадбанку.

Обмеження на безкоштовне зняття готівки з соціальної карти становить 50 тисяч рублів, при спробі зняти більше доведеться заплатити комісію в розмірі 0,5% від перевищує ліміт суми.

Використання карт СВІТ Сбербанк для пенсіонерів в банкоматах повністю безкоштовне.

Плюси і мінуси карти СВІТ від Ощадбанку

Після того як ми розглянули основні особливості нового платіжного інструменту, слід перейти до відгуків користувачів карти СВІТ. Почитавши сайти з відгуками і форуми, вийшло виділити такі переваги і недоліки національної платіжної системи.

Плюси карти СВІТ Ощадбанку

  1. Обслуговується у всіх банкоматах і терміналах Ощадбанку, а їх по всій країні тисячі.
  2. Для бюджетників з переваг можна відзначити відсутність залежності їх зарплати від політичної обстановки навколо і загрози блокування грошових транзакцій платіжними системами VISA / MASTERCARD.
  3. Для пенсіонерів з плюсів можна виділити безкоштовність при обслуговуванні цієї карти в банкоматах Ощад (хоча попередні соціальні карти VISA і MASTERCARD були також безкоштовними).
  4. Надійний захист.

Мінуси карти СВІТ Ощадбанку

  1. Для бюджетників і всіх, хто не належить до пенсіонерів, в тому числі для студентів, військовослужбовців, держслужбовців недоліком карти СВІТ є плата за обслуговування 750 рублів на рік.
  2. Ще не всі банки випускають дану карту.
  3. Не можна розплатитися за кордоном, тому що карта СВІТ за рубежем не обслуговується (недавно з'явилася інформація, що плануються якісь спільні проекти НСПК і MASTERCARD, JCB і UnionPay, що дозволяють пропонувати обслуговування кобейджінговой карти СВІТ за кордоном, але поки відгуків на цей рахунок в інтернеті немає).
  4. Складнощі з переказом грошей з карти на карту - про це свідчать відгуки деяких користувачів, які намагалися вчинити переклад c2c.
  5. Іноді виникають труднощі з оплатою по карті - не всі АЗС, супермаркети, та й просто торгові точки оснащені обладнанням, здатним приймати платежі за цією карткою.
  6. Не скрізь можлива оплата в інтернеті товарів і послуг (в Росії).
  7. Не можна розплатитися за товар або послугу в інтернет-магазині , Розташованому за кордоном.
  8. Відсутнє безконтактна технологія оплати.
  9. Складнощі з виведенням грошей з електронних гаманців .

Карта СВІТ: запитання й відповіді

Чи є річне обслуговування у карти СВІТ?

Відповідь: щорічне обслуговування карти СВІТ від Ощадбанку становить 750 рублів в перший рік і 450 рублів в наступні. Це ж стосується і річного обслуговування бюджетникам. Для пенсіонерів щорічне обслуговування відсутня - карта безкоштовна.

Чи є комісія по карті СВІТ і в яких банкоматах можна зняти гроші без комісії?

Відповідь: при використанні банкоматів вашого банку комісія за обслуговування відсутня. Наприклад, всі банкомати Ощадбанку працюють без комісії. При використанні сторонніх банкоматів комісія для карти СВІТ Сбербанк становить 1% (але не менше 150 руб.). Те ж саме стосується і тих, у кого карта випущено не Ощадбанком - відсоток за зняття готівки з банкоматів Ощадбанку буде визначатися внутрішніми тарифами вашого банку.

Де діє за кордоном карта СВІТ і чи можна розплачуватися за кордоном?

Відповідь: ніде. На даний момент платіжна система СВІТ за кордоном не обслуговується і з її допомогою не можна розплачуватися. Обслуговування карти обмежується територією РФ. Однак плануються спільні проекти НСПК з MASTERCARD, JCB і UnionPay, що дозволяють приймати карти СВІТ за кордоном.

Де можна зняти гроші з карти СВІТ?

Відповідь: за президентським указом від 1 травня 2017 року зняти гроші по карті СВІТ можна в будь-якому кредитно-фінансовій установі на території Росії починаючи з 1 жовтня 2017 року.

Карта СВІТ:-якого банку ця карта?

Відповідь: так як СВІТ - це назва національної платіжної системи, таке ж як ВІЗА або Мастеркард, то карти СВІТ можуть випускатися будь-якими банками. Наприклад, є карти СВІТ від Ощадбанку, ВТБ або Тінькофф-банку.

Карта СВІТ: міжнародна чи ні?

Відповідь: за законом «Про національну платіжну систему» ​​карта СВІТ є національним платіжним засобом, що діє на території РФ. Тому дана карта не є міжнародною.

Карта СВІТ чим відрізняється від карти ВІЗА?

На даний момент у карти VISA на відміну від карти СВІТ є такі можливості:

  • Вчиняти будь-які перекази з картки на картку.
  • Оплачувати будь-які покупки в інтернеті і за кордоном.
  • Високий ліміт на зняття готівки.
  • У Росії за допомогою цієї карти можна розплатитися практично в будь-якому місці.

Поки за відгуками користувачів на питання: «Що краще - карта СВІТ або ВІЗА?» Багато хто схиляється до того, що у пластику VISA більше вигод за кордоном і навіть на території Росії її приймають у всіх банках, торгових точках і супермаркетах. Але по бадьорим заявам зі ЗМІ можна помітити, що ситуація поступово зрівнюється і з часом різниці між цими картами всередині Росії ви майже не помітите (особливо, якщо вам не треба здійснювати складні операції переказів між картами або робити покупок в інтернеті).

Карта СВІТ: чи можна відмовитися?
Карта СВІТ обов'язкове чи ні?
Карта СВІТ: чи можна відмовитися?
Чи є комісія по карті СВІТ і в яких банкоматах можна зняти гроші без комісії?
Де діє за кордоном карта СВІТ і чи можна розплачуватися за кордоном?
Де можна зняти гроші з карти СВІТ?
Карта СВІТ:-якого банку ця карта?
Карта СВІТ: міжнародна чи ні?
Карта СВІТ чим відрізняється від карти ВІЗА?
Поки за відгуками користувачів на питання: «Що краще - карта СВІТ або ВІЗА?