Реклама
Реклама
Реклама

Договір оренди банківської комірки і його особливості

У минулій статті ми розглядали принципову схему готівки розрахунків через банківську комірку при продажу квартири. У цій статті розглянемо ближче типовий договір оренди банківської комірки, а також поговоримо про його нюансах і особливості укладення.

Отже, для забезпечення безпеки передачі готівки при розрахунках за квартиру сторони угоди можуть провести розрахунок через банківську депозитарний рахунок з особливими умовами доступу. Для цього потрібно звернутися в будь-який банк, що надає послуги депозитарію і зручний сторонам. Забронювати банківський сейф (осередок) і час проведення операції можна напередодні угоди за 2-3 дня. Якщо ж Ви купуєте квартиру по іпотеці, то закладка грошей в осередок буде відбуватися в банку, що видає кредит.

Типовий договір оренди банківської комірки, як правило, тристоронній. Його укладає представник банку і продавець з покупцем. Банк надає в користування орендарям сейф для зберігання цінностей протягом терміну оренди за плату. Вартість послуг банку по оренді комірки варіюється від 2,5 до 5 тисяч рублів залежно від терміну оренди і фізичного розміру осередку (сейфа). Як правило, цю послугу оплачує покупець, а перевірку грошей, які покупець буде закладати в клітинку, оплачує продавець. Однак сторони можуть домовитися і про інший розподіл платежів.

Головна особливість договору оренди банківського сейфа в тому, що орендарям окремо надається доступ до банківському сейфі в різний період при дотриманні певних умов доступу.

Ці умови доступу сторони можуть визначати самостійно, вказуючи це в договорі оренди комірки. У випадку з іпотечним кредитом банк-кредитор може формувати свої умови доступу в осередок для продавця квартири.

Умовами доступу в осередок для продавця квартири при простий продажу, як правило, встановлюються:

• загальногромадянський паспорт

• ключ від банківської комірки

• оригінал зареєстрованого в уповноваженому органі (в Москві - Федеральна служба державної реєстрації, кадастру і картографії по Москві) договору купівлі-продажу квартири між продавцем і покупцем.

Якщо ж умови доступу до банківського сейфу формує банк, що видав іпотечний кредит на покупку квартири, то до зазначеного переліку документів для продавця може додатися також:

• оригінал свідоцтва про державну реєстрацію права або його нотаріальна копія або виписка з ЕГРП на продану квартиру з відміткою про іпотеку

• розписка продавця про отримання грошових коштів від покупця (оригінал)

• розписка про здачу документів на державну реєстрацію, що підтверджує здачу заставної на квартиру на реєстрацію.

Продавець може вилучити гроші з осередку ТІЛЬКИ в період свого допуску до осередку, який в більшості випадків дорівнює терміну державної реєстрації договору купівлі-продажу плюс 5-7 днів, ЗА УМОВИ наявності ВСІХ умов допуску, зазначених у договорі оренди комірки.

Як правило, банки в договорі оренди комірки вказують, що вони не несуть відповідальності за достовірність наданих документів, які є умовами доступу до сейфа. Але іноді в договорі оренди комірки можна зустріти такий пункт:

БАНК має право:

Перевіряти дійсність представлених для здійснення доступу до Сейфу документів будь-якими доступними способами, а також відмовити в доступі до розв'язання наявних сумнівів.

Покупець може вилучити гроші з осередку ТІЛЬКИ в період його доступу (з моменту закінчення терміну доступу продавця і до закінчення терміну оренди комірки) за таких умов доступу:

• загальногромадянський паспорт

• ключ від банківської комірки

• ЗА УМОВИ, що продавець протягом свого терміну доступу до осередку не отримував.

Якщо продавець чи покупець не можуть або не планують бути присутніми на виїмці грошей з осередку особисто, то вони можуть уповноважити на це своїх представників (довірених осіб). Попереджати про це банк потрібно заздалегідь. Тоді дані про представників можуть бути включені в договір оренди банківської комірки.

Ключ від банківської комірки є умовою доступу як для продавця квартири в разі реєстрації договору, так і для покупця в разі його нереєстрації. У наступній статті подумаємо, у кого ж повинен зберігатися ключ від комірки на час реєстрації договору?

на Ваш сайт.

У наступній статті подумаємо, у кого ж повинен зберігатися ключ від комірки на час реєстрації договору?