Реклама
Реклама
Реклама

Банківська гарантія на забезпечення виконання контракту - для чого вона потрібна, зразок документа

  1. Юридичні особливості отримання гарантії, зразок
  2. Для чого потрібна гарантія виконання контракту
  3. Скільки коштує банківська гарантія для забезпечення контракту
  4. Різновиди банківських гарантій
  5. юридичне обґрунтування
  6. Ціна гарантії
  7. Вимоги до гаранта
  8. Як отримати банківську гарантію
  9. Пакет документів для отримання банківської гарантії
  10. Зразок банківської гарантії виконання контракту
  11. висновок
#

Банки для бізнесу Банки для бізнесу

Юридичні особливості отримання гарантії, зразок

Банківська гарантія - захід, покликаний вирішити протиріччя інтересів замовника і виконавця. Перший впевнений в належному виконанні умов договору, а другого не потрібно виводити гроші з комерційного обороту або займати їх.

  • Для чого потрібна гарантія виконання контракту
  • Скільки коштує банківська гарантія для забезпечення контракту
  • Різновиди банківських гарантій
  • юридичне обґрунтування
  • Як отримати банківську гарантію
  • Пакет документів для отримання банківської гарантії
  • Зразок банківської гарантії виконання контракту
  • висновок

Про те, що таке банківська гарантія на забезпечення виконання контракту, добре знають керівники підприємств, які обслуговують державний сектор економіки і бюджетні організації. Тим же, хто ще тільки збирається укласти держконтракт, напевно буде корисна ця стаття.

Для чого потрібна гарантія виконання контракту

Комерційний контракт на держзакупівлю укладається за підсумками тендера, тобто конкурсу постачальників. Хто запропонує кращі умови, описувані співвідношенням ціни і якості, той і переможе в цьому змаганні, знайшовши престижний статус постачальника і чималий прибуток. Зрозуміло, державний замовник в ході цього процесу займає найвигіднішу позицію, а й вона вразлива. А раптом фірма, що отримала бажаний для багатьох поспіль або право на поставку, в кінцевому рахунку не виконає взятих зобов'язань? Або якість виявиться зовсім не таким, яке було обіцяно?

Щоб убезпечити замовника, існує спеціально розроблений юридичний механізм. Він складається в наданні виконавцем грошової застави, що становить частку НМЦК (початкової максимальної ціни укладеного контракту). Якщо щось піде не так, цей внесок послужить одночасно штрафом недбайливому постачальнику (підряднику) і компенсацією потерпілому держустанові.

НМЦК - початкова максимальна ціна укладається контракту.

Звичайно, забезпечення виконання контракту в будь-якому випадку збільшує витрати виконавця. Навіть якщо він все умови виконає відмінно і отримає повернення внесеної суми, кошти весь зазначений в договорі термін будуть «заморожені».

Заміна забезпечення банківською гарантією - захід, покликаний вирішити протиріччя інтересів замовника і виконавця. Перший впевнений в належному виконанні умов договору, а другого не потрібно виводити гроші з комерційного обороту або займати їх.

Скільки коштує банківська гарантія для забезпечення контракту

Гарантія є самостійним банківський продукт. Це - не кредит, а зобов'язання виплатити замовнику конкретну суму в разі невиконання договору принципалом. Іншими словами, банк (рідше - страхова організація) виступає в ролі гаранта і отримує за це винагороду.

Вартість послуги коливається в межах від 2 до 5% суми гарантії. Вона є альтернативним умовою участі в конкурсі на державну закупівлю. Загальний розмір гарантії дорівнює сумі забезпечення, тобто того самого внеску, обумовленого умовами тендеру, про який розповідалося вище.

У разі якщо виконавець не виправдає довіри, банк безумовно виплатить за нього неустойку, а вже потім буде вживати заходів по компенсації своїх витрат.

Різновиди банківських гарантій

Залежно від предмета забезпечення, банківські гарантії поділяються на три категорії:

Що забезпечує гарантіяХарактеристика

Участь в тендері Замінює забезпечувальний внесок Виконання контракту Захищає замовників від недобросовісних виконавців Повернення авансу При великих НМЦК (понад 50 млн руб.) Банк гарантує виплату авансу в межах 30% суми контракту.

юридичне обґрунтування

Процедури, супутні державних закупівель, регламентуються Федеральним законом 44-ФЗ, чинним з 5 квітня 2013 року. Зокрема, цією юридичною нормою встановлено такі терміни дії забезпечення:

  • Для тендера - два місяці після закінчення прийому заявок на участь в конкурсі.
  • Для виконання умов контракту і повернення авансу - місяць після завершення терміну дії укладеного договору госпоставки.

Принципи банківської гарантії полягають у комерційної суті послуги, безвідкличну і адресності. Це означає, що її надають на платній основі без можливості припинення протягом встановленого терміну і тільки одному принципалу без права передачі.

Ціна гарантії

Федеральним законом 44-ФЗ забезпечувальний внесок встановлюється у діапазоні відсотків від НМЦК: від 0,5 до 30%, але не менше суми авансу. Якщо максимальна ціна контракту менше мільйона рублів, винагороду - від 1%. При оголошенні тендера на закупівлі навчальними закладами - не більше 2% (ст. 15 п.4 44-ФЗ).

У свою чергу, гарантія, за законодавством, покриває від 5 до 30% початкової максимальної ціни контракту. Її сума повинна перевищувати передоплату за поставку, одержувану за умовами договору (якщо вона передбачена).

Винятки становлять державні або муніципальні установи, які виступають постачальниками - від них забезпечення не вимагається, як і в деяких інших випадках:

  • якщо НМЦК менш ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
  • при закупівлі творів мистецтва і виробів оборонного призначення;
  • якщо постачальником виступає підприємство-монополіст.

якщо НМЦК менш ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;   при закупівлі творів мистецтва і виробів оборонного призначення;   якщо постачальником виступає підприємство-монополіст

Вимоги до гаранта

Згідно 44-ФЗ, гарантувати виконання контракту по госпоставки можуть фінансово-кредитні установи, які внесені до Реєстру Мінфіну і Центробанку. Ці банки і страхові організації характеризуються стійким фінансовим становищем, працюють більше п'яти років і мають капітал, що перевищує мільярд рублів. Гарантії від інших суб'єктів можуть замовником не прийматися.

Як отримати банківську гарантію

Надання гарантії проводиться по результату розгляду заявки ймовірного виконавця. Подати цей документ можна, скориставшись електронним сервісом TenderHelp або класичним способом (письмовим).

TenderHelp розглядає заявки в терміни до трьох днів (можливо швидше), в залежності від суми що вимагається гарантії.

Класичний спосіб подачі заявки складається в наданні пакету документів в паперовій формі. Деякі банки пропонують прискорено оформити гарантію (в термін до 5 днів) за додаткову плату.

Незалежно від того, як подана заявка, до принципала (виконавцю) пред'являється ряд вимог, серед яких:

  • стійкість фінансового стану;
  • обороти, співмірні з НМЦК даного контракту;
  • можливість внесення застави;
  • наявність поручителів.

Забезпечувальне майно, як правило, потрібно представникам малого бізнесу, які претендують на державне замовлення вартістю понад 700 тис. Руб. Поручителі необхідні всім можливим принципалам.

У деяких випадках, при великих сумах гарантії, банки вимагають відкриття рахунку.

Пакет документів для отримання банківської гарантії

отримання гарантії в плані документального супроводу схоже з процедурою подачі заявки на кредитування. Звичайний пакет включає:

  • Заявку за формою банку.
  • Інформацію про потенційний принципалом.
  • Установчі документи фірми-заявника, включаючи довідки про присвоєння кодів ОГРН, ІПН і актуальну виписку з ЕГРЮЛ (якщо їй більше місяця, то її потрібно оформити заново).
  • Наказ про призначення керівника (завірена копія).
  • Довіреності на імена уповноважених осіб.
  • Бухгалтерський баланс та іншу фінансову звітність, що свідчить про стійкість положення фірми.
  • Податкову декларацію.
  • Розгорнуту інформацію про проведене тендері.

У деяких фінансово-кредитних установах існують свої правила і вимоги, що передбачають надання додаткових довідок і документів.

Зразок банківської гарантії виконання контракту

Єдина форма цього документа законом не передбачена, але в ньому, згідно зі статтею 45 44-ФЗ, повинні бути присутніми такі обов'язкові реквізити:

  • Призначення гарантії. В даному випадку предметом виступає виконання контракту за держзамовленням.
  • Дані бенефіціара.
  • Номер, дата та інші реквізити укладеного контракту.
  • Формат документа (письмовий або електронний).
  • Сума гарантії і грошова одиниця.
  • Термін дії гарантії.
  • Зобов'язання сторін (гаранта і принципала).
  • Дата видачі гарантії.
  • Відмітка про реєстрацію гарантії в Російському Реєстрі банківських гарантій.
  • Інша обґрунтована інформація.

Реєстрація документа в Російському Реєстрі банківських гарантій повинна бути проведена не пізніше ніж через один робочий день після її надання або внесення в текст змін.

Зразок банківської гарантії можна скачати за цим посиланням:

завантажити

висновок

Банківська гарантія виконання контракту - продукт, затребуваний учасниками тендерних конкурсів на держзамовлення. Послуга не популярна серед представників малого бізнесу та ВП, однак і ці форми бізнесу часто беруть участь в тендерах.

Послуга не популярна серед представників малого бізнесу та ВП, однак і ці форми бізнесу часто беруть участь в тендерах

Мета гарантії - виконання вимог закону 44-ФЗ і забезпечення виконання контрактів по гозакупкам. Вона служить страховкою для замовника на той випадок, якщо виконавець відмовиться або НЕ неналежним чином виконає умови договору.

Оформлення банківської гарантії має схожі риси з отриманням кредиту. Плата за послугу залежить від фінансового стану фірми-принципала і суми НМЦК.

Додати коментар

Вам сподобається

А раптом фірма, що отримала бажаний для багатьох поспіль або право на поставку, в кінцевому рахунку не виконає взятих зобов'язань?
Або якість виявиться зовсім не таким, яке було обіцяно?