Реклама
Реклама
Реклама

Зростання Банк пішов не в зростання: ЦБ допоможе почала благати про санацію Бінбанку

20.09.2017

Другий банк з першої російської десятки після «Відкриття» виявився в нежиттєздатному стані

«Проблеми Зростання Банку, взятого на санацію, і МДМ Банку виявилися набагато серйозніше, ніж передбачалося», - пояснює прохання про порятунок Бінбанку ключовий акціонер Микаил Шішханов, який напередодні разом з Михайлом Гуцерієвим звернувся за допомогою до ЦБ. Регулятор вже пообіцяв фінансову допомогу кредитній установі. Як вантаж у вигляді ослаблих банків завдав удар по фінансовому ядру імперії Гуцерієвих і чого тепер чекати клієнтам Бінбанку, вивчав «БІЗНЕС Online».

Два ключових акціонера Бінбанку звернулися до регулятора з проханням розглянути можливість санації банку через фонд консолідації банківського сектора   Фото: «БІЗНЕС Online» Два ключових акціонера Бінбанку звернулися до регулятора з проханням розглянути можливість санації банку через фонд консолідації банківського сектора
Фото: «БІЗНЕС Online»

Синдром "втоми ВЛАСНИКА»

В середині серпня директор по роботі із заможними клієнтами КК «Альфа-Капітал» Сергій Гаврилов написав в своєму листі, відправленому по закритій розсилці: «Ми продовжуємо отримувати все більше піддаються публічному і непублічної інформації про проблеми всередині цілої групи банків -" ФК Відкриття ", БІН (Бінбанк - прим. ред.), МКБ (Московський кредитний банк - прим. ред .) і Промсвязьбанк. Є велика ймовірність, що ситуація навколо них може бути остаточно вирішена вже цієї осені, а не після виборів президента Росії в 2018 році, як думають багато ». Цей лист підірвало інформаційне поле, його автор був «викликаний на килим» в ЦБ, а КК принесла публічні вибачення «скривдженим» банкам, заявивши, що розісланий текст «є суто приватною думкою менеджера компанії і не відповідає дійсності».

Як виявилося, «приватна думка» Гаврилова не тільки мало право на існування, але і почало збуватися з лякаючою швидкістю. У самому кінці серпня Банк Росії ввів тимчасову адміністрацію в ФК "Відкриття" і приступив до його санації. Тепер справа дійшла і до банку №2 з «списку Гаврилова» - Бінбанку, який займає в рейтингу Банку Росії 11-е місце. Сьогодні стало відомо про те, що два ключових акціонера Бінбанку - Михайло Гуцерієв і Микаил Шішханов - звернулися в ЦБ з проханням санувати банк.

Як повідомила прес-служба Банку Росії, власники Бінбанку звернулися до регулятора з проханням розглянути можливість санації через фонд консолідації банківського сектора. «Ми приймемо рішення з цього питання найближчим часом», - уточнили в ЦБ. Новий голова правління Бінбанку Євген Давидович (його призначення відбулося 18 вересня) був змушений сьогодні заспокоювати вкладників і ЗМІ. Правда, для цього він обрав не прес-службу банку, а свою сторіночку в «Фейсбуці», написавши: «Мої перші дні роботи на посаді голови правління Бінбанку супроводжуються гучними новинами в ЗМІ. І в поточній ситуації мій попередній досвід роботи буде корисний. Банк продовжує роботу в звичайному режимі і виконує всі зобов'язання перед клієнтами без зволікання. Акціонери банку і вся команда за підтримки ЦБ РФ докладуть максимум зусиль для забезпечення безперебійної роботи банку для клієнтів ».

Бінбанк є найважливішим вузлом імперії Гуцерієвих, групи «САФМАР», однієї з найбільших промислово-фінансових груп в Росії   Фото: © Сергій гуні, РІА «Новости» Бінбанк є найважливішим вузлом імперії Гуцерієвих, групи «САФМАР», однієї з найбільших промислово-фінансових груп в Росії
Фото: © Сергій гуні, РІА «Новости»

Сьогодні ж інший основний акціонер Бінбанку - Шішханов - був призначений головою ради директорів кредитної організації. «Зараз ми знаходимося в активній переговорної стадії з Банком Росії. Наша мета - за підтримки ЦБ РФ через фонд консолідації банківського сектора провести ефективне фінансове оздоровлення Бінбанку і Зростання Банку. Це оптимальний варіант, який повністю гарантує дотримання інтересів усіх клієнтів Бінбанку, включаючи кожного вкладника. Проблеми Зростання Банку, взятого на санацію, і МДМ Банку виявилися набагато серйозніше, ніж передбачалося в умовах падаючого ринку і сформованої економічної кон'юнктури. І я повністю поділяю позицію ЦБ РФ, однією з найважливіших задач якого є підтримка стабільності на російському фінансовому ринку. Я глибоко вдячний Михайлу Гуцерієву, який погодився на моє прохання в березні цього року очолити раду директорів Бінбанку. Пакет заходів, вжитих Гуцерієвим в короткі терміни, був спрямований на збереження Бінбанку провідних позицій у фінансовій галузі, стабілізацію його роботи і в першу чергу на захист інтересів вкладників. Однак вступ в силу закону про консолідацію банківського сектора зумовило рішення ЦБ про застосування інших механізмів оздоровлення банку. У зв'язку з цим я прийняв рішення очолити раду директорів Бінбанку. Упевнений, спільні дії регулятора і команди Бінбанку дозволять зробити все необхідне для захисту інтересів всіх клієнтів », - прокоментував ситуацію через прес-службу Бінбанку Шішханов.

Сьогодні приблизно о 15:00 Центробанк прийняв рішення виділити Бінбанку фінансову допомогу для підтримки ліквідності кредитної організації. Про це сьогодні повідомила прес-служба регулятора. «Банк Росії прийняв рішення про надання ПАТ" Бінбанк "коштів для підтримки ліквідності на підставі звернення кредитної організації», - йдеться в повідомленні Центробанку.

«Проблеми Зростання Банку, взятого на санацію, і МДМ Банку виявилися набагато серйозніше, ніж передбачалося» Фото: «БІЗНЕС Online» «Проблеми Зростання Банку, взятого на санацію, і МДМ Банку виявилися набагато серйозніше, ніж передбачалося» Фото: «БІЗНЕС Online»

Собака заритий В сановане «РОСТ БАНКУ»

За активами Бінбанк займає в масштабах РФ 12-е місце з показником 1,121 трлн рублів, за вкладами фізосіб - 7-е місце з обсягом 533,7 млрд руб. Банк є найважливішим вузлом імперії Гуцерієвих, групи «САФМАР», однієї з найбільших промислово-фінансових груп в Росії, що включає в себе промислові, фінансові, банківські активи, активи в області комерційної нерухомості, будівництва та девелопменту, роздрібної торгівлі. До складу промислових активів групи входять нафтові компанії «Русснефть», «Нефтіс», компанія «Форте Інвест», компанії «Російське вугілля», «Славкалій». Групі належать великі вітчизняні підприємства в галузі нафтопереробки і нафтохімії. Загальний рівень нафтовидобутку в групі - 13,7 млн ​​т в рік, нафтопереробки - 9 млн т на рік. Нефтебізнес у групи поменше, ніж у групи «Татнефть» з видобутком в 28,7 млн ​​т в рік, але тим не менше «Русснефть» стійко входить в десятку найбільших нафтових компаній Росії.

На відміну від ряду інших учасників, які звернулися за санацією або покійних в бозі, сам Бінбанк в останні кілька місяців не подавав ознак нестійкості. Так, чистий прибуток Бінбанк за серпень виросла на 205 млн рублів, або 10,5% до 2,162 млрд рублів. З юросіб теж, схоже, ніхто з банку не йшов: кошти підприємств і організацій на рахунках Бінбанку за серпень зросли на 9 млрд рублів до 199 млрд рублів на 1 вересня 2017 року. Зате був зафіксований відтік коштів державного сектора, за місяць держструктури вивели з банку 36,5% вкладів - з 29,3 млрд рублів до 21,5 млрд рублів. Втім, цьому є пояснення: хоча банк і входить в дюжину найбільших банків Росії, у нього немає «офіційного» рейтингу від акредитованих агентств, на які почали орієнтуватися держкомпанії. У прес-службі Бінбанку РБК заявили, що кошти держкомпаній ніколи не були для банку істотним джерелом фондування, на даний момент їх частка становить лише 3% від загального обсягу клієнтських коштів. Але при цьому загальний відтік коштів з Бінбанку в тому числі за рахунок приватних вкладників склав 22,1 млрд рублів. Відзначимо, що схожа ситуація і у Промсвязьбанка, який також фігурує в «списку Гаврилова». Відтік коштів в ньому в серпні склав 20,6 млрд рублів.

Микаил Шішханов: «Упевнений, спільні дії регулятора і команди Бінбанку дозволять зробити все необхідне для захисту інтересів всіх клієнтів» Фото: «БІЗНЕС Online» Микаил Шішханов: «Упевнений, спільні дії регулятора і команди Бінбанку дозволять зробити все необхідне для захисту інтересів всіх клієнтів» Фото: «БІЗНЕС Online»

Якщо копнути глибше в ті ж активи, то 671 мільярдів рублів, або 60% з них у Бінбанку становлять міжбанківські кредити. Для порівняння: кредити підприємствам складають тільки 116,4 мільярда рублів. Справа не просто в великому обсязі МБК, а в тому, що левова частка їх припадає на кредити сановане Зростання Банку. Так, в аудиторському укладанні до річного бухгалтерського звіту Бінбанку фахівці Ernst & Young відзначили, що за станом на 31 грудня 2016 року сановане Зростання Банку було надано МБК на суму 545,8 млд рублів. Тут же було підкреслено, що реалізація заходів щодо фінансового оздоровлення Зростання Банку може вплинути на фінансове становище самого санатора. І це незважаючи на те, що МБК видавався за ринковою ставкою, і, судячи з прибутку, Бінбанк на цьому активі все ж заробляв.

Але головне питання в тому, а заробляв сам Зростання Банк і як йшли справи у нього. Судячи з усього, справи йшли погано, тому що в грудні 2015 року стало відомо, що кредитну організацію буде персонально санувати ключовий акціонер Бінбанку Шішханов, а основна причина такого підходу - не зіпсувати консолідовану звітність Бінбанку. Досить імовірно, з досвіду ряду санаторів, що Зростання Банк став «поганим» банком, де сконцентрувалися токсичні активи, і за рахунок певних операцій краще виглядав баланс самого Бінбанку.

Нагадаємо, що в грудні 2014 року ЦБ затвердив Бінбанк переможцем конкурсу санаторів і передав йому групу банків ВАТ «Зростання Банк», ВАТ «КБ" Кедр "», ВАТ «СКА-Банк», ВАТ «Тверьуниверсалбанк» і ВАТ «Аккобанк». Примітно, що в квітні 2014 року Бінбанк вже був призначений санатором Москомприватбанка, який раніше контролював відомий український олігарх Ігор Коломойський. На ці цілі АСВ надало Бінбанку кредит на суму 12 млрд рублів. З них 3 млрд рублів були надані на 1 рік під 6,5% річних, ще 9 млрд рублів - на 4 роки під 4% річних. Половина кредиту АСВ пішла на покупку Бінбанку Москомприватбанка. Додамо, що в 2016 році Бінбанк об'єднався з активом Гуцерієва - МДМ Банком.

2014 рік виявився досить складним для багатьох банків через різке зростання вартості грошей і двократного стрибка курсу валют, що призвело до зростання зовнішніх боргів в рублевому еквіваленті в два і більше разів, а також до краху цілого ряду позичальників. З причини аффілірованності багатьох позичальників банків і слабкою забезпеченості таких кредитів заставами крах підприємств вів до суттєвих втрат самих кредитних організацій. Бінбанку в важкий 2014 рік просто-напросто могли знадобитися кошти (або їх частину), які виділяються на санацію інших банків, що в підсумку дало можливість активу Шішханова дожити до введення в дію механізму мегасанаціі від самого Центробанку, який був задіяний зовсім недавно у випадку з « ФК Відкриття ».

На відміну від ряду інших учасників, які звернулися за санацією або покійних в бозі, сам Бінбанк в останні кілька місяців не подавав ознак нестійкості Фото: Олександр Гавриленко На відміну від ряду інших учасників, які звернулися за санацією або покійних в бозі, сам Бінбанк в останні кілька місяців не подавав ознак нестійкості Фото: Олександр Гавриленко

У Казанському офіс СПОКІЙНО, АЛЕ «перестраховиків» ЗАБИРАЮТЬ ВКЛАДИ

Кореспонденти «БІЗНЕС Online» відвідали кілька казанських відділень Бінбанку. У центральному офісі за адресою Московська, 11 вранці робота йшла у звичному режимі - черг і схвильованих вкладників кореспондент видання не помітив. За словами співробітниці банку Анастасії, незважаючи на новину, що з'явилася в ЗМІ, забрати свій вклад нескладно. «За фактом клієнт банку може отримати максимум 500 тисяч рублів. Якщо ж клієнт хоче забрати повну суму, то йому доведеться залишити заявку », - пояснила дівчина. В іншому відділенні банку за адресою Ямашева, 61б відвідувачів виявилося набагато більше. Серед присутніх далеко не всі клієнти виявилися в курсі останніх новин. «Ой, я навіть і не знала, а коли про це стало відомо?» - здивувалася новини про санацію жінка в черзі. У віконця «фізичні особи» кореспондент видання зміг поговорити з вкладницею, яка оформляла необхідні документи для отримання вкладу. «Ми прийшли з чоловіком тому, що час забирати вклад підійшло. Зараз написали заяву, думаю, проблем не виникне », - без хвилювання прокоментувала наша співрозмовниця.

В офісі «Бінбанку» на Декабристів, 102 теж не було суєти. У «передбаннику» цієї установи люди по один-два людини знімали гроші з допомогою банківського терміналу. Ажіотажу немає, при необхідності їм спокійно допомагає співробітниця банку. У холі сиділи трохи більше 10 людина, переважно люди старшого віку. Судячи з розмов, у більшості з них вклади значно перевищують застраховані АСВ 1,4 млн рублів, і вони про всяк випадок хочуть їх зняти. Операционистки, до речі, ніяк їх в цьому не обмежують. Кореспонденту «БІЗНЕС Online», озвучив версію про що лежить тут строковий вклад на 200 тис. Рублів, ні ті, ні інші терміново знімати цю суму не порадили. Одна з вкладниць покинула Бінбанк, схоже, так і не наважившись на якісь дії. «Не знаю, я, що робити. Піду поки додому, там подумаю », - сказала пенсіонерка.

Одна з операціоністок, втім, каже, що і самі співробітники банку ще не знають, як будуть розвиватися подальші події. «Нам сказали, що сьогодні ближче до вечора, можливо, що-небудь повідомлять», - розповіла вона. І спробувала заспокоїти вкладника: «У будь-якому випадку ваші гроші не пропадуть. Якщо ви зараз їх знімете, до закінчення терміну, то у вас відсотки пропадуть. А АСВ вам виплатить всю суму, з відсотками, навіть якщо щось станеться ». Вона, втім, погодилася, що ті, у кого на рахунках сума більше страхової, сьогодні все-таки знімають гроші. «Так, замовляють гроші», - зронила вона нашому кореспондентові.

Співробітниця відділення банку на Ямашева в розмові з кореспондентом видання зазначила, що хвилювання серед вкладників банку все-таки посилюється. «Стурбовані клієнти підтягуються. У першій половині дня приходили вкладники, - розповіла співрозмовниця "БІЗНЕС Online". - Я сама не турбуюся, нічого не зміниться ».

У казанських офісах банку робота сьогодні йшла у звичному режимі Фото: Олександр Гавриленко У казанських офісах банку робота сьогодні йшла у звичному режимі Фото: Олександр Гавриленко

«ЧИ ДОПОМОЖЕ САНАЦІЯ Бінбанку, ЗАЛЕЖИТЬ ВІД СУМ, ЯКІ В НЬОГО закачати ЦБ»

Джерело «БІЗНЕС Online» в банківській сфері РТ прокоментував ситуацію, що склалася так: «У Бінбанку виникли проблеми через ведення бізнесу і фінансування бізнес-акціонера. Ту ж модель ми бачили на прикладі Татфондбанка, "Югри". Основний обсяг пасивів банку прямував акціонерами на фінансування бізнесу. Проте регулятор планомірно проводить роботу. Давно заявлялося, що такі банки будуть йти з ринку, оскільки фінансування банком стороннього бізнесу акціонерів - ризик для вкладників. Останній яскравий приклад - "Югра", коли банк з Топ-30 вкладав кошти в будівельні проекти. Відомо, що Бінбанк належить родині Гуцерієвих, Шішханову, де основний бізнес - "Русснефть", мережа побутової техніки. Однак ця модель згубна, тому що при ухваленні рішення про видачу кредиту своїм же компаніям немає об'єктивності. Відбувається переливання пасивів в ризиковані активи. Якби ЦБ не вжив заходів такого характеру, то вже через рік-два ми б зіткнулися з ще більшими масштабами. В даному випадку акціонери втратили контроль над своїм банком. За підсумками оцінки реального фінансового становища, наявності або відсутності фінансової діри акціонери або збережуть мінімальний пакет, або позбудуться його. Санація Зростання Банку була бізнесом зі своїми учасниками. На прикладі Татфондбанка бачили, коли він брав під санацію "БТА Казань", і це було одним із шляхів вирішення своїх проблем ».

Про введення тимчасової адміністрації, швидше за все, оголосять завтра, каже співрозмовник «БІЗНЕС Online» - держава в будь-якому випадку буде нести відповідальність за зобов'язаннями банку. «Для платників податків це погана новина, тому що весь наш бюджет буде спрямований на це. При відкликання ліцензії постраждали б лише вкладники, неповернення - 500 мільярдів рублів. Зараз це стало проблемою всього населення. Наслідки оцінимо в майбутньому. Санація Бінбанку напередодні виборів невипадкова. Зараз не потрібна соціальна напруженість, тому було окреслено коло великих банків, які будуть рятувати. У той же час це прецедент для інших банків, де можна часом спостерігати безвідповідальне ставлення. Тепер вони будуть впевнені, що допомога піде », - констатує джерело газети.

А ось думка інших експертів «БІЗНЕС Online».

Максим Осадчий - начальник аналітичного управління банк БКФ:

- Казус Бінбанку аналогічній історії з «Югрою» - фінансування пов'язаних сторон, фінансування бізнесів власніків банку. Це и девелоперські проекти, и нафтові, все прекрасно знають про «Русснефти» Гуцерієва. Зіграло свою роль Серпневе лист Сергія Гаврилова, де ВІН назвавши Чотири банки «московського кільця», в тому чіслі «ФК Відкриття» и Бінбанк. Серед можливий причин и, что активи Бінбанку зав'язані на групі «Відкриття», и невдало санація «Зростання Банку». Не виключаю, що кошти, отримані від ЦБ на санацію Зростання Банку, лише відстрочили падіння самого Бінбанку. Більш того, зараз всі говорять про Бинбанке, але ж доведеться продовжити санувати Зростання, проблеми якого тільки посилилися. З'явилася інформація про те, що Шішханов стане головою ради директорів Бінбанку. З одного боку, це викликає сумніви. З іншого, таке призначення стане верхом абсурду - людина, яка активно брав участь в доведенні банку до такого стану, продовжить їм рулити ... Це надзвичайно дивно, навіть якщо у Шішханова виник конфлікт з Гуцерієвим. Чи допоможе санація Бінбанку, залежить від сум, які в нього закачає ЦБ. Заборгованість «Відкриття» на 1 вересня становила колосальну суму - 1,066 трильйона рублів.

Михайло Делягін - директор Інституту проблем глобалізації:

- Це [прохання про санацію] знак дуже поганого стану Бінбанку, який став одним з найбільших банків Росії. Це ознака катастрофічного стану банківської системи, тому що вже другий банк з першої десятки виявляється в нежиттєздатному стані. Перший був «Відкриття», зараз це Бінбанк. При цьому пан Гуцерієв, згідно зі списком Forbes, є найбагатшою людиною в Росії. Можна довго говорити про помилки керівництва банку «Відкриття», але, напевно, і у Бінбанку є такі. Але коли два банки з першої десятки виявляються в критичній ситуації, це ознака неадекватної поведінки регулятора, тобто ЦБ. В обох випадках були допущені помилки в регулюванні, тому що «діра» в «Відкритті» перевищує 1 трильйон рублів, а дехто каже і про 1,7 трильйона рублів. Якщо Бінбанк сам звертається за санацією, то це теж ознака катастрофічної ситуації. Банк Росії, судячи з усього, цього не помітив, раз він сам не ввів зовнішню адміністрацію. З іншого боку, погіршення становища найбільших банків об'єктивно викликано погіршенням економічної кон'юнктури, яке, в свою чергу, викликано політикою Банку Росії. Він влаштовує штучний грошовий голод і руйнує не тільки всю російську економіку, а й банківську систему країни.

Знаєте, банк з першої десятки є важливим політичним фактором сам по собі. Якби навіть пан Гуцерієв був кровником всієї адміністрації президента і особисто фінансував не лише Навального, але і пана Касьянова, то в цьому випадку регулятору довелося б рятувати Бінбанк, якщо це б знадобилося. Просто тому, що він занадто великий. На ньому багато зав'язано. Це фактор соціальної стабільності і проблема чиїхось грошей. Це питання соціально-політичної стабільності напередодні виборів. Ми бачимо, що Банк Росії ставить під загрозу соціально-політичну загрозу Росії перед виборами президента країни. Можливо, він робить це свідомо, а не в силу особистого ідіотизму якихось керівників.

Павло Салін - директор центру політологічних досліджень Фінансового університету при уряді РФ:

- Причини проблем цього банку, як я розумію, характерні для всієї нашої банківської системи. В умовах більш-менш благополучною ситуації банк вплутався в щодо сумнівні проекти і не розрахував свої сили. Тобто не врахував, що фінансова ситуація і рівень довіри на фінансовому ринку серйозно змінилися в порівнянні з нульовими, благополучними роками. В останні ж рік-два на російському фінансовому ринку відбулася якісна погіршення ситуації. Дуже багато напрямків бізнесу, які раніше були рентабельними, пішли в негативну область. Ті банки, які зараз відчувають проблеми, цього не врахували, не змогли підлаштуватися під цю ситуацію, тому що в новій ситуації можуть вижити або банки державні, які можуть розраховувати на першочергову допомогу з боку держави за допомогою процедур санації та інших механізмів, або великі приватні банки, які дотримувалися консервативної стратегії і по процентних ставках, і щодо участі в різних проектах. А ось банки, які дотримувалися ризикованої стратегії і розраховували, умовно кажучи, на свою «дах», прорахувалися. Тому що інститут «даху» перестає працювати в сучасній Росії, та й економічна ситуація серйозно змінилася.

Чи будуть рятувати Бінбанк? Я думаю, що будуть. Він занадто великий, щоб впасти, щоб бути знищеним. Тобто влада, як і у випадку з «Відкриттям», стає заручником масштабів бізнесу цієї фінансової структури. Тому що якщо допустити вихід цієї ситуації з-під контролю, то можна допустити ефект доміно. А це владі не потрібно, тому що стабільність фінансової системи - це політична стабільність. І вже тим більше це не потрібно напередодні президентських виборів.

Так що думаю, що Бінбанк так чи інакше будуть рятувати. Хоча свого часу ходили чутки, що на два великих банки грошей у держави не вистачить - вистачить лише на один банк. І коли стало відомо, що рятуватимуть «Відкриття», багато хто вирішив, що у Бінбанку буде інша ситуація. Але, судячи з усього, влада вирішила, що витрати навколо неконтрольованого розвитку ситуації навколо Бінбанку будуть набагато більшими і неминуче перетечуть в політичні, ніж витрати подальшого витка інфляції. Тому що зрозуміло, що якщо цей банк рятувати, потрібно додруковувати гроші у величезних кількостях.

«Ой, я навіть і не знала, а коли про це стало відомо?
Чи будуть рятувати Бінбанк?