Реклама
Реклама
Реклама

Новосибірський театр опери та балету (Росія)

Новосибірський театр опери та балету - це найбільший театр не тільки в Новосибірську, але і у всьому Сибірському регіоні
Новосибірський театр опери та балету - це найбільший театр не тільки в Новосибірську, але і у всьому Сибірському регіоні. Навіть в масштабах країни цей об'єкт виділяється на тлі переважної більшості аналогічних будівель.

Зведення театру почалося в травні 1931 року. Раніше команда художників і архітекторів розробила унікальний проект, з величезним залом для глядачів і сценою, здатної трансформуватися і підлаштовуватися під конкретні уявлення. Більш того, сцена повинна була витримувати переміщення по її території повноцінної техніки. Планувалося проводити тут концерти, маніфести і навіть урочисті прийоми. Що стосується глядацького залу, то тут повинні були з комфортом розміститися відразу три тисячі чоловік.

Через два роки після початку будівництва театр височів над містом, розташовуючись в самому центрі. Однак початковий проект на той час почав змінюватися. Ці метаморфози тривали аж до 1937 року, що істотно загальмувало процес зведення величної споруди. У 1941 році, коли роботи підходили до кінця, почалася війна, і будівля було вирішено законсервувати до кращих часів. Сюди перевезли експонати з московських і петербурзьких музеїв і картинних галерей, а в недобудованому залі іноді проходили концерти.

У 1942 році будівництво знову відновилося, а до початку 1944 року, театр був зданий в експлуатацію. Проте, перший спектакль був поставлений тут тільки в травні наступного року, вже після закінчення війни.

Загальна площа унікальної споруди становить майже 12 тисяч квадратних метрів. Для порівняння - якщо купити земельну ділянку в Новосибірську , Можна розраховувати на ділянку 500-1000 м.кв (5-10 соток). Окремо слід відзначити конструкцію купола, діаметр якого дорівнює 60 метрів, а знаходиться він на висоті 35 метрів від рівня підлоги. Зал вийшов трохи менше, ніж планувалося спочатку, і вміщував рівно дві тисячі глядачів. Після реконструкції місткість була зменшена до 1774 місць. Сцена справді величезна. При глибині в 30 метрів, вона може похвалитися наявністю місця для розміщення не тільки всіх акторів, але і масивних декорацій. Не випадково практично всі найбільші спектаклі і концерти в Новосибірську проходять саме в стінах цього театру.

Уваги заслуговує й внутрішній обробці приміщень комплексу. Тут можна відшукати копії відомих античних скульптур, кришталеву люстру вагою близько двох тонн і багато іншого. Таким чином, Новосибірський театр опери та балету - один з найцікавіших об'єктів такого типу на території Росії.