Реклама
Реклама
Реклама

На Ленінському проспекті немає пасажиропотоку для трамвая, але був для метро?

У пресі, на слуханнях і в відповідях на питання на сайті пропагандистського Інфоцентру проектувальники з НДВП Генплану мов папуги невпинно повторюють, що лінія сучасного трамвая на Ленінському проспекті абсолютно не потрібна, тому що нібито для неї немає достатнього пасажиропотоку. наприклад, завідувач відділом перспективного розвитку транспорту Ниипи Генплану Москви Георгій Новиков вважає , Що нібито «будівництво трамвая недоцільно, економічно невигідно, і просто суперечить здоровому глузду, оскільки тролейбуси і автобуси повністю задовольняють попит транзитних пасажирів на громадський транспорт».

Однак давайте разом візьмемо прийнятий у 2010 році Генеральний план міста Москви , Розроблені фахівцями з того ж НДВП Генплану. І откроемего в розділі «Лінійні і інші об'єкти швидкісного внеуличного транспорту федерального і регіонального значення» на сторінках 392 і 393 .

Що ж це за така цікава пурпурна лінія тут намальована уздовж Ленінського проспекту з кружечками на основних перехрестях? Умовні позначення на сторінці 373 нам підказують, що це лінія швидкісного метрополітену.

Що ж це виходить, панове НДВП Генплану суперечать самі собі ?! Адже ще три роки тому вони ж вважали, що на Ленінському цілком собі доцільно будівництво не якогось там трамвая, а цілої лінії метро. Причому не простої метро, ​​а швидкісного. А ці експрес-лінії метро повинні були ж відрізнятися від звичайних не тільки більш рідкісними зупинками, але і станціями, розрахованими на прийом 10-вагонних потягів. Тобто в 2010 році, коли ніякого скандального розширення Москви до кордону з Калузької областю і в помині не було, проектувальники з НДВП Генплану вважали, що в перспективі на Ленінському проспекті цілком набереться пасажиропотік навіть для 10-вагонного метро. А в 2013 році вони ж на блакитному оці заявляють, що, незважаючи на плани по забудові територій Нью-Москви, потоку не знайдеться навіть для трамвая.

Хоча хордові лінія метрополітену уздовж Ленінського проспекту постійно була присутня в планах метростроения на дальню перспективу попередні 20 з лишнім років - з 1990 року. Тоді планувалося, що Сокольническая лінія закінчиться на станції «Тропарьово», а за МКАД в Дудукин (нині ст. «Румянцево») піде якраз нова лінія швидкісного метро. В іншу сторону ця експрес-лінія повинна була пройти від площі Гагаріна через «Тульську», «Автозаводську» і «Волгоградський Проспект» до «авіамоторні», а потім пройти вздовж шосе Ентузіастів до Іванівського та Балашихи. Ось як це виглядало на перспективної схеми метро, ​​випущеної тим же НДВП Генплану в 2009 році.

Ось як це виглядало на перспективної схеми метро, ​​випущеної тим же НДВП Генплану в 2009 році

Більш того, коли в жовтні 2011 року була оприлюднена перша схема розвитку метро до 2020 року вже з урахуванням розширення міста в Південно-Західному напрямку, ця перспектива почала набувати реальних рис. І в представленому плані метростроения на найближче майбутнє першу ділянку від Тропарьово до вулиці Новаторів цієї лінії метро вздовж Ленінського проспекту також фігурував. Його планували побудувати вже в 2016-2020 роках.

Його планували побудувати вже в 2016-2020 роках

Однак незабаром ці плани змінилися. І замість повноцінної лінії уздовж Ленінського проспекту було вирішено терміново, вже в 2014 році, продовжити Сокольницької лінію в село Саларьево з населенням 187 осіб зараз. Багато хто підозрює, що це було зроблено для підвищення капіталізації майбутніх квартир і відповідно прибутку забудовників території розташованого там найбільшого в Європі полігону захоронення будівельних і промислових відходів.

Також з'явилися плани побудувати в віддаленому майбутньому - років через 8-10, якусь лінію примикає до майбутнього Третьому пересадочного контуру (ТПК). Трасування цього хвоста до ТПК за останній рік кардинально змінювалася аж чотири рази! Причому з кожним разом до все більш і більш бредовому і марної для існуючої Москви варіанту. Але всі ці варіанти об'єднувало те, що ця лінія, по суті, стане лише підвозять до «червоній гілці» метро.

так в передостанньої версії передбачалося, що ця перспективна лінія вздовж Калуського шосе пройде всередині МКАД через територію Теплостанского заказника до майбутньої станції «Тропарьово» Сокольницької лінії. А потім, Проблукавши приблизно 7 км по Тропарёвскому лісопарку і іншим природним територіям без будь-яких проміжних станцій на території сформованих районів Москви, вона повинна була примкнути до ТПК в районі станції «Аміньевское шосе». А найостанніша трасування від березня 2013 року виглядає ось так.

А найостанніша трасування від березня 2013 року виглядає ось так

Як ми бачимо, вона передбачає ті ж плутанія по лісах і пустирях, але вже зовні МКАДа, і ще меншу користь для існуючої Москви. Не треба бути Нострадамусом, щоб передбачити, що переважна більшість пасажирів цієї лінії пересяде з неї на першій же пересадці в «Румянцево». А далі поїдуть в основному тільки ті, кому потрібні станції Солнцевський лінії або північного заходу «синьої гілки». Тобто, по суті, цей відросток від ТПК практично нічого не дасть, а буде лише підвозять до 7-вагонної Сокольницької лінії, збільшуючи і без того не слабку навантаження на існуючу систему метрополітену Москви.

Власне, ще одним очевидним доказом на користь того, що пасажиропотік на Ленінському проспекті цілком знайдеться не тільки для трамвая, але і для метро, є нинішня завантаженість Калужско-Ризької і Сокольницької ліній. Калужско-Ризька лінія давно вичерпала свої провізні можливості, і її завантаження істотно перевищує нормативну. За кількістю перевезених пасажирів вона входить в трійку лідерів вмосковском метрополітені .Сокольніческая лінія тожеотнюдь не скаржиться на брак пасажирів. При цьому провізні можливості у неї нижче, тому що через недостатню довжини платформи деяких центральних станцій на ній експлуатуються склади з 7 вагонами, а не 8, як на «помаранчевій гілці». А вже коли Калузько-Ризьку лінію з'єднають з Бутівської, а Сокольницької продовжать за МКАД, то народу на них стане ще більше.
Тому, лінія вздовж Ленінського проспекту аж ніяк не завадила б для розвантаження існуючих гілок метро. Особливо, якщо ми все-таки не ставимо за мету і далі возити всіх по 8-10 чоловік на кв. метр, а прагнемо все-таки до більш людських умов проїзду в московському метро і підвищенню привабливості громадського транспорту в цілому. На нову лінію цілком могло б пересісти приблизно по 1/3 від потоків півдня Калужско-Ризької і Сокольницької ліній. Тобто та частина пасажирів, яка живе між цими двома гілками і на деякому віддаленні від них. До того ж по щільності населення Південно-Західний округ є одним з лідерів і посідає третє місце в Москві.

Тим часом, довжина цієї практично даремною закарлюки, пропонованої зараз проектувальниками, від «Румянцево» до «Аміньевского шосе» складе близько 7.5 км. Це приблизно відповідає відстані від майбутньої станції «Тропарьово» до Університетського проспекту. Тобто якщо звернути цю лінію відразу до «Тропарьово», замість цього незрозумілого плутанія по Тропарёвскому заказнику і заплави річки Очаковкі цілком можна було б побудувати більшу частину лінії уздовж Ленінського проспекту і зробити заділ під її продовження в сторону центру. І не факт, що це вийшло б навіть сильно дорожче. Бо як показує історія з лінією легкого метро через Битцевский парк, скупий платить двічі. Спочатку дешеве метро через ліс в результаті поспіху, зміни проектної документації на ходу і ряду інших проблем і помилок в процесі будівництва подорожчало вдвічі і в підсумку обігнало за ціною за кілометр ділянки метро в сформованій міській забудові.

Але, на жаль, нинішні московські правителі ганяються за кілометрами метро і реконструйованих вулиць, а не за реальною користю для транспортної системи міста з запасом на багато років вперед. Тому вони, мабуть, вирішили замість будівництва метро під Ленінським проспектом пустити десятки мільярдів рублів на термінове перетворення його та інших великих вулиць Південно-Заходу Москви в бессветофорном хайвеї.

І тут найцікавіше. Давайте відкриємо той же самий Генеральний план Москви 2010-го року тепер в розділі «Першочергові заходи щодо розміщення, реконструкції лінійних та інших об'єктів вулично-дорожньої мережі» на сторінках 554 і 555 .

Давайте відкриємо той же самий   Генеральний план Москви 2010-го року   тепер в розділі «Першочергові заходи щодо розміщення, реконструкції лінійних та інших об'єктів вулично-дорожньої мережі» на сторінках   554   і   555

Як ми бачимо на схемі, ніяких меропріятійпо реконструкції Ленінського проспекту, як в цілому, так і окремих транспортних розв'язок на ньому, три роки тому не планувалося. Більш того, майже вся карта Південно-Західного округу невинно чиста. Ніяких відміток, що свідчать про намір реконструювати дорожні об'єкти, немає і на проспектах Вернадського і Нахімовському, вулицях Обручева і Профспілковій. За винятком розв'язки біля метро «Теплий Стан». Тобто виходить, що в 2010 році той же самий НДВП Генплану не тільки пропонував побудувати лінію метро уздовж Ленінського проспекту, але і не бачив ніякої необхідності в терміновому перетворенні в бессветофорном хайвеї ні Ленінського проспекту, ні всіх інших великих вулиць.

Тобто  виходить, що в 2010 році той же самий НДВП Генплану не тільки пропонував побудувати лінію метро уздовж Ленінського проспекту, але і не бачив ніякої необхідності в терміновому перетворенні в бессветофорном хайвеї ні Ленінського проспекту, ні всіх інших великих вулиць

При цьому, як уже говорилося в минулому пості , Вартість реконструкції Ленінського проспекту цілком порівнянна з ціною прокладки метро по тому ж маршруту .А вже якщо приплюсувати до цих витрат ще й гроші, які будуть витрачені на перетворення в хайвеї проспекту Вернадського і Профспілковій вулиці, то цієї суми, швидше за все, вистачило б не тільки на ділянку лінії метро під Ленінським від Тропарьово до площі Гагаріна, але ще й на прокладку лінії сучасного трамвая на ньому ж. Це дало б пристойний запас пропускної здатності (60-80 тис. Чол. В годину для метро і 12-15 тис. Для трамвая) на найближче майбутнє і розвантажило б існуючі лінії метрополітену. У той час як навіть заявляється проектувальниками можливий теоретичний ефект від всіх цих реконструкцій у вигляді збільшення пропускної спроможності на 1000 авто на годину буде вичерпано ще до закінчення будівництва. Адже за даними ГИБДД автопарк в Москві збільшується в середньому на 900 машин в день.

Що ж сталося в казанському ханстві датському королівстві? Чому ще два-три роки тому той же самий НДВП Генплану пропонував більш ефективні і головне, дійсно, розраховані на довгострокову перспективу вирішення? Може справа в тому, що тоді ця установа очолювала не юний фахівець з моделювання поширення інфекційних захворювань Каріма Робертовна, а трохи більш досвідчені в питаннях містобудування люди?

Тим часом на тій же самій "Історичної" прес-конференції , Де мер Собянін заявив про практично подвоєнні вартості реконструкції Ленінського , Його заступник Марат Шакірзяновіч в черговий раз повторив: «По Ленінському проспекту. Про те, що трамвайну лінію будувати недоцільно, є всі підтверджуючі розрахунки - трамвая там не буде. »Дуже б хотілося б поглянути на ці розрахунки і порівняти їх з тими, за якими три роки тому розроблявся Генеральний план Москви.

Що ж це за така цікава пурпурна лінія тут намальована уздовж Ленінського проспекту з кружечками на основних перехрестях?
Що ж це виходить, панове НДВП Генплану суперечать самі собі ?
Що ж сталося в казанському ханстві датському королівстві?
Чому ще два-три роки тому той же самий НДВП Генплану пропонував більш ефективні і головне, дійсно, розраховані на довгострокову перспективу вирішення?