Реклама
Реклама
Реклама

У 2016 році очікується відновлення балансу між попитом і пропозицією

2015 рік пройшов під знаком економічної і політичної невизначеності, що призвело до трансформації ринку вторинної нерухомості 2015 рік пройшов під знаком економічної і політичної невизначеності, що призвело до трансформації ринку вторинної нерухомості. В силу негативних тенденцій розрив між попитом і пропозицією збільшився ще більше, що призвело до загострення конкуренції серед власників квартир. Як результат, реалізація нерухомості відбувається на ринку, що падає, що і пояснює наявність вигідних дисконтів. Але що нас чекає в наступному році?

Судячи з сформованим тенденціям, кардинальний перелом ситуації найближчим часом навряд чи відбудеться. Економічні та політичні питання, які надають найпотужніше тиск на ринок і впливають на настрої росіян, навряд чи отримають рішення в найкоротшій перспективі. Швидше за все, ринок як і раніше буде орієнтований на покупців. З урахуванням перевищення пропозиції над попитом найкраще реалізуються квартири, що мають вартість нижче за ринок, тобто варіанти з дисконтом. Як показує практика, зараз у покупців є можливість заощадити до 15% від вартості житла.

Ситуація з іпотекою є такою, що пропоновані умови по кредитах залежать від динаміки ключової ставки. Зараз отримати позикові кошти на вторинне житло можна за ставкою від 13%. Це цілком оптимальні умови для населення. Як показує практика, людей відлякує навіть не стільки розмір ставки по іпотеці, скільки побоювання за свою платоспроможність в період економічної нестабільності. Також є покупці, які сподіваються на те, що ринок просяде ще більше.

- Не дивлячись на вплив негативних тенденцій, можна очікувати часткового відновлення балансу між попитом і пропозицією, - каже керівник департаменту міської нерухомості компанії «НДВ-Нерухомість» Світлана Бирине. - Подібну ситуацію ми пов'язуємо з можливим відходом продавців з ринку. До такого результату можуть привести дві ключові причини: умови зниженого попиту і поправки до податкового законодавства. Одні будуть знімати житло з продажу через що виникає обов'язку зі сплати податків, інші не захочуть продавати квартири за ціною, що знаходиться нижче їх очікувань. Через надлишок пропозиції ціни істотно просіли.

В цілому, експерти «НДВ-Нерухомість" не дотримуються зовсім вже песимістичних прогнозів. Ринок «вторинки» - ємний. Навіть при тому піку, яке спостерігається зараз, угоди не перестають проводитися. Найкраще себе почуває сегмент, що має на увазі проведення «альтернатив» (з'їзд, роз'їзд і інше) і угод за взаємозаліком. Подібні заходи викликані життєвою необхідністю - у тих, хто здійснює обміни, немає часу чекати. Крім того, плюсом альтернативних угод є відсутність фінансових втрат. Зі знижкою клієнт не тільки продає, а й купує житло. Взаємозалік також буде користуватися великим попитом. Новобудови ростуть в ціні в міру підвищення стадії готовності об'єкта, тому є сенс продавати «вторинку» на падаючому ринку. Особливо з урахуванням доплати, що припускає використання іпотеки в рамках держсубсидування. Це реально вигідна формула на сьогоднішній день.

У «НДВ-Нерухомість» очікують, що відкладений попит, сформований останнім часом, буде реалізований в наступному році. Якщо перші місяці - традиційно невисокий сезон на ринку, то навесні можна вже очікувати поступових покращень.

Але що нас чекає в наступному році?